Nästa artikel
Bilfrågan: Sliter stopp/start på motorn?
Bilfrågan

Bilfrågan: Sliter stopp/start på motorn?

Publicerad 20 maj 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
"Jag har alltid fått höra att en bilmotor mår bäst av att köras under lång tid så den blir genomvarm. Hur påverkar stopp/start-tekniken motorerna detta?" Vi Bilägare svarar.
FRÅGA:
Jag har alltid fått höra att en bilmotor mår bäst av att köras under lång tid så den blir genomvarm samt att det drar mycket bränsle när man stannar och startar den. Hur påverkar stopp/start-tekniken motorerna gällande detta?

Daniel Resare

SVAR:
Det är riktigt att både motor och avgasrening mår bäst vid normal arbetstemperatur.

När stopp/startfunktionen griper in är det oftast för korta stopp då motorn inte hinner svalna.

När motorn åter startas går det åt en del elenergi men den uppvägs av bränslebesparingen som görs vid själva stoppet. Bilar med stopp/startfunktion är utrustade med startmotorer som är kraftigare dimensionerade.

En normal startmotor hade helt enkelt slitits ut i förtid om man hade stängt av motorn vid varje rödljus.

Bengt Dieden, Vi Bilägare


Diskutera: Vad är din syn på stopp/start-tekniken? Tycker du att det är en teknik som är värdefull?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-05-20 10:20
Gösta (ej verifierad)

Vi har en bil med start/stopp i familjen, frugans KIA CEED. Personligen stänger jag start/stopp-funktionen när jag kör den. Tror det skadar mer än vad besparingen blir. Dvs att slitaget blir dyrare i längden än bränslet man sparar.

#2 • Uppdaterat: 2010-05-20 10:22
Jarl (ej verifierad)

Ja, stop/start måste vara det sämsta som kommit på 30 år.

#3 • Uppdaterat: 2010-05-20 10:28
Uffe (ej verifierad)

Det var den besparingen på miljön, tack Gösta. Man kan ju undra hur du resonerar och varför ni ens har en bil med start/stopp? Allt som kanske är till förmån för miljön är bra i förlängningen om vi bilälskare ska få fortsätta köra bil i framtiden.

#4 • Uppdaterat: 2010-05-20 10:46
Gösta (ej verifierad)

Start/Stopp följde så att säga med på köpet. Går ej att välja bort på KIA Ceed. (Vilket det gör på exempelvis Volvo V50). Man får ibland ta det onda med det goda. Och det går ju som sagt att stänga av med ett knapptryck, så det är inte ett så stort störningsmoment.

#5 • Uppdaterat: 2010-05-20 12:10
leifer (ej verifierad)

Speciellt dieselmotorer har problem med att fukt i vevhusventialtion inte vädras ut på vintern pga att motorn inte blir riktigt varm. I värsta fall får man motorras när det blir så mycket fukt att det bildas isproppar som täpper till. Rekommendationen är förstås också att ha en motorvärmare som går på el eller diesel. Viktigt tillbehör på dagens snåla dieslar.

#6 • Uppdaterat: 2010-05-20 14:48
Roy (ej verifierad)

Slitaget bekymrar mig föga. Startmotorn är dimensionerad för detta. Men det är klart - det finns ju de som tydligen är rädda för att allt möjligt slitage, som blinkersspaken.
SEn är det en annan sak hur mycket bränsle start/stopp sparar i realiteten. Vi Bilägares lilla test för en tid sen, pekar ju på högst marginella besparingar.

#7 • Uppdaterat: 2010-05-20 14:58
Toyo (ej verifierad)

På tal om isproppar så fick vi det i spjällhuset i vår Toyota-diesel i vintras. Tydligen oljesmuts blandat med kondens och som behövdes torkas ur.

#8 • Uppdaterat: 2010-05-20 15:05
Carl (ej verifierad)

Att denna teknik sparar några droppar bränsle är verkligen inget jag tycker väger upp hur mycket det påverkar miljön med tanke på extra material som går åt till större startmotor och ev att man får byta startmotor 1 ggr oftare under bilens livslängd. Bättre om vi förare kör mer ekonomiskt...
En sak man kan tänka på är att under sommartid kan man skippa att fulltanka. Ha istället i ca 15-20 liter, om ni inte behöver resa långt. Sparar ca >30 kg last på så sätt. På nyare V70 kan det säkert vara upåt 40-50 kg mindre vikt.

#9 • Uppdaterat: 2010-05-20 17:10
Previa (ej verifierad)

Eftersom katalysatorn kyls av fortare vid tomgångskörning än när motorn är avstängd så fungerar inte avgasreningen bättre av att bensinmotorn är igång vid rödljusen. Sen är det skillnad när man som i dom flesta fall där man bara har satt dit en något förstärkt startmotor för att klara dessa mångdubbelt fler starter av motorn vilket kan komma att visa sig inte klaras av ett försvagat blybatteri i längden eller motorns kuggkrans som brukar bli sliten med tiden. Bättre lösning har hybriderna där elmotorn är i ingrepp hela tiden, och att batteriet är av en hållbarare typ med större kapacitet. Då klaras även kökörningen på "startmotorn" vilket ger en bränslebesparing i realiteten.

#a • Uppdaterat: 2010-05-20 17:36
PBOONE (ej verifierad)

Bland det dummaste som hittats på
Spar nästan inget över huvud taget, har bara
tillfört en felkälla som med säkerhet visar sig efter ett par års användning.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.