Nästa artikel
Liten men historisk minskning av antalet bilar i trafik
Nyheter

Liten men historisk minskning av antalet bilar i trafik

Publicerad 15 mars 2023
Antalet bilar i trafik minskar, enligt nya siffror från Trafikanalys. Minskningen är marginell – men ändå historisk.

Antalet personbilar i trafik minskade under 2022 med 6 200 bilar. Enligt Trafikanalys motsvarar det bara 0,1 procent av landets fordonsflotta, men minskningen uppges ändå vara unik.

Bilflottan i Sverige har annars ökat för varje år under de senaste 30 åren. Ökningen har historiskt sett legat på ungefär 1–2 procent per år. För att hitta en minskning i statistiken får vi blicka tillbaka mot finanskrisen, mellan 1992 och 1993. Dessförinnan får vi backa bandet ända tillbaka till oljekrisen 1977–1979, för att hitta ytterligare ett avbrott i tillväxten av fordon.

Anledningen, den här gången, uppges vara Sveriges höga inflation och stigande ränteläge.

Det som blev tydligt i fjol var att nybilsregistreringarna var färre till antalet, andelen avställda fordon ökade och det gjorde också antalet fordon som gick på export. Innan pandemin nyregistrerades år 2017 nästan 400 000 nya bilar under det året. Fjolårets resultat stannade på strax under 300 000 bilar.

Trafikanalys utesluter inte att minskningen av personbilar i trafik kan hålla i sig även i år. Så löd åtminstone trenden både under oljekrisen och finanskrisen, då minskningen av personbilar höll i sig under ett tag.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 16 mars 2023 När det blir färre bilar,…
  • 15 mars 2023 Kanske får den effekten att…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.