Bild
Nästa artikel
Visst går designen att känna igen men Astra är helt ny. Krympta dimensioner bidrar till lägre vikt.
Visst går designen att känna igen men Astra är helt ny. Krympta dimensioner bidrar till lägre vikt.

Provkörning: Opel Astra (2015)

Provkörning

Med lyxbilsfinesser och klassens bästa strålkastare som vapen ger sig Opels nya mellanklassbil Astra in i kampen om köparnas gunst i den stentuffa golfklassen. Komfort, säkerhet och pris talar för modellen.

Nya Astra har fått två centimeter kortare hjulbas och fem cm kortare totallängd. Den nya bilen är 0,5 cm smalare och 2,5 cm lägre än föregångaren. Trots det hävdar Opel att bilen blivit rymligare inuti med 3,5 cm mer knäutrymme för baksätespassagerarna och även drygt två cm ytterligare takhöjd för föraren. Astra känns dock ganska smal och i baksätet vill man inte sitta fler än två vuxna. Takhöjden är tillräcklig även för långa.

I framsätet har längre förare ont om plats för vänsterbenet och det är trångt kring pedalerna. Testbilen är extrautrustad med de synnerligen bekväma AGR-stolarna som bland annat innehåller ventilation och massage. Extrakostnaden är 4 000 kr men tyvärr måsta man också köpa till dyrbar läderklädsel för 17 000 kr. En tveksam detalj är manövreringen av massagefunktionen och det uppblåsbara sidostödet på en liten knappsats långt bak på stolens ytterkant. Det blir att sticka ned handen mellan stolen och dörren och famla sig fram till kontrollerna.

Att ta blicken från vägen för att se vad man gör är dumt, även om bilen är utrustad med autobroms och filhållningsassistent (standard från utrustningsnivån Enjoy). Systemet är kamerabaserat och klarar inte fotgängare. Det går heller inte att få adaptiv farthållare i nya Astra.
 
Föraren har goda justeringsmöjligheter. Instrumenten är tydliga men mittkonsolen är fullkomligt nedlusad med små knappar. När man väl lärt sig hitta bland reglagen för klimat- och hjälpsystem fungerar det förstås men inlärningströskeln är påtaglig.


Bagageutrymmet klarar 370 l med baksätet uppfällt vilket tillhör de bättre i klassen. Fäller man fram ryggstödet får man plats med 1,2 m3 last.
 
Uppkopplingsmöjligheterna är omfattande och under hösten 2016 kommer Astra med Opel OnStar, ett system där bilen är uppkopplad mot en service-central som kan larma och hjälpa till vid en olycka samt assistera med att boka hotell, hitta restauranger eller turistmål. Personalen på OnStar kan sedan ladda ned destinationer till bilens GPS som sedan visar vägen till målet. Bland nyheterna märks också de nya strålkastarna IntelliLux Matrix. 16 LED-element tänds och släcks individuellt för att lysa upp så mycket som möjligt av omgivningen utan att blända. Effekten blir otrolig och med det här systemet har nya Astra tveklöst bäst ljus i klassen.

Motorerna är nya och vi överraskas särskilt positivt av den minsta, trecylindriga bensinmotorn som går tyst, smidigt och bjuder på betydligt mer temperament än vad man kan tro är möjligt från en så liten motor. Hemligheten är förstås turboladdningen. Tyvärr brukar också dessa små turbomotorer bli betydligt törstigare i verkligheten än i förbrukningslaboratoriet. Motorn kombineras med en lättjobbad femväxlad låda med väl valda utväxlingar. 

På de släta vägarna i Danmark går Astra tyst och bekvämt. Styrningen är snabb men inte lika känslig som i några av konkurrenterna. Chassit är en utmärkt kompromiss. Bilen känns i vardagslag mjuk och följsam men går samtidigt väldigt tryggt vid en hastig undanmanöver. I vår konbana klarar Astra höga 73 km/tim innan den mjukt understyr ut ur banan.
Vindrutestolparna är rejäla och vissa förare upplever att de stör sikten på krokiga vägar och i stadstrafik. 
 
En bidragande orsak till Astras goda köregenskaper är den låga vikten. Jämfört med föregående generation har man bantat bort upp till 200 kg utan att tillgripa exotiska och kostsamma materia. Det bidrar till att man klarat att hålla kostnaderna rimliga. Nya Astra lär bli en tuff utmanare för många etablerade modeller, däribland  klassledaren Golf själv.

Diskutera: Vad tycker du om Opel Astra?
Opel Astra 1,0 Turbo Dynamic

Pris, från kr: 194 900.
Modell: 5-dörrars, 5-sits halvkombi.
Säljstart: November.
Mått, cm: L 437/B 204/H 148.
Tjänstevikt, kg: 1 263.
Max släpvagnsvikt, kg: 1 220.
Motor: Tvärställd 3-cyl direktinsprutad bensinturbo. Max effekt 105 hk vid 5 500 v/min. Max vridmoment 170 Nm från 1 800 v/min.
Kraftöverföring: Framhjulsdrift. 5-vxl manuell låda.
Prestanda: Toppfart 200 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 11,2 s.
Deklarerad förbrukning: 4,4 l/100 km.
CO2-utsläpp: 102 g/km.
Konkurrenter: VW Golf, Peugeot 308, Kia Cee´d, Ford Focus, Toyota Auris, Mazda 3, Renault Megane m.fl.

Plus: Strålkastare, köregenskaper, motorkaraktär.
Minus: Bitvis röriga knappar, dyra komfortstolar. 

Vad nytt? Helt ny bil.
För vem? Kunden som prioriterar strålkastare och vägenskaper.  

Kommentarer

#2
2015-11-21 10:16

Äntligen har Opel en modern och konkurrenskraftig bil i utbudet.

Det var verkligen i sista stund.

Men med tanke på välförtjänt dåligt rykte och andrahandsvärde lär det inte bli någon storsäljare.

#3
2015-11-21 10:37

Men den har en typisk tysk dyster inredning som inte alla uppskattar och som dessutom inte kan lättas upp av ett glastak som på de flesta bilar numera.
Men det kanske kommer?

#4
2015-11-21 12:18

Hehe, ja nu gäller det att gräva djupt för att hålla kvar Golf i toppen... Säg mig Tommy W, vilka knappar kring klimatanl tycker du man kan ta bort/finns ej i andra bilar???
Förra Astra må ha haft många knappar, men den här är ju rejält städad och dessutom snyggt utfört.
Har provkört denna ganska ingående och hur man kan klaga på styrningen övergår mitt förstånd. Den är ju bland det bästa man kan tänka sig. Har även kört Golf och även den är lika behaglig i styrningen.
Komfort, vägegenskaper, ljudnivå och motorer/drivlina imponerade också.(testade125hk).
Finns även med beige inredning Saabnisse.

#5
2015-11-21 13:06

Troligen klassens bästa bil just nu. Hur kvaliten är visar sig men är nog ingen katastrof, finns andra som är värre med inbyggda fel.......

Ska det vara så svårt att förstå att man kan välja på ljus eller mörk nyans på inredningen.....

#6
2015-11-21 13:03

Jag är försiktigt positiv till inredningsdesignen. Knappar finns i alla bilar. Det är en vanesak att använda dem. Bra med låg ljudnivå och vettiga stolar, mycket uppskattat från min sida.

Negativt att Opel snålat in på säkerheten dock. Oskyddade trafikanter är en stor grupp och det finns färdiga tekniska lösningar att köpa från underleverantörer. Ekonomiskt är det en bra affär. Kostnaderna för trafikskador uppgår till mångmiljardbelopp varje år samtidigt som utgiften för dessa system ligger på några tusenlappar. Men som alltid är det frågan om prioriteringar.

Angående kvaliteten så har nyare Opel och VW färre fel per körd kilometer än Toyota. I alla fall hos besiktningsstationerna. På längre sikt har Opel också visat sig hålla ihop riktigt bra.

Kanske att detta innebär en vändning för Opel? Företaget har ju inte varit lönsamt på allt sedan 15 år. Jag är tveksam till att det räcker, men man skall aldrig säga aldrig. Totalt sett vore det förstås mer rationellt att avveckla. Opel lär nämligen inte generera 122 miljarder i överskott under de närmaste åren (ungefär motsvarande den samlade förlust som företaget haft sedan år 2000).

MVH AL

#7
2015-11-21 13:26

Läser man Al:s inlägg och kan hans historiska kommentarer om Opel, så kan man väl kort och gott säga : "att när fan blir gammal så blir han religiös".

#8
2015-11-21 13:41

Christer: Jag tycker mig ha kunnat se, att Opels kvalitet förbättrats på senare år samtidigt som Toyota blivit sämre. Därför skrev jag också det.

MVH AL

#9
2015-11-21 13:53

Att den håller högre kvalitet än Golf behöver inte diskuteras. Bara varumärket som talar emot.
Men kan man få den för 159' med hyfsad utrustning är den säkert ett bra köp. Inte lika steril som Seat Leon.

#10
2015-11-21 13:57

Jag tycker det är mest positivt att de lyckats ta bort 200 kg, en så pass liten bil bör inte väga mer.

#11
2015-11-21 14:39

En Astra med glastak har setts, annars finns ju den vanliga glastakluckan, inredningen finns i beige om man nöjer sig med standardstolarna och med beige sittytor i läderklädseln i den toppmodell som inte tas till Sverige.
För övrigt är de svarta blanka panelerna som imiterar Ebenholts (en Opel ide från 2003) inte helt svarta, på nära håll kan man se att de är översållade med små små prickar med alla färger.

Just denna Astra helt utan någon ändring utöver andra motorer och växellådor har nu introducerats i Kina under namnet Buick.
Men vinsten från dem går inte till Opel utan till Buick.

På Insignia som kommer nästa år kommer autobroms för gående.
Adaptiv farthållare har funnits på Zafira och Insignia i många år och där ser den ut att förbli.
Förresten har det systemet också haft autobroms lika länge men det har inte upplevts som viktigt att påpeka då den endast bromsat till stopp från 18 km/t.

