Bild
Nästa artikel
Kraftprovet – maskinerna fick dra skruvar genom spånplattor.
Kraftprovet – maskinerna fick dra skruvar genom spånplattor.

Test: Drar skruven med kraft

Produkttest

Med en modern liten skruvdragare kommer man långt när det gäller att dra normalstora skruvar. Men är skruvarna grövre blir det svårt. Då behövs en riktig borrmaskin. En sådan klarar även att borra hål med lite större diameter. Vi har provat åtta sladdlösa borrmaskiner av modernaste snitt.

Vi Bilägare 2014-05

Framtidens biltrender från Genève. Bilmodellen som siktade mot stjärnorna. Resan till världens ände. Missa inte nya numret av Vi Bilägare. – Genève-salongen. Vi rapporterar om framtidens trender inom bilteknik. – Årets Bil. Peugeot segrade stort i kampen om årets Bil 2014. – Kombikamp. Vi ställer Honda Civic, Renault Megane och Seat Leon mot varandra. – Resan. Utflyktsvägen i Sörmland. – Provkörningar. Vi kör Mercedes C-klass, Ford Focus Electric, Lexus CT 200h, Mercedes GLA och Kia Soul EV. – Garaget. Vi testar sladdlösa borrmaskiner. – Konsument. Mercedes fälldes återigen i rostfall hos ARN. – Reportage. Vi berättar historien om Volvo 850 som siktade mot stjärnorna. – Konsument. Säkraste sättet att betala bilen. – Begagnat. Vi granskar Opel Insignia som begbil. – Långtest.Ny backkamera på Kian, samt mycket omotiverat pipande från Hyundai. – Köpguiden. Kombi för 100 000. Dessutom i varje nummer av Vi Bilägare:Bilfrågan, bildkryss, Johan Norbergs krönika, insändare, Bil & Trafik, Vem kan mest? och På väg.

Texten är redigerad av redaktionen. I nummer 6/14 rättade vi resultatet på kraftprovet för Bosch PSR 18 LI från 22 mm till 50 mm.

För att undersöka vad maskinerna förmår mätte vi hur långt de kunde dra ner en grov skruv i ett block limmade och hopskruvade spånplattor. Alla maskiner fick dra fyra 160 mm långa galvaniserade franska skruvar med diametern 10 mm. För att ”ta gäng” fick de börja i ett förborrat hål, anpassat till skruvarnas kärna. Maskinerna var inställda i borrläge på lägsta hastighet. Finishen på skruvarnas ytskikt uppvisade stora skillnader varför bästa och sämsta värde togs bort och genomsnittsvärdet på de två övriga redovisas i tabellerna.


Cotech 18 v, Clas Ohlson 40-7004
Denna maskin har testets näst lägsta pris och testresultatet är också blygsamt. Men maskinen har för sitt pris tilltalande finish och ett par finesser, en ring att hålla i på chucken samt en handlovsrem. Den säljs i kartong med laddare och ett 1,5 Ah-batteri. Batteriet passar till flera maskiner, vi kan i dagsläget räkna till sju utöver denna.

Batterikapacitet: 1,5 Ah
Laddtid: 40 min
Varvtal: 0–400/0–1 100 v/min
Kraftprov: 34 mm
Vikt: 1,50 kg
Pris: 799 kr
Pris löst batteri: 299 kr

Plus: Ring på chucken, handlovsrem, laddaren kan hängas på vägg.
Minus: Relativt grovt handtag.


Meec, Jula 060-203
Maskin med testets lägsta pris och ganska beskedligt testresultat. Den kommer i koffert med sex bits och sex borrar. Inte självklart vilken sida på kofferten som ska vara överst vid öppning. Men maskinen har de finesser som numera är ”obligatoriska”, två växlar och belysning av arbetsstället. Vidare har den en rolig LCD-indikator för batteriladdning uppe på maskinkroppen. Batteriet passar inga andra maskiner.

Batterikapacitet: 1,3 Ah
Laddtid: 60 min
Varvtal: 0–350/0–1 250 v/min
Kraftprov: 38 mm
Vikt: 1,52 kg
Pris: 599 kr
Pris löst batteri: 299 kr

Plus: Lågt pris.
Minus: Unikt batteri.

