Bild
Nästa artikel

Tesla Model S – film från provkörningen

Webb-TV

Eldrivna lyxbilen Tesla Model S vänder upp och ned på uppfattningen om vad som är en elbil. Se filmen från vår provkörning.

Kommentarer

#1
2013-11-25 09:03

Danska plåtar,...de stackarna får nog betala över 2 miljoner för denna bilen!

#2
2013-11-25 10:25

Men Norrmännen klarar sig ju med en fjärdedel.
Resten betalar de som åker konventionella bilar.

#3
2013-11-25 10:46

Det där med 50 mils räckvidd är inte sant. Kör du max 80 km/h och har gjort range-extender långladdningen så kanske du kan komma 40 - 45 mil ... men i praktiken vid vanlig körning, normal trafikrytm och normal laddning så är räckvidden snarare 30 mil. Åtminstone enligt min kollegas Tesla som jag kört.

En klockren bil i Los Angeles där man har gratis snabbladdning överallt och en massa andra förmåner som att köra i specialfiler, gratis parkering och annat.
I LA känns det som att den verkligen fyller en funktion.

Här hemma i glesa, underbefolkade Sverige känns den mer som en gimmick.

#4
2013-11-25 11:32

Swemba har rätt om räckvidden. 50 mil är när bilen körs i NEDC som ger samma glädjekalkyler för elbilar som för konventionellt drivna bilar.
Tesla säger själva att räckvidden vid 88 km/tim landsvägskörning är 480 km men jag gissar att någonstans runt 40 mil är mer realistiskt i vardagskörning under förutsättning att du kan hålla gasfoten under kontroll (vilket ibland är svårt för fy s-tan vilken bil att gå!). Alla räckviddssiffror utgår dessutom från att batteriet laddas fullt, vilket Tesla rekommenderar att man inte gör dagligen då det sliter på batteriet och minska dess livslängd.

#5
2013-11-25 12:18

Bilen fyller ju en funktion för de som vill ha en Tesla S och som dessutom har råd att köpa den.
Alla bilar med en prislapp på +800.000kr får jag nog anse som en gimmick.

Räckvidden är ju som med räckvidden på andra bilar d.v.s att den angivna är svår att nå och med motorstarka bilar så är det ju svårt att motstå lite extra tryck på högerpedalen.

Lite bra info om bilen:
http://www.youtube.com/watch?v=INaV40Hy66Q

Samt ett tufft test i ett klimat som liknar vårt då det är som värst:
http://www.vibilagare.se/video/tesla-model-s-film-fran-provkorningen

#6
2013-11-25 13:14

Det jag menade var att i en stad som LA så finns det i princip bara fördelar med en elbil som Tesla. Ingen av de nackdelar som tekniken brottas med spelar någon roll där, av de anledningar jag nämnt.
I Sverige är det tvärtom. Nyttan med bilen i princip obefintlig och därmed blir den en gimmick.

#7
2013-11-25 16:12

Svensk återförsäljare?! Vad dillar ni om? Tesla Motors säljer ju bilarna direkt! De har egna säljare i Sverige, så som i alla andra länder. Och bilen beställer man över internet.

#8
2013-11-25 16:27

Tja, lite dilligt blev det kanske. Det är för närvarande Teslas kontor i Danmark som hanterar Sverige (därav de danska plåtarna på testbilarna). I dagsläget har de en kille också i Sverige som säljer och visar. Det är dock tänkt att bygga upp en större organisation här med showroom och service. Det senaste jag hörde var att det skulle komma i början av nästa år.

Hälsningar
Tommy Wahlström
Redaktionschef Vi Bilägare

#9
2013-11-25 17:18

En El-bil måste vara billig för att medelbilisten skall ha råd att använda. Återigen testas "drömmare" för oss vanliga bilister som INTE har en chans att köpa dessa bilar.
OCH varför gör ni som motortidning reklam för att använda digitala skärmen under pågående bilkörning? Inga knapptryckningar var det behov av att göra under provkörningsfilmen!

#11
2013-11-26 07:42

Tycker att Elon Musk är fantastisk och hans produkter har redan haft en stor inverkan på vår framtid.
Han är inte så vältalig men känns väldigt äkta:

http://www.youtube.com/watch?v=8ZSFrh8htzw

http://www.youtube.com/watch?v=mURbzh9t0_0

Att hela världens samlade biltillverkare fortfarande inte kan tillverka något liknande tillhör lätt den moderna tidens största skandaler.

#12
2013-11-29 08:54

Mistro, vad är det du menar är så svårt att tillverka i en Tesla? Tror du verkligen att ingen annan KAN tilverka en stor elbil i samma klass som Tesla?
Tror du att Dacia inte KAN tillverka en mittmotorsportbil med 800 hk? KAN inte Ferrari tillverka en liten citybil med 1-litersmotor? KAN inte MINI tillverka en lastbil? Självklart kan de det.

Biltillverkning och i princip all annan produktutveckling handlar om målgrupper och efterfrågan. Alla vill inte ha mittmotorsportbilar och alla vill inte ha opraktiska elbilar i miljonklassen ...

Dessutom går Tesla än så länge enorm mycket back på sina bilar, vilket är något som jag tror få tillverkare är intresserade av att göra.