#12
2015-11-21 14:40

Går man in på Opels hemsida "Bygg din bil" så visar det sig att man kan få vilken färg som helst på klädseln bara man väljer svart! Två svarta textil och en svart läder! Och man kan välja svart innertak!
Mörkrets makter regerar.... Huuuh...
Och det är det som tas in till Sverige, det är väl det som gäller för de flesta här eller hur?
Svagt!

#14
2015-11-21 14:56

Men det gäller bara Dynamic, mellanmodellen går att få med beige.
Annars är denna ide med färgsättningen en sak jag är missnöjd med, mycket dumt när man faktiskt har andra färger.

#15
2015-11-21 15:04

Kolla igen Saabnisse. den dyraste Dynamic finns bara i svart men Enjoy modellen som troligen blir vanligast finns i beige.

#16
2015-11-21 15:19

Men jag vill ha Dynamic! Och med beige eller ljust grå läderklädsel!

#17
2015-11-21 15:20

Köp en Saab.......

#18
2015-11-21 15:24

Beige läder och valnöt som på Vectra hade varit fint.

#19
2015-11-21 15:53

Den jag kollade på idag hade ljus (beige?) tygklädsel och svart lack. Såg helt okej ut.

#20
2015-11-21 17:36

Adam står som grund för Astran, ja man känner igen sig...Adam kan sägas vara själva testbänken och kan fås i ett otaligt antal kombinationer...inte bra, folk blev bara förvirrade.

Det som vara bra i Adam gick över i Astran som är en bil för folket, och då får man banne mig mycket bil för pengarna men samtidigt så försvinner en del som är att önska, trist? Mainstream.

Astra, here I come!

#21
2015-11-21 19:32

Shogun, jag har en Saab, med beige läderklädsel i utmärkt skick, med ljus inredning, tyvärr med mörk högglans valnöt i brädan, men den är ändå ljus invändigt.
Om nu Astra finns med ljust läder och glastak i Tyskland tycker jag att det är tråkigt att den inte kommer hit.
Jag vet att många vill komma bort från det svarta och grå.

#22
2015-11-21 20:31

Riktigt snygg, tycker jag. Jämfört med Golf, som jag också gillar, saknas kanske lite alternativ typ 4-motion, hybriddrift, Alltrack osv. men det kommer kanske. Eller inte... Jag tycker inte att man ser några Insignia Country Tourer på vägarna så skogsmullestuket är kanske inte Opels grej.

#23
2015-11-21 20:40

quattron, "skogsmullestuket" förfular bilen något så oerhört, den finaste bil kan bli riktigt ful med alla plastdetaljer och "fejk" detaljer bara för att det skall se ut som den skulle klara av någon form av terrängkörning. Bilar kör vi på vägarna, vi behöver inte ens fyrhjulsdrift! Dock tycker jag att biltillverkarna måste skärpa till sig med sina lockpriser, för den billiga varianten vill nästan ingen ha och börja man slänga in en motor som inte är "undermotoriserad" och lite saker som inte ingår som standard så springer priset iväg 40-50 tusen lätt. Speciellt motor/växellåda brukar det blir mycket dyrare, nästan alla idag vill väl ha automat eller? ....går inte ens att få i denna bil? Och vill man ha diesel, så får man punga ut med ytterligare 30 papp, helt ärligt?

#24
2015-11-21 20:51

Styggavargen, visst kan man få automat i den här Astran!
Men apropå den mörka inredningen, jag läste just ett reklamblad från en av alla dessa krimskramsbutiker. Här gör man reklam för julstjärnor, adventstakar, plastjulgranar, julpynt och glitter. Gissa i vilken färg? Jo svart.....
Det verkar som mörkrets makter försöker förgifta oss.
För mig är det lika viktigt att ha en ljus luftig inredning i min bil som att julens färger går i rött, grönt och vitt!

#25
2015-11-21 21:22

Var förbi och kollade på en Astra Dynamic idag och jag är imponerad för det mesta. Sportsäterna passar mig som handsken, stumma stolar med skålning och bra med lårstöd. Infotaimentsystemet i Astra är inuitivt och är tusen gånger bättre än PSA:s slöa infotainmentsystem. Detaljkvaliten i interiören tyckte jag överlag var bra.
Det som jag tyckte var negativt var att bakåtsikten var dålig på grund av de feta c-stolparna, att det inte fanns något armstöd i baksätet, lasttröskeln till bagageutrymmet var lite hög och att förvaringsfacket till vänster om ratten tyckte jag satt lite löst.

#26
2015-11-22 00:09

Enligt Opel-säljaren här på orten så finns det ännu inte automatlåda till nya Astran, saabnisse.
Ingen av dessa nya Astror kan f ö fås med adaptiv farthållare.
Och vill man ha nåt annat än halogenljus så är det till att välja den dyraste utrustningsnivån, tyvärr. Hade inte varit fel att ha t ex Xenon som tillval för Enjoy-nivån. Finns till Corsa till en ringa merkostnad men inte till Astra, tyvärr.
125 hk bensinaren kändes klart rappare än 105-hästaren även om den sistnämnda hade en betydligt trevligare karaktär än den gamla 1,6 l sugmotorn.
Har kört både Enjoy och Dynamic men min entusiasm är nog inte riktigt lika stor som från de som inte kört den. Visst - OK bil men tycker inte den sticker ut speciellt mycket. Tvärtom är t ex bagageutrymmet väldigt enkelt inrett - bl a utan dubbelgolv vilket är nåt jag själv skulle uppskatta. Och tydligen har den "ventil-baserat" TPMS-system men till dess försvar skall i alla fall sägas att det skall gå att kalibrera utan verkstadsbesök.
Garantin är numera 2 år men mot ett tillägg på 7500 kr kan man köpa ett paket med service under 3 år, 3 års garanti och 3 års assistans-service. Kan diskret infoga att allt detta ingår om man köper en Golf idag - utan pristillägg. Och då får man också adaptiv farthållare. Tror att Opel får se över prisbilden och möjliga tillval, t ex dubbelgolv i bagaget som fanns som tillval till förra modellen och gärna också Xenon (eller LED) som attraktivt tillval till i vart fall Enjoy-modellen. Då kan det börja likna nåt men synd att dom inte kan erbjuda adaptiv farthållare.
Kan också informera om att bästa budet på min nuvarande Golf kom ifrån just en Opel-handlare...:)

#27
2015-11-22 09:19

Ja Pi , tyvärr finns det kvar en del bittra Saabnasare utan intresse/koll i Opelhallarna. Naturligtvis finns automat. Är ju bara att kolla i konfiguration. En riktig Opelhandlare hade också kunnat informera dig om att ett plant extragolv tillkommer om du väljer nödreservhjulet(900kr). Men bagageutrymmet är ju faktiskt lite större volym utan detta. VW har 2 års fabriksgaranti. Du "glömde" nämna att den 3års garanti du nämnde gäller en tillfällig kampanj på en enda Golfmodell, tom 31/12. Vad gäller prisbilden så tycker jag nog att Astran är otroligt prisvärd jf med Golf . En Astra Enjoy 125hk/6vxl manuell kostar 187900kr , motsvarande Golf 125hk(E85)/6vxl manuell kostar 213000kr. Alltså hela 25 100kr dyrare!!! Hur du än konfigurerar så är Golfen betydligt dyrare.

#28
2015-11-22 08:10

Opel, liksom VW och Volvo är diskvalificerade från början i val av ny bil av en enkel anledning... 2 års nybilsgaranti... så erbarmligt uselt!!! I Norge har de 5 års nybilsgaranti eller 10000 mil. VW har en kampanj nu på tre år, men de går trots det bort tills problem med avgaser och kamkedjor är helt lösta. Synd på annars fina bilar! En ny Zafira diesel med 5 års nybilsgaranti hade varit högintressant.

#29
2015-11-22 08:19

Jag såg en KIA Optima på ett köpcenter i Florida i somras som hade 20 års garanti eller 200 000 miles (drygt 32 000 mil). Där snackar vi garanti!!!

#30
2015-11-22 08:43

Vem vill bråka med Kia om garantiärenden i 7år?

#31
2015-11-22 09:08

Garantier är inte värda pappret dem är skriva på.
Golf 1.2 TSI Masters får man för 174900:- före prut.
Kan Opel fixa Astran med samma utrustning för 159 kan den säkert vara ett alternativ för många.

#32
2015-11-22 10:32

Lars58 - det var nog en synnerligen "riktig" Opel-handlare som jag talade med om automaten men bilen var ju trots allt helt ny så visst kan han ha svarat fel. Å andra sidan är även Astra Kombi beställningsbar men kan inte levereras förrän typ april 2016 så vad som "finns" eller inte är ju lite flexibelt...
Nödreserv tror jag faktiskt att vi konfigurerade in i offerten men ingen av oss tänkte på att detta innebar dubbla golv. Och som du säger - att det inte finns nån reservhjulsbalja innebär ju att det kommer att ta en avsevärd del av bagageutrymmet men eftersom Astra har ventilbaserad TPMS så vill man inte riskera ventilen för en enkel punktering.. Förra modellen hade dubbelgolv som eget tillval men det har inte den nya. Och visst - jämför du 125 hk versionerna av Golf och Astra så har du säkert rätt men volymmodellen av Golf med bensinare är 110 hk och det är den som det alltid finns bra priser på. Och gissningsvis blir 105 hk, i egenskap av ersättare till 1,6 l-motorn, också Astras volymmodell så jag föredrar att jämföra dessa. Och båda Opel-handlarna jag besökt har "pushat" för just 105-hästaren som ett bra val till Astran. Sen kan du aldrig diskutera bort att Astra inte ens kan erbjuda adaptiv farthållare som tillval medan det är standard i Golf. Sen kan det givetvis finnas många andra anledningar till att man väljer Astra men prisskillnaden är faktiskt inte speciellt stor om man väljer resp modells volymmodell. Och vill man som jag ha dragkrok, backkamera och 3 års garanti så drar prisskillnaden snarare iväg till Golfens fördel. Men valet är fritt och var och en bedömer efter sina krav och preferenser. Men nån ny uppenbar segrare i Golfklassen har jag svårt att se i nya Astra.

