Bild
Nästa artikel

Fiat Panda 4x4 – film från Vi Bilägares biltest

Webb-TV

Lilla Fiat Panda 4x4 har överraskande bra fyrhjulsdrift, men rostskyddet och ljudnivån är svaga punkter. Se filmen från vårt test.

 

Att åka fyrhjulsdrivet måste inte kosta en förmögenhet; det finns lågprisalternativ för större framkomlighet. Vi gav oss ut i snön med Fiat Panda, Dacia Duster och Suzuki Swift. Klicka på videofönstret för att se filmen från testet av Fiat Panda 4x4.

Läs hela testet i Vi Bilägare nummer 3/2014 som utkommer 25 februari. Den som prenumererar får tidningen tidigare än så och till lägre pris – läs mer här.

I det kompletta testet redovisas samtliga testmoment och all fakta. Där kan du läsa mer om bland annat bränsleförbrukning, bilekonomi, rostskydd, ljus, kupébuller, barnsäkerhet, prestanda, kupé- och lastmått, krocksäkerhet och utrustning.

Diskutera: Vad tycker du om Fiat Panda 4x4?

Taggar: Webb-tv, , Fiat Panda

Kommentarer

#2
2014-02-20 16:36

Läste testet och det är märkligt att Dacia vinner testet när det inte är ens är testad för Euro Ncap. Borde ju vara direkt diskvalificering tycker jag. Mycket bil för pengarna tycks vara den bärande motiveringen, men milkostnaden för Dacia var ju inte ens lägst bland de testade bilarna.

Det vore kul att få höra hur redaktionen resonerar.

#3
2014-02-20 16:47

Dacia är helt klart mest bil för pengarna då den är den största av de tre testade. Det är inte ofta man får habegär efter en provtur med lågprisbilar, men jag har svårt att förstå att ungefär lika stora 4 hjulsdrivna bilar av finare fabrikat kan kosta nästan dubbelt så mycket. Om en riktig kvalitetsbil med status håller i 12 år så kan man göra sig av med Dustern efter 6 år och den som gämför krockprov en en 6 år gammal finbil med en helt ny lika stor lågprisbil kanske finner att finbilen inte är säkrare?

#4
2014-02-20 17:29

Förstår inte resonemanget med att jämföra Dacia med en gammal "finbil" vad gäller krocksäkerhet. Oavsett vad Dacia bygger på så säljs den ju som en ny bilmodell och borde krocktestas. Fyrhjulsdrift, bra utrymme, ok motor osv. betyder ju inte ett skvatt egentligen om den inte är säker.

Alla får givetvis ha sina preferenser men jag förstår inte hur ViB kan sätta den testvinnare när säkerhetsfrågan är ett stort frågetecken.

#5
2014-02-20 18:22

Panda 4x4 är en unik bil i sitt segment, men det vore trevligt med Panda Trekking. Detta är i grunden samma som Panda 4x4, men med framhjulsdrift och elektronisk differential. Den skulle jag absolut kunna tänka mig som andrabil, inte minst därför att den finns med biogasmotor utomlands. ^^ :) (den finns inte med 4x4 därför att gastuberna tar upp utrymmet som annars behövs för fyrhjulsdrivningen).

#6
2014-02-20 18:45

Pandan var på vår tre i topp när vi skulle köpa bil, en trevlig bil.
Det blev en Mazda 2 för vår del.
Dacian fanns inte ens på vår tio i topp lista

#7
2014-02-20 19:01

Tycker man att Pandan är för liten så kan det vara värt att notera att det kommer en större snart. :) Det kan hända att den större Pandan visas på Geneve-salongen i Mars, men det kan också dröja till hösten 2014 (den kommer säljas som årsmodell 2015).

Den större Pandan är Fiats version av den nya mindre modellen från Jeep. Plattformen är samma som Fiat 500 L använder idag, men den får 4-hjulsdrift. Den nya Pandan blir en mer praktisk och off-road kapabel syskonmodell till den finare Fiat 500 X som riktar in sig på premiumkunderna.

Alltså samma uppdelning som mellan Fiat 500 och Panda idag - i grunden är ju dessa samma bil, men 500:an har helt annan styling och är dyrare. Det är officiellt från Fiat att Fiats framtida bilar följer dessa två linjer - 500 eller Panda. 500 är premium med retrostil och mycket fokus på design och roligheter och charm. Panda blir en billigare serie av bilar med fokus på funktionalitet.

Så jämför vi kommande Fiat 500 X med den nya något större Pandan så får de samma chassi och delar mycket av tekniken, men Pandan blir rymligare.

