Bild
Nästa artikel

Årets Vintertestbil 2014: Skoda Octavia

Webb-TV

Hjulen på en bil frös fast. En annan bil vägrade starta. Vissa av Vi Bilägares nya långtestbilar hade det tufft under årets vintertest. Se filmen där vi avslöjar vinnaren av titeln Årets Vintertestbil 2014.

 

Det var inte särskilt kallt men både ny och beproövad teknik fallerade under årets första övning med Vi Bilägares fem nyinköpta långtestbilar. Fastfrusna hjul, startvägran... Vi kom hem från Särna med nya erfarenheter. Och en klar segrare.

Klicka på videofönstret här ovanför för att se en film från vintertestet.

Läs hela vintertestet i Vi Bilägare nummer 3/2014. Tidningen utkommer 25 februari.

Diskutera: Vad tycker du om årets vintertest?

Vi Bilägares långtest:

Vi Bilägare köper in fem nya bilar varje år. Dessa testkörs ungefär 4 000 mil under ett år. Särskilt intressanta modeller behåller vi längre. I dagsläget äger vi 13 långtestbilar som vi rapporterar regelbundet om:

BMW i3, 2014
Peugeot 308, 2014
Skoda Octavia, 2014
Suzuki SX4, 2014
Toyota Auris, 2014
Kia Cee'd, 2013
Mazda6, 2013
Volkswagen Golf, 2013
Volvo V40, 2013
Hyundai i40, 2012
Opel Ampera, 2012
Mercedes B-klass, 2012
Volvo V70, 2008

Taggar: Webb-tv, , Skoda Octavia

Kommentarer

#1
2014-02-23 09:05

Där ser man :-)

#2
2014-02-23 09:47

Fem mils räckvidd på eldrift för i3 i vinterförhållanden.

Riktigt uselt...Man borde dessutom naturligtvis monterat en större tank än 10 liter.

#3
2014-02-23 10:01

Jag konstaterar åter igen att en BMW i3 är inte lämplig utanför storstäder, vilket gäller andra elbilar också.

#4
2014-02-23 10:02

Sant Raphael, elbilar idag är bäst i städer av två orsaker, räckvidd och utsläpp.

#6
2014-02-23 10:48

Är det en Octavia Diesel de testar? För i min bensinare kommer kupevärmen riktigt snabbt

#9
2014-02-23 11:02

Värt att notera är också att de fälgar som satt på 308:an och som sattes igen av snö och is inte var avsedda för vinterdäck enligt Peugeot.

Efter byte av fälgar försvann naturligtvis problemen. En miss av en enskild åf alltså.

#10
2014-02-23 11:04

Ja man bör följa tillverkarens rekommendationer...
Men det finns en detalj till i sammanhanget - handbromsen, bromsarna bak hade inte frusit om de hade kopplat ur handbromsen och stannat med växeln ilagd istället. Då hade även fälgarna inte anpassade för vinterdäck fungerat. :)

#11
2014-02-23 11:09

leifer. det är en seglivad myt att extravärmarna släpper ut så mycket orenade gaser vid drift. Tänk på att med en förbränningsverkningsgrad på 98% blir det inte mycket skit kvar att släppa ut och det som blir kan ju jämföras med de fjärrvärmeverk och fastigheter som fortfarande är oljeuppvärmda.

#8
2014-02-23 11:12

Leiffler skriver "Många dieslar har problem med värmen och särskilt om den extra tillsatsvärmen (som går på diesel) går sönder. Detta gör ju också att förbrukning och utsläpp ökar på dieslar då utsläppen från tillsatsvärmen är orenad och går ut i separat avgasrör under bilen."

Och min kommentar till detta är - läs Automotor & Sports vintertest, och den som vann testet gällande låg förbrukning och utsläpp är Citroëns dieselmotor. Lägst utsläpp i testet! Ja den slog hybriderna i testet, och skälet till detta är att elhybriderna drar särskilt mycket bränsle på vintern och därmed släpper ut skitiga avgaser. Citroëns dieselmotor är snål även på vintern och har låga halter av skitiga utsläpp. Den blir dessutom varm snabbt. Jag har ju en sådan dieselmotor i min bil och ger skön värme utan extravärmare, jag har ingen extravärmare. har kört ner mot -30 och haft varmt och skönt i bilen.

Så att hybridbilar bensin-el skulle ha lägre utsläpp än dieselbilar, det är en myt! Iaf på vintern enligt Automotor & Sports vintertest. Citroëns dieselmotor vann delmomentet miljö och utsläpp i det testet, före bensin-el hybriderna. :)

En anledning till detta är att elhybriderna går sämre på el på vintern, alltså de kör mer på bensinmotorn för batterier tappar kraft i kyla.

Gällande extravärmare på diesel - nja, du tänker nog på kupévärmare. Det kan man ha när bilen står still och man kan programmera den att slå på en halvtimme innan man ska ner till bilen och då är kupén uppvärmd. Detta finns till både bensin- och dieselbilar. Det är fritt val om man vill ha detta, jag har valt att inte betala för detta tillbehör. Jag har vanlig motorvärmare som kopplas till eluttaget. Det går att koppla till en kupévärmare till motorvärmaren, men inget som jag har känt att jag behöver.

Finns kupévärmare som drivs av el till motorvärmaruttaget och det finns de som drivs av diesel, det är inget måste att ha en dieseldriven kupévärmare för sin dieselbil. Går bra utan. Fördelen med bränsledriven är att man inte behöver ett eluttag utan den fungerar överallt. Men man behöver inte ha det om man inte vill. Så att klanka ner på dieslar pga kupévärmaren, det anser jag är fel. Många med diesel har inte bränsledriven kupévärmare, plus att ska den räknas in fast många kör utan så ska den ju räknas in för bensinbilar också då även de som kör bensinbilar kan installera bränsledrivna kupévärmare. Och faktiskt kan det även installeras till el-hybrider...