#33
2015-11-22 11:57

"Komfort, säkerhet och pris talar för modellen. " skriver man i ingressen. Jag skulle nog lägga till kvalitet också, t.ex. motor med kamkedja. Mycket talar för att en Opel Astra blir en mycket problemfri bil att äga vilket är en central faktor för folk som köper bilar i denna bilklass och inte sällan har dom länge.

Hoppas Opel kan få igång försäljningen nu i Sverige och man kan ju inte vara sur på GM för att dom la ner Saab hur länge som helst. Nuvarande generation Astra kallas ju ibland den Saab 9-3 som aldrig blev av och det borde ju då gälla ännu mer denna nya Astra! :)

IntelliLux Matrix ljustekniken verkar riktigt lovande och kan ju vara ett avgörande försäljningsargument inte minst för lite äldre som uppskattar extra bra ljus och Opel Astra har väl sålt bra upp i åldrarna.

#34
2015-11-22 12:13

Bilklok. Det är dumt att klassa en bil ut efter garantins längd, det finns bättre metoder att saka ut bilar med och vad är en lång garanti tid värd om policyn hos märket är att bakom kulissen trötta ut kunderna?

Man kan ju råka ut för detta också att den nya bilen ständigt råkar ut för fel, måhända små sk skitsaker men att de återkommer och förnyas titt som tätt....ok det finns garanti men det frestar på ändå och jag menar att det kommer till det att handlarn/verkstaden övergår till att "tvätta händerna" och rulla med ögonen, märkligt att du som är "klok" inte känner till den verkligheten.

#35
2015-11-22 13:00

Vidstige. VW Golf är prefixet och nu ligger Opel Astra så svidande nära att det handlar i stort om preferenser.

Jag personligen upplever VW som väldigt mycket man men det finns ju kvinnor också och även en man kan uppskatta lite + ombonat utan för att den delen hemfalla i rislyktor och franska spetsar och jag känner att där så sitter Opel på trumfen och kommer den här gången att dra även de yngre åt sig.

#36
2015-11-22 14:12

Detaljer som man inte tänker på men som man tycker är irriterande är att säkerhetsbältena fastnar i baksätet när man fäller det. En annan irriterande detalj är att man måste manuellt fälla upp en pinne för att hålla motorhuven uppe. Dumsnåla lösningar !

#37
2015-11-22 14:19

http://www.opel.se/fordon/opel-modellprogram/bilar/new-astra-hatchback/c...
Det var ett j...a tjat på vissa om att det inte finns automatlåda till Nya Opel Astra.

#38
2015-11-22 16:24

Ljus av typen Matrix är väldigt störande när du har en sådan bakom dej! Min backspegel är av den typen att den skymmer av sej själv men bilar med nya Matrix-typ lösningar ser i speglarna ut som lamporna skulle blinka, speciellt på en kurvig väg. Helt skit är dom och borde fås bättre omedelbart! Dåligt gjort, gör om!

#39
2015-11-22 17:19

Bilklok. BMW i Norge har 5 år og 20000 mil garanti, så ja de har tro på produktet sitt. Ikke at det har noe med Opel å gjøre, men en kommentar om garanti. Sverige burde følge etter med 5 års garanti det blir en økonomisk tryggere hverdag ved nybil og bruktbil kjøp.

#40
2015-11-22 17:55

Kommande kombiversionen kan levereras med valfritt nödreserv eller ett riktigt reservdäck, vilket nästan måste innebära en balja för däcket.
Det märkliga är dock att riktiga däcket endast levereras om man har 16 fälgar på bilen.
Men finns utrymmet kan man ju lägga dit ett vanligt däck själv om man tycker.

Personligen föredrar jag också denna Astras mycket rejäla tunga nyckel för att veva domkraften än den ”modell ståltråd” som de flesta andra har, den fungerar också som fälgnyckel och erbjuder ett bekvämare grepp än den äldre nyckeln av rundstål som är vanligt förekommande.

Opel uppger att originalsprayen som följer med bilen för att laga punkteringar inte skadar sensorerna i däcken.

I Kombiversionen finns också facken under golvet kvar, öppnas med ett förkromat handtag (kombin ger ett något lyxigare intryck allmänt)
Armstöd i baksätet, den elektriska fällningen av ryggstöden och det nya; tre delning av ryggstödet som inte funnits sedan Omega, finns i ett paket för 2500.

Stången för motorhuven är en delad lösning, billigare, men också med det nya pyttelilla motorutrymmet som flyttats bakåt mot torpedväggen skulle en dämpare för att hålla huven som fanns på Astra 2004-2011 ha hamnat mitt i vägen om man vill utföra arbeten i motorrummet, placeringen där den sitter nu är enda stället den inte är i vägen.

Säkerhetsbältena ska vid fällning placeras i en liten hållare som sitter bredvid den nedfällbara delen av ryggstödet och som syns när man fäller fram sätet, där hålls de ur vägen och tas ur hållaren först när man fällt upp sätet igen.
Exempelvis saknas sådana hållare på Skoda Octavia.

Hur dubbelgolvet i Astra ser ut visade jag med en bild i forumdelen om Mazda CX-3.
Det golvet har en finnes genom att vara kraftigt ”korrugerat”, det reducerar friktionen mot golvet med 50 % om man skall flytta runt en tung låda eller liknande och gör det svårare för mindre föremål att glida omkring.

C-stolparna är ett resultat av att området runt C-stolparna och bakre hjulhusen utgör ett komplext nät av balkar, en tjock balk från taket svänger ner bakom bakdörren och ansluter till en stor balk som går från hjulhuset och upp över taket som en störtbåge, denna ”störtbågebalk” möts sedan av en annan stor balk inuti bagagerummet, dold bakom panelerna och direkt mot hjulhuset som på så sätt förankrar hela balksystemet inklusive takbalken som löper från A-stolparna ner i golvet.

Sedan kompletteras detta med ytterligare en rektangulärt formad "tavelrams liknande" snett nedåtlutande liggande balk som förbinder karossens bakre hörn direkt under bakljusen med det genom balkarna förstärka hjulhuset.
Hela konceptet bildar en mycket stark bakre kaross.

Därav en något inskränkt sikt - men man får något i gengäld, det är inte bara onödig plåt och design.

VW Golf skulle däremot kunna ha en extra ruta bakom bakdörren för den har ingenting annat än tunn plåt där.
Golfen har för övrigt en märklig konstruktion med en balk som löper runt överdelen av luckans öppning och sidor men stoppar i höjd med hjulhusen, mitt på en plåt utan att förankras i någonting.

#41
2015-11-22 18:23

Det jag tycker skall bli intressant att se är från vem eller vilka som denna nya Astra kommer att stjäla kunder? Golf?, Nja, kanske. Volkswagen har ju en helt annan bredd på sitt program än Opel. Men vad jag förstått skall det komma fler versioner av Astra och då lär Golf få släppa till någon procent eller så.. Peugeot 308? Ja, absolut. Denna nya Astra lär slå hårt mot PSA - framförallt eftersom Opel, tvärtemot både Peugeot och Citroen, numera levererar en högkvalitativ produkt. Opel kommer dessutom med AWD. Hyundai? Ja det är troligt. Men koreanerna lär inte stå utan ess i rockärmen. Toyota? Ja, även om Toyota inte är särskilt dominanta i EU. Skoda? Ja förmodligen. Det är just Skoda, Hyundai och Kia som tagit Opels kunder. Nu är det dags att ta tillbaka dem.

Skall som sagt bli spännande att se hur det går.

MVH AL

#42
2015-11-22 18:31

Och vad blir andrahandsvärdet på en Astra? Förmodligen sjuker det som en sten.

Annars gillar jag Opel. Sportstolarna är super sköna

#43
2015-11-22 20:27

HT19, tror inte andrahandsvärdet kommer bli så uselt, fler och fler börjar få upp ögonen för Opel och den modernisering liksom kvalitetsförbättring märket genomgått dom senaste åren. Om Opel lyckas hålla ut så tror jag till sist detta blir en vinnande strategi även om märket Opel tycks lida av ett efterhängset dåligt rykte som är svårt att skaka av.

#44
2015-11-22 20:47

"Denna nya Astra lär slå hårt mot PSA - framförallt eftersom Opel, tvärtemot både Peugeot och Citroen, numera levererar en högkvalitativ produkt. " skriver MVH AL

Är det din personliga bedömning då, el. nån slags fakta?

#45
2015-11-22 20:56

Slutsatsen bygger på utfallet i tysk besiktningsstatistik, där PSA har många gånger fler fel per körd kilometer än Opel.

MVH AL

#46
2015-11-22 21:09

MVH AL

Trodde det snackades om nya bilar här och då märkligt att använda tysk besiktningsstatistik för bedömning av bilarnas kvalitet som inte säger mycket om den saken. speciellt inte på dom nya, men vet ju att du kör med dina siffror utan att ha nån praktisk erfarenhet.
Satt och tryckte fel här, vad jag tryckte på vet jag inte.

#47
2015-11-22 21:13

Intressant Niklas att du kan så mycket detaljer om nya Astra. Jag förstår nu varför Opel valde lösningen med den manuella stången för motorhuven. Men jag tycker fortfarande att denna lösning är onödigt pillig när man ska öppna huven mitt i vintern när det är frysgrader ute.
Angående säkerhetsbältena i baksätet så kollade jag inte inte tydligt noga nog :D. Men bra att det finns hållare brevid den nedfällbara delen av sätet.

#48
2015-11-22 21:48

HT19 - Angående andrahandsvärdet så kom det en stor rapport i förra veckan från Tyskland, som har en helt annan åsikt. Den placerar nya Astra på pallplats i sin klass vad gäller andrahandsvärdet. Likaså nya Opel Karl, för den delen.
Sen vad utfallet blir här i Sverige återstår att se.

#49
2015-11-23 09:21

Ni undrade om jag kunde backa upp mitt påstående med fakta ffodil. Jag redogjorde för källan.

Den visar, att Opels senare modeller fått färre fel per körd kilometer, samtidigt som PSA ligger kvar på tidigare nivåer. Toyota har blivit sämre.

