Nästa artikel
Ny bil går hem hos pensionärer
Nyheter

Ny bil går hem hos pensionärer

Publicerad 18 juni 2019 (uppdaterad 24 juni 2019)
Begagnatspecialisten Kamux har genomfört en konsumentundersökning som svarar på hur svenska bilägare tänker kring sitt nästa bilköp. Undersökningen visar att pensionärer hellre köper ny bil än begagnad.
Undersökningen ”Sverige köper bil” ger en intressant översikt av den svenska bilhandeln med fokus på begagnade bilar. Tusen personer med körkort fick svara på undersökningen som gjordes på uppdrag av bilhandelskedjan Kamux. Urvalet motsvarade svenska folket vad gäller kön, ålder och bostadsområde.  

I ålderssegmentet mellan 25 och 34 år är svenskarna mest positiva till att välja begagnat (86 %). Samtidigt som hela fyrtio procent i åldern 65 plus uppgav det som osannolikt. Kamux vd Robin Toss tror att orsaken till äldre personers skeptiska hållning till begagnat är att köpet förväntas bli både krångligt och otryggt.

– Tyvärr har äldre personer ofta den uppfattningen och av samma anledning ser vi till att kunden får möjlighet att genomföra en trygg begagnataffär, säger han.

Även om landets pensionärer helst köper nytt uppger övriga svenskar att deras nästa bil sannolikt kommer att vara begagnad. Plånboken är det som får styra då främsta orsaken som anges är lämplig prisnivå. På andra plats kommer det faktum att värdet på en ny bil sjunker orimligt snabbt. 

När man köper sin begagnade bil vänder man sig i första hand till ett visst bilmärkes bilhall, alternativt en specialist på begagnade bilar. Man upplever då en bättre konsumenttrygghet än vid köp från privatperson.

– Senaste året har medierna föredömligt lyft upp problemet med bedrägerier i handeln med begagnade bilar. Det har gjort att många fått upp ögonen för problemet och i stället börjat vända sig till specialister som kan ge både garanti och en avbetalningsplan, samt ta hand om inbytesbilen, säger Kamux vd Robin Toss. 

Diskutera: Hur tänker du sälja din nuvarande privatbil?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-06-18 19:10
Styggavargen

Många pensionärer verkar helt strunta i miljön, det blir oftast en ny större bil än de behöver... och i många fall en SUV.

#2 • Uppdaterat: 2019-06-18 20:16
Axa

Ähum, brukar inte pensionärerna gnälla om att de har dåliga pensioner och ekonomi?

#3 • Uppdaterat: 2019-06-18 20:48
40-talisten

När man kommit långt upp i åren, så inser man att livet inte är oändligt. Man kan t.o.m ibland skymta mannen i svart med lien borta i vägkröken... Vad då gäller bilval, så kommer tanken om att nästa bil blir kanske den sista. Då är det lika bra att satsa på en ny bil. Pengarna finns, och värdeminskningen får arvingarna ta hand om.

#4 • Uppdaterat: 2019-06-18 20:54
Hackenbush

Shogun min nya "sitta på backenbensinbil" drar 0.4L/mil på landsväg, kostar 380:- i skatt. Hyfsat billigt tycker jag.

#5 • Uppdaterat: 2019-06-18 21:00
Pi

Hacken - men din lilla bil har relativt hög sittställning så den är nog tänkbar som pensionärsbil.

#6 • Uppdaterat: 2019-06-18 21:01
Världens vackraste man

Flera gånger de senaste veckorna har jag mött en gammal man som går helt emot trenden. Tidigt på morgonen åker han i sin folkvagnsbubbla från 50-talet (med liten oval bakruta). Han håller god fart och följer trafikrytmen. Jag vet inte vem han är och har aldrig talat med honom men jag gillar honom. En grå rebell.

#7 • Uppdaterat: 2019-06-18 21:08
Hackenbush

Ja Pi, speciellt som man kan höja eller sänka hela förarstolen och några år till så är jag pensionär. Då skall jag höja stolen ännu mer :-)

#8 • Uppdaterat: 2019-06-18 21:35
Johan Rikardson

En släkting som blivit pensionär,och föraktat alla höga bilar,provsatt en SUV hos bilhandlar'n "på skoj".Han föll pladask,och beställde en ny samma dag.Det går tydligen att lära gamla hundar sitta.Enda problemet han har är att förklara varför han köpt en bil som han tidigare gjort sig lustig över.

#9 • Uppdaterat: 2019-06-18 21:52
Styggavargen

Shoguns RAV4 drar 0,3 liter/mil... det är lugnt!?

#a • Uppdaterat: 2019-06-18 22:57
Axa

Milky
Det finns säkert pensionärer med god ekonomi. Med hänsyn till undersökningen ifråga som påstår att många pensionärer köper nya bilar då blir jag lite förundrad över gapandet om skatten på pension eller det usla pensionssystemet. Kanske inte är så uselt trots allt?
Å andra sidan kanske det är som 40-talisten skriver, har man döden runt hörnet spelar kanske kulorna mindre roll...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.