#12
2014-02-23 11:21

Värt att notera är att Octavia vann vintertestet, ännu en bil från VW-koncernen i topp! :-)

#14
2014-02-23 11:41

Leifer.

Reagerade också på det att man irriterade sig på inredningen och att den upprätta instrumentpanelen som på en gammal amerikanare på Auris,skriver man och att det skulle påverka vinteregenskaperna!! Annars var den ju nära seger att bli bästa vinterbil enligt VIB, men som sagt en konstigt argument att inredningen skulle påverka detta. Och värmen kom ju snabbast i kupen och även stolsvärmen var bra. Liksom både helljus och halvljus var bra. Men VIB kanske har en kommentar till detta lite mer utförligt hur inredningen och instrumentpanelen kan påverka detta med vinteregenskaperna?

#17
2014-02-23 11:58

Att förmedla att en bil känns mysig in intrycket är väl knappast konstigare än att kalla en bil vacker eller sexig som många gör. Vetenskapligt? näää, men vi köper ju bil med känslor också, det skall kännas rätt för ögat och sinnet och inte fasen kollar man bara specen på bilen och köper den sen oavsett vilken känsla man har för bilen, det gör inte jag i alla fall.
Testteamet talar ju bara om vilken känsla de får av bilen men det kan ju uppfattas helt annorlunda av någon annan.
leifer, har du hört uttrycket "skönheten ligger i betraktarens ögon"?
Det du tycker är vackert kan någon annan tycka är skit.

#16
2014-02-23 11:59

Ja om man läser testet i tidningen så framkommer det en del intressant information. Kort sammanfattat::

1. Skoda har byggt en formidabel vinterbil som inte faller igenom på någon punkt. Den är alltså ungefär som sin koncernbroder Golf ett stabilt och tryggt köp. Dock negativt att den inte kan utrustas med den senaste olyckspreventiva tekniken än (tvärtemot Golfen) och att den minsta motorn kan vara trött med full last.

2. Toyota Auris är ungefär som Skodan , lättkörd och pålitlig. Bra vinteregenskaper rakt igenom. Dock samma förbehåll som hos Skodan att den saknar de senaste säkerhetsinnovationerna och att hybridtekniken inte gillar kyla särskilt bra..

3. BMW i3 är mer en stadsbil än långfärdsbil - trots sin hjälpmotor. När elen var slut och motorn kopplades in drog förbrukningen iväg till 0,8l/mil så man kan fundera över den tilltänkta miljönyttan. Elen räckte heller inte särskilt långt i kylan, bara c:a 5 mil. Körmässigt var dock BMW:n fin - när den fungerade:-)..

4. Suzuki var testets enda fyrhjulsdrivna bil. Och en sådan har naturligtvis ett givet övertag i halka. Men bilen var lite nervös i sitt väguppträdande på renplogade vintervägar. Dessutom var bullret på tok för högt och golvvärmen från klimatanläggningen svag.

5. Peugeot 308 sammanfattades av ViB själva som "-Det här är ingen vinterbil!". Fastfrusna hjul, oavsett hur man hanterade den automatiska handbromsen, irriterande varningssignaler, dålig aerodynamik (=smutsig bil och på sikt repig och rostig bil) samt dålig och seg värme. Plus för fin komfort dock.

Ja det är min tolkning av testet. Uppenbarligen börjar PSA:s ekonomiska problem nu komma till uttryck på de nya produkterna. Man har haft så bråttom att få ut den på marknaden att den inte är färdigutvecklad än. Så ett tips är att vänta med ett köp tills bilen är ordentligt utprovad, eller köpa en annan bil.

MVH AL

#18
2014-02-23 12:55

Skodan verkar behålla sin nuftighet, kul att man lyckats, nära på grundmura den egenskapen.
Jag tycker inte resultatet är överraskande utan nästan förutsebart, inte minst vad gäller i3. Det upplevs som ganska meningslöst att dra till fjälls i en sådan.
Att toyioterna som här under, alltid har svårt att acceptera tester där inte deras reliker rankas absolut främst, är alltid tragisk läsning.

#19
2014-02-23 13:09

Nu tror jag att AL får läsa på lite bättre... Octavian i testen har autobroms-paketet om specarna stämmer och det bör rimligen vara samma som är mer eller mindre standard i Golf (i alla fall i Master-utförandet vilket torde vara standard i Sverige). Sen var det nog inte bara den ålderdomliga instrumentpanelen som fällde Auris utan det fanns ett antal andra plus för Octavian när man kollar igenom artikeln i papperstidningen och eftersom 4 av de 5 journalisterna föredrog Octavian får man nog anse att det var en välförtjänt seger.

#20
2014-02-23 13:17

Jaha Pi, se där ja. Då läste jag fel i tidningen. Då kan vi glömma den invändningen och då förtjänar också Skodan sin seger framför Auris.

För ingen tycker nog att en bil som saknar bälten skall vinna ett test....

MVH AL

#23
2014-02-23 15:04

Jag tycker ni är väl elaka mot den stackars Peugeoten. Delvis tycker jag det är dålig journalistik frå VIB`s sida. Man skriver ner bilen som oduglig i vintertider.I nästa stycke förklarar de att det inte är bilens fel, utan att olämpliga fälgar har monterats. Bilen har ju också fungerat i vinterväglag efter fälgbyte. Jag kan inte påstå att jag är bilmärkets främsta förespråkare, men rätt skall vara rätt.

