Nästa artikel
Provkörning: Seat Ateca (2016)
Provkörning

Provkörning: Seat Ateca (2016)

Publicerad 11 september 2016
Nya Seat Ateca trivs utmärkt på fina asfaltsvägar, men är heller inte oäven under mer fältmässiga förhållanden.
Ritad i Barcelona, döpt efter en spansk by och byggd i Tjeckien. Seats första suv-modell genom tiderna har en lite brokig bakgrund. Men som bil känns den helgjuten.
Marknaden för kompakta suvar växer så det knakar, såväl i Sverige som i övriga Europa. Det finns redan en hel uppsjö olika modeller att välja på och snart fyller Seat på med ytterligare en. Den heter Ateca och är det spanska märkets första försök som suv-tillverkare.

Grundtekniken är dock välbekant. Bilen bygger tekniskt på Volkswagengruppens så kallade MQB-plattform och under skalet känns det mesta igen från senaste generationens VW Tiguan (som testas på sidorna 28–39 i detta nummer).

Karosslinjer och interiördetaljer skiljer sig däremot ganska radikalt från VW:n, på de punkterna har Seat tagit fram en egen och märkestypisk design. En annan viktigt skillnad är att Ateca är betydligt kortare än koncernkusinen Tiguan. Seat-suven mäter bara 436 cm mellan stötfångarna, medan motsvarande mått för VW:n är 449 cm. En skillnad på mer än en decimeter – det är mycket i bilvärlden.
 
Det Ateca tjänar på de nättare yttermåtten är att den är smidigare än Tiguan att hantera, framför allt i stadstrafik. Men även utanför stan sköter sig den nya spanska suven med den äran.

Åkkomforten håller god klass och på snabba landsvägsetapper  uppskattas även den fina riktningsstabiliteten som gör färden behagligt avspänd. Köregenskaperna under mer provocerande förhållanden är dessutom ovanligt spänstiga med tanke på biltypen. När den nya Seat-suven pressas på de utmanande krokvägarna i bergen runt Barcelona, där provkörningen äger rum, slinker den genom de tvära böjarna kvickt, precist och med bara måttlig krängning. Styrreaktionerna är nästan lika rappa som i en bra vanlig personbil – ett högt betyg. 

Bra att veta är också att fyrhjulsdrivningen är av senaste snitt. Ateca 4Drive är utrustad med femte generationens Haldex-koppling, ett högkompetent system som klarar tuffare uppgifter än de flesta ägare någonsin utsätter sina bilar för.

Nackdelen med Atecas förhållandevis korta kaross är att bagageutrymmet fått stryka lite på foten. Lastvolymen är visserligen inte direkt dålig, 485 VDA-liter, men heller inte överdådig. Atecas konstruktörer har istället valt att prioritera utrymmena i kupén. Där är det gott om plats på alla ledder och vuxna ryms utan problem i det bekväma baksätet.
 
När det gäller moderna komfort-, säkerhets- och media-faciliteter erbjuder Ateca det mesta man kan begära, antingen som standard eller som tillval beroende på utrusningsnivå. Alla modellversioner är dessutom utrustade med ett tätortsanpassat autombromssystem som är aktivt i farter upp till 65 km/tim. Det reagerar även för fotgängare, både på gatan och på väg ut i den. 

Vi hann provköra två versioner av den nya Seaten och favoriten blev 190 hk-dieseln i kombination med sjustegad dubbelkopplingslåda, DSG.
Men vi fick även tillfälle att avverka ett antal mil i en mer plånboksvänlig variant med framhjulsdrift, manuell låda och 1,4-liters bensinturbo på 150 hk. Även den gav mersmak. Nya Ateca finns i totalt 13 olika utföranden och prisspannet är stort, från 209 400 kronor för enklaste TSI/115 hk till 317 400 kronor för den provkörda TDI/190 hk.

Största stötestenen för Ateca är inte själva bilen, den duger gott enligt vår bedömning. Värre är det med varumärket Seat. Det finns fortfarande många svenskar som inte ens vet vad bilen heter och uttalar namnet som ”säte” på engelska. På den punkten har den svenska generalagenten en del att jobba på...

