Nästa artikel
Provkörning: Jaguar XF (2015)
Provkörning

Provkörning: Jaguar XF (2015)

Publicerad 12 december 2015
Helt klart har nya Jaguar XF en egen karaktär – men har den vad som krävs för att hävda sig i finbilsklassen?
För att kvala in i prestigebilarnas åtråvärda klubb gäller det att ha utseendet för sig. Att döma av förmågan att vrida huvuden har nya XF en stil som sticker ut i trafik-smeten. Det där lilla extra som gör skillnaden.

Men i den här klassen gäller det att nå hela vägen fram på varenda punkt. Att utstråla kvalitet och samma helgjutna känsla i stort och smått.

På plats bakom ratten kan jag konstatera att Jaguar blandar högt och lågt. Vissa material känns påkostade, andra som om bilen vore hälften så dyr. Fini-shen haltar på sina ställen och grafiken i det nya multimediasystemet känns redan föråldrad.

Likväl har interiören en egen karaktär som får föraren att känna sig lite speciell. Ett tryck på startknappen får växelväljaren att glida upp på mittkonsolen och de dolda luftutblåsen att vridas fram. Helt onödigt och säkert något som kan strula över tid men visst är det lite fränt. En Jaguar ska ju inte vara rationell i första hand.

Desto mer övertygande är köregenskaperna. Första intrycket är att XF kan mäta sig med, kanske till och med slå, de tyska konkurrenterna.

Bilen är 190 kilo lättare än tidigare och förklaringen stavas aluminium. Händelsevis är indiska Tata, som äger Jaguar sedan 2008, också en stor producent av lättviktsmetallen som här utgör 75 procent av karossen och strukturen.

Hjulupphängningarna, också de i aluminium, är av det avancerade slaget. Fram sitter dubbla triangellänkar, bak en så kallad integrallänk som separerar fjädringsrörelser i olika ledder för att förbättra väghållning och åkkomfort.

Resultatet är en riktigt kompetent bil som lätt låter sig ledas in i kurvorna. Styrningen är knivskarp och åkturen känns hela tiden stabil. Bekvämt och ganska tyst går det också. Enda plumpen gäller bromspedalens överraskande svampiga känsla.

Trelitersdieseln i provbilen har utvecklats tillsammans med Ford och PSA. Vridmomentet är hela 700 Nm – lastbilsnivå! Inte konstigt att bilen rör på sig när jag gasar. Kraftutvecklingen är något utöver det vanliga.

Den egenutvecklade tvålitersdieseln (163 eller 180 hk) är ett rimligare alternativ. Bra tryck i mellanregistret men motorgången är ganska rå.
 
På bästa plats på den breda mittkonsolen sitter knappen för ASPC (All Surface Progress Control), en slags farthållare som automatiskt gasar och bromsar för att få bästa grepp. Kanske användbart i isbackar men knappens framträdande position är ändå märklig.

Även om XF blivit marginellt kortare och lägre har axelavståndet växt med fem centimeter, vilket ger effekt på kupéutrymmet. I baksätet finns gott om plats för ben och huvud. Bilen sväljer en hel del bagage men utförandet där bak lämnar mycket att önska. Textilmaterialet runt bakluckans infästning sitter inte fast över huvud taget och taket saknar inklädnad. Att påfyllningsröret för Adblue sitter i skuffen känns också tveksamt.

En annan miss är att krockkudden på passagerarplatsen inte kan stängas av. En bakåtvänd bilbarnstol kan därför inte placeras fram.

Priserna börjar från 359 900 kronor men slutpriset kan bli betydligt högre. Titta bara på provbilens prislapp. Utrustningslistan blandar och ger, autobroms är standard medan stolsvärme (3 500 kr) och tredelat baksäte (5 300 kr) kostar extra.

Ett frågetecken är andrahandsvärdet som brukar bli lidande hos udda bilar.

Nytt för Jaguar är att tre års fabriksgaranti och lika lång tid med fri service ingår. Att rostskyddsgarantin bara är sex år låter oroväckande. Om bilen till två tredjedelar är byggd i aluminium borde väl rostrisken vara minimal?