BÄST I TEST: AEG, BS 18 C
Testet dyraste och näst starkaste maskin. Den känns, som sig bör, mycket gedigen och förtroendeingivande. Trots sin tyngd är den trevlig att arbeta med. Laddaren kan hängas på vägg. Maskinen kommer i en stor plastkoffert med laddare, två batterier och plats för ett tredje. Laddningsindikatorn sitter på batteriet. Man kan alltså avläsa laddningen på det lösa batteriet och behöver inte stoppa in det i maskinen. Ett stödhandtag kan spännas på maskinen.

Batterikapacitet: 2,0 Ah, 2 st
Laddtid: 55 min
Varvtal: 0–450/0–1 650 v/min
Kraftprov: 79 mm
Vikt: 1,80 kg
Pris: 2 790 kr
Pris löst batteri: 1 210 kr

Plus: Laddningsindikator på batteriet, laddaren kan hängas på vägg, bra grepp för små händer.
Minus: Dyr.

Black & Decker, EGBHP188
Denna maskin är förhållandevis tung men också riktigt stark. Den har också slagborrfunktion – borren inte bara snurrar, den hamrar också. Bra vid borrning i sten och betong. Vår provmaskin kommer med ett batteri i koffert med plats för två batterier. LED-belysning av arbetsstället ovanför strömbrytaren. I likhet med många andra maskiner säljs den i varianter med ett eller två batterier. Det är god ekonomi att köpa den med två, merkostnaden är 530 kr – ett löst batteri kostar 775 kr.

Batterikapacitet: 1,5 Ah
Laddtid: 1 tim
Varvtal: 0–350/0–1 500 v/min
Kraftprov: 65 mm
Vikt: 1,75 kg
Pris: 1 499 kr
Pris löst batteri: 775 kr

Plus: Bra grepp för små händer.
Minus: Laddaren kan hängas på vägg, lite tung.

Bosch, PSR 18 LI
Den lättaste och svagaste maskinen av de provade. Vikten gör den trevlig att arbeta med vid de jobb där den begränsade kraften är tillräcklig = de flesta. Kommer med laddare och ett batteri i en plastkoffert med plats för ytterligare två batterier. Det är ekonomi att köpa varianten med två batterier. Merkostnaden är 300 kr, ett löst batteri går på 599 kr. Chucken har mindre gripvidd, 10 mm, än de flesta provade maskiner. 18 V-batteriet används i en serie maskiner. Vi kunde räkna till åtta utöver denna.

Batterikapacitet: 1,5 Ah
Laddtid: 1,5 tim
Varvtal: 0–400/0–1 340 v/min
Kraftprov: 50 mm OBS! Ändrat från 22 mm.
Vikt: 1,36 kg
Pris: 1 799 kr
Pris löst batteri: 599 kr

Plus: Lätt, LED-indikator för rotationsriktningen.
Minus: Svag, chuck med mindre gripvidd.

Einhell, RT-CD 18
Kommer i koffert med två batterier. Chuckens gripvidd är endast 10 mm och handtaget är väl grovt för små händer. Testresultat ligger i mittfältet. Maskinen har en tydlig indikator för rotationsriktningen: grön LED = framåt, röd LED = bakåt. I kofferten finns ett litet fiffigt prylfack. Den säljs även med ett batteri för 1 299 kr. Men merkostnaden, 200 kr, för vår variant med två batterier är lätt att försvara, då ett löst batteri kostar 650 kr. Batteriet passar inga andra maskiner.

Batterikapacitet: 1,4 Ah, 2 st
Laddtid: 55 min
Varvtal: 0–320/0–1 350 v/min
Kraftprov: 43 mm
Vikt: 1,55 kg
Pris: 1 499 kr
Pris löst batteri: 650 kr
Plus: LED-indikator för rotationsriktningen.
Minus: Grovt handtag för små händer, chuck med mindre gripvidd, unikt batteri.

