Bild
Nästa artikel
Opel Astra hamnade på andra plats i 2016 års vinterbilstest av långteststallet.
Opel Astra hamnade på andra plats i 2016 års vinterbilstest av långteststallet.

Vintertest: Trygg, komfortabel allrounder

Långtest

Opel Astra hade konsekventa köregenskaper och bilen kändes tung och solid på ett positivt sätt.

Om någon bil i stallet är en grå eminens är det Opel. Nya Astra ser modern men knappast uppseendeväckande ut, de inre egenskaperna är desto mer mogna och uppskattades allt mer ju längre testveckan led.

Först och främst satt alla testförare oavsett längd mycket bra i bilen. Skön klädsel, tillräcklig stolsvärme, sittdynor med varierbar längd och lagom skålning bidrog. Även baksätet fick beröm. Det är rymligare än man kanske tror men den uppdragna fönsterlinjen är inte så kul för barn som vill se ut. Bagageutrymmet har förhållandevis stor volym men inredningen är ganska enkel. Golv som kan placeras i olika höjd saknas, liksom genomlastningslucka.

Köregenskaperna är mycket konsekventa och bilen känns trygg på alla underlag. Utan att på något sätt vara extrem i känsla, snabba reaktioner eller precision gör Astra helt enkelt som man vill i alla lägen. Understyrning finns knappt alls, när vi pressade bilarna uppför och nedför vår kvällsslinga gick det snarare att mana fram en känsla av bakhjulsdrift. Motorn är pigg för sin storlek och ”sportläget” ger en riktigt påtaglig kick i gensvaret. Jämfört med många tidigare Opel är växellådan betydligt mer lätthanterlig.

Över huvud taget fick bilen många positiva omdömen: ”Bilen känns tung och solid på ett positivt sätt.” ”Logiska menysystem som är enkla att sköta, enkla reglage, saklig stil och bra finish. Snygg jobbat, Opel!”
Låg ljudnivå är också ett plus. På en slinga med isbark/asfalt/packad snö som underlag mätte vi Opel till 68 dB kupébuller, samma som Audi. Toyota var tystast i detta moment, 67 dB, medan Subaru noterades för 70 och Mazda, med sitt tygtak, för 72.


Minuspunkter för Astra fanns också. Snö fastnade och packades ovanligt lätt i hjulen med obalans som följd. P-sensorerna fick ofta fnatt och ljöd i tid och otid, även när vi ”stängt av” dem. Nivåvarning för spolarvätskan saknas, plötsligt tog den bara slut.

Strålkastarna med sitt anpassningsbara sken, som bland annat ska medge permanent helljuskörning, fungerade mestadels väldigt bra men på resan hem skärmades skenet av på ett märkligt sätt med stora obelysta ytor runt framförvarande bil. När vi slog av helljuset och satte på halvljuset försvann enbart det ljus som lyste mot staketet vid vägbanan. Det kan ha varit temporärt och möjligen beroende på kylan eller varit en inställningsfråga. Strålkastarspolning saknas, inget större problem i den kyla vi upplevde men ett minus i alla fall.

Helheten är ändå övertygande, främst tack vare köregenskaperna och framkomligheten. I sammanräkningen blev Astra tvåa totalt.
Fakta Vintertestet 2016

Förutsättningarna för vintertestet av Vi Bilägares nya långtestbilar kunde inte ha varit bättre. På vägarna i Funäsdalen pendlade kvicksilvret mellan 15 och 35 minusgrader när bilarna sattes på prov under vecka 2 2016. Testmomenten innefattade bland annat mörkerkörning, väghållning i vinterföre, samt värmemätning i kupé och stol. Bilarna som testades var Audi A4, Mazda MX-5, Opel Astra, Subaru Levorg och Toyota Avensis.

Opel Astra

Plus: Trygga köregenskaper på alla slags vägar, strålkastare, rattvärme, bekväma stolar, bra baksäte.

Minus: Bakluckans lås frös, saknar genomlastningslucka och nivåindikator för spolarvätska.

Kommentarer

#1
2016-03-17 14:46

saab hade på sin nya 9-3 en finurlig klack längst ner på dörren som tryckte hela vägen in mot dörrtätningen. Sådeles blev det inget luftutrymme mellan dörren och tätningen där snö kunde samlas. Hade aldrig snö på insidan av dörren i min 9-3:a.
Min nyare Passat har inga såna tätningar, utan har en stor luftspalt innanför dörren där allt samlas. De dörrarna fryser i tid och otid. Ett antal Golfägare knäckte väl dörrarna när is samlades.
Min BMW har täta dörrblad där nere. Packningen sitter långt ut så det kommer inte in någon snö mellan dörren och utrymmet mellan.

