
Den senaste tiden har de så kallade PEth-proverna debatterats flitigt. Blodprovet som kan tas hos läkare ska ge en bild av hur mycket alkohol patienten druckit de senaste veckorna.
Resultatet från proverna kan leda till indraget körkort. Flera personer har fått sina körkort återkallade, däribland ambulanssjuksköterskan Linn Gustafsson i Karlstad.
– De tar mitt körkort och ställer diagnosen missbruk utan att ha pratat med mig eller träffat mig, säger hon till SVT Nyheter Värmland.
En 35-årig Eslövsbo har också blivit av med körkortet efter att hans läkare tog ett PEth-test ”i smyg”, enligt Skånska Dagbladet.
”Man måste städa upp i den här röran ordentligt”
Transportstyrelsen ser just nu över de regler som finns, men uppgifter som spridits om att kraven ska skärptas och att läkare ska tvingas göra PEth-tester stämmer enligt myndigheten inte.
Generaldirektören för Transportstyrelsen kallas nu till trafikutskottet för att ”komma tillrätta med en rättsosäker hantering”, enligt trafikutskottets ordförande Ulrika Heie (C).
– Man måste städa upp i den här röran ordentligt, säger Thomas Morell (SD), vice ordförande i trafikutskottet, till SVT.
- Ett PEth-test mäter hur mycket alkohol en person druckit den senaste tiden.
- En läkare kan anmäla till Transportstyrelsen om en person uppges vara olämplig att ha körkort. Ärendet prövas då av myndigheten.
- Om en person tagit två PEth-prover som ligger över gränsvärdet 0,3 mikromol/l kan det klassas som ett alkoholbruk som inte är tillfälligt.
- ”För att uppnå ett sådant värde krävs hög alkoholkonsumtion under lång tid”, uppger Transportstyrelsen. Det krävs cirka 28–42 glas vin eller cirka 21–28 burkar starköl (33 centiliter med alkoholhalt på sex procent eller 50 centiliter med alkoholhalt på 4,5 procent).
- Transportstyrelsen ställer inget krav på att PEth-tester görs.
Kommentarer till artikeln (16)
- Igår 22:48 Ben39 skrev: Trafikverket …
- Igår 17:37 Bejje Precis som du skriver…
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.