När det kommer till debatten om vad det är man mäter så är det sant att Bilprovningen inte mäter alla komponenter. Det som gör Bilprovningen tillförlitlig är att man mäter samma saker och detta över tid, dessutom enligt en någorlunda repeterbar metod. Därigenom möjliggörs jämförelser mellan olika märken, vilket är mer än vad man kan säga om de flesta andra underlag.

Sedan rekommenderar jag ffodil att använda ett och samma nick och att hålla sig till sak. Annars är denna typ av diskussion fullkomligt lönlös.

MVH AL

#50
2015-11-23 09:32

MVH AL
Har aldrig använt nåt annat än ett och samma nick och vad gäller hålla mig till sak får du väl själv svara på.

#51
2015-11-23 09:46

Vad bra ffodil, hoppas du då har fått svar på din fråga.

Läs gärna mer här: Notera dessutom att man kan jämföra mellan olika årsmodeller och mellan olika märken. Men justera för olikheter i körsträckor innan du drar slutsatser. http://www.anusedcar.com/

MVH AL

#52
2015-11-23 12:50

En liten detalj, tidigare nämnde jag att toppmodellen fanns med läderklädsel med ljus beiga sittytor, glömde bort att även dörrarna från armstödet och upp är klädda med beige läder i det utförandet.
Och att S.T. kombin verkligen har vanlig balja för reservhjulet, precis sett nya bilder.

#53
2015-11-23 12:55

Niklas, har du koll vilka motorer det finns automat till och vilken teknik av automat man valt där? Liksom möjliggen pristillägg.

#54
2015-11-23 13:35

Vidstige. Konventionell riktig 6-växlad automatlåda finns till 1,4T 150 hk samt 136hk CDTI . Prispåslag ca 12000kr.

#55
2015-11-23 13:51

Vidstige - Plus att Easytronic 3.0 lådan (automatiserad manuell) kommer till 1.0T till våren.

#56
2015-11-23 13:52

Lars58, ok coolt. Antar att man inte har nån DCT då.
Vet du vad det är för specad CO2 på CDTI med automaten?
Om den klarar miljögränsen eller inte.

#57
2015-11-23 13:54

Highlander, ok, skulle vara intressant att läsa ett körtest på den lådan. Ofta brukar man inte vara så positiv till Opels robotiserade låda men kanske har den utvecklats och dessutom fungerar bättre ihop med turboladdning.

#58
2015-11-23 14:04

119gr på 1.6CDTI AT6.
Den förra Easytronic var inte optimal , den här nya ska vara bättre. Men jag anser att ska man ha automat så ska det vara konventionell, som i stadstrafik/kökörning där automat passar bäst, är överlägsen dessa DSG/Ryckomatlådorna.

#59
2015-11-23 14:41

Lars58, å andra sidan är just konventionell automat klart törstigast i stadstrafik/kökörning. 119 g är riktigt bra men det finns risk då att en del blir besvikna vad gäller förbrukning i staden pga den typen av automat.

#60
2015-11-23 16:06

Det varierar något med utrustningen, start/stop ingår i paket med automatlådan på bensinmotorn men tvärtom utgår på dieseln, dock är genomsnittspriset 12 000 för automat i båda fallen.

Än så länge finns den vanliga Automaten bara till de starkaste motorerna 1.4 150 hk och D 136 hk.
CO2 på dieseln är 119.
Easytronic på 1.0T ger 96 g.

Nya tydligare tyska uppgifter ger nu besked om att Easytronic 3.0 för 3-cylindriga 1.0T har omarbetats speciellt för Astra och att det är därför den dröjer, den kommer inte fören under våren nästa år, troligen april, då kommer den med säkerhet även till Sverige och det priset är mycket troligt då 6 500.

Den är alltså som den vanliga lådan till 1.0T på 5 växlar och kan växla manuellt eller automatiskt, det nya i denna 3.0 är att själva växlingarna nu utförs hydrauliskt (tidigare elektriskt) och bara styrs elektriskt och att hela växellådan är speciellt utvecklad men ny teknik enbart för denna funktion medan den gamla var en omändrad vanlig växellåda.
Detta skall eliminera den gamla växellådans svagheter.

Dessutom uppger man att den växlar snabbare, men att den speciellt ger lägre förbrukning än den manuella.
Den har nu också fått ett valbart ”krypläge” för att helt imitera en automat.
Någon provkörning eller test har inte gått att hitta trots att den finns på Adan och Corsa.

Den vanliga Automatlådan är en av den traditionella typen, digitalt styrd med möjlig manuell växling och Opels vinterprogram som kopplar bort 1:an och 2:an och endast använder 3-6 så länge man inte överskridit 80 km/t för att undvika hjulspinn vid start och ett instabilt uppträdande på hala vägar i högre hastigheter, detta förbättrar avsevärt effektiviteten hos antispinnsystemet.

På Dynamic där ett sportprogram som ändrar styrning och motor ingår ändras också automaten för snabbare växling osv., om även Easytronic då får sportläge är ännu okänt.

Det speciellt ovanliga är att Opel sedan 2008 både utvecklat och tillverkar de vanliga automaterna (liksom man gjorde före 1986) medan de allra flesta köper in sina automater utifrån, huvudtillverkningen sker i Rüsselsheim.

Easytronic är en Opeldesign men tillverkas av ZF.

Denna Astra helt identisk med namnet Buick Verano har precis visats för Kina med en ny dubbelkopplingslåda på 7 växlar, men Opel är ännu motståndare till att använda tekniken eftersom den är för tung och tekniskt ineffektiv.

Om man någonsin ändrar sig är det ekonomerna som bestämmer det för att öka försäljningen och inte ingenjörerna som ogillar den.

#61
2015-11-23 17:27

Tittar in här emellanåt och läser lite, men det var länge sen jag hade tid att kommentera något. (Mycket har ju handlat om VW-skandalen.)

Här fanns mycket trevligt att läsa i trevlig ton.
Detta är en synnerligen intressant bil.
Tack framförallt N-iklas!

#62
2015-11-23 18:09

Tack själv!

#63
2015-11-23 19:39

N-iklas.

Som jag sagt tidigare....
Det är med nöje man läser dina faktabaserade inlägg och kunnande om Opel och här nya Astra, kul när någon verkligen är insatt i något.

#64
2015-11-23 22:30

Japsen, skulle inte garantier vara värda pappret de är skrivna på? Och Lars58 som inte skulle vilja bråka med Kia om garantiärenden i 7år. Innebär detta att om ni köper t.ex. en ny Opel eller Volvo med två års nybilsgaranti, så skulle ni inte utnyttja garantin vid behov för att de inte är värda pappret de är skrivna på eller för att ni inte vill bråka med dem?

#65
2015-11-23 23:19

Tvärnit. Vid köp av äldre begagnad bil där garantierna gått ut, skulle jag titta annorlunda på mitt bilköp, men då har biltypen en historik som man kan utgå ifrån. Vanliga fel har framkommit som man kan vara observant på, som gör att man kanske ratar modellen helt eller bara undviker en viss motor t.ex.
Vid köp av helt ny bil tycker jag självklart att det är bra med så lång verklig nybilsgaranti som möjligt! Både för egen del och för nästa ägare om den säljs med garantitid kvar.
Jag valde mot alla mina fördomar att köpa en Renault Scenic våren 2011 med fem års nybilsgaranti och har haft den inne för mindre garantiåtgärder vid en handfull tillfällen under drygt 4.5 år nu och Renaulthandlaren har inte protesterat det minsta en enda gång! Senast för ett par veckor sedan var den inne på en garantiåtgärd med lackering av stötfångare och lucka bak (luckan hade skavt mot stötfångaren vid stängning! Ett problem som även bekanta haft på Peugeot 307 och på förra modellen av Passat kombi). Verkstaden hade i alla fall lite färg över och lackade helt kostnadsfritt ett skrapmärke på stötfångaren fram som jag själv orsakat. Det är sådan kundfokus och service som gör att man kan tänka sig en ny Renault igen av denna firma.
Kanske är det så att man behöver bråka med Kia om garantiåtaganden!? Jag ska höra med en bekant som bara kör med Kiabilar i sitt företag.

#66
2015-11-24 07:51

Bråka om garantiärenden?
Jag har inte speciellt ofta behövt bråka om några garantiärenden. Den bilhandlare som jag köpte min Hyundai och även den som jag köpte min KIA på har inte bråkat en enda gång.
Volvon som jag hade (V70 -13) försökte bilhandlaren hela tiden hävda att saker och ting va mitt fel. Därav bytet till Hyundai och KIA. Har bara bra saker att säga om dom.
Hyundaien har varit lite av en olycksfågel men det har aldrig (!!) varit några problem. Till och med en liten torrspricka i ratten tog dom utan snack och bytte mot en helt ny ratt. Alltså är iallafall min garanti värd mer än pappret det är skrivet på.

Förövrigt en jäkligt fin bil som jag nog ska åka och testa.

#67
2015-11-24 09:18

När det kommer till garantier så är det inget som är gratis. En utökad garantitid är istället inkluderad i bilens pris. Följaktligen är det något som konsumenterna betalar extra för. Kolla bara på villkoren så ser man rätt snabbt att den "generösa"garantitiden istället faktureras på något annat sätt.

MVH AL

#68
2015-11-24 11:50

Har samma erfarenhet av Hyundai och Kia som Deeds har, har inte varit några problem vid garantiärenden och det gäller i stort Toyota också (som dock inte har speciellt lång garantitid i Sverige längre) så att långa garantitider skulle vara ett problem kan jag inte förstå. Många av de märken som har korta garantitider i Sverige är i regel märken som är marknadsledare tex Volvo,VW de säljer ändå utan längre garantier= självspelande pianon. Annat är det i tex USA för dessa märken......... ursäkta off topic.

#69
2015-11-24 13:15

Vad hjälper det om denna opel håller bra kvalitet, skadan är redan skedd för länge sedan, då de bokstavligen rostade inför ögonen samt föll isär, minns en opel as cona jag hade tappade hela bakaxeln när körde på E18 !

