Bild
Nästa artikel
Skoda Fabia - vinnare av 2015 års vinterbilstest av långteststallet.
Skoda Fabia - vinnare av 2015 års vinterbilstest av långteststallet.

Vintertest: Vintervägens vinnare

Långtest

Nya Skoda Fabia blir långteststallets vinnare på vintervägarna. Köregenskaperna är underhållande och motorn både pigg och snål.

Skoda Fabia kombi är så färsk att den i sista sekund hann till startlinjen. Bilen har helt ny konstruktion, formgivningen har blivit mer distinkt och reflekterar bilens egenskaper väl; inga krusiduller, raka besked. I vårt utförande är bilen nästan 30 000 kronor billigare än den näst billigaste, Citroën.

Ingen behövde heller köra särskilt många meter i Fabia förrän det stod klart att det här var veckans vägsäkraste och också roligaste bil att ratta. Fabia rör sig lätt och självklart, spårstabilt och helt utan nycker över nästan vilket underlag som helst. Körkänslan är ovanligt väl avvägd och konsekvent, väggreppet är tryggt och fast. Styrningen – testets klart bästa – ger exakt information om vad som händer i alla lägen. ESP-systemet griper in mjukt men effektivt och skulle kursen ändå gå alldeles fel finns en riktig handbromskrycka att dra i. 

Till detta kommer turbofyran på 110 hk, samma effekt som i Citroëns trea men med så totalt annorlunda karaktär. Skoda känns vältränad, rivig och pigg, vilket i kombination med de exakta köregenskaperna ger inte så lite ”rallykänsla” mellan snövallarna på skogsvägarna. Samtidigt har motorn en förbluffande segdragningsförmåga, den är ”på” i nästan varje läge oavsett växel. Som grädde på moset drog Fabia dessutom minst bränsle, om än med minsta möjliga marginal. Det är nästan märkligt (jag höll på att skriva onödigt) att en så här ytterst vardaglig bil har kör- och drivningsegenskaper på denna nivå.


Myntet har dock en klar och tyvärr väldigt bekant baksida: bullret. Fabia är klart bullrigast i vårt test på isbark.

Inredningen är genomtänkt och utrymmena är väl disponerade. Exempelvis finns väldigt mycket plats för förarens vänsterfot, vore det inte trafikfarligt skulle det gå att köra hem från slalombacken iförd pjäxor. Knappar och reglage är logiskt placerade, informationsskärmen kan skötas med handskarna på, förvaringsfacken har genomtänkt utformning. Den enda plumpen är att långa förare inte satt så bekvämt i bilen, trots att stol/ratt har rikliga inställningsmöjligheter.

Värmen fungerade helt tillfredsställande, men ett viktigt hjälpmedel som vindrutespolningen är sämre: det dröjer flera dyrbara sekunder innan den startar.  

Rostskyddet är mycket bra och i standardutrustningen för Sverige ingår autobroms. Radarn för denna är placerad lågt i fronten och har fått elvärme för att klara snön. Det gör den inte, vi fick flera gånger upp meddelandet att autobromsen var utslagen. Där finns en akut sak för Skoda att åtgärda. I övrigt är den årets vintervagn.

Plus:
Säkra, underhållande köregenskaper, pigg och snål motor, segdragningsförmåga, autobroms, värme.
Minus:
Buller, spolarfördröjning, avståndsradar isar igen och slår ut autobromsen, inte så bekväma stolar för långa.

Kommentarer

#1
2015-03-14 10:17

Är inte direkt förvånad att den vann. Enormt bra bil för pengarna.

#2
2015-03-14 11:42

Vilket man ej kan säga om PASSAT!

#4
2015-03-14 12:02

Sumopassaten var inget vidare som beg!
Sklassen betydligt bättre bil!

#5
2015-03-14 13:52

Har raderat ett icke konstruktivt inlägg, att bara spy galla över ett bilmärke är ganska löjligt.

