Bild
Nästa artikel
Provkörning: Volkswagen Golf GTI (2013)

Provkörning: Volkswagen Golf GTI (2013)

Provkörning

Kraven på en ny Volkswagen Golf GTI är extremt höga. Sjunde generationen möter dem tack vare flera nyheter i chassi, motor och utrustning. Vi har provkört.

Sjunde generationens Volkswagen Golf GTI tar vid där 1,9 miljoner exemplar av föregångarna har banat väg sedan debuten 1976. Den sjätte såldes i 800 exemplar i Sverige och Svenska Volkswagen räknar med att sälja 200 GTI VII om året framöver.

Bilen erbjuds i två grundversioner med 220 eller 230 hk ur den bekanta turboladdade fyran. Till Sverige kommer dock bara den starkare bilen, ”Performance” kallad, tillsammans med utrustning som ventilerade skivor runt om.

En ny, för framhjulsdrivna bilar unik och i samarbete med svenska Haldex utvecklad elektroniskt styrd lamelldiffbroms med variabelt ingrepp för drivhjulen ingår också, samt en riktig progressiv styrning med större styrutslag i lägre hastigheter och vid parkering och mindre utslag på en given rattrörelse i högre fart. Antalet rattvarv mellan ändlägena har minskat från 2,75 till bara 2,1.

XDS-systemet med aktiv stabiliseringsövervakning via ESP-systemet (debut i Golf GTI VI) har fått större register och fjädringen runt om är sänkt 15 millimeter jämfört med standardversionerna. Allt har gjort Golf GTI ännu mer hanterlig, reaktionsvillig och kul att köra.

Effektivisering är en känsla och ett faktum i hela bilen. Till det senare hör att Golf GTI trots effektökningen från 210 hk i föregångaren fått en blandad (angiven) förbrukning som är upp till 18 procent lägre (6,0 mot 7,3 l/100 km), samtidigt som fartresurserna förbättrats.


Känslan är svårare att uttrycka. Redan med Golf GTI generation V kom ett väsentligt lyft för modellen och det är svårt att beslå den nya med ens det minsta irritationsmoment när det gäller körningen.

Jag provade Golf GTI på verkligt krävande sträckor i bergen ovanför Nice och bilen tappade helt enkelt aldrig fattningen, kändes alltid beredd, slipad och alert oavsett vad den ställdes inför.

Något tuggande med drivhjulen kunde jag inte frambringa, hur hårt jag än provocerade bilen i och ut ur böjarna. Understyrning fanns knappt alls, inte krängning heller och på det hela taget kändes Golf GTI snarare fyr- än framhjulsdriven, samtidigt som den rörde sig på asfalten lätt som en skräddare på vattnet.

– Diffbromsen gör att vi kan köra ett perfekt varv på Nürburgring åtta sekunder snabbare än med motsvarande bil utan, säger Prof. Dr. Stefan Gies som lett chassiutvecklingen.

På det stora virrvarret av motorvägar runt Nice löpte bilen samtidigt avspänt, stort och tyst. Denna förunderliga förmåga att enkelt acceptera sin förares alla möjliga beställningar och utföra dem med största ackuratess är Golf GTI ensam om i klassen. Någon konkurrent kan vara snabbare, starkare eller ännu bekvämare, men jag har inte upplevt att någon av dem är lika allsidig.

– Vi har flyttat bilens prestationsgränser klart uppåt, samtidigt som den är betydligt mer komfortabel att köra till vardags än tidigare. Normalläget i dämparinställningen är mer att jämföra med tidigare komfortläge, säger Stefan Gies.

Motorn har ett brett, kraftfullt och reaktionssnabbt arbetssätt som levererar nerv när man så önskar och stor komfort när det är kravet. Motorljudet är delvis artificiellt via en så kallad ”bark pipe” som snarkar till mot torpedväggen för att tillfredsställa sportälskarna när man gasar fullt.