#70
2015-11-24 16:13

Bilklok. Bilklok jag gick över ifrån KIA till Opel, nej inte för att vi blev otrevligt bemötta nejdå, gudbevars så är vi service minded och talar som ansvarsfulla vuxna. i hur många timmar som helst...
Återkommande "åtgärdade" elfel, en njugg attityd över rost på tak huv och baklucka på en ny bil, de var att se som skönhetsfel.
Jag är för gammal till att bråka utan går vidare för att jag kan det väl vetandes att om märket är redigt överreklamerat och suget stort, det tog en vecka att bli av med öket utan förlust för vår del.

Jag är glad att vi köpte Opel, skillnaden är mils vidd vad gäller hela bilen och jag har följt Opel i tio år , pratat med besikningsmän, hängt på forum osv så jag gick inte i blindo.

#71
2015-11-24 18:28

Blev några reaktioner på min kommentar "vem vill bråka med KIA om garantiärenden i 7år" . Skrev de lite skämtsamt med glimten i ögat utan avsikt att reta upp någon. Men faktum är väl att KIA bla fällts av marknadsdomstolen då de vägrat garanti om inte bilen servats hos dom.
Min menig var att jag hellre har en bil (med kort garanti) som fungerar än en (med lång garanti)som ska in på ständiga garantiåtaganden.
Är inne på 5e året med min Insignia 2.0T/AT6 utan ett enda garantiärende. Faktum är att räknar jag med min förra bil , en Opel Vectra C 2.0T Caravan 2004 som jag köpte 2005 så har jag det senaste 10 åren inte besökt bilverkstad annat än för årlig service. Så ska bilägande vara.

Åter till Astran så var jag och provkörde den igen idag (bilfeber är svårbotad). Det är faktiskt en riktigt trevlig bil och det lutar åt en beställning, kanske Sport Tourern som dock börjar levereras först i mars/april. Om jag kan skiljas från Insignian.

#72
2015-11-24 21:26

Man kan konstatera att inget bilmärke är helt utan fel och brister och att vi alla har olika preferenser! Lars58 är jättenöjd med sin Insignia, medan en av mina närmsta kollegor var glad att bli av med sin Insignia tjänstebil som hade en del elfel. Han kör numera en XC60 och är väldigt nöjd, bl.a. med komforten. Efter en fyratimmarsresa i det passagerarsätet blev inte jag lika imponerad. Då kliver jag ur min egen bil efter en 11-timmarsresa till Italien i bättre skick. Jag själv är alltså rätt hyfsat nöjd med min Scenic medan en annan kollega slet sitt hår över förra modellen av Megane som hade en mängd fel som avlöste varandra. Har man haft tur med ett bilmärke, så är man rimligen mer benägen att köpa en ny av samma tillverkare än om man bara haft strul med eländet! Sedan finns det ju extremt märkestrogna som aldrig skulle kunna erkänna att det är något som helst fel på deras älskade bil som skurit för bara tredje gången.
Jag hade förresten gärna köpt en ny Opel för jag tror säkert att de gör bra bilar, men det kommer inte att hända förrän de har fem års nybilsgaranti eller mer.

#73
2015-11-24 22:00

Bilklok. Megane o Scenic, en suring o en goding.

Vad som o mitt tycke skiljer fransoserna ifrån de övriga är att inom ett o samma märke så bör man veta vilken modell som är dålig o vilken som är... harkel....den bättre.
Farsgubben som var svårt Peugeot biten visste om detta redan på Hedenhös tid och berättade om detta fenomen i för fransmännen mindre smickrande ordalag, kort sagt så har de lite svårt med att hålla en rak linje...

Sugen på en Citroen Cactus faktiskt men aj aj risken är överhängande att man står där sedan med ett flipperspel som blinkar TILT och jag äger inte den sortens humor att jag glatt börjar tralla don`t worry bee happy!

#74
2015-11-24 23:57

I avsaknad av fakta och kunskap hänfaller människor lätt åt vidskepelse och lyckoamuletter för att våga sig ut i det stora okända.
Istället för att nöja sig med detta och tro på saker som inte är riktiga borde man försöka vinna den kunskap som saknas.

#75
2015-11-25 04:36

Skulle vilja göra en komplettering gällande ett tidigare skrivande om C-stolpen och de balkar som döljer sig I den.
Jag har nu studerat fotografier på en bil ännu mer noga än tidigare och nu lägger jag märke till att ritningen och dessa bilder inte stämmer överens, tydligen kan ritningen tolkas på olika sätt.
Bilderna av den verkliga bilen måste bedömas som mest korrekt och de visar något nytt och annat än vad jag tidigare tyckte mig se.

Jag nämnde att det finns en balk som går från hjulhuset över taket och sedan möter en annan balk från bagageutrymmet som går ner i golvet, det var allt för blygsamt tolkat.
Faktum är att det är samma balk, den går tvärs över hela hjulhusets bredd och ytterligare 4 cm in i bagageutrymmet, dess dimensioner är enorma, uppskattningsvis - minst - 25-30 x 10-12 cm från ytterskärm till bagage och tjänstgör samtidigt som det stöd baksätets ryggstöd vilar mot.

Vridstyvheten och styrkan i karossen uppges vara 2,2 % högre än i den gamla.
Karossen tycks man inte sparat in vikt på genom att ta bort något, utan bara genom lättare stål, genom att göra den mindre och stötfångarbalkarna i aluminium.

#76
2015-11-25 10:24

75+ inlägg på en artikel runt nya Opel Astra är minst sagt imponerande. Och de flesta inlägg är konstruktiva inlägg. :-)
Speciellt kul att läsa inlägg där personer varit och provkört eller kommer med kompletterande fakta såsom N-iklas inlägg.

Gillar nya Astran skarpt men för mig faller det på att det inte finns någon plug-in Hybrid eller Gasvariant på marknaden ....än. Spionbilder och rykten säger dock att något sådant är på väg.

Sen undrar jag hur det är med ÅF? De bilhallar (2 kanske 3 st) jag besökt som säljer Opel brukar sälja 3-4 andra märken och har inte ingett något större förtroende. Det kanske ska tilläggas att det var ett par år sedan jag var hos en Opel ÅF.

#77
2015-11-25 12:11

Även jag kommer ta mig iväg och prova denna modell. Fast jag inväntar en AWD i XC-stuk innan det kan bli intressant på riktigt.

MVH AL

#78
2015-11-25 12:54

N-iklas.

Tummen upp för inlägg 74!

#79
2015-11-25 13:49

!...

#80
2015-11-25 14:22

Håller med Reverend Benny; för att Astra ska bli riktigt intressant så måste de skaka fram ett "verkligt" miljöalternativ för gasdrift eller en laddhybrid. Vore konstigt ifall de inte jobbade med det då Golf finns i alla utföranden - TGI, GTE och e-Golf.

#81
2015-11-25 16:17

Så kom då papperstidningen idag med det riktiga eldprovet för Astra. Duellen med Golf och Focus som Opel haft som måttstock.
Liksom jag upplevde vid provkörningen, så fick den nu av VIB idel lovord och är nu den nya ledaren i klassen. "Astraklassen" Bra jobbat Opel.

#82
2015-11-25 16:21

Lars58, vann Astran testet mot dom andra!?

#83
2015-11-25 16:25

JA

#84
2015-11-25 16:28

Lars58, jösses vilken skalp! :D

#85
2015-11-25 16:47

Minsann...
Jaha, har slagit Golf en gång förut i ett tyskt test men var ändå lite oväntat.

#86
2015-11-25 17:08

Undrar om man klagade på knapparna som vanligt?
Där tycks vi bilägare ha en hel del att lära och jag lär gärna ut det.

Klimatanläggningens knappar är numera inte lika överlägsna som de var på den gamla bilen.
Men trots det är dessa ändå fulla av intelligenta egenskaper, om man bara kan genomlida en timmes tröttande studier.

Innan man förstått eller lärt sig hur det är utformat och fungerar kan det förefalla komplicerat men när man väl förstått fungerar det väldigt bra.

Det viktigaste är att alla funktioner och ändringar man utför på klimatanläggningen genast visas på skärmen vilket innebär att man inte behöver rikta blicken ner eller koncentrera sig på knapparna mer än en sekund.
Blir det fel är det bara att trycka en gång till så återställs ändringen, inte speciellt svårt.

Vridrattar är betydligt värre eftersom de inte bara är av och på utan kan bläddra fram en hel mängd funktioner efter varandra.
Kräver mer uppmärksamhet och visas det sedan dessutom inte på skärmen…

I nattmörker kan alla lysande symboler se lite många ut men detta är bara en synvilla.

Knapparna är noga uppdelade i grupper som var och en har sin specifika funktion, det finns därmed ingen orsak att fladdra omkring och leta.

(En viss anläggning jag sett hade två vanliga fyrkantiga knappar för fläkten, den ena satt längst till vänster i knappraden den andra längst till höger.
En annan hade en enda vanlig knapp i mitten för fläkten, underligt, ologiskt och rörigt.)

En funktion till vänster - tre knappar, en i mitten - tre knappar och en till höger tre knappar, skilda åt med en fast styrlist som man kan känna med känseln.

Knapparna till vänster har sina indikeringslampor uppe till vänster, de i mitten har en extra kant i nederdelen av knapparna som gör dem aningen längre än de övriga med ett något större grepp för fingret att fastna på eftersom det är de man ofta använder och där sitter indikeringslamporna längst ned i knapparna, de till höger har lamporna upp till höger.

På detta sätt försöker man öka avståndet mellan indikeringslamporna så att man lättare ska kunna skilja dem från varandra.

Vet man inte detta har man ingen glädje av det men vet man det är det till hjälp.

Styrknapparna för klimatanläggningens olika funktioner sitter i den övre raden och är placerade efter prioritet, synkronisering, elbakruta och max defroster sitter man inte och trycker på oupphörligt, så de är längst bort, luftinställningar oftare så de kommer närmare och återcirkulation och ac av och på ofta, så de sitter närmast
Allra närmast sitter av och på knappen för hela anläggningen.