BRA KÖP: Ryobi, RCD 18028
Denna maskin, som kommer i en originell textilväska med laddare och ett batteri, har flera roliga detaljer: ett vattenpass underlättar vågrätt borrning (på vårt provex funkade det dock dåligt), en magnetplatta som håller kvar lösa skruvar och fäste för handlovsrem. Indikatorn för batteriets laddning sitter på batteriet, laddningen kan därmed avläsas på det lösa batteriet. Maskinen är ganska stark. Batteriet passar till en mycket stor serie verktygsmaskiner och trädgårdsredskap.

Batterikapacitet: 1,34 Ah
Laddtid: 45 min
Varvtal: 0–440/0–1 600 v/min
Kraftprov:  63 mm
Vikt: 1,70 kg
Pris: 1 649 kr
Pris löst batteri: 649 kr

Plus: Roliga detaljer, laddindikator på batteriet, laddaren kan hängas på vägg, batteriet passar till många maskiner.
Minus: Inga särskilda.

OSAR BRÄNT: Biltema, 17-708
Denna maskin uppges vara en proffsmaskin. Vikten, styrkan och en fläktkyld laddare antyder också detta. Ingen maskin förmådde heller dra ner skruvarna längre än denna. Men vid fjärde skruven luktade det bränt och en vit rök kom ur maskinen. Det tyder på att överbelastningsskyddet är otillräckligt eller obefintligt – ingen proffskvalitet! Maskinen kommer med ett batteri i koffert med plats för två batterier. Den har också några bra finesser, fäste för handlovsrem och ring på chucken. Den fläktkylda laddaren väsnas något under laddningen.

Batterikapacitet: 2,6 Ah
Laddtid: 60 min
Varvtal: 0–500/0–1 800 v/min
Kraftprov: 99 mm
Vikt: 2,0 kg
Pris: 1 799 kr
Pris löst batteri: 679 kr

Plus: Fäste för handlovsrem, ring på chucken.
Minus: Tung, hållbarhet?

Bosch PSR 18 Li fick ett blygsamt resultat i kraftprovet. Hos just denna maskin ska man använda högsta momentet i skruvläget för att uppnå maximal styrka. Detta hade vi missat. Gör man rätt drar maskinen ner skruvarna 50 mm, jämfört med 22 mm som vi först fick fram.

Testet utfördes av Håkan Hardenborg och publicerades i Vi Bilägare 5/14

Taggar: Test, Produkt

Kommentarer

#1
2014-07-18 08:49

"Hos just denna maskin ska man använda högsta momentet i skruvläget för att uppnå maximal styrka."
Jasså??.. ALLA skruvdragare av mått har kraftbegränsning... således användaren måste själv ställa in dragmomentet.

#2
2014-07-18 10:31

Nej, Bortom, på mina skruvdragare, så får man det högsta momentet när man ställt dem i "borrläge". Och det var väl det som ViB hade gjort på alla maskiner i detta test (om jag fattat det rätt).

F.ö. så kan jag varmt rekommendera Ryobis system. Kanon med ett och samma batteri till skruvdragaren, häcksaxen och grästrimmern.

#3
2014-07-18 12:37

Har dålig erfarenhet av Ryobi sedan tillverkningen flyttades från Nya Zeeland till Kina. Hade en Ryobi garden vac (vad det nu kan heta på svenska?) som höll i 15 år. Så köpte jag en ny likadan som höll i 15 minuter innan den brann upp. Lämnade tillbaka den och köte en Stihl istället. Den har funkat perfekt i 5 år nu. Har en Bosch skrudragare sedan flera år som fungerar mycket bra. Mitt favoritmärke är numera Makita. Jag köper bara Makita nu förtiden när jag behöver något elverktyg. Makitas maskiner har superkvalitet till överkomliga priser.

#4
2014-07-18 14:10

Värt att veta är att för priset 2 790 kr som AEG kostade får man Makita, Hitachi eller Milwaukee som är ledande på marknaden.