#26
2014-02-23 16:53

Tycker du ska föreslå Vib att utesluta kvalitetsfabrikat i tester mot Toyota leifer. Eller varför inte bara blunda för Oktavian i det här fallet?
Om du är väldigt-väldigt besviken kan du säkert få hjälp av dina likasinnade att hitta ett test som passar dej bättre

#27
2014-02-23 17:06

MVH AL, skriver" Auris hybridtekniken inte gillar kyla särskilt bra?
Hur menar du då?

#29
2014-02-23 17:21

Leifer..." För Toyotan kommer garanterat vara mer problemfri än Skodan i långa loppet."

....är du synsk eller bara blind märkestok?

"Dessutom får man bättre villkor på märkesförsäkringen."...har du lusläst försäkringsvillkoren hos alla bolag?

Sluta nu tramsa! Ni får bita i det sura äpplet. ViB anser att Skodan är bättre vinterbil än Toytoytan.

#28
2014-02-23 17:22

Raphael, Det stora vintertestet du hänvisar till (i Automotorsport Dec 2013) bekräftar varken att din Citroën skulle ha någon vidare bra värme eller låg förbrukning som du ger sken av.
Däremot stämmer det att den får 10 av 10 poäng i ronden utsläpp i kyla medans Auris hybrid når upp till 9 av 10 poäng i den ronden.
Kollar man vidare på sammanställningen av alla ronder på sid 52 så ser man att Auris hybrid får 8 av 10 i sina sämsta ronder i betyg och 10 av 10 i värmeronden då den har bäst värme, Citroen får 7 av 10 i värmeronden liksom i förbrukningsronden (7 poäng) där Auris får 9 av 10 i betyg.

Auris hybrid slutar total-tvåa (5 stjärnor av 5 i totalbetyg) av de 20 bilar som är med efter Volvo V40 som vinner vintertestet, Golf 1,2 Tsi som är snarlik Skoda Octavia hamnar där på en 7e plats i vintertestet medans Citroen hamnar på 14e plats (3 stjärnor av 5 i totalbetyg).

#30
2014-02-23 17:46

leifers slutsats är guld;;-) Citat: "Men tydligen duger inte ens Toyotas bästa produkter mot lågprismärket Skoda när det gäller att vinna tester."

Nej, tydligen inte!

#31
2014-02-23 17:52

Sedär, trodde nog hjälp var på väg :o)
Läs Hanzzons kommentar leifer. Där vinner Toyotan vida över VAG'en.
Så nu kan du väl andas lugnt och varva ner ;o)

#32
2014-02-23 18:08

Visst är det väl märkligt att olika tidningar ofta kan få så olika testresultat Jes, eller har måhända Skodan finare inredning än Golf 1,2 Tsi så det var pga det Auris snubblade på mållinjen i detta test jämfört med i AMS vintertest? :-)

#33
2014-02-23 18:38

Glöm inte att Skodan har högre säkerhetsnivå via autobroms (och antagligen också adaptiv farthållare - det har i alla fall Golfen) samt att man faktiskt kan hänga på en släpvagn på Skodan vilket inte går överhuvudtaget på Aurisen. Och det diskvalificerar i alla fall Aurisen för mitt vidkommande. Sen har den även värmesitsar i baksätet vilket är en klar komfortfördel vintertid för en familjebil.

#34
2014-02-23 18:40

Finner det ganska meningslöst att diskutera tester som inte publicerats här.

#35
2014-02-23 18:49

Varför skulle det testet vara meningslöst Jes, bara för att Auris var bättre än Golf där? Jaja vi struntar i detta och grattar Skodan till vinsten här!

Efter att kollat upp testbilarna, under förutsättning att alla är Vibilägares egna långtestbilar 2014 vilket jag förutsätter så ser jag nu att Vibilägare gjort just den tabben jag frågade tidigare om alla nya långtestbilar verkligen var av årsmodell 2014! Både Suzukin och Toyotan är nämligen uttagna sent i december 2013 vilket innebär att de direkt tappat en årsmodell då tillverkaren anger den årsmodell då bilen registrerats och därmed värderas till 2013 årsmodell vid framtida värderingar, riktigt kasst att inte se till att alla årets testbilar verkligen är 2014 årsmodell!
Aurisen är uttagen så sent som 27 december 2013 och värderas alltså redan nu som ett år gammal, hade man väntat 4-5 dagar med att ta den i trafik så hade bilen värderats som den årsmodell då den är uttagen, dvs årsmodell 2014, oproffsigt om man inte vet om detta.

#36
2014-02-23 19:29

Hanzzon....årsmodeller är avskaffade sedan länge. Numera gäller första registreringsdatum.

#37
2014-02-23 19:40

Tex köper du en ny Skoda Octavia så tror jag dom har årsmodell brytpunkten i augusti, så hade du fått din bil i september så hade det varit en bil av årsmodell 2014 eftersom bilen byggs så en 2014 bil ska se ut med tex utrustning m.m så bara för att bilen är uttagen 2013 så är det en 2014 årsmodell, svårare än så är det ju inte.

#38
2014-02-23 19:45

Hanzzon i detta fall är det nog du som är lite okunnig måst jag säga!!

#40
2014-02-23 19:50

Hanzzon har rätt .. även om det inte har med artikeln att göra.
Köper du en 2014 års modell före årsskiftet 13/14 kommer det att stå 2013 i regbeviset. Och det kan nog påverka andrahandsvärdet i vissa fall men knappast vinteregenskaperna.

#39
2014-02-23 19:52

Det var ju just det jag skrev angående Auris Sigge...

