Nästa artikel
”Trollerilåda” för bilisten – kolla in head up-displayen från 70-talet
Backspegeln

”Trollerilåda” för bilisten – kolla in head up-displayen från 70-talet

Publicerad 17 april 2020
Vi Bilägares reportage visade sig vara kusligt exakt så här 46 år senare.

Vi Bilägares flyhänte och mångkunnige reporter Björn Svallner var 1974 på besök hos instrumenttillverkaren Smiths i England. Smiths var ofta företaget bakom klassiska engelska rundinstrument med distinkta vita siffror på svart botten, exempelvis i Jaguar och Triumph.

Svallners fabriksbesök visade emellertid någonting helt annat. Det gav en svindlande inblick i framtidens förarmiljöer. Kom ihåg att detta var i en tid då Volvos enerverande, blinkande varningslampa för ej fastspänt bilbälte och den så kallade glödtrådsvakten ansågs som nyhetsrevolutioner i folkhemmet. Så här skrev Svallner:

”Framtidens instrumentbräda är en trollerilåda som gör livet lättare för bilisten. Grundstenen i Smiths panel är en så kallad ’head up display’, en hastighetsmätare som bokstavligt talat är osynlig. Den ligger inbäddad i panelen och det enda man ser av den är en öppning ovanpå panelen, ungefär som ett defrostermunstycke, samt en konventionell vägmätare.”

”När man så sätter sig bakom ratten och startar speglas hastighetsangivelserna upp i vindrutan, precis nedanför den punkt där man normalt håller blicken. Vid 100 km/tim kör man 45 meter under det ögonblick man kastar en blick på en vanlig vägmätare. Här avläser man direkt.”

Svallner var övertygad om nyhetens nytta: ”Det känns verkligen trassligt att åter köra en bil med konventionell instrumentering.” Hastighetsmätaren i provbilen var dessutom helt elektronisk, utan utrymmeskrävande vajer. ”En sådan lösning kan inte bara visa farten, man kan också koppla vindrutetorkarnas fart till hastigheten, eller låta justera bilradions volym automatiskt efter fart.”

Minst tio år före sin tid

Lysdioder var en nyhet på tapeten och Smiths visade för Svallner en hastighetsmätare som närmast ograverad återfanns i Alfa Romeo 90, en modell som gjorde debut först tio år senare.

”Nästa steg blir en instrumentpanel som ser ut som en tom tv-skärm. Vill man få reda på bränslemängd trycker man in en ’bränsletangent’ och på tv-skärmen kommer då en indikering av hur mycket bränsle det finns kvar. Så länge ingenting är onormalt finns ingenting på skärmen som distraherar föraren.”

”En annan nyhet blir de så kallade flytande kristallerna. Med dem kan man på en skärm trolla fram exempelvis bilden av en hastighetsmätare, en temperaturmätare eller vad man nu vill. Fördelen är att instrumentet blir mycket tunt och kan placeras var konstruktören vill. Det blir därmed billigare för tillverkaren och alltså den främsta anledningen till att vi får se dessa lösningar redan om några år”, förutspådde Svallner. 

Riktigt så snabbt gick det nu inte men förutsägelserna i artikeln har med kuslig exakthet visat sig stämma – 46 år senare!

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-04-17 15:28
hultarn

Mycket intressant! Det var många "check" på den listan!

Jag skrattade gott åt James Bond-filmen där Bond har en mobil med fingeravtrycksläsare, så fånigt!
Nu, 23 år senare är det standard i nästan varenda mobil...

#2 • 2020-04-17 15:54
Henrik-Andersson

De hade koll på vad som komma skulle !

#3 • 2020-04-17 17:17
PREVIA

1988 så började bilar få HUD men det fanns i stridsflygplan redan under andra världskriget.

https://myautoworld.com/wp-content/uploads/2015/03/GM-HeadUpDisplay-History.jpg

#4 • 2020-04-17 23:46
John2008

HUD för hastighet har jag testat i Toyota Prius (2018), men blev inte imponerad. Inget jag skulle betala extra för i det fallet.

#5 • 2020-04-18 12:35
N-iklas

GM är bättre på att få en HUD att fungera.

#6 • 2020-04-18 13:01
Roger Skagerström1

Älskar att ha HUD'en i Mazdan. Behöver i princip aldrig titta ner på instrumentbrädan, om jag inte vill se förbrukning etc. Enda negativa är att man ser hur jävla illa folk kör då hastigheten pendlar som en jojo.

#7 • 2020-04-20 11:00
StefanH STHLM

Precis så här är det. Om LED-skärmar.
"...Det blir därmed billigare för tillverkaren och alltså den främsta anledningen till att vi får se dessa......"
Exakt.

#8 • 2020-04-20 11:03
StefanH STHLM

@Roger. Älskar åxå HUDen i min Mazda CX-5 MY18. Det enda negativa för mig är att inte väganvisningar från Google maps visas i HUDen. Jag har låtit efterinstallera Android Auto-paket, så att jag får in Android Auto på stora skärmen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.