Diskutera: Vad tycker du om Seat Ateca?
Seat Ateca TDI 190 Xcellence 4drive DSG7

Pris, från kr: 317 400 kr.
Modell: Femsitsig, femdörrars suv.
Säljstart: Augusti 2016.
Mått, cm: L 436/B 184/H 161.
Tjänstevikt, kg: 1 650.
Släpvikt, kg: 2 100.
Motor: Fyrcylindrig direktinsprutad turbodiesel. Cylindervolym 1 968 cm3. Maxeffekt 190 hk (140 kW) vid 3 500 v/min. Max vridmoment 400 Nm vid 1 750–3 250 v/min.
Kraftöverföring: Elektroniskt inkopplingsbar fyrhjulsdrivning, sjustegad dubbelkopplingslåda. 
Prestanda: Toppfart 212 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim uppges ej.
Deklarerad förbrukning: 5,0 l/100 km.
CO2-utsläpp: 131 g/km.
Konkurrenter: VW Tiguan, Nissan Qashqai, Kia Niro, Hyundai Tucson, Toyota RAV4, Renault Kadjar med flera.

Plus: Finfin körkänsla, bra fyrhjulsdrivning, rymligt baksäte.
Minus: Klent varumärke, medelmåttig bagagekapacitet.

Vad nytt? Seats första suv-modell.
För vem? Den som vill ha en VW Tiguan, men i kompaktare format och till lägre pris.   

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-09-11 12:02
ToRy

Instämmer i att i "förmånsbilsutförande", dvs t ex diesel 190hk automat som i artikeln, så kommer en överväldigande majoritet att välja Tiguan istället (om valet står mellan dessa två). Förmånsbilisten behöver förstås inte bry sig om andrahandsvärdet, och kan välja Ateca om han/hon föredrar denna pga utseende eller annat. Men privatköparen som tänker på andrahandsvärdet väljer högst sannolikt Tiguan, om inte SEAT ger rejäla rabatter.

Nej, poängen med den här bilen ligger snarare i att den går att få med litet mindre bensinmotorer (om nu den minsta är vettig i den här bilen skall vara osagt), och 2wd. (Tiguan finns faktiskt i sådana versioner också, men de säljs inte i Sverige.) Detta för alla som inte kör jättelångt per år, och inte behöver (eller anser sig behöva) 4wd. Då kan den här bilen vara mitt i prick! SEATs marknadsföring går ju faktiskt också åt det hållet; den talar om "stadsliv", "vardag" osv.

#2 • Uppdaterat: 2016-09-11 12:23
Styggavargen

Men vem lägger 100 papp mer för en mindre bil, det ställer jag mig frågande till!? Under 500 liter lastvolym, för en bil på ca 1,7 ton. Jag tror denna kommer att ligga högre i förbrukning, kanske inte så mycket men 0,5 går det knappast att köra den på. Jag tycker se ett mönster i detta, nya SUV's presenteras på "glittriga " annonseringar här på ViB där de ser väldigt bra, dock endast en målad variant. Allt låter jättebra osv, sedan någon månad senare kommer fakta i form av en riktig SUV som finns i verkligheten och som är provkörd och då vill man bara "skrika" rakt ut, va fasen är detta, har vi inte kommit längre?

Nä, denna bil går inte stoppa en bensin motor i, då kommer det närma sig 0,8 liter/mil. Och nä, detta är inget för varken stadslivet eller i vardagen, tung i stan... går inte att köra i motorvägsfart på ett bra sätt då den är högbyggd. Den är bara så onödigt liten och tung och kräver mycket energi för att ta sig ifrån punkt A till B. Haha, nu vill jag bara "skrika" igen, gör om.... gör rätt!

#3 • Uppdaterat: 2016-09-11 17:24
Peter E

Tjänstevikt från 1369 kg till 1640 kg beroende på motor och drivning.

#4 • Uppdaterat: 2016-09-11 17:29
Peter E

"Åkkomforten håller god klass och på snabba landsvägsetapper uppskattas även den fina riktningsstabiliteten som gör färden behagligt avspänd. Köregenskaperna under mer provocerande förhållanden är dessutom ovanligt spänstiga med tanke på biltypen. När den nya Seat-suven pressas på de utmanande krokvägarna i bergen runt Barcelona, där provkörningen äger rum, slinker den genom de tvära böjarna kvickt, precist och med bara måttlig krängning. Styrreaktionerna är nästan lika rappa som i en bra vanlig personbil – ett högt betyg. "

#5 • Uppdaterat: 2016-09-11 19:44
Peugo

Åkkomfort är en personlig sak, oftast är bliarna stötiga fastän biljournalister skriver att dom är komfortabla. Ofta när det skrivs att SUV:en inte kränger alls så är det just komforten man sparat in på, får inte båda ifall bilen inte har ett (semi) aktivt chassi (finns väldigt få av dessa på marknaden, jag räknar inte aktiva stötdämpare med stålfjädrar för dom är inte tillräckligt bra)?

