Bild
Nästa artikel
Provkörning: Seat Leon ST (2013)

Provkörning: Seat Leon ST (2013)

Provkörning

Nya Seat Leon ST sticker ut med skarp design och en prislapp som koncernkusinerna inte kan matcha. Vi har provkört.

Kombin från det spanska märket i VW-koncernen ser ut som en bra affär på papperet. Till och med ett klipp.

Modellen har egen kaross och egen inredning, men i grunden handlar det om samma bil som kusinen VW Golf Sportscombi. Ändå är instegspriset hela 17 600 kronor lägre än Golfens. Priset är också 13 000 kronor lägre än det för Skoda Octavia Combi, som även den är byggd med samma komponenter.

Skillnaden är påtaglig och den beror på märkenas olika positionering. Seat är uppenbarligen placerat längst ned i hackordningen och därmed blir Leon ST ett intressant alternativ för alla kombispekulanter som gärna sparar några tusenlappar på bilköpet.

Att den spanska herrgårdsvagnen sedan har pigga former och faktiskt sticker ut i dagens ganska likriktade trafiksmet gör inte saken sämre.

Men om vi lägger priset och designen åt sidan för en stund och fokuserar på själva bilen, håller då Leon ST samma klass som sina syskonbilar?

Nästan i alla fall.

Den spanska bilen är trivsam och pigg att ratta och precis som en Golf eller en Octavia känns den smidig och säker på vägen. Däremot är ljudisoleringen inte lika effektiv på att filtrera bort bullret från däcken. Fjädringen känns också lite mindre följsam, över tvära gupp kan det slå oskönt i bilen.


Motorn i provkörningsbilen är en rapp och körglad maskin, men den kostar också en bra slant och sörplar i sig mer bränsle än dieselalternativen.

Förarplatsen liknar den hos syskonbilarna, med tydliga och rejäla reglage. Vissa material är dock av lite billigare sort.

Lastutrymmet är förstås viktigt för en kombi. Den spanska designglädjen har dock inneburit att bakluckan sluttar ganska rejält och därför inkräktar på utrymmet, men det kanske är priset man får betala för snitsig formgivning?

Hur som helst går det att stuva in 587 liter. Det är visserligen mindre än i Golf och i lastslukaren Octavia, men mer än i flera konkurrenter.

Under lastgolvet finns ytterligare plats för packning och om det inte skulle räcka kan baksätet fällas via spakar i skuffen.

Tidigare har autobroms och adaptiv farthållare, som via radar justerar avståndet till bilen framför, inte funnits till Seat Leon. Tekniken har dumt nog varit förbehållen VW-koncernens andra märken, men nu finns säkerhetssystemen i alla fall till Leon ST och priset är rimligt: 4 700 kronor.

Allt som allt känns Leon  ST som en kompetent bil, om än inte lika förfinad som sina syskonbilar. Men å andra sidan är den ju också billigare.

Frågan är dock om bilen verkligen blir billigare i slutändan. I Sverige är Seat ett uddamärke och det brukar betyda att andrahandsvärdet blir lägre jämfört med större märken, som Skoda och VW.

Diskutera: Vad tycker du om Seat Leon ST?

Testinformation

Modeller i det här testet:

Seat Leon ST FR TSI 180 DSG7

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Seat Leon ST

PRIS, FRÅN KR: 233 400 (Leon Reference TSI 105: 166 900).
MODELL: Femdörrars kombi.
SÄLJSTART: November.
MÅTT, CM: L 454/B 182/H 144.
TJÄNSTEVIKT, KG: 1 372.
MOTOR: Fyrcylindrig bensinturbo,
1 798 cm3, 180 hk vid 5 100–6 200 v/min, 250 Nm vid 1 250–5 000 v/min.
KRAFTÖVERFÖRING: Sjustegad dubbelkopplingslåda (14 500 kr). Sexstegad manuell låda är standard.
PRESTANDA: Toppfart: 224 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 7,7 s.
FÖRBRUKNING: 5,8 l/100 km.
CO2-UTSLÄPP: 135 g/km.
KONKURRENTER: VW Golf, Skoda Octavia, Ford Focus, Opel Astra, Kia Cee’d, Toyota Auris med flera.