Själv tycker jag nog att ljudet skulle klara sig på egna meriter och framför allt vara en smula tystare vid fullt gaspådrag. Det är i stort sett också den enda kritik jag kommer på, åtminstone efter den första, ganska korta bekantskapen. Konkurrenterna har fått något att svettas över.

Diskutera: Vad tycker du om Volkswagen Golf GTI?

Testinformation

Modeller i det här testet:

Volkswagen Golf GTI Performance

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Volkswagen Golf GTI Performance

PRIS, FRÅN KR: 284 900.
MODELL: 3- eller 5-dörrars halvkombi.
SÄLJSTART: Juni 2013.
MÅTT, CM: L 427/B 180/H 144.
TJÄNSTEVIKT, KG: Cirka 1 400.
MOTOR: Tvärställd 4-cylindrig rak, direktinsprutning, turbo, två överliggande kamaxlar, fyra ventiler per cylinder. Volym 1 984 cm3. Max effekt 230 hk (169 kW) vid 4 700–6 200 v/min. Max vridmoment 350 nm vid 1 500–4 600 v/min.
KRAFTÖVERFÖRING: Framhjulsdrift, 6-växlad manuell alternativt dubbelkopplingslåda.
PRESTANDA: Toppfart 250 (DSG 248) km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 6,4 s.
FÖRBRUKNING: 6,0 (6,4) l/100 km.
CO2-UTSLÄPP: 139 (149) g/km.
KONKURRENTER: Ford Focus ST, Renault Mégane Sport, Opel Astra OPC.

VAD NYTT? Sjunde generationens Golf i GTI-utförande med flera tekniska nyheter.
FÖR VEM? För den som vill ha vill ha mångkunnig familjebil/entusiastbil.   

PLUS: Motor, väghållning, styrning, utrustning.
MINUS: Ganska kraftigt motorljud.

Kommentarer

#1
2013-06-22 08:44

Trevlig men jag tar nog hellre en Skoda RS

#2
2013-06-22 21:16

Nu låter jag lite avig - men... Är det inte lite av grejen med en snabb bil - att den ska kännas lite bångstyrig? Iallafall en GTI-bil. En bil som "bara" är snabb men saknar personlighet känns som man skulle tröttna på rätt fort. Eller så gillar man det kanske - men då är frågan varför man vill ha en GTI... Då kan man ju köpa en vanlig bil :P

Edit : Det kortare styrservot låter dock väldigt inbjudande. Rapp styrning är fint :P

#3
2013-06-22 21:23

Kompetent i alla lägen; vardagskörning såväl som buskörning. Vad mer kan man önska?

OT; fler bilar med denna egenskap (om än mycket dyrare); Audi RS4 och RS6. Jag har kört bägge och kan bara konstatera att de är synnerligen kompetenta oavsett vad man använder dem till. Om man tröttnar på någon av dessa p.g.a att de inte är bångstyriga, tja då har man väldigt snävt urval av bilar att tillgå.

#4
2013-06-22 22:57

Audi A5 : Att man köper en RS4 eller RS6 för att ha en "effektiv" snabb bil känns ganska rätt. Men vill man verkligen ha en så städad bil om man köper en GTI? Eller kanske skulle säga så här - är Golfen en riktig GTI? ;) Att det finns folk som vill ha en bil med dessa egenskaper är fullt logiskt. En "riktig" GTI blir nog lite jobbig i längden. Typ Mazda3 MPS med sin tourqe steer. Men som jag hörde i ett test - är det inte likte sånt man vill ha när man köper en "råbarkad" bil ? ;)

Nåväl har ju inte kört den så ska väl inte gräva för djupt ;)

#5
2013-06-24 12:40

Jag tycker att panelen (förutom displayen) ser väldigt 80-talet ut. Man får hoppas det finns lite roligare alternativ än det där gammaldags gråsvarta murriga.

Ser fattar jag inte poängen med ratt som inte är rund. Att det är ett måste i en trång Formel1-bil är lätt att förstå, men i en vanlig bil...?

