Bild
Nästa artikel
Tre långa veckor på verkstad för Dacia Duster

Tre långa veckor på verkstad för Dacia Duster

Långtest

Vår Dacia Duster har tillbringat nästan en månad på verkstad efter att varningslampan för ABS-bromsarna gav larm

Sedermera kom även felindikationer från antisladdsystemet och när även motorstyrningslampan signalerade var det hög tid att kontakta verkstaden.

Dacian lämnades till Upplands Motor i Akalla som felsökte och upptäckte att ABS-givaren vid vänster framhjul inte fungerade som den skulle. Problemet skulle åtgärdas på garantin och en ny givare beställdes från Frankrike. Dacia ägs av Renault och delar komponenter och konstruktion med många Renault-bilar.

Nåväl, den nya givaren skulle komma på en vecka och det gjorde den också. Problemet var bara att Frankrike skickade en givare utan kablage vilket gjorde att verkstaden inte kunde montera delen. En ny givare beställdes och ytterligare en veckas väntan inleddes.

Delen kom och verkstaden skulle montera den men när vi ringde för att kolla att bilen var färdig för upphämtning den avtalade dagen, visade det sig att vår Dacia blivit bortglömd på verkstadens parkering och att ingen ABS-givare hade monterats...

Nu blev det emellertid fart på verkstaden och efter 25 dagar fick vi äntligen vår bil tillbaka.

Testinformation

Modeller i det här testet:

Dacia Duster 4X4 1,5 dCI Laureate

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Dacia Duster

Årsmodell: 2011
Inköpspris: 180 600 kr
Aktuell körsträcka: 6 678 mil
Förbrukning (dek.): 5,6 l/100 km
Förbrukning (ViB:s): 7,4 l/100 km

Långtest:

Vi Bilägare köper in fem nya bilar per år. Dessa körs 4 000 mil under ett år. Särskilt intressanta modeller behåller vi längre. I dagsläget äger vi 13 långtestbilar.

Taggar: Långtest, , Dacia Duster

Kommentarer

#1
2012-10-15 09:33

Ingen skugga över märket Dacia.

I det här fallet verkar det vara en slarvig/oengagerad verkstad som är orsaken till den långa väntetiden, misstänker att verkstaden har beställt fel komponent från början och Frankrike bara skickat det som begärdes.

Men för att få reda på hur det egentligen ligger till måste man få se orderspecen och den tror jag inte verkstaden vill lämna ut, att bilen glömdes bort tyder på inkompetens och borde kompenseras på ett eller annat sätt.

Frågan är dock om detta är ett engångsfall eller om Daciaägare kan vittna om liknande händelser, vore intressant att höra.

#2
2012-10-15 09:55

Men varför tändes motorstyrningslampan? Den har väl inget samband med ABS-lampan?
När det gäller ABS-lampan går det ju bra att fortsätta att köra under tiden man väntar på en ny givare.
Sedan kan man ju tycka att det är märkligt att behöva ta en sådan detalj från Frankrike, det är ju inte ovanligt med givarfel på några märken.

#3
2012-10-15 10:37

Pinsamt för verkstaden att de "glömde bort" Vi Bilägares testbil. Det påminner om ett känt fall med en försvunnen vit Opel...

#4
2012-10-15 10:55

Ha ha, ja den vita Opeln är en klassiker...
http://www.youtube.com/watch?v=gdr71z0TlZQ

#5
2012-10-15 11:20

Då kanske detta innebär att man trots allt har ganska mycket att göra på Daciaverkstaden... ;)
Dacia är väl frånskilt ifrån Renault på alla platser nu i landet? ,...så man kan ju inte direkt skylla på att bilen försvann i mängden på parkeringen! ;)
Rätt komiskt faktiskt ...