Plus: Bra köregenskaper, snitsig design, rimligt pris för autobroms.
Minus: Osäkert andrahandsvärde, inte lika förfinad som Golf och Octavia.

Vad nytt? Kombikaross till Seat Leon.
För vem? Designglada och pris-
medvetna kombivänner.

Taggar: Provkörning, , Seat Leon

Kommentarer

#1
2013-11-24 10:36

Snygg och smart bil till ett bra pris... Mycket metall för pengarna!

#2
2013-11-24 11:35

Frågan är hur stor skillnad dessa prisskillnader gör på sikt. En bilaffär summeras ju den dagen man säljer bilen. Om Seat är 17 600 kr billigare i inköp så betyder det inte att det är ett klipp förrän man vet vad man får för bilen när man säljer den. Min känsla är att Golfen hämtar upp prisskillnaden i form av ett högre andrahandsvärde och det mycket snabbt.

#3
2013-11-24 11:40

Själv så orkar jag inte tänka så, så med andra ord så är bara tex en Golf ett bra bilköp eftersom man ska få några kronor bättre när den säljs??
Själv så skulle jag köpa Seat Leon ST före en tråkig Golf :)

#4
2013-11-24 12:35

Självklart är det inte det enda man ska gå efter när man väljer bil. Men om det främsta argumentet är att man gör ett klipp när man väljer Seat före Golf så kanske man ska tänka vad det kostar i andra änden.

Sedan kan man välja Seat före Golf av många olika anledningar, att Golf är ett tråkigare val är ett exempel.

#8
2013-11-24 18:03

Det hade varit intressant att läsa omdömen ifall Leon hade varit något dyrare än Golf. Kanske hade då ljudisolering och fjädring verkat något bättre på Leon? Det är svårt med subjektiva bedömningar när så mycket hänger på förväntningar och var och hur man kör bilarna. Seat har en stor hemmamarknad i Spanien Om inte Seat hade funnits så hade VW-koncernen inte sålt många bilar i Spanien där man hellre köper från grannlandet Frankrike.

#10
2013-11-24 19:45

Den förre SEAT-bossen James Muir (företaget har just fått ny chef, Jürgen Stackmann) uttryckte ju när Leon presenterades att detta är SEAT´s sista chans. Så det är väl inte helt omöjligt att Wolfsburg överväger att begrava varumärket om förlusterna fortsätter. Fabrikerna i Spanien kan istället fungera som välkommen produktionskapacitet för koncernens övriga märken då de ju strävar efter att bli störst i världen senast år 2018.

#11
2013-11-24 19:57

Bra mycket snyggare än Golf!

#13
2013-11-25 02:02

Att köpa bil för att man ska sälja den är ju ingen smart affär oavsett vilket bilmärke man köper. Det är ju bättre att köpa en bil efter utrustning och pris på det man vill ha. Har själv beställt en top spec. Leon ST, dvs FR med 184hk diesel och DSG. Ungefär samma utrustning på en Golf kombi, dock utan LED ljus, uppgraderat ljudsystem och bara 150hk motor skulle gå på ca 40000kr mer. Sen kan man ju konstatera att många delar är samma oavsett om du har Audi, VW eller Seat. Har till och med sett en Audi märkesverkstad beställa bromsskivor med Seats artikelnummer för att det var samma produkt men de kan tjäna lite mer pengar då de tar samma pris ut till kund.

#14
2013-11-25 08:21

Själv tycker jag att bilens pris är viktigt men det är lite väl enkelt att säga att Vw,Skoda,Seat och Audi egentligen är "samma" bil.
Har läst många tester genom åren där "testpiloterna" alltid vidhåller hur väldigt olika bilarna känns.
Det är mycket som skall stämma då man köper en ny bil och ibland är det inte så mycket som skall till för att tippa över affären till någonting annat.

Seat känns lite bortglömt och det skulle förvåna mig om särskilt många Vw och Skoda köpare faktiskt även har övervägt en Seat.
Hittar man finesser hos Leon ST som man uppskattar så är ju inte valet så svårt mellan syskonen men går man strikt efter ekonomin och oroar sig för andrahandsvärdet så tycker jag att man skall välja Golfen.
Är utrymmena viktigast faller mitt val på Octavian.