Peugeot-Pär, Nej jag är inte okunnig i detta fall. Du har helt korrekt i att man främst här i Europa hos vissa tillverkare anger en årsmodell, så där har Sigge fel i att årsmodells-angivelsen skulle vara helt ersatt av registreringsdatum, detta beror alltså på tillverkare. Skoda och Volvo tex försöker sälja "nästa" årsmodell som man anger som modellår långt före det nya året medans tex Suzuki och Toyota inte anger årsmodell annat än det år bilen är tagen i trafik första gången vilket Aurisen gjorde 5 dagar före årsskiftet 2014 och Suzukin 1,5 vecka före och tack vare dessa dagar "tappar" man alltså en årsmodell i det här fallet vid framtida värderingar.

#41
2014-02-23 19:57

Tack Jes! Nej det har inte med vinteregenskaperna att göra men väl med testbilarna och jag är förvånad att man är så oproffsiga att man inte haft koll på dessa ack så avgörande dagar när bilarna togs i trafik när man nu ska jämföra "2014 års" nya testbilar som man skriver när alla tack vara dessa tabbar inte är av samma årsmodell.

#42
2014-02-23 20:03

Det är omöjligt att få alla bilar 1 januari... När bilen är tillverkad så kommer den till handlaren och man får hämta bilen, inte kan alla vänta till efter nyår att hämta bilen.
Detta händer nog varje år med långtest bilarna när dom ska presenteras i januari.

#43
2014-02-23 20:32

Jag är övertygad om att ViB:s värderingar inte påverkas av vilket datum bilen tas ut. (Ni kan läsa det jag som jag skrev som f-n läser bibeln, men ni borde kunna fatta vad jag menar.) Men kanske ViB kan komma med ett förtydligande här.

Så jag får nog hålla med Peugeote-Pär här.

#44
2014-02-23 20:58

Hanzzon, om du hade läst mitt inlägg ordentligt hade du sett att jag skrivit om min bil. Eftersom du inte klarade av att läsa mitt inlägg så tänker jag vänligt hjälpa dig på traven att förstå vad jag verkligen skrev eftersom du misslyckades att förstå det. Jag har inte skrivit att min Citroën var med i Automotor & Sports test. Så var du har fått "din Citroën" ifrån, det är bara dina egna fantasier. Det skulle hjälpa diskussionen om du verkligen kunde läsa vad man skrev istället för att fantisera ihop helt egna grejer.

Automotor & Sport testade en Citroën DS5 med dieselmotor. Jag har inte en DS5. Jag har en C3 Picasso. DS5 är en helt annan bil, den är större och tyngre och har högre bränsleförbrukning än min Citroën. Däremot så har jag en Citroëndiesel i min bil, en Citroënmotor, vilket också är vad jag skrev.

Du vill göra ner värmen i min bil på grund av testet i Automotor & Sport, men min bil var inte med där så du har ingenting att säga om värmen i min bil utifrån testet i Automotor & Sport, eftersom min bil inte var med.

Dessutom skrev jag inte att Citroën vann testet, ändå verkar du insinuera att jag har skrivit det. Jag talade enbart om delmomentet miljö och utsläpp, och jag skrev om det därför att vi i denna tråd hade just ett påstående om att bensinhybrider skulle ha lägre utsläpp än dieslar. Som vi kan se så stämmer inte det påståendet.

Den Citroëndiesel som var med i testet var inte den snålaste Citroënbilen med diesel, hade min bil varit med hade avståndet till Toyota Auris varit helt annan. En DS5 är en större bil än Auris, ändå rätt imponerande att en diesel av en större modell har lägre utsläpp och förbrukning än en mindre Auris bensin-el hybrid.

Jag avslutar detta med en önskan om att du Hanzzon kommer att anstränga dig betydligt mer när du läser mina inlägg i fortsättningen, så att jag slipper förklara vad jag skriver.

#45
2014-02-23 21:12

Här måste jag protestera mot Raphaels falsarier; han ljuger så bladen faller av blommorna. V i kör citatet från det Hanzzon kommenterar:

"Och min kommentar till detta är - läs Automotor & Sports vintertest, och den som vann testet gällande låg förbrukning och utsläpp är Citroëns dieselmotor. Lägst utsläpp i testet! Ja den slog hybriderna i testet, och skälet till detta är att elhybriderna drar särskilt mycket bränsle på vintern och därmed släpper ut skitiga avgaser. Citroëns dieselmotor är snål även på vintern och har låga halter av skitiga utsläpp. Den blir dessutom varm snabbt. Jag har ju en sådan dieselmotor i min bil och ger skön värme utan extravärmare, jag har ingen extravärmare. har kört ner mot -30 och haft varmt och skönt i bilen."

Notera särskilt; "Jag har ju en sådan dieselmotor i min bil..... "

Nu till Raphaels senaste inlägg; "Du vill göra ner värmen i min bil på grund av testet i Automotor & Sport, men min bil var inte med där så du har ingenting att säga om värmen i min bil utifrån testet i Automotor & Sport, eftersom min bil inte var med."

:-)

#46
2014-02-23 21:15

Om vi nu går tillbaks till vintertestet här så finns det inte med någon Citroen.

Så....vad är problemet?

#48
2014-02-23 21:36

Previa: Jag citerade testet i ViB där Auris förbrukning ökar rejält när den körs i kyla.

MVH AL

#49
2014-02-23 21:43

Här luktar det mobbing rejält. Jag trodde sånt var förbjudet här. Dags att redax tar tag i problemet.

#50
2014-02-23 21:50

Det är ju lätt märkligt att man kan komma undan med att fara ut med falsarier och att hultarn förbiser detta och kallar på "moderering" när man påpekar detta.

Rättshaverist?

#51
2014-02-23 22:07

Det kallas att projicera Audi. Inget att göra något åt...