#6
2012-10-15 12:44

Dacia säljs hos samma säljare som Renault och Volvo, och Upplands motor som det pratas om här har ju även Ford och Jaguar i sitt sortiment. Absolut kan Dacian komma bort på deras parkering, eller så var det en kund som fick fel bil med sig hem och sedan var för försynt för att återlämna den så det tog tid... :)

#7
2012-10-15 14:15

I Malmö har i alla fall Dacia en egen säljhall samt verkstad som ligger intill Bilia och staket avskärmar mellan dem.
Renault skall ju ha sagt att Dacia inte skall säljas i samma hall som Renault men jag har sett detta vid något tillfälle.
I andra Biliahallar vet jag inte hur det fungerar.

#8
mcregor
2012-10-15 14:26

@saabnisse: Samma sak hände vår Opel Corsa när en ABS-givare gett upp. Efter kanske 1 dygn så tändes motorstyrnings-varningen och enligt min verkstad skall det vara så för att man skall laga givaren a s a p. Dessutom var det inte bara så att lampan tändes - den försatte också motorstyrningen i nån sorts reservläge så att den gick allmänt dåligt och drog mera soppa. Tackar Opel så väldigt mycket för denna innovation !

#9
2012-10-15 15:33

Miso, Upplands Motor har samma verkstad för alla och en gemensam parkering. Jag vet för jag har anlitat den verkstaden för service en gång när jag hade Renault. Dacia hade en egen säljavdelning i huset, men verkstad och parkering var samma för alla märken som de säljer.

#10
2012-10-15 16:37

Har ingen sån erfarenhet från Daciaverkstan trots att jag nu kört 1700 mil så har den bara varit på verkstan två gånger. En service o ett garantijobb med bromsrör som den kallades in för. Båda gångerna funkade allt perfekt - samma mekaniker som servar min Clio, här skiljer man inte på Dacia o Renault.
Fallet med tidningens bil var väl mer den 'mänskliga faktorn' än bilens fel även om rubriken antyder tvärtom....

#11
2012-10-15 16:53

mcgregor:
Ja, det du tänker på är förmodligen "limp home mode" som bilen försätts i. Man har begränsad effekt och är det en automatare så går den bara på en växel. (tror det är 3:an på min)

På min bil rabblade det meddelanden i displayen; gearbox failure, antispinn failure, antislide failure, ABS failure. (undra om inte hastighetsmätaren också gick och la sig..)
Det var en kabel till en givare som glidit isär.

Detta för att bilen ska kunna köras till verkstad, men inte brukas som vanligt.
Det är ju faktiskt något fel på bromsarna (eller antisladd eller antispinn), inget av dem bör man köra med i onödan.

#12
2012-10-15 16:59

mc gregor, jag har också bytt ABS-givare på ett par Saabar och där var det enbart den kontrollampan som tändes, motorn påverkades inte.
Verkstadsbesöket tog mindre än en timme, hur lång tid arbetet tog vet jag inte.

#13
mcregor
2012-10-15 20:15

@saabnisse: Det kanske är så på en Saab men på Corsan är det som jag säger - och som Hultarn också berättar om. Mycket riktigt fungerade inte heller hastighetsmätaren men det tror jag beror på vilken ABS-givare som gett upp. Jag tycker fortfarande inte om att man påverkar motorstyrningen och ger mig som bilägare högre bränsleförbrukning och sämre prestanda för att en ABS-givare gett upp. Visst skall den lagas men det är normalt inte förenat med omedelbar livsfara för man har ju faktiskt lyckats köra bilar utan ABS under många år innan detta kom. Däremot kan dåliga motorprestanda ställa till det så jag tror att man bitit sig lite i svansen genom att ta ifrån mig som ägare detta beslut om reparation. Dessutom kan det ta ett par veckor innan man får verkstadstid så jag förstår uppriktigt inte hur dom tänkte.

#14
2012-10-15 20:17

Men nej. Det här har inte hänt. Bilar med franska byggdetaljer har absolut inga fel på elsystemen längre, nu är det bland det bästa man kan köpa. Inga som helst fel på kablage och sensorer. Ingen lynnig elektronik. Nej nej. Science fiction är vad det är!