#5
2014-07-18 15:56

Hej jag har haft en Meec Jula en modell fast mindre modell med 14 volt 1,3 Ah i några år nu.
Den fungerar bra förutom att chucken är värdelös det är svårt ibland nästan omöjligt att dra åt chucken ordentligt så att en liten borr inte släpper taget och fastnar i metall-materialet som du borrar i. Jag undrar om det går att byta ut chucken?
Ibland måste man använda 2 st polygrip-tänger för att borren skall sitta fast i chucken.
Slutsats borra är dåligt att skruva med bits mycket bra samt bra pris.
På er modell i testet Meec, Jula 060-203 verkar chucken vara av en bättre modell

#6
2014-07-18 21:21

Tyskt är bäst. Jag har mycket god erfarenhet av Bosch, Kärcher, Braun, Gardena, Märklin, Miele, Mercedes, mm. Made in Germany ska det vara.

AEG och Ryobi ägs av samma koncern TTI. Det verkar vara en koncern som tillverkar produkter under tidigare inarbetande varumärken. AEG vitvaror ägs av Electrolux.

#7
2014-07-18 18:03

Har ett flertal Ryobi-apparater och är väldigt belåten. Skruvdragaren är av automatmodell, ändrar själv hastighet beroende på belastning och det fungerar över förväntan.
Jag har dock lite betänkligheter när det gäller sticksågen ... dels tycker jag inte laserstrålen pekar rätt, dels ramlar bladet lätt ur sitt stödspår och inte minst blåser den inte bort spånet från sågytan. Dessutom äter den batteri.
Övriga, hyvel, tigersåg (dessa med batteri), cirkelsåg och grästrimmer (dessa med sladd) är riktigt bra!

#9
2014-07-18 21:50

Tysken kännetecknas av sin nogrannhet ...
.
Minns en skolkamrat en gång på 70-talet ... som kallades "Tysken" just på grund av sin nogrannhet ... eller kanske punktlighet. Han kom nämligen alltid exakt 9 minuter för sent varje morgon.

:o)

#10
2014-07-18 22:28

Makita är ju lite av originalet.

#11
2014-07-19 10:46

DeWalt borde varit med i testet!

#12
2014-07-19 10:53

Broblemet med även de flesta tyska märken är att de inte längre är tillverkade i Tyskland. Bosch skruvdragare/borr tillverkad i Schweitz, Bosch Xeo tillverkad i Kina, Bosch Multi tillverkad i Ungern och slutligen vår Bosch tvättmaskin tillverkad i Thailand. Ingenting kommer från Tyskland!!!

#13
2014-07-19 13:13

Så är det Peter. Men var tillverkningen ligger har mindre betydelse. Det är som med en IPhone. Inte säger man att Apple är ett kinesiskt företag bara för att luren tillverkas där. Eller att jag kör ungerskt bara för att min B- klass sätts ihop där.

#14
2014-07-19 13:38

Thommys.

Felet för dig är att du aldrig ägt något annat än tyskt, och det gäller även bil. Du skulle prova det bästa både i bil väg och skruvdragare så skulle du få en helt ny värld som öppnades för dig, och få prova på vad RIKTIG kvalitet är. Makita och Hitachi det är kvalitet det! Sedan så har jag en skruvdragare från Biltema, den gör jobbet lika bra som en AEG........;o)
Jag tar inte detta test på så stort allvar heller precis som biltester, de bästa märkena var ju heller inte med......

Sedan så tror inte jag personligen att det kvittar var olika saker tillverkas. Tex så anser jag Toyota bilar tillverkade i Japan har högre kvalitet än de som tillverkas här i Europa, och det anser även Toyota mekaniker. Det samma gäller nog även för tyska, oavsett det gäller bilar eller skruvdragare. Allt verkar vara en kostnadsfråga för tillverkarna, och en prisfråga för oss konsumenter........men visst tron gör ju mycket ;o)

#15
2014-07-19 13:41

Själv har jag en Mecc på landet. Jag skulle bygga altan och glömde min fina skruvdragare hemma. Ja ja tänkte jag, håller den hela altanen är jag nöjd och köpte en för 199 kr på Jula. 5 år senare och massor av skruvande går den fortfaren som en klocka.