Diskutera: Vad tycker du om Jaguar XF?
Jaguar XF 30D Prestige

Pris, från kr: 542 900.
Modell: Fyrdörrars sedan.
Säljstart: Nu.
Mått, cm: L 495/B 188/H 146.
Tjänstevikt, kg: 1 750.
Motor: Turboladdad V6-diesel, volym 2 993 cm3, max effekt 300 hk vid 4 000 v/min, max vridmoment 700 Nm vid 2 000 v/min.
Kraftöverföring: Bakhjulsdrift, åttastegad automatlåda.
Prestanda: Toppfart 250 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 6,2 s.
Deklarerad förbrukning: 5,5 l/100 km.
CO2-utsläpp: 144 g/km.
Konkurrenter: BMW 5-serie, Audi A6, Mercedes E-klass.

Plus: Köregenskaper, motor, egen karaktär.
Minus: Detaljarbete, andrahandsvärde.

Vad nytt? Ny bil.
För vem? Den som är ute efter en udda fågel och prioriterar köregenskaper.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-12-12 11:03
Mikael Dahlbacka

Definitivt mitt val över tyskarna, snyggare och mycket intressantare

#2 • Uppdaterat: 2015-12-12 14:19
N-iklas

Tyvärr visar krocktesterna att bygg och monterings kvaliten är sämre än så, med tanke på hur mycket som i onödan går sönder och ramlar av de testade bilarna kan man undra vad som egentligen pågår på fabriken?

#3 • Uppdaterat: 2015-12-12 14:51
celef

Vad hände med jaguars saloons, jag saknar gamla tiders herrklubbsinredningar, nu ser det mest dussinbilsaktigt ut, den yttre formen är inte heller särskilt kul. Jag hoppas Jaguar snart tänker om

#4 • Uppdaterat: 2015-12-12 16:07
Diesel

Det är inte direkt så att man går och kollar på taket i skuffen varje dag, så varför hänga sig upp på en sån liten obetydlig detalj. Detaljkvaliten i interiören är i så fall ett viktigare element.

#5 • Uppdaterat: 2015-12-12 19:36
Roger Skagerström

Vill ha :P Frågan är hur många sedaner som har klädsel under hatthyllan.

#6 • Uppdaterat: 2015-12-12 22:04
Tvärnit

I klass med Volvos strävan skulle jag vilja säga....kommit sig lite vilse i pannkakan... letar efter den röda tråden...kundgruppen likaså.

Ok snygg men helt utan en egen stil, väldigt lik S90 iofs men i andra hand så kör ju Mazda redan "fisknyllet" på sina folkbilar för runt 200 000kr, ehhh...skulle jag betala 359 900 kr för en bil som kan förväxlas med en simplare Mazda 3 ? Nej. utan jag skulle hellre köpa en Mazda 3 i så fall.

#7 • Uppdaterat: 2015-12-16 21:54
Hälsingen

Man ser till och med att det på bakstolparnas överkant finns urfasningar för att kunna få plats med ett innertak,
Någon mekaniker har glömt att sätta tillbaka det efter ett glödlampsbyte eller motsvarande.
ViB väljer att inte ens fråga om detta. Man vill klanka ned som vanligt.
Hade det varit en japansk dussinbil hade ViB styrt upp detta.
Seriös journalistik? Nej. Men vad förväntar man sig?

#8 • Uppdaterat: 2015-12-16 21:57
Hälsingen

Och naturligtvis kom det här med "rostskyddsgaranti".
Håller i och för sig med om att 6 år är dumt att skriva.
600 år vore bättre.
Garantin är i båda fallen exakt lika värdelösa. Det vet vi alla.

#9 • Uppdaterat: 2015-12-21 11:45
Mazarin

Visst känns Jaguarerna nu för tiden lite mer "en i mängden". Varför! Jo! för att sälja mer enheter/antal måste man vara en i "mängden"! Hur många är det inte som tittar/drömmer/dregglar efter lite mer annorlunda o häftiga bilar, men som ändå kör Volvo o Passat!!!
ViB varför gnälla på jaguars växelväljare o luftutsläpp och påstå att funktionen är onödig o kommer att krångla. Börjar bli less på att ni höjer stor TYSKARNA(ej svarta fåret Opel medräknat)till skyarna. När man testar Tyska "premiumvagnar" kan man tydligen bortse från många problem"

#a • Uppdaterat: 2015-12-29 13:30
Bocken Bruse

Jag får väl skriva upp en 2015Jaguar XF på min önskelista så kanske köpet kan bli aktuellt 2025 när bilen är 10 år gammal och beg priset är betydligt lägre.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.