MVH AL

#52
2014-02-23 22:41

Raphael jag läste vad du skrev, Du skrev såhär 2014-02-23 11:12: Citat:
"Och min kommentar till detta är - läs Automotor & Sports vintertest, och den som vann testet gällande låg förbrukning och utsläpp är Citroëns dieselmotor. Lägst utsläpp i testet! Ja den slog hybriderna i testet, och skälet till detta är att elhybriderna drar särskilt mycket bränsle på vintern och därmed släpper ut skitiga avgaser. Citroëns dieselmotor är snål även på vintern och har låga halter av skitiga utsläpp. Den blir dessutom varm snabbt. Jag har ju en sådan dieselmotor i min bil och ger skön värme utan extravärmare, jag har ingen extravärmare. har kört ner mot -30 och haft varmt och skönt i bilen.
Så att hybridbilar bensin-el skulle ha lägre utsläpp än dieselbilar, det är en myt! Iaf på vintern enligt Automotor & Sports vintertest. Citroëns dieselmotor vann delmomentet miljö och utsläpp i det testet, före bensin-el hybriderna. :)"

Jag svarade detta (2014-02-23 17:22) Citat:
"Raphael, Det stora vintertestet du hänvisar till (i Automotorsport Dec 2013) bekräftar varken att din Citroën skulle ha någon vidare bra värme eller låg förbrukning som du ger sken av.
Däremot stämmer det att den får 10 av 10 poäng i ronden utsläpp i kyla medans Auris hybrid når upp till 9 av 10 poäng i den ronden.
Kollar man vidare på sammanställningen av alla ronder på sid 52 så ser man att Auris hybrid får 8 av 10 i sina sämsta ronder i betyg och 10 av 10 i värmeronden då den har bäst värme, Citroen får 7 av 10 i värmeronden liksom i förbrukningsronden (7 poäng) där Auris får 9 av 10 i betyg.
Auris hybrid slutar total-tvåa (5 stjärnor av 5 i totalbetyg) av de 20 bilar som är med efter Volvo V40 som vinner vintertestet, Golf 1,2 Tsi som är snarlik Skoda Octavia hamnar där på en 7e plats i vintertestet medans Citroen hamnar på 14e plats (3 stjärnor av 5 i totalbetyg)."
Slut citat.

Du får nog alltså ta tillbaka ditt påstående att Citroen skulle haft lägst förbrukning i testet då den drog 13,1L/100km vid kallstart (Auris HSD drog 0,97L/100km kallstart) och Citroen-dieseln drog 7,5L/100km varm medans Auris HSD drog 4,3L/100km varm.

Man sammanfattar Citroens 14e plats såhär: "Den stora Cittran är tillsammans med Volvo V40 lite udda i detta test med sin dieseldrift, Tyvärr är förbrukningen hög och värmen dålig. Framkomligheten är bra och utsläppen rena"

#54
2014-02-23 23:14

Går man in på t ex bilpriser.se så ser man modellåret på en bil och det är nog den väsentligaste informationen - inte om den är uttagen 30/12 eller 2/1 året därpå.

#55
2014-02-23 23:33

Leifer - skall vi hålla oss till sanningen så hade nog inte Auris "mycket bättre värme" - däremot kom den snabbare så i 15-minuterstestet var den bättre men körde man längre så fungerade också Octavians värmesystem utmärkt och gav en jämn och exakt reglerad värme. Sen har Octavian t ex värmesitsar även i baksätet och inte minst autobroms-system och detta har jag redan nämnt i ett inlägg och det tillsammans med att den kan dra en släpvagn (det behovet kan finnas även vintertid) var säkert det avgörande - liksom man påpekat att den har ett bra rostskydd samtidigt som man säger att Auris har ett dåligt rostskydd. Läs sammanfattningen i tidningen så framgår det klart att det finns flera minus för Auris och flera plus för Skoda. Så ni kan nog sluta att diskutera detta med att det var nån form av "mysighet" som fällde avgörandet till Auris nackdel för det fanns uppenbarligen betydligt flera och sakliga skäl.

#56
2014-02-24 00:54

@pi:
Toyota generellt inkl Auris har ett fantastiskt bra rostskydd utan massa kladd som faktiskt fungerar ypperligt. Jag har och har haft många Toyotor som inte har fått någon extra rostskydd och ingen av dessa har rostat frånsett en Toyota Camry från 1988 som rostade bort på knappt 10 år. Numera sedan början av 2000 talet har Toyota ett riktigt effektivt rostskydd! Europeiska och svenska bilmärken rostar däremot oerhört mycket. Min Ford Focus från 2006 är tex smårostig och ska repareras och rostskyddsbehandlas till sommaren. Även Saab rostar mycket se tex tanklock och hundbenet på Saab 9-5. Dessa bilar måste få extra rostskyddsbehandling för att fungera. Även Volvo och Opel bör få extra rostskyddsbehandling.

#57
2014-02-24 06:17

@Stoor - jo, jag vet att det talas om nåt hokus-pokus men uppenbarligen imponerar inte detta på de som dagligen jobbar med korrosionsproblem på bilar och nu var det ViBs bedömning vi talade om - inte din.

#59
2014-02-24 08:59

Leifer - läs "Plus och Minus-rutan" - där har du en väldigt komprimerad sammanfattning för där framkommer även säkerhetssystemen, rostskyddet och att den inte kan dra släpvagn. För mig är nog alla dessa 3 punkter avgörande om jag skulle stå i valet och kvalet mellan just dessa två bilar. Beträffande bränsleförbrukningen så var den nog relaterad till deklarerad förbrukning och eftersom det ofta framhålls hur snålt Prius-konceptet går även när förbränningsmotorn går mycket så tycker jag nog att man nästan får vara lite imponerad över att Skodans lilla turbo-motor klarade sig med samma bränsleåtgång. Sen är jag inte dummare än att jag förstår att det finns tillfällen när "Prius-konceptet" förbrukar mindre men eftersom det snackats om vinteregenskaper ett antal gånger redan så är det nog det som gäller även avseende bränsleförbrukning och inte bara när det gäller hur fort värmen kommer.