#16
2014-07-19 17:57

Tror att kvalitetsskillnaden är mindre än prisskillnaden för det bruk en normal amatör har. Och även LiIon-batterier åldras och att köpa ett nytt till t ex en Bosch eller Makita efter några år blir säkert tämligen dyrbart.
Efter att ha ägt ett antal Bosch-skruvdragare genom tiderna, och även den blå "proffs-serien", så borrar och skruvar jag numera med 2 st Parkside-maskiner från Lidl vilka kostade i storleksordningen 300--350 kr/st. En 10,8 V och en lite större på 14,4 V. Båda har 2 mekaniska växlar, belysning, "broms", LiIon-batteri och ett antal momentinställningar - vilka jag dock sällan använder. Snabbladdare likaså och de har hittills fungerat perfekt för mig även om det säkert finns starkare och inte minst dyrare maskiner. Den lilla 10,8 V-maskinen är nästan den som överraskat mest och den fungerar bra för de flesta normala jobb och är dessutom väldigt smidig att jobba med och de känns dessutom riktigt bra kvalitets- och finishmässigt. Att köpa dyra Hitachi, Milwaukee och allt vad dom heter känns nog i många fall mera som snobberi än att handla efter verkligt behov när det gäller oss amatörer.

#17
2014-07-19 20:29

Jag menar att det är bättre att köpa få dyra och bra prylar än ett "drös" skitgrejer och därför tittar jag oftast på proffsens märken och tar rygg på dem.

- Därför sparar jag och köper EN DeWalt!

#19
2014-07-19 22:37

Jo jag tycker också om att lägga pengar på bra grejor. Jag köper för det mesta proffssortimentet. Mycket sällan handlar jag på Biltema om saker finns på andra ställen. För jag tycker vad man än köper på Biltema så är det alltid något fel på utförandet. Jag handlar hellre på Swedol och får bra grejor. Bauhaus har bra sortiment för hemmapularen också. Men så har de då inte t ex Bosch blåa serie.

#20
2014-07-19 23:18

Stoor - ja, du lär väl knappast köpa TVÅ DeWalt skruvdragare p g a prisnivån. Men jag som köper grejor anpassade till behovet kan faktiskt kosta på mig lyxen att köpa TVÅ så kan t ex den ena ha en borr i chucken och den andra en bits för att dra i skruven i det nyborrade hålet...:) Nu är det så att jag äger även ett antal DeWalt-maskiner och även andra "dyrare" märkesmaskiner men för just skruvdragare har jag funnit att det knappast är värt merkostnaden att köpa dessa märkesmaskiner efter att ha gjort det ett flertal gånger. Däremot gillar jag t ex min DeWalt bänksåg och även gersågen (ja, det är egentligen en Elu men dom är ju uppköpta av DeWalt - som f ö också äger "Black och Decker" om jag inte missminner mig). Där kan det löna sig att satsa på bättre prestanda men knappast på en simpel skruvdragare. Gillar även min Festool sticksåg och den köpte jag efter misstaget att köpa en "Black och Decker" sticksåg - visserligen en dyr variant för att vara det märket men ändå bara skit. Så visst kan jag hålla med om att det för vissa maskintyper lönar sig med kvalitet men denna artikel handlade om skruvdragare/borrmaskiner och just för den produkten håller jag inte med om att de skulle ge speciellt mycket mera än t ex mina Parkside-grejor utan det känns mera som en skryt-grej. När sen batteriet är slut om några få år så är ni inte längre lika glada att ni köpt en dyr borr/skruvdragare kan jag lova.... Och jag har 3 års garanti på mina Parkside-dragare och det är nog t o m mera än vad vissa dyrare märken vågar lämna.... Sen måste man ju köpa skruvdragare med bl a tillräckligt vridmoment men det gäller ju oavsett märke.

#21
2014-07-19 23:50

Pi.

Där slog du huvudet på spiken! På en skruvdragare är det inte värt merpriset på en "häftigare" skruvdragare. Därför skrev jag att min Biltema skruvdragare gör samma jobb som AEG maskinen. Mycket handlar detta mycket om bara tro på det man köper. Men frågan är om man har nytta av det? Men har man för gott om pengar så varför inte?!

