Bild
Nästa artikel
Webb-TV

Fiat Panda 4x4 – film från Vi Bilägares biltest

Publicerad 20 februari 2014 (uppdaterad 21 februari 2014)
Lilla Fiat Panda 4x4 har överraskande bra fyrhjulsdrift, men rostskyddet och ljudnivån är svaga punkter. Se filmen från vårt test.

 

Att åka fyrhjulsdrivet måste inte kosta en förmögenhet; det finns lågprisalternativ för större framkomlighet. Vi gav oss ut i snön med Fiat Panda, Dacia Duster och Suzuki Swift. Klicka på videofönstret för att se filmen från testet av Fiat Panda 4x4.

Läs hela testet i Vi Bilägare nummer 3/2014 som utkommer 25 februari. Den som prenumererar får tidningen tidigare än så och till lägre pris – läs mer här.

I det kompletta testet redovisas samtliga testmoment och all fakta. Där kan du läsa mer om bland annat bränsleförbrukning, bilekonomi, rostskydd, ljus, kupébuller, barnsäkerhet, prestanda, kupé- och lastmått, krocksäkerhet och utrustning.

Diskutera: Vad tycker du om Fiat Panda 4x4?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2014-02-20 16:36
scientist

Läste testet och det är märkligt att Dacia vinner testet när det inte är ens är testad för Euro Ncap. Borde ju vara direkt diskvalificering tycker jag. Mycket bil för pengarna tycks vara den bärande motiveringen, men milkostnaden för Dacia var ju inte ens lägst bland de testade bilarna.

Det vore kul att få höra hur redaktionen resonerar.

#2 • 2014-02-20 16:47
Meganmannen

Dacia är helt klart mest bil för pengarna då den är den största av de tre testade. Det är inte ofta man får habegär efter en provtur med lågprisbilar, men jag har svårt att förstå att ungefär lika stora 4 hjulsdrivna bilar av finare fabrikat kan kosta nästan dubbelt så mycket. Om en riktig kvalitetsbil med status håller i 12 år så kan man göra sig av med Dustern efter 6 år och den som gämför krockprov en en 6 år gammal finbil med en helt ny lika stor lågprisbil kanske finner att finbilen inte är säkrare?

#3 • 2014-02-20 17:29
scientist

Förstår inte resonemanget med att jämföra Dacia med en gammal "finbil" vad gäller krocksäkerhet. Oavsett vad Dacia bygger på så säljs den ju som en ny bilmodell och borde krocktestas. Fyrhjulsdrift, bra utrymme, ok motor osv. betyder ju inte ett skvatt egentligen om den inte är säker.

Alla får givetvis ha sina preferenser men jag förstår inte hur ViB kan sätta den testvinnare när säkerhetsfrågan är ett stort frågetecken.

#4 • 2014-02-20 18:22
Raphael

Panda 4x4 är en unik bil i sitt segment, men det vore trevligt med Panda Trekking. Detta är i grunden samma som Panda 4x4, men med framhjulsdrift och elektronisk differential. Den skulle jag absolut kunna tänka mig som andrabil, inte minst därför att den finns med biogasmotor utomlands. ^^ :) (den finns inte med 4x4 därför att gastuberna tar upp utrymmet som annars behövs för fyrhjulsdrivningen).

#5 • 2014-02-20 18:45
Leif Larsson

Pandan var på vår tre i topp när vi skulle köpa bil, en trevlig bil.
Det blev en Mazda 2 för vår del.
Dacian fanns inte ens på vår tio i topp lista

#6 • 2014-02-20 19:01
Raphael

Tycker man att Pandan är för liten så kan det vara värt att notera att det kommer en större snart. :) Det kan hända att den större Pandan visas på Geneve-salongen i Mars, men det kan också dröja till hösten 2014 (den kommer säljas som årsmodell 2015).

Den större Pandan är Fiats version av den nya mindre modellen från Jeep. Plattformen är samma som Fiat 500 L använder idag, men den får 4-hjulsdrift. Den nya Pandan blir en mer praktisk och off-road kapabel syskonmodell till den finare Fiat 500 X som riktar in sig på premiumkunderna.