#2
2016-03-17 14:49

Toyota Avensis tystast i gänget och tystare än Audi A4, jojo!

#3
2016-03-17 15:08

Packning längst tröskeln hittar du första gången på Opel 1986 på Omega.

#4
2016-03-17 17:57

Verkar vara en trevlig bil i stort, men saknas verkligen strålkastartvätt? Kan man köpa till det?

#6
2016-03-17 20:52

@McTar: Nej, det har Opels ekonomer sparat in på.

#7
2016-03-17 20:59

Ingen strålkastartvätt? Ingen varning för låg spolarvätskenivå? Vad blir nästa finess från Opel?

#8
2016-03-17 21:10

Mätte de verkligen ljudnivån i Toyan med alla varningssignaler som ständigt låter? ;-)
Sedan är ju uppmätt och upplevd ljudnivå inte alltid samma sak. Det beror väl på frekvenser mm.

Jag tror att både Astran och A4.an skulle klara sig bättre från diverse snö och annat om det satt stänkskydd monterade. Snålt.

#9
2016-03-17 21:17

Att Avensis går tyst stämmer med min uppfattning efter provkörningarna i samband med bilbytet. Personligen uppfattar jag ändå Golfkombin som tystare än Avensis kombi. Men det kan handla om hur man som person uppfattar olika frekvenser - jag är "känsligare" för lägre frekvenser och uppfattar dem som mer störande. Annars kan man ju tycka att Audin borde vara mera välisolerad än Golf, men det kan ju också bero på vilka däck som sitter på när skillnaderna är så små som nån decibel hit och dit.

#10
2016-03-17 21:44

1-2 dB är den minsta skillnad i ljudnivå en människa kan uppfatta medans en skillnad i ljudnivå på 10 dB uppfattar vi som en halvering i ljudnivå. Så med en skillnad på bara 1 dB mellan två bilar så kan skillnaden i hur vi uppfattar olika frekvenser i ljudet göra större skillnad än själva uppmätta ljudnivån i bilarna.
Jag själv provkörde en ny Kia SUV med dieselmotor som jag uppfattar som mindre trevlig i ljudfrekvens än min tio år gamla SUV med bensinmotor, men det är svårare att byta ner sig ljudmässigt än att byta upp sig om man vill åka i tysta bilar.

#12
2016-03-18 08:44

Håller med Previa. Att slå sig för bröstet över 1dB är barnsligt, Det hörs inte! Hur en bil låter är viktigare. Förstår inte varför japanare skall in i varje tråd.....?
Ren db säger inget mer än nivån! Jämför borrmaskin 88dB men bra musik 91dB! Vilket är trevligast?
Jag tycker Opel fått till det riktigt bra, totalt sett och hoppas på ett lyft för dom. Förstår att i deras ekonomiska läge med att snåla på bagagemattor, genomlastning, lampspoling mm, men gillar det inte. Vill man göra ett gott intryck så behöver det inte vara premium, men bättre än så här.
Kan ändå tänka mig en som andrabil. ny lilla motorn 1.0 skulle passa perfekt.

#13
2016-03-18 09:52

Ingen varning för låg spolarvätskenivå, vilken katastrof, kan de säljas såna bilar ? kanske bara två hjulsdriven också ! går bara köra på sommaren alltså. Helt otroligt vilka problem

#14
2016-03-18 17:52

Crylen: Ja, utanför Sundbyberg där jag bor.
Jag har haft en lite citybil en gång i tiden som saknade lyktspolning. Det var katastrof ändå.
Jag fick ha en hushållspappersrulle med i bilen och en flaska vatten. Torka-torka-torka.
Idag skulle det inte alls fungera, Tänk dig att tappa sikten efter några mil på en motorväg. Inte bra.

#15
2016-03-19 16:35

Jag gissar att Opel kommer fixa strålkastarspolningen och nivåvarning i någon form av "winterpack" senare, dessa brukar vara option utomlands (ihop med värme i säten) men standard i Sverige.
Det där med snö i dörren har jag själv inte upplevt med läst om problem med på t.ex. VW Golf, har för mig N-klas berättat om Astrans fördelar mot Golf där och att Opel hade flera skydd och isolerade lister för att motverkar detta, verkar som det inte stämmer i verkligheten eller inte finns på just denna modell.

#16
2016-03-19 22:38

Astras lister gäller bara ljudisolering och skiljer sig vid närmare betraktande inte mycket från den gamla modellen som var mycket lika utförd på den punkten.
Golf har anmärkningsvärt få lister, mot taket och tröskeln men inget mer - men det gäller ljudisolering, snöskydd har inte varit uppe som ämne.

