Nästa artikel
Är det tillåtet med gula dimljus?
Bilfrågan

Är det tillåtet med gula dimljus?

Publicerad 2024-05-24 05:00
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Jag besiktade min bil, en Mitsubishi ASX 2016, hos Dekra i Borås. Där påstod teknikern att gula dimljus på min bil inte var godkända. Jag förklarade att dimljusen är originalutrustning och att lamporna som sitter i dimljuset är E-märkta och bara har gul färg. Det är inga LED-lampor, utan helt normala gula E-märkta lampor. 

Men besiktningsmannen hävdade att det inte får vara gul färg i dimljusen. De måste lysa vitt. Till slut gick han till sin dator och sökte info. Efter en stund godkändes plötsligt min bil och han erkände att han först haft fel. Kan ni ge mig någon förklaring vad som gäller angående färg på dimljuslampor fram? 

Undrande boråsare

Svar: Enligt Transportstyrelsen får fordon bara visa vitt eller gult ljus framåt. I dagsljus ska du använda halvljus, men du får även använda annat ljus. Halvljus och annat ljus får inte användas samtidigt. Med annat ljus menas ljus från varsellykta, dimljusstrålkastare eller spänningsreducerad halvljusstrålkastare. 

Men du får ju som nämnts inte köra med halvljus och annat ljus samtidigt, exempelvis dimstrålkastare. Det är därför du kan ha gula dimstrålkastare och vita halvljus. Kanske hängde teknikern upp sig vid det där en stund vid din besiktning. Men det blev ju rätt till slut!

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 2024-05-29 15:59 Redaktionens svar haltar…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.