#6
2013-06-24 22:30

Ska bli intressant att se om VW Golf GTI kan ta upp kampen mot Renault Mégane RS runt Nürburgring. Renault Mégane RS är den snabbaste framhjuldrivna GTI bil runt Nürburgring på 8,08. Nu har ju VW Golf GTI 35 hk mindre än Mégane RS, fast VW Golf GTI är tydligen väldigt bra med mekanisk diffbroms i fram, ingen understyrning alls i kurvorna. Väljer man DCC som extrautrustning i VW Golf GTI så är bilen tydligen mycket lättare att leva med. Då kan man köra i comfortläget när man tar det lungt och sportläget när man vill köra lite hårdare.

I övrigt tycker jag att designen är lite misslyckad i VW Golf GTI, exempelvis Opel Astra OPC ser mycket bättre ut, synd att Opel Astra OPC är så förbannat tung, skulle kunna vara något annars.

#7
2013-06-24 22:35

Där ser man VW Golf GTI Performence 230 hk 8,26 min runt Nürburgring.

#9
2013-06-25 19:39

"Trevlig men jag tar nog hellre en Skoda RS" håller helt med Dr Hackenbush!!

Mer bil för pengarna!

//Mr R36

#8
2013-06-25 19:41

Renault Megane RS 265 Trophy 8:07.97. Inte för att jag skulle välja bil pga. varvtider inte. Håller för övrigt med om att inredningen inte väcker några vill ha begär inte men har inte provkört bilen, kanske den kan ge körglädje som den "normala" nya Golffen inte kan (har provkört flera exemplar)? Astra OPC är ju fin!

#10
2013-06-25 21:54

Peugo:
Just när det gäller GTI bil så tycker jag att det är viktigt med att den är snabb runt Nürburgring, för det är ändå en viktigt parameter med att de har lyckats med väghållningen. Dessutom med vikt förhållande till bil. Exempelvis Opel Astra OPC 280 hk behöver 1,20 min runt Nürburgring. Trots att den har 15 hk mer än Renault Megane Trophy så är den ändå långsammare. Ta Ford Focus RS med hela 300 hk den behöver hela 8,26 runt Nürburgring alltså jämn snabb med VW Golf GTI Performence 230 hk. Trots ett effekt övertag för Ford Focus RS så kan den inte smita i från VW Golf GTI, det är ett bra betyg för VW Golf GTI.

Vad gäller Skoda Octavia RS så kommer den endast med den elektroniska diffen XDS som är standard på alla vanliga VW Golf. Visst det är mer utrymme för pengarna, säkerligen bekvämare på alla sätt.

#11
mcregor
2013-06-26 15:12

Personligen vill jag nog provköra bilarna innan jag förespråkar nån särskild modell - speciellt om det som här gäller s k GTI-bilar. Skulle tro att ingen av oss som diskuterar här har provkört varken nya Golf GTI eller Skoda Octavia RS...
Sen kan man nog lägga lite olika värderingar i vad en s k GTI-bil skall ha för egenskaper så det som är rätt för en person kan vara helt fel för nån annan.
Sen är väl en GT-bil egentligen ingen "sportbil" utan en bekväm och effektstark "tourer".

#12
2014-01-12 23:05

Hej Roger Skagerström. få rattvarv är helmysigt. jag har det på min VW Golf GT "2014" 2.1 rattvarv vid fulla utslag, tex oavsett storleken på rondeller så svänger jag lätt igenom med en hand om man håller vid klockan två på ratten utan att byta grepp förstås.

#13
2014-10-08 09:40

Tillägg vad det gäller få rattvarv på våran VW Golf, 2,1 rattvarv vid fulla rattutslag. Efter att frugan bara ha kört våran Golf i drygt en vecka, och sedan bytte tillbaks till vår VW Polo 2012a. Så tyckte hon. OJ VAD POLON KÄNNS VEVIG I RATTEN! Och då hör till saken att den inte har så många rattvarv den heller, nämligen 2,7 varv vid fulla rattutslag.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.