#15
2013-11-25 11:09

Andrahandsvärdet har ju egentligen bara betydelse för de som byter relativt ofta.
Behåller man bilen en längre tid t.ex. 7-10 år spelar den inte så stor roll.
Många tror på ett ofta överdrivet andrahandsvärde, när det är dags för byte kommer det en obehaglig överraskning, "Tyvärr, just den här modellen kan vi inte betala mer för" och då spelar det just ingen roll vad det är för bil.
Men det är ju inte det viktigaste vad man får för sin gamla bil, det handlar ju främst om mellanskillnaden.

När det gäller Seat Leon jämfört med Golf så tycker jag att den är snyggare och ger ett mer personligt intryck än Golf och kvalitetsmässigt är det säkert ingen skillnad.
Men att köpa en bil för eget bruk är ju personligt och då ska man ju prova en längre sträcka och känna efter vilken bil man tror sig trivas bäst med.
Det är det absolut viktigaste, en bil man inte trivs med är oduglig hur bra den än är.

#16
2013-11-25 13:42

Som jag skrutit om tidigare, så hyrde jag nya Leon 1 dryg vecka i början på hösten. Sällan jag fått en sån "vill-ha-känsla". Har kört många liknande bilar, (inkl. Octavia och senaste Golfen.) Men nästan aldrig känt minsta avundsjuka gentemot ägarna av dessa bilar. Fast, spansk slät asfalt är ju slät. Kanske är Leon en Dr Jekyll och Mr Hyde?

#18
2013-11-25 20:35

Vet inte vad du vet leifer .. Men jag tror att både Audi, Seat och Skoda har fria händer .. Vet du något annat?

#20
2013-11-26 19:55

Hur vet du det leifer?
Jag måste nog fråga, för du förbryllar ibland med extraordinär kunskap som inte ens VAG Sverige tycks ha.

#22
2013-11-26 21:00

Jag är fullständigt övertygad Benols .. om att Skoda får ljudisolera hur mycket som helst. Lika övertygad som att VW får bygga en bil överlägsen envar Audi (den som gjorde det, i egenskap av VD för VW är ju liksom VD för VAG idag).
Men hur som helst .. Har dessa syskon var sina särprägel .. och i vida världen har Skodas sämre ljudisolering inte den största betydelse.
Jag tror däremot att Seat's latinotemperamentsbakgrund är ett bekymmersamt projekt med VAG-komponenter ..
Ett nytt koncept i fullständig lågprismiljö är däremot mycket möjligt .. En sådan historia är ju faktiskt ursprunget till hela VW-koncernens begynnelse.
Jag ändrar min tro när VW-koncernen meddelar att det inte är möjligt :o)

#24
2013-11-26 21:13

leifer, jag undrar om du läst vad jag skrev om andrahandsvärde i mitt tidigare inlägg?
Tror du verkligen att skillnaden i andrahandsvärdet har någon större betydelse efter fem till sju år mellan olika märken inom samma produkttillverkare?

#25
2013-11-26 21:16

Om nu verkligheten är som du tror Benols.
Hur förklarar du då min bil?

#26
2013-11-26 21:44

Att det är tydligt vilken strategi som Vw concernen har med sina olika fabrikat tycker jag nog är mer än tydligt.
En Audi skall helt enkelt vara en lyxigare version utav en Vw och så har det alltid varit. På samma vis skall en Vw vara lite finare än en Skoda.
Seat kommer lite i kläm och lyckas inte riktigt lika bra trots att den åtminstone borde placera sig så som Skoda. ( eller t.o.m lite bättre ) ...Men det verkar som att koncernen har bestämt sig för att Seat skall vara den billigaste versionen och Seats dåliga rykte släpar än medan Skodan har hoppat upp några snäpp och detta påverkar förstås andrahandsvärdet.

Phaeton skall jämföras med Audis A8 och i den jämförelsen är Audin den finare.

#27
2013-11-26 22:02

Jag tror du har fel Mistro.
När Phaeton kom 2002 var den, lyxmässigt överlägsen A8 .. Och i flera avseende är den det, än idag. Ny Phaeton dessutom på G ..
Men du har säkert en förklaring??

