Bild
Nästa artikel
Rosttest: Mazda 2 Skyactive Vision G 1.5

Rosttest: Mazda 2 Skyactive Vision G 1.5

Rost

Mazda 2 är generöst belagd för att motstå rost, dock saknas skydd på vissa ställen.

Läs hela testet!

Mazda 2, Volkswagen Polo och Opel Corsa granskas i ett 11 sidor långt test.
Klicka här för att läsa mer om prenumeration.

Förutom stötfångarna fram och bak är karossen av stålplåt. Motorhuv, baklucka och dörrar är behandlade i fram- respektive nederkant. Behandlingen är dock ojämn och tätningen av plåtskarvarna är mindre bra i hörnen. Innerskärmar är av mjukt fuktsamlande material och med smutssamlande skärmkant bak.

Undertill finns ett bra skydd av PVC. Balkar är generöst sprutade men med mindre bra spridning (två balkar är obehandlade). Dörrtrösklarnas plastskydd undertill riskerar att samla smuts och väta. Dörrarna är monterade så att risken för blästring minskas. Mazda 2 har plasttank med  gummislang nedtill.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Betyg: 3 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Mazda 2

Kommentarer

#1
2015-06-03 21:33

Haha,Mazda rostar som sin vana trogen,men visst stoppa huvudet i sanden o tro att nu jävlar rostar de ej längre.
Genomrostning i dörrarna då,som en gammal Taunus..

#2
2015-06-04 10:44

Har den stänkskydd fram? Något som ibland nämns, ibland inte.
Lägg gärna till det i varje bedömning, ViB! :-)

#3
2015-06-05 09:12

Hultarn, jag tror att vill du ha stänkskydd fram får du nog säga till om det vid beställning och det gäller nog de flesta bilmärken. Annars sätter de kanske bara dit ett tunt plastskydd på sidan.
Att inte de lär sig i Japan någon gång. i norden behövs ett bra rostskydd.

#4
2015-06-05 09:17

Hackenbush; varför jag frågar om det är att ViB ibland skriver att den testade bilen saknar stänkskydd, ibland inte.
Ska man ha en röd tråd i testen borde det finnas med varje gång, inte slumpmässigt.
Det funkar ju inte att sänka betyg ibland pga avsaknad, om de flesta bilar ändå saknar stänklappar. (precis som du påpekar)
Att ha såna fram är definitivt att rekommendera, de ger bra skydd undersida trösklar och kaross-sidor.

#5
2015-06-05 09:20

såklart hultarn, visst borde Vib vara konsekventa om detta, det håller jag med om.

#6
2015-06-05 20:05

@ENTJ1 - Mazda har aldrig rostat, med undantag för första gen Mazda6, som hade felkonstruktion på bakskärmarna bl a (och i historisk tid, men då rostade alla bilar). Det är bland de mest långlivade bilarna på marknaden. Kolla bara på alla de gamla rx- modeller från 70-talet som fortfarande rullar och som folk lägger ner enormt mycket energi på att renovera till utställningsskick. Inte så många tyska 70-talsbilar som folk håller liv i idag, eller hur?

#7
2015-06-07 21:02

Bara att kosta på en rostskyddsbehandling, inte så dyrt eller svårt. Så är den lika bra rostskyddad som alla andra bilar med full pott i rostskydds bedömningen.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.