#13
2013-11-29 11:41

På grund av teslas finansieringslösning i usa (tydligen rätt många bilar som köps på det viset) så får inte intäkterna redovisas direkt från dessa bilar enligt GAAP, när man tar med intäkterna från dom bilarna (non GAAP) så går faktiskt tesla med en liten vinst (ökande kassa efter sista redovisningen). Den lilla vinsten är helt enligt planen, i princip all vinst från modell s finansierar alla laddstationer och utvecklingen av modell X (SUV:en) och modell E (den mindre och billigare bilen med högre volym i tillverkning).

Får dom barra batterier i den utsträckning dom behöver och det inte jäklas allt för mycket med olycksaliga bränder o dyl, så ser det bra ut.

#14
2013-11-29 12:17

Att du missförstår med flit "Swemba" får stå för dig och jag vet redan din synpunkt. Min är du inte vill förstå!
Givetvis kan vilken tillverkare som helst bygga elbilar om de vill,...men de gör det inte! Detta handlar inte om att det inte går att bygga elbilar lönsamt produktionsmässigt.
Att det skall vara så svårt att ta in det faktum att tillverkarna gör vad de kan för att INTE skjuta sig själv i foten på sikt är helt obegripligt!

#15
2013-11-29 13:36

@Mistro, din ståndpunkt vet vi. Du tror att biltillverkarna konspirerar tillsammans med oljeindustrin och medvetet försöker göra så dåliga och fula elbilar som möjligt så att de ska slippa sälja dem.

Men jag är nyfiken på att höra vad du tror min ståndpunkt är.

#16
2013-11-29 17:18

Ett problem med Tesla som sällan tas upp, det är att för att åka några få mil så måste bilen stå still och laddas betydligt längre än det tar att åka dessa få mil som den klarar... Ja Tesla kan åka längre än andra elbilar idag, för den har många och kraftfulla batterier. Det tar längre tid att fulladda en Tesla än någon annan elbil på marknaden idag på grund av att batterierna. Det tar ett halvt dygn.

#17
2013-11-29 18:43

Raphael - det kan faktiskt ta upp till ca: 1,5 dygn att ladda det största Tesla-batteriet om man bara har tillgång till 230 V enfas med 10A säkring. Därmed inte sagt att bilen är kass för jag gillar den verkligen - det är "bara" priset som är fel för mitt vidkommande..:)

#18
2013-11-29 19:05

För ett kortfattat svar "Swemba" : Det motsatta till min! ;)

#19
2013-11-30 11:01

En vanlig missuppfattning med elbilar är laddtiden, som bla Raphael och Pi-s kommentarer också visar.

I och med att elbilen laddas varje natt är det i stort sett aldrig man laddar hela batteriet. Man laddar bara tillbaka de kilometrarna man har förbrukat just den dagen, och man laddar tillbaka dem under natten medan man sover. Har du tex kört 10 mil på en dag är det bara ca 20kWh du behöver ladda tillbaka - inte hela 85kWh. 20kWh kan man ladda tillbaka på 6 timmar i ett vanligt vägguttag, eller på 3 timmar i ett vanligt trefasuttag (sån som många har i garaget eller tvättstugan). Eller på en kvart i Teslas egna Superchargers. Laddtiden beror på vilken effekt man laddar med.

Det enda man märker av laddtiden är de sekunderna det tar att plugga in bilen på kvällen och ta bort sladden på morgonen. Ungefär som hur man laddar sin mobiltelefon över natten.

Enda gången man märker laddtiden är när man åker på långtur. Då bör man ladda bilen vid snabbladdstationer, som tex finns i Norge. Då åker man 20 mil, sedan stannar man 20 minuter för att gratis ladda bilen, innan man kan åka 20 mil till till nästa laddare. Man behöver inte stå vid bilen medan den laddas utan kan äta lunch, gå på toa, eller sträcka på benen med en promenad.

Läs mer på: http://teslaclubsweden.se/elbilsmyter/

#20
2013-11-30 11:05

Klickar man på Allt om: Tesla Model S länken till höger om artikeln kommer man till en sida "Allt om Fisker Model S" ?!

Fem minuter i skäms-hörnan för vibilagare.se...

Tur att det hittas inga artiklar, annars skulle det ha blivit timmar i skäms-hörnan! ;-)

#21
2013-11-30 11:33

@TB, Raphaels kommentar var den att det tar längre tid att ladda en elbil med energi än det tar att förbruka den.
Det är fortfarande sant, så länge du inte har tillgång till Superchargers.

#22
2013-11-30 14:09

TB: Du har givetvis rätt i det du säger om laddtider och jag personligen är mycket medveten om detta eftersom jag jobbat väldigt mycket just med laddning av olika typer av ackumulatorer. Men vanligtvis brukar de som är mindre vana vid detta syfta på en full laddning från mer eller mindre tomt tillstånd och det var givetvis det fallet jag kommenterade till Raphael. F ö har bl a Mistro gjort många vettiga inlägg och personligen tycker jag också att många fokuserar alltför mycket på maximal räckvidd på en laddning eftersom de flesta av oss sällan kör långkörningar regelbundet. Och gör man det så finns som även Mistro påpekat många gånger andra typer av fordon än eldrivna som då passar behoven bättre. Det största problemet idag är nog kostnaden för även relativt små, eldrivna fordon. Räckvidden räcker i många fall för säkert 90 % av de resor vi i gemen gör men fortfarande känns 225.000 kr kr (efter statliga bidraget) alltför mycket för en liten bil som E-Up även om den skulle kunna klara närapå 90 % av transportbehovet till mycket låg rörlig kostnad.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.