Nästa artikel
Rosttest: Lexus NX 300h 2015
Rost

Rosttest: Lexus NX 300h 2015

Publicerad 13 juli 2015 (uppdaterad 28 november 2016)
Plastinklädda dörrar kan bli rostfälla på Lexus NX.
Plastinklädda dörrar och ingen inre behandling av balkar och hålrum är några anledningar till Lexus NX:s låga betyg i rosttestet, läs mer här.
Lexus NX 300h har aluminiumhuv och framskärmar med bra utformning. Baklucka och bakdörrar är behandlade i nederkant men bristfälligt då det gäller dörrarna och med sparsam tätning. Bakdörrarna utgör främre del av bakskärmen vilket inte är så lyckat i vårt klimat.

20151307085606.jpg?itok=lle8ct-X

Dörrarna har plastinklädd nederdel vilket på testbilen samlat smuts och fukt (se bild). Lexus har plastinnerkärmar fram och filtinnerskärm bak med bra bakskärmskonstruktion. Bränsletank är av plåt. Inre behandling i balkar och hålrum saknas. Karosskarvarna är relativt väl tätade. Visst slitskydd finns. Den nedåtvända tröskelbalken av tre plåtar är oskyddad.

Rostskyddsgaranti: 12 år

Testinformation

Betyg rost: 2 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

+ Visa äldre kommentarer (7)
#8 • Uppdaterat: 2015-07-13 19:22
V8-Power

Du gör ett generalfel nu!
Procentandelen av färsäljningen är högre för nyare Toyota och lägre för Volvo.

Du måste jämföra hur många som finns kvar i förhållande till sålda varje enskilt år!!!

#9 • Uppdaterat: 2015-07-13 20:58
Roger Skagerström

En skillnad på 19,5 och 21,7 år känns rätt liten för att säga att det ena är ett rostskyddsunderverk och det andra skulle vara undermåligt.

Volvo är generellt sett dyrare bilar som troligen vårdas på ett mer omsorgsfullt sätt under åren. Volvo har under dessa år haft en stor familjekombi som storsäljare, medans Toyota främst sålt småbilar som Yaris och Corolla/Auris. Även om Volvo har varit ett menlöst märke i många år så skulle jag nog våga påstå att många (inte alla) av de som köper Toyota är än mindre bilintresserade än de som köper Volvo.

Och detta gäller inte bara Toyota utan väldigt många tillverkare som framförallt gör små, lite billigare bilar.
Vet att vi pratat om det här innan - men den här parametern går inte att frånse ifrån - eftersom Toyota är billigare bilar med så kommer med största säkerhet underhåll och service skötas sämre och sämre med tiden jämfört med Volvobilarna. För till slut kostar service och reparationer för mycket i förhållande till bilens värde. Och då eskalerar förfallet.

När man lägger ihop alla faktorer så får jag det iallfall till att det är rätt osannolikt att det skulle just bilens byggkvalitet eller rostbeständighet som står för majoriteten av de där 2,2 extra åren längre liv.

#a • Uppdaterat: 2015-07-13 21:49
M_M

Mm, Mina kommentarer om rostskyddet och skillnaden mellan Toyota och Volvo kommer efter tio år på Bilprovningen. Inte att förglömma att Toyota använd som privatbil i största uträckningen eller som andrabil. Volvon används som familjefraktare, släpar husvagn, båtvagn och hästsläp. Kör byggmaterial, används som firmabilar, taxi och polisbilar. Dessa slits hårt. Familjens andrabil, kanske en Toyota slipper allt detta och använd kortare och snällare körsträckor. Borträknar vi Volvo 400 som var ett misstag rätt igenom (till viss del s/v40) så är det stor skillnad på rostskydd och robusthet. Till Volvons nackdel är ju att 400 serien räknas in i statistiken.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.