Snö på trösklar och vid B-stolpen är inget problem eftersom det är enkelt att borsta bort det när man öppnar dörren, däremot snö som packas mot A-stolpen innanför skärmkanten där man har svårt att få bort den, som smälter och fryser, den kan ställa till problem.
Där kan det finnas behov av tätning men har inte sett någon som har det.

Indikering för vätskenivåer finns men visas inte fören de behöver fyllas på, vilka som ingår står inte i instruktionsboken.

Opels försäljning har sjunkit i Norge, Sverige och Finland under de senaste 5-8 åren, det innebär att utrustning för extremt vinterväder prioriterats ned.
Om försäljningen ökar kommer förmodligen strålkastarspolning, men annars inte.
Ekonomin tillåter inte att man lägger investeringar på små, obetydliga marknader som kräver specialutrustning.

#17
2016-03-20 18:02

Simca Horizon = Årets Bil
Opel Astra = Årets Bil
Förklaring överflödig... :-)

#18
2016-03-20 18:31

Porsche 928 årets bil...
Vilken för den delen var inspirerad av konceptbilen Opel CD och ritad av en f.d. Opeldesigner.

#19
2016-03-20 20:08

@nef, Horizon var en utmärkt bil om den kom från Frankrike, tyvärr var de flesta som kom till Sverige från England, därför det dåliga ryktet!
Men det har ju faktiskt inte något med Astra att göra!

#20
2016-03-20 20:33

N-iklas...ja slaskiga vinterväger finns ju bara i Norden.

Snö finns ju bara inte i övriga Europa....eller? Ligger ex Österrike inte i Europa?

Varför köpa en produkt som tillverkaren inte har råd att göra vinterduglig?

#21
.
2016-03-20 20:47

Massage i stolarna men ingen varning för låg spolarvätskenivå! Ingen lykttvätt heller!!
Är bilen inte avsedd att köra med?

#22
2016-03-20 21:36

Tvåa efter en 4-hjulsdriven i ett vintertest är väl ändå lite vinterdugligt eller vad ? Sigge Nn...
Gamla tiders lyckttorkare som i Saab och Volvo var effektiva, dagens lycktspolare gör varken till eller från och är inget som jag kommer att sakna. Utan lyckospolningen behöver man ju heller knappast nån varning får låg nivå.....

#23
2016-03-20 21:50

Subarun är lika, om än mindre tvåhjulsdriven som de andra Lars. Den kan förvisso driva på alla fyra hjul, fast bara ett åt gången. När det verkligen behövs framdrift är Subarus system nog sämre än vanlig tvåhjulsdrift.
Högtrycksspolningen till strålkastarna på min bil fungerar helt utmärkt, så varför Opel inte utrustar sina bilar med denna finess är, tycker jag konstigt.

#24
2016-03-21 00:53

Fiat Panda = Årets Bil
Opel Astra = Årets Bil
Förklaring = nödvändig, tydligen! Köp aldrig, Årets Bil... :-)

#25
2016-03-21 05:53

Opel har släppt ut närmare 60 modeller som inte blivit årets bil, även om flertalet kommit nära, dessa är alltså perfekta att köpa och är utan alla fel och brister.
Jaha, så bra att få veta det...

#26
2016-03-21 08:51

@nef, jag förstår inte dina liknelser.
Panda är ju en storsäljare i Europa!
Men det har fortfarande inget med Opel Astra att göra.

#27
2016-03-21 09:17
#28
2016-03-21 09:48

@nef, Panda blev inte "Årets bil" i Sverige!
Men den blev en storsäljare i Europa, att den inte är speciellt lyckad för svenska förhållanden är en annan sak, det påverkar ju på inget sätt att inte Astra skulle vara det.

#29
2016-03-21 15:29

@saabnisse, Nef har ju kommentarer som ingen förstår. Men om man presenterar sig som 18-årig åsa-nisse har man ju själv satt nivån på sina kunskaper.

#30
2016-03-21 18:36

Det är inte så lätt för bilokunniga att förstå att Årets Bil egentligen betyder Årets Kalkon !!!
Alla jag känner, arbetskamrater, hela släkten, grannarna i hyreshuset m.fl. kollar alltid noga att den nya bilen de ska köpa. Inte blivit vald till Årets Bil !!!

#31
2016-03-21 19:50

nef, jag tror du behöver några nya bekanta!

#32
2016-03-24 08:32

Du, nef, gärna glad och skämtsam, men testa gärna med ett mer seriöst perspektiv.

Opeln är ett mycket trevligt alternativ, men även jag stör mig på onödiga, nog så viktiga missar. Och jag saknar riktiga strålkastartorkare.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.