I den undre panelen som har en annan form än den övre (och i dagsljus bidrar till att underlätta finnandet av samtliga knappar och funktioner genom att bryta upp den ensidiga placeringen av knappar i ett enda band eller rektangulär panel som är så vanligt) sitter en horisontell knapp med en skålformad kant för fingrarna att få grepp på för fläkten som ökar när man trycker i bortre kanten och minskar i den närmaste, helt logiskt.
Fläktens indikeringslampor löper horisontellt med knappen i ett rinnande band motsvarande hur man trycker.

Vid sidan om denna knapp sitter vertikalt två knappar för stolarna, värme överst och kylning under, även detta har en tanke, temperaturen ökar uppåt och sjunker nedåt alltså placeras kylningen i den nedre knappen och här är varningslamporna tre vertikala i varje knapp och lyser rött för värmestolarna och blått för kylningen till skillnad från de andra lamporna som är horisontella och lyser gult.

I botten av panelen sitter sedan knapparna för elvärmd ratt och automatstyrning av klimatanläggningen vars lampor sitter uppåt inåt.

Knappen för autostyrning är den enda som inte är helt logiskt placerad men om den satts i övre raden skulle den ha förstört harmonin med tre knappar i varje grupp och gjort alltsammans mer komplicerat, samtidigt är den i praktiken lättare att hitta där den sitter nästan ensam.

Sedan ju enklare utrustning desto färre funktioner.

En funktion som faktiskt inte alla har är möjligheten att kombinera luftflödet valfritt som man själv vill, många har bara ett antal förinställda kombinationer – detta är irriterande.

Inte helt ovanligt är också att många anläggningar har knappar på utsidan, bredvid vridrattarna, detta komplicerar eftersom rattarna då plötsligt sitter mitt i knapparna och ofta något skymmer de yttre knapparna på höger sida.

Rattarna för ventilationsmunstyckena visar med den vita markeringen åt vilket håll man skall vrida för att öppna och stänga.

Lyxversionerna levereras med elvärmt baksäte.

7 olika funktioner i klimatanläggningen inklusive elbakruta och stolar kan ställas in att ställa in sig automatiskt till förvalt önskat läge när bilen startas, exempelvis på vintern så att man sliper trycka på en mängd knappar varje morgon.

#87
2015-11-25 19:44

Astra slog fuskGolf, Heja Astra!

VIB har lyssnat på dig, Vidstige.......;o)

#88
2015-11-25 20:13

Ja så nu är alltså utfallet i biltesterna tillförlitligt, när det går i den subjektiva riktning som behagar vissa. Ja det är tur att ni inte ägnar er åt journalistik eller ingenjörsmässigt arbete, den saken är klar. :-)

Men kul att Astra visat sig vara en bra produkt. När den kommer i fler utföranden så kanske den går att sälja för sin produktionskostnad och då kanske GM behåller Opel.

MVH AL

#89
2015-11-25 20:27

Shogun, ja möjligen gav min "kampanj" lite påverkan och skäl till eftertanke liksom mer objektivitet hos redaktionen. :)

Kul om det är så och då kanske jag till och med kan börja fundera på att börja prenumerera igen på Vi bilägare i framtiden. Måste ju hur som helst köpa detta nummer!

Och förstås grattis till Opel, kanske kommer man trotsa alla belackare nu och börja göra vinst! Helt klart ett underskattat märke numera även om många tyvärr inte förstått det.

#90
2015-11-25 20:29

Hej!
Vi har bestämt oss för att köpa en Astra Sports Tourer. Det vi funderar över är om vi ska beställa den nu, och få den levererad i april/maj. Eller vänta tills den kommit ut? Finns det någon risk att paketen som man kan beställa till, kommer att ändras senare? Tex. få nyckelfritt tillval till Enjoy som inte finns idag utan bara till Dynamic. Hoppas ni fattar vad vi menar.

Mvh. Jokman

#91
2015-11-25 20:39

Ja med en normal vinstnivå om 2% så tar det väl bara en sisådär 20 år för Opel att gå på ett ut, kontra de 120 miljarder man förlorat hittills. Som sagt: Detta är en ödesmodell för hela koncernen.

Sedan utgår jag från att ViB inte låter sig påverkas av yttre krafter, eller allehanda fanatiker. Så oprofessionella tror jag inte att de är. Har Opel byggt en testvinnare så har man, oavsett vad vissa fundamentalister försöker få igenom via tidningens hemsida.:-)

MVH AL

#92
2015-11-26 13:20

Riktigt snygg liten rackare. Men varför har dom gömt bakre blinkers så långt in i bakljusarmaturen. En annan sak är att dom borde ha gett flera chansen att få bra belysning. Matrix borde vara standard i alla modellvarianterna.

#93
2015-11-26 15:39

Den här bilen har inget speciellt utan ser ut som vilken anonym japansk eller sydkoreansk bil som helst. Tryck dit Hyundais, Kias eller Nissans märke så är det en Hyundai, Kia eller Nissan.

#94
2015-11-26 15:54

Fast så mycket bättre!

#95
2015-11-26 15:59

Beror på att Hyundai, Kia och Nissan kopierat Opels designtraditioner, liksom de flesta gör.
Bortsett från alla detaljer är det ingen dramatisk skillnad mellan denna och Kadett 1985 som var först i världen med den designen, hur såg Hyundai, Kia och Nissan ut då?
Jo som lådor - väldigt likt alltså...

#96
2015-11-26 16:50

"Styrknapparna för klimatanläggningens olika funktioner sitter i den övre raden och är placerade efter prioritet, synkronisering, elbakruta och max defroster sitter man inte och trycker på oupphörligt, så de är längst bort, luftinställningar oftare så de kommer närmare och återcirkulation och ac av och på ofta, så de sitter närmast
Allra närmast sitter av och på knappen för hela anläggningen."

Jag har i alla fall aldrig tryckt på knappen för ac på eller av, återcirkulation någon gång. Defroster och elbakruta ett stort antal gånger. Så dessa knappar ska sitta närmast. Opel har fått allt om bakfoten precis som N-iklas. Allt är inte guld som glimmar bara för det står Opel på broschyren.

#97
2015-11-26 16:58

Rent spontant så tycker jag inte att det ser ut att vara fler knappar här än på Volvos (korkade) svävande mittkonsoll. Där är ju massor av likadana små knappar.
Men, det är ju Volvo och då är det förstås bra...

#98
2015-11-26 17:03

"Och bara för att det står VW på det", så är det bara fusk........;o)

#99
2015-11-26 17:10

Knapparna sitter på rätt plats i alla fall Shogun.
Och man slipper få japanska skitairbags i nyllet.

#100
2015-11-26 18:31

Shogun, lite komiskt när det finns folk som på allvar menar att Vi bilägare är 100% objektiv när dom närmast som standard utsett VW till testvinnare. Jag tror inte Astra vunnit om inte VW skandalen hade varit ett faktum, det krävs ibland starka grejor för att folk ska vakna upp. Nu ser jag fram mot en tid där det blir variation och där även japanska och koreanska märken kan vinna tester. Ja till och med franska, även om det lär svida extra hos vissa, lol. Mångfald framför enfald alltså.

#101
2015-11-26 20:27

Om man måste sätta på defroster och elbakruta stup i kvarten så har man helt enkelt en dålig bil som bums fryser och immar igen hela tiden.
Och stänga av dem behövs inte eftersom det sker automatiskt.
Om nu bilen har sådana finesser.

Och dessutom på Astra kan sådana saker ställas in att starta automatiskt varje gång man startar bilen utan att man behöver trycka på någon knapp.

Och hela frågan är löjlig eftersom det mer är en fråga om filosofisk teori som handlar om vad som är upplevt som en prioritet snarare än en praktisk funktion eftersom dessa två knappar även när de sitter till höger inte befinner sig mer än 6-7 cm från den plats de skulle ha haft om de suttit till vänster och i så fall hade återcirkulation som borde vara en väldigt flitigt använd, knapp betydligt oftare utnyttjad än defroster och elbakruta, hamnat längst bort, absolut inte bättre.
Återcirkulation är den viktigaste knappen eftersom den förhindrar dålig lukt och giftiga ämnen som dieselavgaser att komma in, sådant kan verkligen förstöra dan.
Fast jag har märkt att jag ofta är ensam om att använda den, dumt folk bakom ratten alltså som gärna låter skräp komma in.

#102
2015-11-26 20:43

N-iklas: Håller med om att frågan egentligen är löjlig då knapparna befinner sig inom räckhåll.
Man hittar nog rätt ändå vad man än har för bil.
Men den där funktionen med att man kan ställa in så det startas automatiskt vid start av bilen.(på Astran då)
Är det styrt av temperatur eller vad.

#103
2015-11-26 21:54

Ser aldrig nåt behov att använda återcirkulations-knappen - i alla fall inget som yttrar sig via illaluktande luft i bilen. Troligen beroende på ett synnerligen effektivt kupé-filter vilket visade sig under "Den stora skogsbranden" för ett drygt år sen när det var mycket stark rökluft utomhus men när jag satt mig i bilen så märktes inget av detta. Men det kanske är en speciell VW-finess...:)

#104
2015-11-27 02:34

Hur kupefilter fungerar rent upplevelsemässigt i praktisk användning på Opel vet jag inte eftersom jag nästan aldrig åker i någon med den utrustningen, däremot Toyota, VW, Ford och Hyundai och där vill jag ofta använda återcirkulation.
Om det kommer ett stort sotsvart moln från bussen framför litar i varje fall jag inte på att något filter ska trolla bort allt som det för med sig.
Dessutom är jag överkänslig för lukter, jag känner diesellukt där andra säger att de inte märker någon lukt alls, men så har jag också levt i skogen och naturen hela livet och är inte van vid smutsig luft.

Och som sagt, på det lilla antal bilar som har automatisk visning av klimatfunktionerna på skärmen genast när man ändrar något får man en stor hjälp som är en faktor att beakta.

Faktum är att jag är inte helt på det klara med exakt hur det automatiska systemet styrs, men jag tror att man måste läsa på bilens skärm för att få detaljerad information för exakt hur och på vilka sätt man kan ställa in det.

Följande text beskriver funktionen:

Klimat & luftkvalitet

Auto-fläkt högsta hastighet: Ändrar
nivån på kupéns luftflöde när
klimatregleringen är i automatiskt
läge.

