Nästa artikel
Lotus bekräftar: Lanserar eldriven suv 2022
Nyheter

Lotus bekräftar: Lanserar eldriven suv 2022

Publicerad 1 september 2021 (uppdaterad 1 september 2021)
Lotus eldrivna supersportbil Evija får sällskap av fyra nya elbilar. Samtliga kommer att byggas i Kina.
Det klassiska sportbilsmärket tar sikte på en helt ny marknad.

Lotus kommer att bredda sitt utbud med fyra nya elbilar fram till 2026, skriver företaget i ett pressmeddelande. Först ut blir en suv i samma storlek som Tesla Model X, som lanseras nästa år.

Ända sedan Porsche lanserade sin Cayenne har det varit tydligt att det är mycket lättare för sportbilstillverkare att tjäna pengar om de har en suv i sitt modellprogram. Lotus har tidigare nämnt Porsche som en förebild för sin nya strategi.  

Lotus suv har kodnamnet Type 132 och kommer att bygga på en ny plattform kallad Evolution, utvecklad specifikt för märkets eldrivna modeller.

År 2023 kommer nästa eldrivna Lotus, en stor sedan i stil med Tesla Model S. 2025 följs dessa upp av en mindre suvmodell, och 2026 kompletteras utbudet av en eldriven sportbil som ska utvecklas tillsammans med Alpine. 

De nya modellerna adderas till supersportbilen Evija och sportbilen Emira, som blir märkets sista bensindrivna bil. Den sistnämnda kommer att byggas i Lotus fabrik i England.

Lotus grundades i brittiska Norfolk 1948. De tillverkade sportbilar och racingbilar, och har genom åren gjort sig kända för bilarnas låga vikt och goda vägegenskaper.

Sedan 2017 äger kinesiska Geely Holding Group majoriteten av aktierna i märket. Märket är därmed numera ett systerföretag till bland andra Volvo Cars. De kommer att bygga sina elbilar i en ny fabrik i kinesiska Wuhan som ska kunna producera 150 000 bilar varje år. 

I anslutning till fabriken ska Lotus också öppna ett teknikhögkvarter år 2024, vars roll ska vara att ”accelerera innovation” inom elbilsteknik.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 4 september 2021 Frågan är hur mkt Lotus det…
  • 1 september 2021 Håller med dig saabnisse -…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.