#6 • Uppdaterat: 2016-09-11 21:38
Reverend Benny

Riktigt trevlig bil att se på för att vara SUV.
Tråkigt att Seat inte lyckats charma Svenskarna lika bra som t.ex. Britterna där andrahandsvärde och status är högre.
Att köpa en Seat i Sverige idag är lite av en chansning när det kommer till andrahandsvärde och det märks den dagen man ska byta in bilen.
Är det bara ekonomi man tittar på så är nog VW ett bättre val.
Tycker man om lite roligare design och körglädje (på vissa modeller) så är Seaten ett kul alternativ.

Dagens Seat är heller inga bullerburkar som de äldre generationerna led lite av (före 2013).
Hoppas även dom fått till en inredning som inte börjar knarra eller ge ifrån sig störande skrammel på denna modell, deras första årsmodeller av senaste Leon har tyvärr haft lite kvalitetsbrister interiört, dock verkar det vara fixat på nyare modeller.

#7 • Uppdaterat: 2016-09-12 10:02
Koogan

SEAT ROCKS!!! :D

#8 • Uppdaterat: 2016-09-12 15:20
Axa

Här på orten kan det nog bli ganska bra försäljning. Har sett ovanligt många Leon och Ibiza i stan så återförsäljaren verkar ha haft fullt upp med nya modellerna.

Valde själv Seat förra året. Känner inte igen knirrandet från inredningen som nämns tidigare. Men det kan ju vara åtgärdat numera.
Hade jag varit i bilköpartankar idag så hade Atecan legat bra till. Tycker andrahandsvärdet är mindre viktigt då jag upplevt det skrämmande oavsett bil och att det snarare handlar om förhandling vid inbyte.
Jag hade nog valt bensin 150 hk och misstänker att med det motoralternativet blir Atecan en av de lättare i sitt utbud. Prestanda bör blir likvärdig min Leon och möjligen något högre förbrukning.

#9 • Uppdaterat: 2016-09-12 18:38
ToRy

@Styggavargen (#3): med 150 hk bensinmotorn och 2wd så är tjänstevikten 1414 kg med manuell låda, och 1422 kg med automat.

Sedan är det det där med lastvolym, ett tema som du brukar ta upp. Jag vill börja med att citera från en annan tråd, nämligen
http://www.vibilagare.se/test/biltester/nybilstest/test-volkswagen-touran-bmw-gran-tourer-citroen-grand-c4-picasso-2015
Där skriver du (#13): "Jag var inne på att köpa MPV för att i vissa fall har jag behövt köra 6-7 personer när släkt som hälsar på (dotter med barn) inte har bil/körkort. Men jag insåg ganska snart att detta kanske inträffar 3-6 gånger/år och då blir det inte ekonomiskt försvarbart att åka runt med en massa tomma platser och den extra förbrukning det ger."
Detta är självklart ett sunt resonemang -- behovet finns mycket sällan, och då köper man inte en sådan bil.

Vi för nu över det resonemanget till t ex vår familj: hur ofta behöver vi lastutrymmet som finns i en kombi? Inte ens 3-6 ggr per år skulle jag säga, och alltså behöver vi inte en kombi! De få gånger vi behöver lasta mycket för t ex semester (har inte hänt en enda gång de senaste 12 månaderna) så behöver vi inte ens hyra en annan bil; det räcker med takbox. I själva verket är jag övertygad om att massor av svenskar kör runt med kombibilar men behöver stort lastutrymme mycket sällan.

Däremot är vi ganska långa (i alla fall 3 av 4), och därför är det trevligt med en bil där det kan sitta personer på runt 190 cm, med litet luft ovanför huvud och framför knän, både fram och bak. Det är en egenskap hos bilen som är bra fler än 3-6 ggr per år -- ja faktiskt *varje gång* vi använder den! :-) En litet högre bil som Atecan fixar det även om den är litet kortare (jag har provsuttit!). På samma sätt är det trevligt för en litet längre person att slippa huka sig ned i bilen. Om du inte tror mig, prova att såga av 15 cm på benen på ditt matbord och -stolar, och ät så en vecka! :-)

Vidare brukar du referera till höga/korta bilar som "opraktiska" (se t ex #12 i http://www.vibilagare.se/test/biltester/provkorning/provkorning-kia-niro-2016 ). För mig är det mycket mer praktiskt att köra runt i stor-Stockholm, parkera i trånga P-garage och i fickor på stadsgator, med en 435 cm lång bil (som Atecan) än en kombi på säg 480 cm eller mer (varav minst 40 cm är tomt lastutrymme). Och det tror jag också att många andra håller med om. Bor man i ett mindre samhälle eller på landet så är saken förstås en annan; vad som är praktiskt kan vara väldigt olika för olika personer!

#a • Uppdaterat: 2016-09-12 19:31
Swemba

@ToRy, Du talar (skriver) för döva öron. Logik biter inte på Styggavargen.
Bra inlägg dock!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.