Luftkonditioneringsläge: Kontrollerar
kylkompressorns status när
bilen startas. Senaste inställning
(rekommenderas) eller antingen
alltid på eller alltid av vid start av
bilen.

Automatisk kupézonstemperatur:
Växla mellan temperaturinställning
i enkel zon eller i dubbla
zoner.

Automatiskt kylda stolar: Aktiverar
den inställda ventilationen
automatiskt.

Automatiskt värmda stolar: Aktiverar
den inställda värmen automatiskt.

Automatisk avimning: Underlättar
avimning av vindrutan genom
att automatiskt välja lämpliga inställningar
och automatiskt luftkonditioneringsläge.

Automatisk avimning bak: Aktiverar
den uppvärmda bakrutan
automatiskt.

Det finns ett system som analyserar luftkvaliten och luftfuktigheten i kupen kopplat till återcirkulationen, rent teoretiskt skulle det t.ex. kunna fungera som ledning för elbakrutan och avimning av vindrutan men jag har inte lyckats få fram någon så djupgående teknisk beskrivning än.

Värmestolarna beskrivs med följande text:

"Automatisk sätesvärme.

Beroende på utrustning kan den automatiska
sätesvärmen aktiveras på
menyn Personliga inställningar i Info-
Display.

När den är aktiverad startas uppvärmningen
av sätena automatiskt när
bilen startas. Aktiveringen bygger på
flera parametrar som bilens innertemperatur,
solens intensitet och riktning
och den elektroniska klimatregleringens
temperaturinställning för förar och
passagerarsidan.
När bilens kupé värms upp reduceras
sätesvärmens nivå automatiskt tills
den slutligen stängs av. Den nivå som
tillhandahålls för sätesvärmen under
automatisk drift visas av indikeringslamporna
till de uppvärmda sätena.
Om passagerarsätet är tomt aktiverar
den automatiska sätesvärmefunktionen
inte sätesvärmen för det sätet.

Sätesvärmeknappen kan tryckas in
när som helst för att lämna den automatiska
sätesvärmen för respektive
säte och sköta det manuellt."

#105
2015-11-28 13:24

Nu Årets bil i Danmark och ligger sämst 2:a i tävlingen AutoBest, grundades 2001 i österuropa och konkurrerar nu med "Årets bil", journalister från 26 länder deltar, däribland Sverige och Norge, vinnaren presenteras 15 december.
Tävlingen har redan utdelat ett säkerhetspris för strålkastarna.

#106
2015-11-28 15:42

Segrare även i kompaktklassen i Das Goldene Lenkrad, AutoBild.dehttp://www.autobild.de/specials/special-goldenes-lenkrad/

#107
2015-11-28 16:26

Jag nämnde det någon gång i början eller i förra artikeln, men den vann inte bara sin klass utan fick högst poäng av samtliga bilar i samtliga klasser - viket gör det mer än speciellt.
Vinst marginalen i Danmark var också relativt stor, 140 mot 99 poäng för 2:an XC90

#108
2015-11-29 19:44

Senaste vinsten är Årets bil i Skottland som precis droppade in.

"Vauxhall triumphed winning three category awards, including Family Car and Eco Car for the Astra."

#109
2015-11-29 20:04

Kul att det börjar lossna för Opel och att Astran håller i längden. Ska iväg och kolla på den någon helg för skojs skull, hade varit kul att klämma lite på inredningen och jämföra mot Leonen.
Däremot känns priset Eco Car rätt förvånande, nu har jag inte läst motiveringen men den erbjuds ju bara med Diesel eller Bensin så det låter väldigt skumt, om nu Eco inte helt plötsligt blivit en förkortning för Economy.

#110
2015-11-29 20:28

Ekonomi är troligen vad som avses, det här året har motiveringen varit luddig, men i engelska tester har man hyllat dieselmotorn för sin låga förbrukning i förhållande till prestanda.
Kanske också en baktanke för 1.0 med Easytronic som ger motsvarande låga siffror för bensin.

#111
2015-12-02 22:01

Efter att ha studerat tidningen är det bara att säga att resultatet var väntat.
Ingen otvetydig eller enkel seger och avslutas med reservationen att blir det inget bra resultat i krocktesterna ogiltigförklara man hela resultatet.

Nu kom lägligt krocktestet och visade på mycket bra resultat, ingen klart svag punkt överhuvudtaget, bra skydd mot nackskador, lika bra i baksätet och slår tydligt Audi A4 som helhet vilket får sägas var ett resultat att vara nöjd med.

Testet kommer väl här också med tiden och då finns det mycket att kommentera.
vi bilägare har i varje fall på en liten punkt man speciellt uppmärksammar, gjort bort sig med besked och framstår som rent korkade.
Läser man inte instruktionsböckerna till sina bilar?

Eller nej förresten gör man nog inte det, de flesta instruktionsböcker (men exempelvis inte Opels, varför man borde ha lagt några minuter på den) tycks vara tänkta för en specialkurs på tre månader inför högskoleprovet, om man försöker hitta en funktion i bilen har man antingen enastående tur eller så får man läggas in på klinik för sex månaders psykiatrisk terapi efteråt.
Speciellt VW instruktionsbok framkallar eder och förbannelser som skulle få den blodtörstigaste pirat att blekna.

#112
2015-12-04 21:46

Så var den beställd :-) . Blir en Dynamic 1,4T 150hk/MT6. Färgen får jag lov att fundera på över helgen. Power Red som på bilderna här eller Deep Sky Blue.

#113
2015-12-05 10:14

Kul Lars58! Hoppas du blir nöjd och friskt vågat av dig att köpa en så ny modell, det är ju inte ovanligt med barnsjukdomar (oavsett tillverkare). Berätta gärna på forumet hur du upplever ditt köp.

MVH AL

#114
2015-12-05 16:44

Deep Sky Blue är är min favoritfärg sedan... undrar om inte första bilen med en sådan blå färg var Diplomat Coupé.
Fördelen är att den bryter snyggt mot alla detaljer, krom och framhäver alla veck och linjer.

Gällande kvalitet finns det skäl att förmoda att det finns en bra sannolikhet för bra byggkvalitet, så långt går det att säga hittills, p.g.a. resultaten i krocktestet där man kan konstatera att Astra uppvisar ingen svaghet i material eller montering på någon enda punkt.
Vilket dock Audi och Jaguar gör.

Bortsett från de största SUV som knappast är normala bilar, så bland vanliga bilar visar Astra total avsaknad av detaljer som går sönder eller lossnar på andra platser på bilen vare sig på in eller utsidan, vilket det gör i stor mängd på nästan alla de övriga personbilarna där vissa sprider delar omkring sig i skandalös omfattning, även efter stolpkrocken sitter alla dörrlister och övriga detaljer på sin ursprungliga plats utan att ha flyttat sig det minsta.

#115
2015-12-06 11:59

Nu var det inte detaljkvaliteten jag tänkte på N-iklas utan att de allra flesta nya bilar har fler fel i introduktionsfasen än efter några år på marknaden. Slår man till på en helt nyutvecklad produkt bör man ha det i åtanke, och detta oavsett tillverkare.

Angående att detaljer lossnar vid krockprov så är det inte nödvändigtvis negativt. Men det beror förstås på vad det är som givit efter och på vilket sätt.

MVH AL

#116
2015-12-06 18:23

Självklart men DET är vad man kan säga så långt, hur övrigt fungerar går ju inte att säga så mycket om än även om man kan ha sina högst personliga gissningar...

Att en bil sprider dela omkring sig på utsidan och speciellt på insidan kan rimligen aldrig vara bra.
Speciellt detta med att föraren i A4 får en rejäl smäll av den lossnande inre backspegeln kan rimligen inte ses som positivt.
Och t.ex. om tanklocksluckan ramlar av i en frontsmäll är det svårt att tolka det som att det är ett resultat av genomtänkt avsikt, vilken rimlig bra anledning finns det till att dumpa tanklocket i en olycka?
För att inte tala om att sprida delar och splitter och glas från yttre backspeglarna vida omkring eller att bakrutan splittras och täcker grannskapet med glassplitter eller att osv. ?

#117
2015-12-07 20:23

65 000 beställda till sista november, en rimligt bra siffra eftersom de flesta som lagt en beställning inte sett någon i verkligheten, ett visst mått av förtroende därmed.

#118
2015-12-09 18:24

Astra har precis valts till Årets Bil i Litauen och även som vinnaren i kategorin"optimal bil".
Därmed en trippel i Årets Bil titlar så långt, och två till är möjliga.

#119
2015-12-09 20:03

Jag skall överväga köp av Astran, om nu någon bananrepublik utser den till årets bil.

#120
2015-12-09 20:20

Tycker man att...

Gyllene Ratten i Tyskland.

Årets Bil i Danmark.

Årets Bil i Skottland.

och i Litauen

Och placeringen som storfavorit till European Autobest 2016 och Årets bil I Europa liksom tre vinster över VW Golf i Europeiska tidningar var av en i Vi bilägare bara är strunt, så får man naturligtvis hysa den åsikten.

#121
2015-12-10 04:45

Astra är fortfarande överlägset bäst i den här klassen. Men opel Sverige orkar säkert inte marknadsföra den här heller. Insignia får topp betyg i tester och av ägare men marknadsförs inte. Varför? Opel har ju så jäkla bra bilar..

#122
2015-12-10 14:12

Insignia hade en smula internet reklam i början sedan har den inte hörts av.
Konkurrenterna ligger hårt på med sina modeller.
Och Opel säljs nästan uteslutande i varuhus i Sverige, det gör att märke inte får uppmärksamhet, i östeuropa finns det Opelförsäljare med storslagna anläggningar.

Däremot kan man inte klaga på broschyren på Nya Astra, den är verkligen i klass med det bästa, bara den bidrar till ökad köplust.

#123
2015-12-23 18:07

Årets bil i Rumänien, det blir fjärde årets bil utmärkelsen, genomgående små marknader utan egen bilindustri, Danmark och Skottland har lite gemensamt med Rumänien och Litauen?
Någon orsak till trenden borde det finnas.

