Nästa artikel
1980-talet var bilsminkets största storhetstid
Backspegeln

1980-talet var bilsminkets största storhetstid

Publicerad 2024-03-31 06:30
Kulsits, komponentstereo och hönstrappa är alla exempel på tillbehör vars storhetstid sedan länge är förbi.

Tryckkvaliteten i bilden nedan må ursäktas och nog borde annonsen ur Vi Bilägare våren 1983 ha varit i färg för att göra det spännande ämnet rättvisa?

Hella Sport var bara en av alla serier med tillbehör ägnade att ge din vardagliga tråkbil fräsig profil. Fälgar, spoilers, bakrutejalusier, instrument, bilstereo, dekaler, allt sådant som under några år på 1980-talet grasserade vilt bland tillbehörsfirmor och bilägare. Vem minns inte Kameimodet med bilar doppade i helvitt, ända in på den antenn som moderiktigt skulle pryda respektive bakskärm?

Ford Scorpio var särskilt utsatt och plötsligt pratade vi med nyskapande bilord som ”komponentstereo” och ”hönstrappa”. Om du inte vet vad som menas, fråga din farsa.

Vi Bilägare våren 1983.

Att sminka sin bil för att ägaren vill visa sig (eller sin plånbok) speciell har förekommit i alla tider. Ibland av funktionella skäl, ibland av ren fåfänga, oftast det senare. 1950- och 60-talens rallymode resulterade i åtskilliga rullar pepitarutig tejp, mattsvarta motorhuvar (med eller utan läderrem spänd tvärs över) och breda uppsättningar extrastrålkastare.

Under 1970-talet skulle man ha breddade fälgar, bortplockad främre stötfångare, en öppnare ljuddämpare och varför inte en kulsits att nöta ryggbastet mot. Modet har skiftat men ett fenomen har bestått: önskan att fylla bilkupén med övermättade doftfräschare, allt från Wunderbaum till Poppy.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 2024-04-01 20:08 1979: Ny röd Golf, snygga…
  • 2024-04-01 07:26 Zender var populära, men de…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.