
EU ligger efter på flera viktiga områden när det gäller att ställa om till elbilar. Det visar en ny rapport från Transport & Mobility Leuven som beställts av branschorganisationen Acea och som lyfter fram flera varningsflaggor.
Först ut att kritiseras är Europas föråldrade elnät som enligt rapporten inte är redo när allt fler elbilar rullar ut på vägarna. Elnätets kapacitet får ”rött ljus” i rapporten.
Antalet solcellsinstallationer är under målet och många länder ligger efter när det gäller smarta eltjänster som kan fördela elbehovet under hela dygnet – inte bara när efterfrågan är som störst. Dessutom är fast elpris normen i flera länder vilket inte gör det så attraktivt att styra laddningen till natten.
”Det kommer ta väldigt många år innan hela bilflottan är omställd, så det finns tid att förbättra elnätet”
Skulle hela fordonsflottan ställa om i dag till eldrift skulle vi ha ”jätteproblem” på många ställen, enligt Mattias Bergman som är vd för branschorganisationen Mobility Sweden.
– Men vi vet att ett fordon lever i genomsnitt 18 år så det kommer ta väldigt många år innan hela flottan är omställd. Det finns tid att förbättra nätet, säger han.
Biltillverkarna lyfter ofta fram så kallad V2G-teknik, som innebär att bilen kan dela med sig av strömmen för att balansera elnätet. Men det finns bara på tolv procent av elbilarna som säljs i Europa.
– Bilarna kan bli en tillgång för elnätet med V2G-tekniken, men det är fortfarande få bilar som har den tekniken. Vi håller på med pilotprojekt men det är inte infört i stor skala ännu.

Stora skillnader mellan länderna
När det gäller nybilsförsäljningen sticker flera länder ut med en hög andel elbilar. Men många andra ligger långt efter, och där står elbilarna än så länge för mindre än var tionde såld nybil.
Utbudet av begagnade elbilar växer visserligen, och nu börjar även nya elbilar lanseras med prislappar på under 30 000 euro.
Utbyggnaden av elbilsladdning går ganska bra och det finns betydligt fler laddpunkter än för bara några år sedan. Men det är stora regionala skillnader. Nederländerna, Frankrike och Tyskland drar upp snittet, men i 18 av EU27-länderna finns fortfarande färre publika laddare än bensinstationer.

Kinabatterier betydligt billigare
Tillverkningen av elbilar i Europa får också rött ljus. Att de europeiska energipriserna är 151 procent högre än i USA och 114 procent högre än i Kina gör att biltillverkarna får svårare att konkurrera.
Europa förlitar sig utöver det till stor del på importerade batterier (kinesiska är 20–30% billigare än europeiska).
De europeiska länderna har alltså väldigt olika ingångsfart i omställningen till elbilar.
– Överlag ligger Sverige bra till. Men vår position håller på att dala. Vi ligger inte längre på plats två i Europa i andel elbilar i nyregistreringarna och kurvan för utbyggnaden av laddare kommer bli flackare eftersom flottan av laddbara växer långsammare, säger Mattias Bergman.
För att öka takten behövs någon form av elbilsbonus, tror han, och det är nu på gång. I januari 2026 rullas en elbilspremie ut i Europa som ska hjälpa låg- och medelinkomsttagare på landsbygden att ställa om. Boende i storstäderna får inte ta del av den bonusen.
– Men sammanslaget går det för långsamt, det håller vi med om.
Ämnen i artikeln
Kommentarer till artikeln (9)
- Idag 19:42 Ni menar Gates som redan…
- Idag 19:41 Apex skrev: J.L skrev: Den…
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.