#22
2014-07-20 00:32

Shogun - visst, men jag skall säga att jag personligen inte köper vad skit som helst heller utan även på borr/skruvdragare har jag vissa grundkrav som dock mina billiga Parkside-maskiner uppfyller. Detta gäller bl a tillräckligt vridmoment för mitt behov, 2 mekaniska växlar, LiIon-batteri, "broms" så att maskinen tvärstannar när man släpper "start-knappen", belysning, momentinställning (även om jag sällan använder det) och laddare med relativt kort laddtid. Sen kan jag medge att det finns bättre lösningar på belysningen än den som Parkside har - t ex den variant som lyser "nerifrån" så man slipper skuggning - men denna nackdel överväger inte prisskillnaden jämfört med t ex en Milwaukee-maskin eller vilken dyr proffsmaskin som nu föredras av andra. Och jag kan erkänna att jag t o m har ännu nån till skruvdragare/borrmaskin för ibland är det praktiskt med 3 maskiner där den 3:e t ex kan ha en försänkare på sig - exempelvis när man behöver skruva golvlister. Borra med en, försänka med den andra och skruva med den 3:e...:) OK - inte helt nödvändigt men helt klart underlättande och det kan man kosta på sig när man inte köper värstingar...:)

#23
2014-07-20 06:35

När det gäller elverktyg är min personliga erfarenhet att det lönar sig att köpa etablerade märkesvaror även om de är lite dyrarare. Min 30 år gamla Black and Decker slagborrmaskin fungerar fortfarande perfekt medan alla mina billiga "no brand" elverktyg jag köpt sedan dess har avlidit för länge sedan. Den enda av mina märkesvaror som har gått hädan var en Bosch sticksåg (tillverkad på Irland) och har ersatts med en Makita för ca. tre år sedan och den funkar bra. Men jag skall inte klaga. Boschmaskinen var säkert 20 år när den så tragiskt gick bort. Har även ersatt en Black and Decker sandare med en Makita. Det enda felet på Balack and Decker maskinen var att sandpappret slets av maskinen mycket lätt. Dålig konstruktion helt enkelt. Detta är mycket bättre på Makita.

#24
2014-07-20 06:38

Är man proffs köper man väl Hilti men det är ju helt onödigt förr oss glada amatörer.

#25
2014-07-20 08:39

Har man borrat i berg med en Hilti borrhammare från Liechtenstein som amatör vill man inte göra det samma med en Skil längre kan jag säga. Det går överhuvudtaget inte att jämföra. Men de är dyra och därför kan man hyra en Hilti för tuffare jobb.

Vad gäller deras vinkelslipar så verkar det vara Bosch blåa maskiner med Hilit logga. Allt överensstämmer exakt. Men det är inte fy skam det heller.

#26
2014-07-20 11:12

Nu var det väl batteridrivna borrmaskiner/skruvdragare som testades och diskuterades. Problemet med dessa oavsett om det är noname eller märkesmaskiner är för oss amatörer främst batteriets livslängd (om övriga egenskaper är OK) och när ett nytt batteri efter några år kostar lika mycket till märkesmaskinen som 2-3 st nya, kompletta noname-maskiner (t ex mina Parkside) så måste man nog ifrågasätta märkesmaskinerna. Detta problem gäller f ö även andra batteridrivna maskiner. Sen är batterimaskinerna generellt oftast enklare uppbyggda med t ex sämre växellådor och motorer oavsett märke och jämför man med t ex en "riktig" slagborrmaskin så är det absolut så att en "riktig" slagborr av bra kvalitet kan hålla nästan hur länge som helst. Men åter - detta test gäller batteridrivna maskiner och där vidhåller jag att för de flesta av oss finns det acceptabla maskiner av noname-typ - och dessa har en helt annan prisbild än märkesmaskinerna. Sen, som jag redan redovisat, så finns det andra maskintyper där skillnaden mellan en noname-maskin och en märkesmaskin av det dyrare slaget kan var rätt stor.

#27
2014-07-20 12:24

För min Bosch batteridrivna skruvdragare/borr har jag köpt batterier med högre kapacitet på nätet. De medföljande 18V batterierna hade kapacitet 1,5 Ah. De nya har dubbel kapacitet 3,0 Ah. Nu kommer jag inte ihåg vad de kostade men de kan inte ha varit allt för dyra för då hade jag inte köpt dom. De är visserligen något större och tyngre men det är ändå klart värt besväret. Jag tröttnade på de gamla batterierna när jag byggde ett nytt däck runt poolen och var tvungen att ständigt ladda batterierna.