#60
2014-02-24 09:12

Leffe, inte alla rätt här, när det gäller tillsatsvärmare i dieslar...
[citat] Raphael, jo jag menade en dieseldriven kupévärmare/motorvärmare som då används vid körning och särskilt i början av körningen när motorn är kall. Den drar soppa, har ingen rening och kan gå sönder (dyr att laga). Det så jag hört att det fungerar på moderna snåla dieslar! Den är alltså inbyggd och ingår vid köp standard, med eller utan möjlighet att förvärma bilen alltså.[\citat]

Du har läst för mycket av var Robban C skriver om att ALLA dieselbilar har tillsatsvärmare, i dagsläget är det få bilar som har tillsatsvärmare som standard, nämligen följande;
Volvo´s alla dieslar
Toyota´s alla personbilsdieslar
VW Sharan diesel och bensin / Toruan diesel
Citroen C5 diesel utom e-HDi/EGS
Peugeot 508 diesel utom e-HDi/EGS

Ja, detta drar soppa och de har ingen rening annat än en väldigt hög verkningsgrad med lågtrycksförbränning vilket ger låga utsläpp utom under startfasens första minut.
Ja, det händer att de går sönder och då kan det kosta några tusingar att laga, men bilen i sig fungerar lika bra ändå, med något längre uppvärmningstid på motorn och en något sämre värme vid extrem kyla (-25 typ och kallare)

När det gäller Toyota HSD så har de visserligen ett hybridbatteri till förfogande för att starta motorn så något Njö, njö. njö sällan uppstår, men HSD är mycket känsliga för att det vanliga och för vårt klimat allt för lilla 12V batteriet inte räcker till för att driva alla datorsystemen som behövs för att bilen skall kunna starta. Fråga vilken Taxi-åkare som helst som har allt för mycket förbrukare på det lilla 12V batteriet. Även om man sätter i ett lite större GEL-batteri så blir det ofta för lite...

#61
2014-02-24 09:57

Tack MVH AL, jag kan bara instämma i att hybridbilen har högre förbrukning på vintern än på sommaren vilket jag märker på min egen hybridbil när bensinmotorn går oftare på vintern för att hålla kupén varm.
Men när du skriver att citat:
"1. Skoda har byggt en formidabel vinterbil som inte faller igenom på någon punkt. "
Om man nu vill kalla Skodan för formidabel vinterbil ,med ett klimatsystem som håller en jämn temperatur så skulle i alla fall jag uppskatta hos en bil att temperaturen kom upp i någon plusgrad på golvnivå efter tio minuters körning ,och efter en kvarts körning åtminstone något mer än halva temperaturen jämfört de bilar som tydligen inte ses som lika formidabla vinterbilar.
Sedan hjälper det inte att Skodan får upp temperaturen efter en mycket längre tid när vi i tätort mycket sällan kör bilen så lång tid i ett sträck.
Att Skodan sedan packade snö i de tätekrade fälgarna vilket fick hela bilen att skaka av obalans, men vi hade inga problem med fastfrusna bromsar" skriver VB ,tycker jag är en större nackdel för en formidabel vintertestbil än att man inte hittar justeringen för instrumentbelysningen som har fungerat på samma vis hos Toyotor sedan början på nittiotalet.

#62
2014-02-24 11:27

EnannanRobban, Jag instämmer i det du skriver. Det hjälper inte att DC/DC omvandlaren ger 100 A vilket ger 1370 Watt när förbrukningen i bilen ligger på ca: 300 Watt vilket ger 1000 Watt över för övriga förbrukare som extraförbrukarna i taxi som ett exempel, för när man står med avstängd bil i ACC läget då batteriet inte får någon laddning så räcker inte det lilla tolvvoltsbatteriet långt. I den vanliga taxibilen som startar sin bil med hjälp av tolvvoltsbatteriet som driver en startmotor och som är mycket större än Priusbatteriet men som offta byts ut mot ett batteri med större kapacitet för att klara strömförbrukningen vid avslagen motor på taxibilar. Problemet med att sätta in ett större tolvvoltsbatteri i Priusen stupar på utrymmet som är avsett för det batteriet är för litet för att få plats med ett mycket större batteri, men i taxibilar och andra som vill ha ett större tolvvoltsbatteri går det förstås att utnyttja det stora utrymmet under bagage golvet där man kan placera ett batteri i lämplig storlek ser man på den här bilden där man fyllt utrymmet med många batterier för att göra om den vanliga Priusen till en laddhybrid.
http://stblogs.automotive.com/files/2007/11/7254244.jpeg

#65
2014-02-24 12:27

Prius formligen käkar 12v batterier. Jag har bytt massor på verkstaden!

#66
2014-02-24 12:43

Trasten, Även jag har bytt 3st startbatterin hos Prius de senaste åren, problemet har uppkommit om bilarna stått parkerad en längre tid speciellt i kyla då det lilla originalbatteriet har liten "reserv". Man kan därför med fördel byta ut batteriet mot ett lite kraftigare Varta eller Optimabatteri med lite större kraftreserv och högre Ah som finns att köpa till bilen om man ska byta batteri, det har vi gjort på dessa och sen har problemet inte återkommit även vid långtidsparkering.