Och vill man inte ha en Panda så tar man Jeep istället. Jeepen och Pandan blir mer lika varandra i design än 500 X och Jeep/Panda. (500 blir mer avrundad, Jeep/Panda mer fyrkantig). Jeep lär få en tuffare utstrålning och troligen högre pris än Panda. Tror inte Fiat släpper de svagare motorerna till Jeep exempelvis.

#9
2014-02-20 22:46

Varför skulle man INTE testa även 4wd bilar i ett land som Sverige? Tyckte att testet var väldigt givande fast att jag inte kör 4wd själv. Fick också "nöjet" att än en gång bekräftat mina åsikter om Fiats Multiair motor som jag tycker har fått mer uppmärksamhet än den förtjänar. Har ännu inte läst ett test med den motorn där man överlag har varit nöjda. Vad är vitsen med en liten motor som ändå inte är snål är min ständiga fråga och när man sen lägger till abret med oljudet i bilen så blir det hela än mer märkligt.

Dustern vann helt rättvist och är också den solidaste i trion. Lägger man där till att man får en större och långt rymligare bil med dieselmotor som är både piggare och snålare samt som mäktar med att dra ett släp och allt detta för endast "småpengar" extra så kan inte valet utav vinnare bli något annat.
Vore dock intressantare om Vib hade valt att testa Pandan med dieselmotorn istället.

"scientist" ...vad pratar du om? ...Duster ÄR testad utav EuroNcap med omdiskuterat resultat!

Kul också att man nämnde i testet att man först diskuterat att ha med Lada Niva men avböjde då den redan för åtta år sedan underpresterade i allt utom terrängen.

#11
2014-02-21 08:05

Leifer:

Det är inte "få" som inte bor i stan även om de bor i södra Sverige. Har du en grusväg eller uppförsbacke till huset som du själv ska ploga kanske du hoppar över det på morgonen och tar det när du kommer hem från jobbet. Det är värt 20000 att slippa ploga eller skotta varje morgon, det vet du om du någonsin satt din for utanför tätbebyggt område. Att det inte är något problem att köra med bakhjulsdrift även i Norrland på vintern håller jag med dig om, vet många som fortfarande kör sina Volvo 240 på vintervägar halva året och aldrig råkar ut för en olycka.

#12
2014-02-21 08:56

"leifer": Vilken roll spelar det att de flesta inte egentligen BEHÖVER en 4wd?
Hur många behöver mer bil än en Golf? ( eller liknande bil i storleksklassen )
Varför behöver någon mer än 100Hk o.s.v ?
Varför väljer många en kombi som inte har småbarn eller hund o.s.v o.s.v ...?

Vi väljer alla bil efter så oerhört många olika aspekter och 4wd står högt upp på mångas önskelistor men då sådana bilar oftast är dyra både i inköp och drift så förblir det just bara en önskan.
Bilarna i testet är exempel på vad de flesta har råd med så varför då utesluta just dessa?

Tycker du inte att det är märkligare i så fall att man testar bilar som kostar långt över 500.000kr? ( hur många BEHÖVER EGENTLIGEN en sådan bil? )

Nä det här testet var klockrent,..fortsätt så och tack Vib!

#14
2014-02-21 09:12

Håller med leifer lite, hur många som köpt 4wd har verkligen ett trängade behov av det?
Att man gillar 4wd och tycker att man känner sig säkrare vid acceleration kan ju vara en sak, det säger jag inget om men att stanna en sådan bil ger inte mer säkerhet än en fwd. Men ett rent behov av 4wd?

#15
2014-02-21 09:30

DÅ föreslår jag att alla köper en Dacia Logan och är nöjda med den ....
;)

#16
2014-02-21 10:17

nejdå mistro, fortsätt köpa 4wd om du vill. Känner du att du behöver det så...

#18
2014-02-21 10:26

Säg så här. Med lite tur får man tag på en Lätt beganad Panda 4x4 2013 med ett par hundra mil på mätaren för 120.000kr. En Ny Toyota Aygo/Citroen C1/Peugeot 107 tangerar 100.000kr strecket. Okej. Det är väldigt snäv tolkning av bilval. Men om man gör valet mellan dessa bilar, väljer jag helt klart Pandan.

#17
2014-02-21 10:28

Faktum är att jag ger Hackenbusch Leifer och någon till delvis rätt med det här om 4wd och behoven man har av 4wd. Visst har man önskat att man haft 4wd några ggr under de dryga 30 åren man kört bil, men hur många ggr är det?