Alltså samma uppdelning som mellan Fiat 500 och Panda idag - i grunden är ju dessa samma bil, men 500:an har helt annan styling och är dyrare. Det är officiellt från Fiat att Fiats framtida bilar följer dessa två linjer - 500 eller Panda. 500 är premium med retrostil och mycket fokus på design och roligheter och charm. Panda blir en billigare serie av bilar med fokus på funktionalitet.

Så jämför vi kommande Fiat 500 X med den nya något större Pandan så får de samma chassi och delar mycket av tekniken, men Pandan blir rymligare.

Och vill man inte ha en Panda så tar man Jeep istället. Jeepen och Pandan blir mer lika varandra i design än 500 X och Jeep/Panda. (500 blir mer avrundad, Jeep/Panda mer fyrkantig). Jeep lär få en tuffare utstrålning och troligen högre pris än Panda. Tror inte Fiat släpper de svagare motorerna till Jeep exempelvis.

#7 • 2014-02-20 22:46
Mistro

Varför skulle man INTE testa även 4wd bilar i ett land som Sverige? Tyckte att testet var väldigt givande fast att jag inte kör 4wd själv. Fick också "nöjet" att än en gång bekräftat mina åsikter om Fiats Multiair motor som jag tycker har fått mer uppmärksamhet än den förtjänar. Har ännu inte läst ett test med den motorn där man överlag har varit nöjda. Vad är vitsen med en liten motor som ändå inte är snål är min ständiga fråga och när man sen lägger till abret med oljudet i bilen så blir det hela än mer märkligt.

Dustern vann helt rättvist och är också den solidaste i trion. Lägger man där till att man får en större och långt rymligare bil med dieselmotor som är både piggare och snålare samt som mäktar med att dra ett släp och allt detta för endast "småpengar" extra så kan inte valet utav vinnare bli något annat.
Vore dock intressantare om Vib hade valt att testa Pandan med dieselmotorn istället.

"scientist" ...vad pratar du om? ...Duster ÄR testad utav EuroNcap med omdiskuterat resultat!

Kul också att man nämnde i testet att man först diskuterat att ha med Lada Niva men avböjde då den redan för åtta år sedan underpresterade i allt utom terrängen.

#8 • 2014-02-21 08:05
Styrbjörn

Leifer:

Det är inte "få" som inte bor i stan även om de bor i södra Sverige. Har du en grusväg eller uppförsbacke till huset som du själv ska ploga kanske du hoppar över det på morgonen och tar det när du kommer hem från jobbet. Det är värt 20000 att slippa ploga eller skotta varje morgon, det vet du om du någonsin satt din for utanför tätbebyggt område. Att det inte är något problem att köra med bakhjulsdrift även i Norrland på vintern håller jag med dig om, vet många som fortfarande kör sina Volvo 240 på vintervägar halva året och aldrig råkar ut för en olycka.

#9 • 2014-02-21 08:56
Mistro

"leifer": Vilken roll spelar det att de flesta inte egentligen BEHÖVER en 4wd?
Hur många behöver mer bil än en Golf? ( eller liknande bil i storleksklassen )
Varför behöver någon mer än 100Hk o.s.v ?
Varför väljer många en kombi som inte har småbarn eller hund o.s.v o.s.v ...?

Vi väljer alla bil efter så oerhört många olika aspekter och 4wd står högt upp på mångas önskelistor men då sådana bilar oftast är dyra både i inköp och drift så förblir det just bara en önskan.
Bilarna i testet är exempel på vad de flesta har råd med så varför då utesluta just dessa?

Tycker du inte att det är märkligare i så fall att man testar bilar som kostar långt över 500.000kr? ( hur många BEHÖVER EGENTLIGEN en sådan bil? )

Nä det här testet var klockrent,..fortsätt så och tack Vib!

#a • 2014-02-21 09:12
Hackenbush

Håller med leifer lite, hur många som köpt 4wd har verkligen ett trängade behov av det?
Att man gillar 4wd och tycker att man känner sig säkrare vid acceleration kan ju vara en sak, det säger jag inget om men att stanna en sådan bil ger inte mer säkerhet än en fwd. Men ett rent behov av 4wd?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.