#68
2014-02-24 13:25

Som varande volvoägare bör jag kunna betraktas som neutral i denna diskussion. Jag håller ändå med de som klagar på att Vi Bilägare är negativa till Toyota. Ibland undrar jag hur dom tänker. Man utser varje år något man kallar Årets smartaste bil, och för ett par år sedan blev Hondas hybrid utsedd trots att den i ett tidigare nummer förlorat i ett test mot Toyota Prius. Vet inte vad som var smartare med Honda. Det är ju samma nu, man skriver ju att Toyota Auris var nära att vinna men att den tråkiga instrumentpanelen fällde den vilket ju är irrelevant i ett vintertest.
f.ö. undrar jag vilken pellejönsnisse som programmerat detta forum. Givetvis skall det första inlägget komma först och sen får man bläddra framåt för att se de efterföljande. Nu får man ju gå till "sista" för att se det första. Läsa nerifrån och upp och sen scrolla ner sidan igen för att kunna se föregående. Kolla på "datatidningar" hur det skall fungera. På en del forum kan man välja, sista först eller första först men något sådant har jag inte hittat här.

#69
2014-02-24 13:42

Instämmer med @Tussan,
det finns en utmärkt forumsplattform som heter Disqus. Bl.a. Svenska Dagbladet använder den. Där kan man bl.a. direktbesvara ett specifikt inlägg, och sen det inlägget. Överskådligt och smidigt. Den bästa diskussionsplattformen f.n.

#70
2014-02-24 17:04

Ja, ibland ser motiveringarna till "testvinnare" verkligen märklig ut. Den sammantagna bilden är förstås alltid en subjektiv avvägning, men det Tussan skriver tycker jag låter vettigt.

#71
2014-02-24 20:06

Pi, Du missar poängen i mitt tidigare inlägg när du skriver:
"Går man in på t ex bilpriser.se så ser man modellåret på en bil och det är nog den väsentligaste informationen - inte om den är uttagen 30/12 eller 2/1 året därpå."

Anledningen att du missar poängen är att de tillverkare som inte anger sin årsmodell i "förtid" automatiskt blir den årsmodell det år då bilen tas i trafik för första gången, vilket för tex Auris inträffade 27/12-2013, denna bil värderas alltså lika gammal som om bilen nu vore över ett år gammal och var uttagen 1/1-2013 men ändå anger Vibilägare att man har 2014 års testbilar och man skriver också Auris 2014 om sin bil trots att den pga denna miss att man ställde på bilen 5 dagar före årsskiftet kommer att värderas som en 2013 års modell medans tex Skodan (uttagen 10/1-2014) kommer att värderas som en 2014 års modell trots att de är uttagna bara några dagar i från varandra.

Det gäller alltså pga denna miss att man i framtida värderingar räknar med att man haft Aurisen ett år längre än Skodan (trots att det bara rör sig om några dagar) alternativt att man då räknar värdeminskningen på ett annat regnummer än sin egen Auris för en Auris kombi som verkligen är 2014-års modell för att värdetappet och värdeminskningen ska bli rättvist.

#72
2014-02-24 20:11

Hanzzon - Skodan är som bekant en VAG-produkt och torde därmed gissningsvis ha ett modellår som sätts på samma satt som för t ex VW där skiftet sker runt halvårsskiftet (tillverkningsdatum alltså) och identifieras via en bokstav i serienumret. Så oavsett om Skodan tagits ut per 30/12 eller 2/1 så värderas den nog som samma "årsmodell". Sen är det nog vanligare idag att värdera utifrån tillverkningsår och månad än efter datum för första registrering (om man inte har modellår tillgängligt). Det är i alla fall det som sagts mig av bilhandlare men hela "årsmodell-frågan" är ju tyvärr lite av ett virrvarr sen främst detta med att första registreringsdatum först fördes fram som någon form av regel. Men som sagt - i den mån den tillämpas fortfarande så är det väldigt selektivt och jag är nog rätt övertygad om att ViB försäkrar sig om att deras bilar värderas efter att vara samma årsmodeller och köpta samtidigt. Man kan ju lika gärna räkna med att bilen är uttagen i januari i st f en månad tidigare när man skall ta fram jämförande inbytespriser.

#73
2014-02-24 20:59

Den regeln att bilen värderas som den årsmodell då den verkligen är uttagen tillämpas i högsta grad hos alla märken som inte anger en årsmodell i "förtid".

Värderar man bilarna utifrån regnummer som man ofta gör så kommer Aurisen värderas efter årsmodell 2013 pga dessa 5 dagar medans tex. Skodan verkligen är en 2014 årsmodell. Alla 2014 års testbilar är således inte årsmodell 2014 som Vibilägare skriver men jag hoppas att man räknar alla "årets bilar" som årsmodell 2014 och inte efter regnummeren i alla framtida värderingar.

#74
2014-02-24 21:11

Leifer, Det allra mesta skiljer sig mellan Prius gen 2 och Gen3, men vad gäller just startbatteri/12-volts strömförbrukning vet jag faktiskt inte exakt vad som är ändrat men vi har aldrig bytt startbatteri på någon Prius 3 ännu trots att vi även servar några sådana där de äldsta nu snart är 5 år utan byte så det är ju möjligt att dessa är mindre känsliga än Gen 2 där vi som sagt bytt 3st startbatterier men så är det ju även äldre bilar.

#75
2014-02-25 08:19

Hanzzon - nu har jag även ett Toyota-exempel. Det är en Prius uttagen 2010-11-19. Kollar man på bilpriser.se så är den "registrerad" med modellår 2011. Så inte ens Toyota tycks ha det "problem" som du är så orolig för skall drabba ViBs långtest-Auris.

#77
2014-02-25 12:31

Pi, För att kolla just detta så letade jag upp första bästa Prius på blocket: http://www.blocket.se/stockholm/Toyota_Prius_1_8_HSD_Skinn_backsensor_52299288.htm?ca=5&w=3 som är uttagen 2011-11-10,
slår man in bilens regnummer på bilpriser.se så ser man att den värderas efter just modellår 2011 trots att säljaren försöker sälja bilen som en 2012 vilket alltså är felaktigt då Toyota inte anger årsmodellen i förtid: http://www.bilpriser.se/bilvardering?regnr=lzf413
Samma bil har enligt https://fordonsfraga.transportstyrelsen.se/fragapaannatfordon.aspx just modellår 2011 enligt bilregistret så du får gärna visa upp vilken bil du kollade på?