#6
2015-03-14 16:20

Kolla in SEAT Leon i kombiutförande först. Nästan samma pris fast mycket större och bekvämare. Skoda är dyr idag och SEAT köper marknadsandelar.... Tips från coachen.

#8
2015-03-14 18:48

Man blir förvånad när en helt nyfödd figur som silvergranen kan känna till så mycket om VWs bilar!

#14
2015-03-14 19:32

Jag har aldrig påstått att det finns någon sumopassat!

#15
2015-03-14 20:01

VW klingar illa som lyxbil;)
Därför mycket billiga som beg i Tyskland!
Annars det bästa VW som gjorts

#16
2015-03-14 20:19

Kommer att sälja bra.
Finns få bilar i klassen som ens kan jämföras,vilken kommer upp till samma nivå.
Japs,Fransoser o Koreaner har fått en bil att försöka kopiera,men de kommer ju aldrig hinna ikapp.

#17
2015-03-14 21:27

Inte så konstigt när folk i dessa dussinbilar berömmer min bil och frågar vilken fin bil du har:)
Skönt att vägra vara Svenssons när det gäller bilval!

#18
2015-03-14 22:45

Skoda går från klarhet till klarhet. Prismässigt försöker de tjäna extra pengar på vissa modeller men de bygger bilar som folk vill ha. Seat och Skoda borde ligga bättre till i försäljningsstatistiken... Skodan i familjen är 16år och rullar på utan problem. Den enda som har hänt är att bakrutan exploderat av värmespänning när det var -20grader. Extremt bra bil. Hoppas denna är lika bra om 16år!

#20
2015-03-16 11:24

VIB säger alltid samma sak angående VW-koncernens bilar och radarsensorn till farthållaren som slutar att fungera i vinterföre. Det stämmer att den är eluppvärmd men endast när värmen i backspeglarna är påslagen. Är detta en detalj som missats av VIB eller uppstår problemet även när värmen är igång?

#21
2015-03-16 11:32

Så autobromssystemet fungerar inte på vintern... Det är monterat i fronten och består av en radar. Det påstås i tråden att problemet avhjälps om man slår på elbackspeglarna, men det är ju att elda för kråkorna också om man ska hålla på och slå på värmen för sidospeglarna så fort det kommer lite snö... Här har ju PSA-gruppen en bättre lösning. Autobromssystemet i exempelvis Peugeot 208 och DS3, i samma B-segment som Skoda, består av en laser monterad uppe i vindrutan vid backspegeln. Faller det snö så tas den hand om av vindrutetorkarna, detta gör att sikten alltid är klar för lasermätningen. Och det går åt betydligt mindre el jämfört med Skodas lösning av att köra elvärmen på sensorn i fronten, en front som snöar igen... VAG har alltså inte ett autobromssystem som fungerar i svensk vinter... Och det är ju skamligt dåligt.

#22
2015-03-16 12:29

Frågan är om man inte blandar ihop begreppen här? Sensorn för radarfarthållaren sitter nere i undre grillen. Den gör så att bilen håller inställt avstånd till framförvarande bil när farthållaren är aktiverad. Sensorn för autobromsen och city emergency brake sitter bredvid regnsensorn i vindrutan så att den alltid har klar sikt via vindrutetorkarna. Jag tror att man fått meddelande om att acc (active cruise control) inte fungerar och inte autobromsen. Det gäller att skilja på de olika två. Sen finns det såklart tillfällen då autobromsen slutar att fungera också. Tex vid dimma eller kraftig snörök.

#23
2015-03-16 17:06

"Sen finns det såklart tillfällen då autobromsen slutar att fungera också. Tex vid dimma eller kraftig snörök."

D.v.s. när det kanske skulle behövas bäst...

#24
2015-03-16 20:04

Boxer - det kommer säkert att lösas relativt snart. Men jag väljer i 10 fall av 10 att ha en bil med autobroms bakom mig i bilkön - om jag fått möjligheten att välja.