;)

#15
2012-10-15 21:35

Roger, det är fullständigt sant att franska elsystem inte går sönder. ABS-bromsarna och givaren i Dacia Duster är Bosch 8.1 från Robert Bosch AG. Det är alltså tyska delar, och som vi väl vet så är tysk elektronik inget att lita på. Det är förresten rätt mycket Tyskland i en Duster, lambda-sensorn till avgasreningen är också från Bosch.

#16
2012-10-15 21:46

Har mött samma bekymmer ett par gånger med Renault ... Att de skickar sensorer med kabel och utan kabel när det ska vara tvärtom ..

#17
2012-10-15 22:15

Touché Rafael ;)

Trodde det var Valeo :P

#18
2012-10-15 23:15

Bosch-komponenter finns förstås i andra fabrikat Roger ... där de fungerar utmärkt.

#19
2012-10-16 18:34

Bosch har nog haf en del missar som tex. en ganska ny variant av VWs 2-liters diesel där högtryckspumpen havererar allt för fort och får motorn att rasa ( nummer på delen: 03L130755 http://www.tdi-issues.com/). Tur nog finns det många varianter av pumpen men har man otur med sitt köp av begagnad så är det fort kört och blir dyrt. PSA har Bosch elmotorer i sina Hybrid4:or och man är nog lite skräckslagen hur bra eller dåligt dom har lyckats den här gången i Tyskland.

#20
2012-10-16 18:42

De gör nog bra fönsterhissar iallafall... :)

#22
2012-10-16 22:04

Jes_, finns ju en i tråden som nämner en Opel Corsa med fel på givaren till ABS-bromsarna. Tror faktiskt det är Bosch där med. Och så har vi ju en Saab det också har pratats om, jag misstänker även det är Bosch. Förresten gjorde jag misstaget att köpa en Bosch-gräsklippare. Som tur var var det två års garanti på den för redan efter ett år fick jag skicka ner den till Tyskland för den fungerade så uselt. Bosch kunde inte reparera den så de skickade en ny tillbaks. Får väl se hur länge den här håller...

Och kom ihåg Bosch Sensotronic Brake Control. Alltså elektrohydrauliska bromsar som gjorde premiär i Mercedes år 2001. Men det vart så mycket fel med dem så att redan efter två år byttes de ut mot mer traditionella bromssystem.

Nej, det enda Bosch har gjort bra är bilradios - när de ägde Blaupunkt. Blaupunkt var bra grejjer. Nu äger de inte Blaupunkt längre, nog lika bra det för Bosch går det utför med.

#24
2012-10-16 23:32

Vissa av er är inne på helt korrekt reflektioner här att Bosch inte alls betyder den kvalitét i dag man stod för för väldigt länge sedan.
Delvis därför har jag själv köpt en bil som en helt fri från Bosch-komponenter och mestadels har Japanska Denso-prylar i stället som faktiskt håller en mycket högre kvalitét med betydligt mindre strul än modernare Bosch-prylar, det är troligen även därför Denso för en tid sedan gick om Bosch som "Världens Största underleverantör" till fordonsindustrin som Bosch tryckt på länge vilket man nu inte kan skryta om längre: http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/bilar/article435608.ece

Jag har själv varit på utbildningar som arrangerats av Bosch och inställningen att man är "Störst, bäst och vackrast" vilket deras attityd tyvärr var fungerar oftast inte i längden.

#25
2012-10-17 00:03

Alltså gissar vi att Toyotas fönsterhissknappar är av tyska fabrikatet Bosch?

#26
2012-10-17 09:18

"Hanzzon": Hur fungerar detta med den standardnorm som finns idag?
Kan inget om detta men systemet som gör det möjligt för dig att utläsa felkoder o.s.v kommer väl ifrån Bosch?
Kan systemen integrera sig med varandra eller hur fungerar det?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.