Nästa artikel
Ny norsk lag kräver svar om batteriråvaror
Nyheter

Ny norsk lag kräver svar om batteriråvaror

Publicerad 13 oktober 2021 (uppdaterad 13 oktober 2021)
Företag måste ha koll på materialens ursprung – och berätta om dem.

Efter flera års utredningsarbete har norska myndigheter nu klubbat igenom en ny öppenhetslag som kräver att företag har koll på sina leverantörskedjor – och att de berättar om dem för sina kunder. Det har bland andra tidningen Motor rapporterat om.

Lagen baserar sig på principerna om så kallad human rights due diligence, eller skälig aktsamhet gällande mänskliga rättigheter, där ett ansvar läggs på företag att tillta åtgärder för att se till att deras verksamhet inte innebär brott mot mänskliga rättigheter.

Lagen träder i kraft den 1 juli 2022. Därefter har allmänheten i Norge en laglig rätt att kräva svar från exempelvis bilimportörer om vilka råvaror batteriet i en elbil innehåller, var de kommer ifrån och hur de har framställts. För de företag som inte svarar på sådana frågor väntar böter.

Många elbilsbatterier innehåller problematiska mineraler som exempelvis kobolt, ett grundämne vars utvinning har kopplingar till omänskliga arbetsförhållanden och barnarbete. En rapport från Amnesty International slog 2016 fast att tusentals barn ingår bland de som jobbar med utvinning av dessa mineraler under farliga förhållanden i Kongo – det land där 70 procent av världens kända koboltreserver finns. 

Leverantörskedjorna för dessa råvaror är samtidigt komplexa och mineralernas ursprung är ofta svåra att spåra. Företag kritiseras ofta för att inte ha tillräcklig översikt över sin egen verksamhet.

Den nya lagen ställer dock krav på större företag att ”kartlägga och överväga faktiska och potentiella negativa konsekvenser för grundläggande mänskliga rättigheter och anständiga arbetsförhållanden som verksamheten antingen orsakat eller bidragit till, eller som är direkt kopplat till verksamhetens produkter eller tjänster genom leverantörskedjor eller affärspartners”. 

Den kräver också att företag redogör för vilka värderingar de har gjort. Den slår fast att alla har rätt till information kopplad till en särskild vara eller tjänst som verksamheten erbjuder.

Norge är inte ensamma om den här typen av lagstiftningar. Flera europeiska länder har liknande lagar på gång. Ett förslag till lagstiftning på EU-nivå väntas från EU-kommissionen senare i höst.
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.