Bild
Nästa artikel

Seat Leon ST kombi – film från Vi Bilägares biltest

Webb-TV

Seat Leon ST kombi är en Golf med spansk kaross som är väldigt prisvärd. Men viss säkerhetsutrustning måste köpas till. Se filmen från vårt test.

Seat Leon är lagom i alla avseenden. Och låt dig inte avskräckas av den lilla bensinmotorn, den känns inte klen alls.

Klicka på videofönstret för att se filmen från testet av Seat Leon ST kombi.

Hur klarar sig då Seaten mot Honda Civic Tourer och Renault Megane? Det får du veta om du läser hela testet i Vi Bilägare nummer 5/2014 som utkommer 1 april. Den som prenumererar får tidningen tidigare än så och till lägre pris – läs mer här.

I det kompletta testet redovisas samtliga testmoment och all fakta. Där kan du läsa mer om bland annat bränsleförbrukning, bilekonomi, rostskydd, ljus, kupébuller, barnsäkerhet, prestanda, kupé- och lastmått, krocksäkerhet och utrustning.

Diskutera: Vad tycker du om Seat Leon ST kombi?

Taggar: Webb-tv, , Seat Leon

Kommentarer

#1
2014-03-27 12:44

Det är en väldigt trevlig bil, men med den utrustning som finns på testbilen så tror jag inte man hamnar under 200 000, LED lampor fram, Autobroms, GPS osv gör att det drar iväg rätt fort. Och då är skillnaden till en Golf lite mindre beroende på paket.
Ska man jämföra den med sina kompisar i koncernen så finns dock ett par negativa saker ett nämna. Man kan inte köpa till garanti (som man kan på golf och skoda). Den har något plastigare interiör, med betoning på något.
Ska man nämna något positivt....
Det finns en riktig handbroms och ESP går att koppla ur om man drabbas av ett infall av att göra en handbromssladd. :-)

#3
2014-03-27 13:10

Nya Seat Leon Kombi tycker jag är en riktigt snygg bil och prisvärd, kan ju få 184hk TDI med mycket utrustning för en mycket vettig peng...

#2
2014-03-27 13:10

Jodå Reverend Benny
2014-03-27 12:44

3 år i stället för 2 års garanti om du tar den på "abis" via Seat finans vill jag minnas.

För övrigt tycker jag att det är märkligt att att man kan köpa till sig förlängd GARANTI.

#4
2014-03-27 13:35

Jo, du får automatiskt 3 år men BARA om du tar den via Seat finans, lite fult kan jag tycka.
Som gammal Sibasäljare så tar det helt klart emot att lobba för förlängd garanti men samtidigt så tycker jag att det är ok då konkurensen är stenhård i vissa segment och några tusingar kan vara avgörande.
Att erbjuda 2 års extra nybilsgaranti med extra mil för 4900 kronor känns ändå ok (Skoda erbjuder detta).
Då kan man ju som kund själv sy ihop ett paket som man tycker känns rätt.

#5
2014-03-27 13:48

Seat Leon vinner testet före Honda Civic och det visar att VAG lyckats mycket bra med alla bilar som tillverkas på MQB plattformen. Den vinner i första hand på att den är tystare och har bättre rostskydd än Honda Civic. Dessutom inte märkbart långsammare, trots att Seat endast har 105 hk och Honda 140 hk. Tidigare har VW Golf vunnit 4 stycken tester mot en rad andra bilar i tidningen ViB. Det var länge sedan det fanns en så överlägsen bil i denna prisklass som VW Golf och alla andra bilar på MQB plattformen.

#6
2014-03-27 13:53

Jo just i detta testet blir det nog lite utklassning.

Hade varit mer intressant med ett test med bilar som Ford Focus, V40, och kanske hmmmm, Toyota Auris....
Då hade det blivit mer fokus på detaljer för att utse en klar vinnare.

#7
2014-03-27 15:04

Ytterligare en nackdel med Civic är ju Hondas stelbenta utrustningspaketering. Om man t ex vill ha säkerhetspaketet med adaptiv farthållare måste man köpa en fullutrustad bil (Executive Navi ADAS II). Då hamnar listpriset på 296 900 kr med manuell 1,6-litersdiesel.

På en Golf behöer man inte välja till läderklädsel och navigator för att få adaptiv farthållare.

Annars borde väl Golf eller Octavia vara ett bättre val än Leon, om man räknar med andrahandsvärdet? Känns om att Seat är mest udda av dessa tre.

#8
2014-03-28 07:48

Volvos V40 är ingen kombi...
Snarare en kombikupé som en "vanlig" Golf.
Vill man jämföra en Volvo med en kombi så blir det V60.

#9
2014-03-28 09:12

Till Golf behöver man egentligen inte välja några ytterligare tillval överhuvudtaget för att få bl a autobroms och adaptiv farthållare eftersom det ingår i "grundpaketet" nämligen Masters - vilket i praktiken alla Golfar sålda i Sverige har.
Sen håller jag till fullo med om att dagens V40 är en halvkombi a'la den vanliga Golfen - och andra motsvarande bilar i den bilklassen.
Idag får man ju en Golf Sportscombi TSI 105 Masters med bl a dragpaket och ACC för runt 185.000 kr och till det priset köper jag nog hellre Golfen än Seaten. Ja - det är väl egentligen inte många bilar i den storleksklassen som prismatchar Golfen om man också vill ha modern säkerhetsutrustning. Den enda är nog möjligen en Octavia om den utrustas med motsvarande utrustning som Golfen har.

#10
2014-03-28 15:51

Nja, en V40 är ju längre än en Seat Leon ST så tycker nog den bör kvala in i ett test.
Kan hålla med om att den inte ser ut som en traditionel kombi, men det gör ju inte A3 sportback heller.

Men som du skriver Pi, man får en golf för väldigt lite pengar extra.
Visst ser Leon lite roligare ut men med Golf så får man lite nyare teknik (på gott och ont) och andrahandsvärdet ser idag ut att bli bättre.
Visst kan man hitta en bra deal på en Seat, men när man är uppe i de nivåerna så spelar 10 000 mindre roll om man får tillbaka det om några år.

#11
2014-03-28 18:23

Att V40 är förhållandevis lång skulle jag tro beror på en längre "framdel" vilket säkert är en säkerhetsmässig fördel men inte ger nån utrymmesfördel.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.