#78
2014-02-25 12:57

Hanzzon - du som skall vara bilmekaniker borde väl också kunna lista ut att tillverkningsmånaden har betydelse för Modellår. Sen vad det står hos Transportstyrelsen beträffande det dom kallar Fordonsår brukar jag inte bry mig värst mycket om. Det är i alla fall inte jämt samma som tillverkarna anger som Modellår och som redovisas hos t ex Bilpriser.se där man uppenbarligen "kodar av" serienumret för att hitta tillverkarens Modellår.
I ditt fall är bilen tillverkad i juli 2011 så den lär nog hos de flesta tillverkarna betraktas som just Modellår 2011. Om du däremot hittar en Toyota som är tillverkad i augusti 2011 så kommer den troligen att anges som modellår 2012 - det gjorde i alla fall både en Auris och en Prius som jag kollade.
Om nu detta är ett så stort bekymmer för dig så kolla då t ex denna bil - MPS014 - hos både Transportstyrelsen och Bilpriser.se.
Den är tillverkad 2010-08, inreggad 2010-11-19, har Fordonsår 2010 hos Transportstyrelsen men redovisas som Modellår 2011 hos bilpriser.se. Nöjd ?

#79
2014-02-25 13:56

Leifer, strömen som laddar 12 Voltsbatteriet kommer från DC/DC omvandlaren som inte har några rörliga delar men som får sin ström från det stora högspänningsbatteriet som i sin tur laddas av motor/ generator som i sin tur får sin drivkraft från antingen hjulen när farten minskar eller från bensinmotorn.
Här står det hur många KW som elmotor/generator ( 2 st på var bil) ger, dels prius från år 2000 och även den senare som kom 2004.
http://www.john2211.nl/Prius_classic_simulatie.htm
Här ser man DC/DC omvandlare för att få ut 12 Volt för batteriladdning och för allt som behöver 12 Volt i bilen. Här är även elektroniken för AC kompressorn.
http://techno-fandom.org/~hobbit/cars/training/800/oak-i-bot.jpg
Generation 3 har liknande system fast med kraftigare motor/generator.

#80
2014-02-25 17:06

Pi, Det lär i så fall troligen vara en bugg hos just Bilpriser då Toyota som sagt inte anger någon årsmodell i förtid och bilen därför blir den årsmodell för det år bilen är uttagen, det bekräftas ju även av transportstyrelsen där modellåret är satt till 2010 på ditt exempel.

Men vi kan göra det hela väldigt enkelt och kolla upp Vibilägares Auris som ju saken gäller, den är tillverkad November 2013 och uttagen 27 Dec-2013 och skulle enligt ditt resonemang (om nu Toyota skulle ange en årsmodell i förtid) vara en årsmodell 2014, ändå anger bilpriser.se årsmodell 2013 liksom transportstyrelsen gör på Vibilägares bil: http://www.bilpriser.se/bilvardering?regnr=NMA769
Bilen kommer således att värderas som 2013 års modell. Kan du gå med på att detta helt klart kan ha betydelse för värdet då bilen "tappar ett år" om den värderas som årsmodell 2013 som den gör enligt regnummeret om Vibilägare i stället anger att man har en Auris 2014 så vi kan lägga ner detta?

#81
2014-02-25 18:19

Hanzzon - nu får du ta dina problem med nån som är mera lämpad att lösa dom - jag ger i alla fall upp. ViBs bil (NMA769) hittas f ö inte hos Bilpriser ! Over and out !

#82
2014-02-25 19:11

Kolla in Autopedia.se där svenska nybilsköpare betygsätter sina bilar!
Där ligger bästa Toyota på 32 plats med flera skoda modeller före....
Men den är väl inte heller pålitlig!!!

#83
2014-02-25 19:16

Om det inte finns någon skillnad på Auris 13 och 14 spelsr det absolut ingen som helst roll. Varemot, om 14 exempelvis har genomskinligare rutor, silvrigare fälgar eller annan viktig förändring gentemot 13 måste modellåret anges i bilpriser.se . . . alltså det modellåret fabrikanten avser. Toyota tycks dock inte bruka modellår utan valt att ange generation . . . Kanske beroende på fabrikatets sega utveckling?

#84
2014-02-25 20:17

Pi, Det är ju bara själva modellbeteckningen som bilpriser inte hittar automatiskt vilket också står, den väljer och fyller själv i att det är en Toyota av årsmodell 2013 och även på transportstyrelsen står som sagt att det är modellår 2013 på Vibilägares Auris liksom på Suzukin, detta medans övriga 2014 års testbilar faktiskt är av modellår 2014.
Men ska jag tolka det som att menar du alltså menar att denna Auris är en årsmodell 2014?
Det är just detta som kan ha betydelse för en framtida värdering eftersom alla testbilarna i så fall inte klassas som lika gamla (om man tex räknar hur mycket testbilarna tappat i värde efter 4 år i drift då vissa av testbilarna klassas som 5 år gamla) eftersom alla testbilarna i så fall inte tillhör samma årsmodell.
Menmen eftersom det verkar fruktansvärt svårt att komma längre här så drar väl ett sträck över allt då och ser framåt! =)

#85
2014-02-27 00:05

Dåligt halvljus på Octavian? Varför annars köra med olagliga dimljus också....

#86
2014-02-27 22:08

Hur en bil som saknar vettig värme kan vinna en vintertest är en gåta för mig.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.