Den främsta anledningen till att jag köpte Hyundai Santa Fen var att den är bekväm när du ska kliva in och ut ur bilen pga höjden på bilen, och att den är bekväm att åka i, och snygg i våra ögon för att vara en crossover. 4wd var bara bonus men inte det främsta köpskälet. Men visst känns den trygg att köra i vinterväglag och genom snösträngar det kommer man inte ifrån. Frugan tycker också den känns trygg att köra i vinterväglag.

Och att det var ett försäkringsärende genom frugans älgkrock med våran Hyundai i40 som innebar att jag var tvungen att välja en Hyundai igen enligt deras avtal med Folksam där vagnskadan ligger. Och då fick det bli nya Hyundai Santa Fe istället för en ny i40, som vi förövrigt hittills var nöjda med så länge vi hade den.

Ändå har jag förståelse för de som köper 4wd och har verkliga behov av det, vi har det egentligen inte.

#19
2014-02-21 11:12

Det är flera handlare i Sverige som har kampanjpriser på kvarvarande Panda 4x4 i lager för 119 900 kr, årsmodell 2013, och de är inte lätt begagnade utan är helt nya. Färgvalet på dessa lagerbilar är något begränsat, finns mest av vitt, grönt (samma gröna som Vi Bilägare körde), rött och svart.

Gällande förbrukning så är ingen Panda en storförbrukare av bränsle. :) 0,55 - 0,65 l/mil som britterna kör TwinAir 4x4 på i blandad körning är lågt för en bensindriven 4-hjulsdriven bil.

För den som vill ha en Panda utan 4-hjulsdrift så finns de. Jag behöver inte 4-hjulsdrift, men jag skulle välkomna högre markfrigång och därför är jag mer intresserad av Trekking-modellen, och då helst med biogasmotor, men den säljs inte i Sverige. Jag är helt öppen för att det finns de som har behov av 4-hjulsdrift, även om jag tror att 80 procent av svenskarna inte har det. Av de SUV:ar som även finns framhjulsdrivna så är det den framhjulsdrivna som säljer bäst. Har sett siffror på exempelvis Nissan Qashqai som säger att 80 procent av försäljningen var framhjulsdrivet, och för nya Qashqai så har man dragit ner på versionerna för fyrhjulsdrivet och satsar främst på framhjulsdrivet i olika versioner och utföranden med olika motorer. Hyundai ix35 säljer också bäst som framhjulsdriven, så även Opel Mokka och så vidare. Renault Captur och Peugeot 2008 har förstått grejen och finns inte ens som fyrhjulsdrivet för marknaden är för liten.

Men för de som har behov av 4-hjulsdrivet så är det bra att alternativet finns, även om de flesta bilköpare inte behöver det så finns det ändå några som behöver det.

#20
2014-02-21 11:36

Trots 4WD så får bilen bara dra 800 kg på kroken. Borde kunna klara lite mera kan man tycka även om den inte väger mer än drygt 1100 kg i tjänstevikt. Visst finns det några tillfällen under året när 4WD definitivt är att föredra - t ex vid iläggning och upptag av båten och när man kör på oplogade vägar emellanåt under vintertiden. Och för denna relativt låga merkostnad idag och dessutom med högre frigångshöjd så visst kan den vara värd de ca: 20.000 kr den är dyrare än det 2-hjulsdrivna syskonet - och då får man ju även lite starkare motor på köpet.

#21
2014-02-21 16:00

Jag köpte en Fiat Panda 4x4 förra veckan. Jag är mycket nöjd. Den är precis lagom stor för mig och min hund och tar sig fram på ett imponerande sätt.

Snön försvann ju ganska snabbt, men Jag hann prova en hel del framkomlighet som jag ville innan. 4-hjulsdriften fungerar över förväntan! Jag har tidigare erfarenhet från Subaru och Suzuki Grand Vitara, men Pandan kommer inte i skymundan där inte - tvärt om! Subarun och Suzukin kan inte låsa diffarna! Alla hjul snurrar synkront på Fiaten när man aktiverar ELD. Fiaten känns nästan ostoppbar.

Det är skönt att slippa släpa på massa onödigt järn-skrot som kostar däck och bränsle. Dessutom är bilen lite av en "under-dog", alltså en ulv i fårakläder. Den presterar långt utöver vad folk kan tro och förväntar sig. ;-) Det gillar jag!

Motorn är fullt tillräcklig för de hastighetsbegränsningar vi har i Sverige. Bilen har en specad toppfart på 160, men jag läste en artikel om far och dotter som körde en långrese-fullastad Panda 4x4 genom Europa, den klockades för 172 km/tim enligt GPS:en.
Sedan är det förstås så att den tvåcylindriga turbo-matade 875-kubikaren kräver en viss tillvänjning, men när man vant sig funkar den utmärkt.
ACC och inbyggd mobil-handsfree känns dessutom extra bra i en liten oskyldig Panda!

