Bild
Nästa artikel

Rosttest: Volvo XC90 (2004)

Rost

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Volvo XC90 är vettigt och smart konstruerad och de potentiella rostfällorna ringades in redan på ritbordet. Konstruktionen har också medfört att Volvo snålat in på rostskyddsmedel. Mer omfattande behandling finns numera bara på de värst utsatta ställena. Dörrar och balkar har behandling av varierande mängd och de viktigaste skarvarna på bottenplattan är omsorgsfullt tätade. Fram- och bakvagnsvaggan är bra rostskyddade. Bakluckan är gjord av plast.

Plastskyddet mot vägsprut som löper längs tröskelsidorna är exempel på smart konstruktion, likaså de inbyggda stänkskydden fram och lösningen med ventilationen i motorhuvens framkant.

Motorhuven är trots allt ett litet frågetecken. Här finns ingen behandling och tätande limning finns enbart längs sidorna. I huvens bakkant har Volvo inte limmat över huvud taget. Volvo har också avstått att limma dörrarna hela vägen upp. I nederkant är det bra tätat, men limningen fortsätter bara några centimeter upp på dörrskarvarnas sidor.

Volvo har bra och vältäckande innerskärm av plast fram och för första gången innerskärm av ljudisolerande filtmaterial bak. Filtskärmarna ligger inte an mot plåten utan är popnitade mot ett plastskydd. Filmaterialet är av en styvare typ som inte släpper igenom vatten på samma sätt som andra filtskärmar.

Volvo XC90 snuddar vi toppbetyg och tilldelas en stark fyra.

Rostskyddsgaranti: 8 år.

Testinformation

Betyg: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Volvo XC90
Rosttest: Volvo XC90 (2004)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.