#28
2014-07-20 13:15

Peter - där ser du fördelen med 2 billigare och lite mindre/lättare skruvdragare - medan den ena laddar så använder du den andra...:) Sen man testat en liten men ändå förhållandevis kraftfull LiIon-maskin så vill man inte gärna återgå till tunga maskiner.
Skulle gissa att du har en Bosch med NiMh-batterier - annars är jag förvånad över de bekymmer du haft med drifttiden. Används inte dessa batterier väldigt regelbundet så blir dom tyvärr också sämre väldigt snabbt och då måste de laddas stup i kvarten. De nya LiIon-batterierna har, förutom lägre vikt, nästan ingen självurladdning alls så dom lämpar sig utmärkt för oss amatörer som rätt ofta är sällan-användare av våra batteri-maskiner. Visst finns det "pirat-batterier" men många av dessa har tyvärr dålig kvalitet så det är lite av en happening att köpa dessa. Men med lite tur så kan det vara ett bra och förhållandevis billigt köp.

#29
2014-07-20 13:48

Pi, batterierna i min maskin är Ni-Cd. Piratbatterierna jag köpte på nätet fungerar alldeles utmärkt. Har haft dom i ett par år nu och ¨so far so good¨.

#30
2014-07-20 13:54

Peter - OK - var dom så gamla..:) NiCd har knappt sålts i Sverige de senaste 10-15 åren p g a miljöbeskattning och dom brukar normalt vara lite tåligare än NiMh-batterier men jag har personligen en "blå" Bosch med just NiCd-batterier som jag handlade just av den orsaken men tyvärr var det dålig hållbarhet även på dessa batterier. Har också en gammal billig noname med just NiMh som till min stora överraskning överlevt Bosch-maskinen med stor marginal batteri-mässigt. Men nu blir det bara batterimaskiner med Litium-baserade batterier.

#31
2014-07-20 20:55

Köpte en röd BoD slagborr för si så där 35 år sedan .. Och just i dagarna tog den helt slut med en besynnerlig doft av Toyota .. eller gammal lök kanske .. ;o)

Och tänka sej ... Firman Cheapy, som ju lägger ner nu sålde ut just en lämplig ersättare ..

Men det handlar om skruvdragare ... ju :o/

#32
2014-07-21 14:06

Pi, min maskin inköptes 2006. Äldre än jag trodde men tiden går fort när man har kul. Det medföljde två batterier och separat laddare så man kan ladda ett batteri medan man använder det andra. Har även två av de nyare batterierna med högre kapacitet.

#33
2014-07-22 08:50

Saknade BLÅ Bosch och DeWalt i testet, men kanske inte rättvist eftersom det är proffsmaskiner.

#34
2014-07-22 09:26

Intressant, men har man en stor grön och en liten röd Makita från början på 80-talet verkar man aldrig behöva byta...

Dock börjar nicd-batterierna ge upp, men en kompis importerar LiIon-celler från Kina ibland så kanske skulle konvertera?

Har f.ö en nätdriven AEG med slag, en av de första med plastskal skulle jag tro, den behövde kolbyte för 15 år sen sen har den gått och går ännu. Borrade ifrån en Biltema-maskin och har överlevt två andra billigare maskiner.

#35
2014-07-22 10:40

Lason - konvertera inte gamla NiCd/NiMh-maskiner till LiIon om du inte samtidigt köper en laddare för just LiIon för fel laddare till Litium-baserade batterier kan få vådliga konsekvenser.
Sen blandas det återigen in 230 V-maskiner vilka generellt är avsevärt hållbarare än batterimaskiner vilket var vad artikeln handlade om.
Sen är jag mycket skeptisk till Lasons uttalande om att han har batterimaskiner som är 30 år gamla och där batterierna fortfarande fungerar. Visserligen var vissa av dåtidens NiCd-ackar av hög kvalitet men 30 år tror jag faktiskt inte på baserat på de erfarenheter jag har av att jobba med olika typer av ackar under mycket lång tid.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.