Om man jämför med andra småbilar så finns det väl få som är så välutrustade för svenskt klimat som denna: Elektrisk uppvärmning på vind-och bakruta. (ACC-varianten har snabbavfrostning genom att trycka på en knapp. Då aktiveras värmetrådar och luftvärme maximalt för vindrutan.) Den permanenta fyrhjulsdriften och antisladd ABS plus runtom-sikten och manöverbarheten på trånga ytor. Jag har skitroligt när jag kör denna lilla bil!

Och så det där om "begagnade" Fiat Panda, jo-jo. Min stod som "begagnad" åxå - den hade gått 1(!) mil!!. De flesta som säjls är alltså helt nya. Jag tror mest att "begagnad" beror på att de redan är registrerade när de står i butiken.

#22
2014-02-21 19:05

Kul rapport linuxpingvinen!

#23
2014-02-21 19:19

Det vore rätt kul att ha en Panda 4x4 med följande extraljus monterade :)
http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/Bil-tillbehor/Belysning/Extraljus/Fjarrljus-9-2-st-42328/

Lite som ett anti-statement från en underdog och jag gillar underdogs. :)
Pandan behöver extraljus, för strålkastarna - som på många småbilar - lämnar en del övrigt att önska.

#24
2014-02-21 21:45

Ljuset är inte alls dåligt på Pandan. Jag har åndock bytt till ljusstarkare/vitare glödlampor eftersom jag är så "vansinnigt gammal" och därmed har sämre mörkerseende. (Obs INTE högre watt-tal!) Nu är ju denna bilen alldeles ny, annars brukar jag koppla på reläer, grövre kablage och mata direkt från batterispänning istället. Ty ett spänningsfall påverkar ljuseffekten med KVADRATEN! (P=U gånger U /R). R=glödlampans resistans. P=effekten i Watt. U=lampans matningsspänning. ALLA biltillverkare snålar tyvärr med kabel-arean till strålkastarna! Dimljus är f.ö original på min Panda. De har bra sidospridning vilket kan hjälpa till att upptäcka vilda djur i tid.

#25
2014-02-21 23:22

linuxpingvinen - går det verkligen att få ett bättre ljus bara genom att byta till samma typ av lampa och med samma effekt ? Vilken lampa är denna goda karamell i så fall ?
Sen diskuterade vi detta med dimljus häromveckan och konstaterade att eftersom dom måste stå lägre ställda än halvljuset enligt reglerna och dessutom inte har asymmetrisk ljusbild så hjälper dom nog tyvärr inte till att upptäcka t ex vilda djur tidigare. Dom har helt enkelt så kort räckvidd att det inte fungerar av den anledningen såvida man inte håller promenadfart...:)

#26
2014-02-22 07:53

Det finns flera tillverkare av s.k. "Mega White"-lampor. Kan kallas lite olika av olika tillverkare (Philips, Osram m flera). Nackdelen är priset och möjligen livslängden jämfört med standardlamporna. :-) Biltemas kallas "Premium".
Det är väl färgtemperaturen som skiljer tror jag.

#27
2014-02-22 08:36

linuxpingvinen@ Varför inte xenon konvertera, finns billigt att köpa från ex. Jula och Biltema, Har du H4/H7/H1 lampor på din bil? Xenon lampor är klart mycket bättre än vanliga glödisar som duger bra som stearinljus ;-) vet att det är olagligt men vem bryr sig, har du CAN bus el-system så måste du köpa till ett kit som lurar datorn. Funkar dock bäst med H4 då du får både hel och halvljuset i en och samma lampa, s.k. Bi-xenon kit.

#28
2014-02-22 09:41

linuxpingvinen - OK, men blir det egentligen bättre = längre räckvidd ? Eller känns det bara bättre via annan färgtemperatur ? Och att konvertera halvljus till Xenon är väl sådär bra när man inte har automatisk nivåreglering av strålkastarna. Sen vill man nog inte göra alltför stora ingrepp i elsystemet på en bil som man fortfarande har garanti på. Fast det problemet kanske inte drabbat true believer...

#29
2014-02-22 11:13

Pi@ Konvertering är uteslutet för mig. Det här är en laglig förbättring, som ej påverkar garantin. Ja, jag tycker det blir märkbart bättre. Googla gärna på Mega White för att få veta mer. Pandan har manuell höjdreglering av ljuset via knappar.