#29
2013-11-26 22:35

Jaså!! Det är bara Skoda och Seat som är småbarn .. Audi och VW är liksom dagispersonal då?
Hur då med Bentley, Bugatti Lamborghini och inte minst huvudägaren Porsche ?

#30
2013-11-26 22:37

Rolls Royce är ju utleasat :o)

#31
2013-11-27 07:59

Nä vi behöver inte tycka eller tro samma sak "Jes" och jag är ingen Phaetonexpert. Däremot tycker jag det är tydligt vilka världsmästare koncernen är på att få bilar som i grunden är likadana att förefalla helt olika och därför locka så helt olika människor.
Även de billigare bilarna se t.e.x A1 kontra Polo och Fabia har skillnader som är så stora att de inte går att ta fel på även om bilarna har identiska motorer och flertalet lika komponenter. De köps helt enkelt inte utav samma människor.

Sen kan man ju även diskutera VAD som är "finare" för alla har inte samma åsikt där. Visst är en A4 finare än en Passat sett till priset men den som behöver en Passat för utrymmenas skull kan ju lätt köpa till utrustning så att den blir den dyrare. Ändå ser ju marknaden Audin som den finare bilen o.s.v
Skoda fick in den nya Tsi motorn i Fabian innan den landade i Polon och trots att Vw nu rear ut sin Polo med den äldre motorn så är Fabian den billigare bilen trots mer utrustning i grunden.
Lita på att de flesta ändå väljer Polon före ....

Det finns många exempel på detta när förnuftet inte alltid hänger samman och Phaeton är ett annat sådant exempel. 2003- 2005 fanns den med en V10 Tdi och det gjorde den faktiskt dyrare än självaste A8 men var den "finare"? (sedan 2006 är den ordningen återställd)...Åter igen så får man fråga sig vad som menas med just finare. Audi är finare på så vis att den är dyrare och det skulle förvåna mig oerhört mycket om det idag gick att välja till utrustning i en Phaeton som inte finns till A8.

A8 dessutom i Aluminium vilket enligt mig får anses som bra mycket mer påkostat än i fallet Phaeton.
Men Vw har valt att behålla sin fina bil fast att den säljer dåligt och vad beror detta på?
Jo,..det är väldigt viktigt för Vw att ha en bil i varje klass och förtjänsten på dyra bilar är stor.
Dessutom så säljer Bentley bra,..så medan det är svårt att sälja en Phaeton från 600.000kr så går det utmärkt att sälja en Bentley Continental för 2 miljoner trots att bilarna i grunden är lika. (åter igen ett konststycke utan motsvarighet och svar )
Varför inte Bentley istället baseras på en A8 som är så mycket lättare är för mig en annan gåta.

Säkert är det just det som är Phaetons och därmed också Bentleys framtid,..nämligen att i grunden betydligt mer likna Audin.

Om en Phaeton betraktrades som "finare" än Audi A8,Bmw 7-serie eller S-klass utav sin målgrupp så hade den också sålt bättre.
Vw gråter dock som sagt inget blod över detta då de är mer än klara över sin strategi med bilen. ( de vinner oavsett ) ;)

#34
2014-01-25 13:07

Köpte en vanlig Leon med massa utrustning istället för Golf med masterspaket.
Efter dagar av provkörning och funderande så blev Seat vinnare.
1: Billigare med mer utrustning och lika bra att köra som Golf.
2: Andrahandsvärdet är normalt ca 50% av priset efter 3år oavsett modell nu då nya Seaten är så nära Golf men med egen design som tilltalar många.
Det finns tom sida där detta beräknas och Seaten beräknas falla mindre än Golf.
3: Medans jag förhandlade var det många som ville provköra nya Seaten.
Glädjande såg man under dagarna som gick många "sålt" lappar på utställningsbilarna.
4: Tror om Seat lyckas nu kommer värdet gå upp på modellen framöver.

Bästa var faktiskt VW säljarna, de hade inga bra argument till varför jag skulle välja Golf istället annat än att man vet vad man få för något med Golf. Men när man bad dom om prisskillnaden är motiverad så var det samma sak de svarade med fråga...
ja är golf och audi så olika men Audi kostar mer, samma här.

Tror VW säljarna börjar bli nervösa för Seat/Skodasäljarna hade fullt upp
och VW säljarna kan inte förvara sig just nu.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.