#25
2015-03-16 20:19

pejze har fattat. Andra inte.

Men när det gäller autobromsen och dess möjliga felfunktioner, så blir väl slutsatsen att bl.a. C4 Cactus borde levereras utan ABS och ESP eftersom de inte fungerar i vanligt svenskt vinterklimat. För hur kan man ha en säkerhetsfunktion som fallerar när snön faller?

#26
2015-03-17 07:08

...och att det skulle vara en miljömässig "katastrof" att ha elspeglarna aktiva under snöiga vinterdagar känns ju ungefär lika relevant som att man inte borde ha värmen på i bilen under vintern av samma orsak... Det gamla uttrycket att man skall se upp för att "kasta sten i glashus" kanske passar...

#27
2015-03-17 08:02

Måste ändå säga att just defroster funktionen för elspeglar (och nu även för den adaptiva farthållaren) har blivit sämre i nyare bilar.
Inte sämre på så sätt att den inte fungerar men jag måste vrida backspegel vredet till defrost för att det ska sparka igång, tidigare var det automatiskt vad jag minns.
Men det kanske är jakten på att spara bränsle som gjort att tillverkarna vill att man aktivt ska sätta på och stänga av detta.

Mkt annat är ju på automatiskt och varför inte göra en kodsnutt som säger att när det är minusgrader ute så sparkas defrost funktionen igång. Får hoppas att detta kommer i version 2.0 :-)

#28
2015-03-17 09:23

På en del bilar jag haft tidigare tror jag att defrosterfunktionen för backspeglarna var sammankopplad med motsvarande för bakrutan - eller i fallet med vissa Fordar med elframrutan. Alltså ingen separat knapp som det kan vara idag.

#29
2015-03-17 11:59

Inte så lätt att snabbt hitta teknisk information om autobromssystemet men här finns lite.

http://www.skoda-auto.com/en/models/new-octavia/assistants

#30
2015-03-17 14:26

Så varken Cactus, Fabia eller Passat är anpassade för svensk vinter? Illa.
Det vore kanske på sin plats att tillverkarna anstränger sig lite mer?

#31
2015-03-17 16:56

Måste nog påstå att min Octavia (gen 3) inte haft några problem i vinter. Värmen kommer snabbt, men det är bensin motor. Spolarvätska har jag fått fylla på 2 gånger (ca 10 liter totalt). Allt har funkat som förväntat. Sedan om den är en bra vinterbil eller inte, vet jag inte .. i relation till vad? Bensinförbrukningen har inte heller varit nämnvärt högre än på sommaren, trots många kallstarter med minus grader. Enda nackdelen som jag irriterar mig lite är att bakrutan snabbt blir skitig, smuts och snö fastnar lätt. Så den mesta av spolarvätskan har nog tyvärr hamnat på bakrutan för att hålla den ren. Första kombibilen jag haft på länge så detta "lilla" irriterande problem kanske alla kombibilar lider av!?

#32
2015-03-17 17:36

Alla bilar har väl för och nackdelar, att autobromsen isar igen är inte bra såklart men gör den knappast till en värdelös vinterbil.
Faktum är att Skoda ofta tänkt till lite när det gäller vintern och vad man uppskattar som förare.
När grannen fyller på spolarvätska på sin Octavia 2 så får han i runt 7 liter om jag inte minns fel, medans i min Leon får jag bara i 4 liter.
Samma verkar gälla för de mindre syskonen Ibiza och Fabia.
Sen verkar ju rostskyddet vara bra överlag och det är väl något som jag tycker är trevligt när saltbilen gör sig påmind.

#33
2015-03-21 21:43

Detta var en bil för mig, tänkte jag. Och provsatt, men då utgick den bilen. Obekvämt och fel för mig. Vad hjälper det då om det är en bra bil f.ö.!

#34
2015-03-21 23:40

Mellanmjölk kanske inte är så dåligt ändå? Skål ta mig fan!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.