#30
2014-02-22 12:10

Ang. ljus - beror väl på vad man jämför med. Om jag skulle ha en Panda skulle jag iaf sätta på extraljus, för det blir mörkt om vintern där jag bor ute i landsbygden. För mig räcker inte ljuset till, tycker det är sämre ljus i Pandan än hos många bilar i storleksklassen över - även om Panda i sin egen lilla småbilsklass inte är bättre eller sämre än klassnittet - plus det kan vara rätt kul att ha stora biffiga lampor med texten "4x4 Super" på som i den länk jag gav. :)

#31
2014-02-22 12:54

Här är en länk om billampor: http://suvlights.tripod.com/suvlightscom1renamed/html/halogen-h4-9003-hb2.htm
Nackdelen med starka extraljus blir skillnaden mot halvljuset. Jag vill helst ha bra hel- OCH halvljus.
Jag bor åxå på mörka landet. När plog-traktorn kommer, sent om sider, brukar den lägga upp en rejäl snövall framför min uppfart till huset. Då är 4x4 bra att ha.

#32
2014-02-22 14:31

Som sagt "Hackenbush" så kör jag inte själv 4wd men varför hävda att tester utav sådana är onödiga när alla andra bilar testas?
Gillar själv Pandan men absolut inte dess Multiair motor som jag tycker har fått mer beröm än den förtjänar. Tittar man Fiat hemsida idag så finns det ingen Dieselmotor till Pandan och kostar från 140.000kr med Multiair. 120.000kr som det pratats om här låter mer prisvärt.

#33
2014-02-22 14:37

Har aldrig sagt att testen är onödig, vad jag menade är att så många anser att de inte klarar sig utan 4wd även om de kör mest i storstäder eller asfalterade vägar. Att Vib testar 4wd är helt ok och kan vara intressant att läsa om.

#34
2014-02-22 14:43

Jag ska ärligt erkänna. Jag visste inte att jag behövde 4wd förrän jag hade det ..
Men så är det nog med så mycket ;o)

#35
2014-02-22 14:46

När jag bestämt mig för köp av Panda lyssnade jag runt hos ett antal handlare vilka bilar de hade inne samt registreringsdatum och utrustning. Ville helst ha en grön men de jag hittade hade redan garantin börjat ticka på, så jag valde en vit som precis var på ingång från Fiat. Sen ville jag ha rattkontroller samt GPS förberedelse. I Göteborgsområdet finns flera handlare som säljer för under 120´ där bilarna inte stått påreggade x-antal månader.
Extraljus hade jag bestämt mig för också men det ville inte alls min mek att jag skulle skaffa. Han menade att det dels påverkade förbrukningen lite grann samt att när man bländar av ser man knappt något på en stund. Utan han menade att man byter till 100+ lampor och det gör skillnad. Sagt och gjort. Köpte det och till min stora glädje var det löjligt enkelt att byta lamporna. De sitter i en slags gummibälj man bara skruvad ur och sen böt man enkelt. (Många nya bilar går det ju inte att byta lampor själv på längre!)
Eller kräver timmar av skruvande och mekande.

Köpte dessa:
http://www.jula.se/halogenlampa-x-tremevision-h4-60-55w-423851

En viss skillnad blev det och lite vitare ljus, men jag önskar ännu mer då vi har så mycket vilt där jag bor. Troligen kommer jag tvinga min mek att sätta dit extraljus i alla fall :)

#36
2014-02-22 14:49

Jes: Lite som ac,, skulle aldrig köpa en bil utan nu. Förr brydde man sig inte!

#37
2014-02-22 15:47

Och jag som är lite småintresserad av en Volvo 940 i fint skick från 1996 som gått endast 15.248 mil. UTAN AC.

http://www.blocket.se/goteborg/Volvo_940_2_3S_52224372.htm?ca=18&w=3

#38
2014-02-22 15:49

Går nog att leva med en sådan Havsfidran. Du får kanske kompensera med andra godor i livet .. skaffa färg-tv exempelvis ;o)

#39
2014-02-22 17:24

Linux, jag har snöslunga. :)

#40
2014-02-22 19:36

Raphael. Vi har en Viktor.

#41
2014-02-22 19:59

Raphael@ Jag har en åxå. Men plog-traktorn kör upp så mycket snö- /is-block och jordkocklor och annat att brytpinnarna till mataren går av! Hinner/orkar inte alltid att handskotta infarten innan jag skall iväg eller kommer hem efter att plogen varit där, dååå är en 4x4-Panda perfekt! :-)

#42
2014-02-22 21:46

Ok, så stora vallar blir det inte från plogtraktorn där jag bor... Kanske traktorn här är mer försiktig på grusvägen... och plogar inom 1 - 2 dagar efter ett snöoväder. :),

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.