Nästa artikel
Bensinpriset höjs igen – prissänkningen utraderad
Nyheter

Bensinpriset höjs igen – prissänkningen utraderad

Publicerad 16 maj 2022 (uppdaterad 16 maj 2022)
Nu är det återigen lika dyrt att tanka bensin som innan skattesänkningen som genomfördes i början av maj.

Bensinpriset har ökat med 1,75 kronor per liter på knappt två veckor. Bara sedan i fredags har bensinpriset stigit med en krona litern, och sänkningen av bensinskatten som infördes den 1 maj är nu utraderad.

Det står klart sedan de stora mackkedjorna höjt bensinpriset med 45 öre på måndagmorgonen. En liter bensin kostar nu 21,93 kr/l på bemannade stationer, vilket motsvarar 1 097 kr för 50 liter. Som du kan se i grafen nedan är bensinpriset därmed tillbaka på ungefär samma nivå som innan priset sänktes med 1,80 kr/l den 1 maj.

Dieselpriset höjs också, med 35 öre, men är trots det över två kronor billigare per liter jämfört med innan prissänkningen. 

Det höga oljepriset gör att de stora oljebolagen nu håvar in enorma vinster. Under första kvartalet blev vinsten för de tio största oljebolagen nästan 1 500 miljarder kronor, enligt en sammanställning som SVT gjort.

Efterfrågan på olja har ökat snabbt efter pandemin och tillsammans med kriget i Ukraina innebär det att oljepriset nått sin högsta nivå på nästan tio år.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (9)

  • 19 maj 2022 Raphael skrev: Det är kriget…
  • 19 maj 2022 Det är kriget i Ukraina och…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.