Nästa artikel
Bilfrågan: Hur få bort dropparna?
Bilfrågan

Bilfrågan: Hur få bort dropparna?

Publicerad 30 augusti 2013 (uppdaterad 30 augusti 2013)
"Jag upptäckte att det droppat någon svart vätska på lacken. Finns det något medel som löser upp?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar på vardagar på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Jag bytte i januari framrutan på min Opel hos min lokala bilfirma. Jag märkte då efteråt att det droppat tre små droppar av någon svart vätska på lacken, antagligen något tätningsklister/lim.

Jag tänkte inte mer på det just då i all snö och blask och försökte sedan ta bort det med avfettning. Men de sitter än i dag och är något härdade.

Finns det något medel som löser dom eller vad ska jag göra?

Daniel Andersson

SVAR:
Tyvärr omöjligt att svara på om man inte vet vad de små dropparna består av. Bäst kunskap har säkert de som bytt rutan. Varför inte åka tillbaka dit och fråga dem? De borde kunna hjälpa dig på platsen som en serviceåtgärd.

Lyckas inte detta kan du försöka med thinner som lackeringen i allmänhet tål. Kolla först på en undanskymd del.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-08-30 11:19
Roger Skagerström

Vanligen sitter sånt där hårt men med rätt tryck så lossnar det i ett stycke. Kan testa att med tex en isskrapa mycket försiktigt pressa på fläcken från sidan. Om fläcken är tjock nog (som en klutt) kan man säkert hålla det man skrapar med så det inte nuddar lacken, och ändå få bort det. Lite värme skadar säkert inte heller. Hur mycket man vågar hålla på med värmepistol etc vet jag dock inte. En vanlig hårtork kanske är lämpligast.

#2 • Uppdaterat: 2013-08-30 11:26
saabnisse

Går det inte med det som Roger föreslår och inte heller med thinner kan du försöka med aceton.
Som Bengt Dieden skriver bör du prova på en skymd del, men jag har aldrig träffat på en härdlack som löses av thinner eller aceton.

#3 • Uppdaterat: 2013-08-30 16:37
keoh

Jag skulle rekommendera ett sprillans nytt rakblad som man försiktigt skjuter utmed lackytan. På detta sätt får man bort så pass mycket att man kan polera bort det sista. Då försvinner eventuella repor även på lacken som har uppkommit.
Isskrapa? Nej, då riskerar du att smeta ut allt och också skrapa ytorna runt om.

#4 • Uppdaterat: 2013-08-30 16:57
Focus

Det förnuftigaste är sannolikt att låta firman som satt dit rutan att titta på fläckarna, det är alldeles säkert de som har kunskapen. Värmepistol har jag använt till dekaler som jag ville ha bort men inget som jag rekommenderar eftersom man måste vara ytterst försiktig. Lacken går fort upp i bubbla och sen är det kört.

#5 • Uppdaterat: 2013-08-30 17:30
battt

Prova med lera.

#6 • Uppdaterat: 2013-08-30 17:43
Hundter

Polermedel eller rubbing! Vaxa efteråt!

#7 • Uppdaterat: 2013-08-31 05:06
John2008

Bomullstops och (med risk för reklam) Sonax Paint Scratch Remover (silikonfri slippasta). "Lera" med tillhörande spray kan också funka.

#8 • Uppdaterat: 2014-06-06 22:37
Henrik-Andersson

Ett klassiskt knep som aldrig slår fel

Testa först med WD40 - Det är ett lösningsmedel som heter duga

Om detta mot förmodan inte räcker så är det hårdvax som garanterat tar bort fläcken, sedan om det är asfaltsfläckar eller som i det här fallet lim från glasrutemonteringen....spelar ingen roll.

#9 • Uppdaterat: 2018-06-30 16:29
VW Polo 2012

bytte framruta på Rydsbilglas, dom bjöd också på svarta prickar på lacken runt framrutan. Men jag såg det omedelbart så dom fick ta bort det medan jag väntade. Den som tog bort prickarna såg närmast besvärad ut när han tog bort dom. Jag hade bara sagt till om prickarna utan vara arg eller snorrkig. Men vad hjälpte det.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.