Nästa artikel
Milstolpen nådd: 200 000 laddbara fordon på vägarna
Nyheter

Milstolpen nådd: 200 000 laddbara fordon på vägarna

Publicerad 13 april 2021
Ökningstakten för nya elbilar och laddhybrider är hög. Men det behövs betydligt fler laddare, visar nya siffror.

Även om det fortfarande säljs fler nya bensin- och dieselbilar än elbilar och laddhybrider är ökningstakten för laddbilarna extremt hög. 

Under årets första kvartal registrerades över 28 000 nya laddbara fordon och därmed har Sverige nått en viktig milstolpe: det finns över 200 000 laddbara fordon på vägarna, enligt siffror från Power Circle.

– Det blir spännande att följa resten av 2021, då det satsas för fullt på initiativ för att öka tempot i omställning mot en elektrifierad fordonsflotta, säger Simon Lundqvist, projektledare på Power Circle.

Laddhybrider driver på

Under första kvartalet var det framför allt laddhybriderna som stod för ökningen. Det är inte så konstigt med tanke på att laddhybrider som registreras från och med 1 april får lägre bonus, samtidigt som bonusen för elbilar höjdes samma datum.

Utbyggnadstakten för publika laddare går dock inte alls lika snabbt som försäljningen. I början av förra året fanns 9 000 publika laddpunkter runt om i landet, och ett drygt år senare är siffran 12 500. Enligt Power Circle behöver antalet laddpunkter öka till 50 000 år 2025 och 90 000 år 2030.

Läs också: Efter hårda kritiken – nu hyllas laddhybriderna i ny rapport

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.