Nästa artikel
Teslas rymd-Roadster har nu passerat Mars
Nyheter

Teslas rymd-Roadster har nu passerat Mars

Publicerad 8 november 2018
Bilen som sköts upp för nio månader sedan har tagit sig förbi den röda planeten.
I februari i år satte ett underligt ekipage kurs mot rymden. En Tesla Roadster med en testdocka döpt till Starman fastspänd på förarplatsen, sköts upp från Kennedy Space Center i Florida, USA. Initiativtagare var entreprenören Elon Musk, som förutom elbilsföretaget Tesla också står bakom rymdsatsningen SpaceX.

Videolänken bröts för länge sedan men för några dagar sedan meddelade SpaceX att sportbilen och Starman fortsätter sin resa genom solsystemet. De har nu passerat mars och kommer att runda solen innan färden går tillbaka i en omloppsbana. Varje varv runt solen kommer att ta 557 dagar. 
Embed
”Starmans nuvarande position. Nästa stopp, restaurangen vid slutet av universum”, skriver SpaceX på Twitter. Restaurangen vid slutet av universum är en referens till Douglas Adams bokserie Liftarens Guide till Galaxen.

Enligt sajten whereisroadster.com befinner sig rymdbilen nästan 30 miljoner mil från jorden och rör sig i en hastighet av drygt 55.000 kilometer i timmen, vilket betyder att den tillryggalägger 1,5 mil i sekunden. 

Elon Musk på lanseringen av Tesla Roadster.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.