#124
2015-12-23 18:15

Jag som trodde Dacia tillverkades i Rumänien...

#125
2015-12-23 18:24

Lätt att glömma bort Dacia, en extra billig Renault, inget man belastar minnet med.

#126
2016-01-23 18:58

Har lånat hem nya Astra Enjoy med 1.0 liters motor med turbo. Fin motor, räcker bra. Varvar ca: 2500 i 100 km/h. Känns lagom. Dock tycker jag den drar rätt mycket soppa. Styrningen är dessutom på tok för lätt utan någon vägkänsla. Rätt dålig stereo också. Dessutom rejält bullrig med dubbade vinterdäck. 3,5 av 5 poäng av mig. Leon och Mazda 3 är enligt mig bättre köp.

#127
2016-01-24 15:05

Vad som är ett bra köp av ny bil beror på vilka fel och brister man kan blunda för.
Det finns ingen ny bil som är utan påtagliga brister på minst några punkter.
Så den där felfria ny bilen - den finns inte.

Äldre bilar är bättre.

#128
2016-03-10 15:06

Hej Japsen #126. Helt rätt jag provkörde en Volvo 142 nyligen, och den var också bullrig samt drog mycket bensin. och vägkänslan var inte bra . Dessutom provade jag nya Mazda 3 den gick jättetyst men radion hade väldigt lågt ljud, märkligt! Men sedan tog jag av mig hörselskydden och då blev ljudet i radion bra men gud vilket högt vägljud den hade, så den gick också bort . Fast det är klart det var ju nya Opel ASTRA vi skulle snacka om här:)

#129
2016-03-14 14:16

Jag har provkört den, tystare vägljud än mina VW Golfar 2014-16 rymligare baksäte. Får med andra ord plats med benen där bak. takhöjd fram o bak god. Trevlig och "mjuk" i fjädring utan att vara gungig. Men styrningen är bättre i mina Golfar och då närmast i rondeller och runt gathörn. Astran har nästan tre rattvarv vid fulla rattutslag. Min Golf GT 2014 har 2,1 progressiva rattvarv vilket jag uppskattar mycket, min andra Golf 2016 typ originalversionen 2.7 rattvarv inte så oäven men sämre än GTn. Sämst styrning blir då Astran i mitt tycke, men på raka upplever jag alla tre som ganska lika. Tyvärr har den inte adaptiv farthållare, viket jag lärt mig uppskatta i mina Golfar. Och då har jag ställt in farthållaren på det längsta avståndet, all den stund jag inte gillar att ligga nära bilen framför.

#130
2016-03-23 14:24

Om man reserverar sig för modellen Dynamic som har varierbar styrning med en sportknapp som ger mer direkt styrning än normalt.
Själv blir jag förskräckt över 2,1 varv, en sådan bil skulle jag inte trivas med till vardags, bara som leksak en kort stund, jag vill ha en bil man kan slarva med utan att det genast innebär att man riskerar en olycka genom att den blixtsnabbt "sticker iväg".

#131
2016-04-07 16:13

Hej N-iklas #130 . Det tycke frugan också. Gissa vilken bil hon föredrar idag , och då endast för styrningen skull. Och hon kör som jag lugnt.

mvh VW Polo 2012

#132
2016-04-07 19:00

Tja alla kan ju ändra sig, falla för frestelser mer än förnuft, fast jag ändrar mig inte eftersom jag är van vid en 6-cylindrig Omega och det finns ingen bil som liknar den i körkänsla, alla är sämre helt enkelt, ändå är den inte lika bra som Senator.

Jag hade en ny Focus en vecka förra sommaren och den var ju nog så rolig och exakt i kurvorna, centimeterprecision, men det märkliga är att jag kan köra precis lika snabbt och exakt i samma kurvor med min Omega, trots att den har fler rattvarv och är lugnet själv.
Men det lugnet kunde å andra sidan Focus inte erbjuda.

De som har en 6- cylindrig Omega är lätt räknade, så det är nog lite svårt att sätta sig in i hur man påverkas av en sådan bakgrund.

#133
2016-04-08 08:56

Hej igen N-iklas #132 du snackar om förnuft, men hade du läst ordentligt så skulle du sätt att jag skrev "men på raka upplever jag alla tre som ganska lika" Och så skriver du " fast jag ändrar mig inte eftersom jag är van vid en 6-cylindrig Omega och det finns ingen bil som liknar den i körkänsla" Det uttalandet säger ju allt.
Förresten vad är det för årsmodell och modell på din fantastiska Omega ?

#134
2016-04-08 21:17

Tja det var - knappast menat som anmärkning - mot något.
Frågan har nog blivit lite större än motiverat.

Men undrar om det jag skrev kan missförstås?
När jag skrev att ingen är bättre, alla är sämre så var det självklart enbart min personliga upplevelse, det JAG trivs med och uppskattar - och inget annat - eller mer.

1991 2.6 GL, mindre utrustning vilket jag ser som positivt, vill slippa byta remmen så 93 är sista modellen.
Misstänker att det råkar vara så att denna Omega passar min personlighet, vi är som "gjorda för varandra", jag tror... att sådant faktiskt har praktisk betydelse.
Samma bil som när jag tog körkort osv., inte en bil utan en familjemedlem.

Annars har jag i dag (till allmän häpnad) studerat Astran för första gången, men inte kört den eftersom det var lite tid.
Dock kan jag säg att min omedelbara reaktion är att det finns EN stor och tydlig, bra nära, avgörande skillnad mellan Golf och Astra - bortsett från hur det är att köra, som jag alltså säger lite om.

Och det är känslan.
Astra är mycket roligare, mer spännande och passionerad från första stund man ser den.

Redan dörrarna är en stor skillnad, vilket man kan missa om man inte tittar specifikt på den detaljen.
Golf har inte samma tyngd i dörrarna och inte samma bedövande känsla av massiv kvalitet i handtagen och Astrans dörrar har egenheten att om man stänger dörren till omkring 15 cm öppen tar mekanismen över och stänger bestämt dörren själv med en tyngd som vilken Mercedes som helst.
(Dock är kanske inte tillverkningen helt perfekt justerad ännu, en bil i hallen hade klart svagare "självstängande" effekt i dörrarna - om det nu inte är en hemlig lyxdetalj ingen kommit i håg att påpeka? För det var en toppversion som hade det mycket tydligt och en grundmodell som var mer "normal" i funktionen?)

Golf har inget sådant, dörrarnas mekaniska funktion är fint och bra och fungerar helt normalt, men det finns inget "extra" utöver det.
Astras dörrar är fascinerande, jag öppnade och lät dem stänga sig själva tio gånger i rad för att det var så kul.
Om man bara rycker upp dörren och smäller igen den utan att veta om detta så missar man det säkert, vilket de flesta gör eftersom jag bara hört en annan person nämna detta.

Sedan är allt man ser roligare, det känns som att det är passion, känsla genom visuellt intryck och utförande och helt enkelt kul vart man ser - i jämförelse med motsvarande standard modell av Golf.

Listan på alla små detaljer och utrustningsfinesser som Golf har och Astra saknar känns plötsligt inte viktiga - hur underligt det än kan förefalla.
Visst har Golfen allt det där men den är ju helt grå, platt, trist, anonym, känslokall, man bara åker omkring och ärendet man ska utföra är det som upptar tankarna, bilen är något jag inte ens lägger märket till.
Är man passionerad Golfentusiast kan jag inte tänka mig annat än att man njuter av varje sekund - men den upplevelsen är helt bortom min förmåga att registrera.

Jag tycker man kan slå fast denna skillnad genast så blir det enklare att välja - ska bilen vara funktion, arbetsverktyg, rationell transport från A - B, är detta det viktigaste och bilen som upplevelse är helt ointressant, då är det stor chans att Golf passar bäst.

Gillar man att ha kul och tycker om att känna och uppleva saker, då är det solklart Astra som gäller.
Körintrycket borde inte påverka detta på något avgörande sätt, om man ska tro vad 200 provkörningar och tester påstår.

Bortsett från denna tydliga skillnad, går det att konstatera att avsaknaden av höjdjusterbart bälte lyckligtvis går att hantera genom att höja stolen och det går utan att man hamnar för högt, ringhandtaget för längdjustering av stolen sitter längre fram, är mycket lättare att få tag i och känns rejälare och större än det i Golf som jag alltid irriterande får fumla onödigt mycket efter.

Koppling och växellåda känns bra, men växellådan på gamla Astra var mycket mer imponerande i känslan.
Armstödet ska gå att justera fram - bak men jag lyckades inte göra det, trots att det ser enkelt ut när någon annan gör det.
Det allmänna intrycket var oerhört bra, kul, härligt designad inredning med väldigt vilsam och angenäm känsla, bättre benutrymme fram än Golf där hjulhusen inkräktar i sidled, men svart innertak är inget för mig, nix det gillade jag inte.

Perfekt, utan brister? - Nej - men på något underligt, mystiskt vis så gillade jag den förfärligt mycket trots det och skulle offra alla Golfens finesser för den upplevelse av rolighet med extra kul "detaljer", själ och personlighet som flödar i Astra.
Och den känns i karossen mycket mer välbyggd, påkostad och tyngre, det är ingen obetydlig detalj för helhetsintrycket.

Förresten har den en annan rolig detalj, när man låser upp bilen och den har I.L. Matrix strålkastarna så tänds alla lamporna upp i en svepande vågrörelse som en "hälsning" - kul igen...

En familjemedlem mer än ett arbetsverktyg - det är en träffande beskrivning.

Men detta är naturligtvis något hårddraget, visst duger Astra också i funktionalitet och som arbetsverktyg, det är bara inte lika övertydligt tydligt och inte det som först fångar den - stora - uppmärksamheten.

#135
2016-04-08 21:31

Ja du N-iklas #134 Nu blev det ju en mer komiskt när du talar om att den bil du hyllar är 25 år gammal !
Slutdiskuterat från min sida .

#136
2016-04-10 13:00

Efter att i dag ha tittat på de senaste nyheterna i utrustning som nu införs under våren och inte fanns när den kom förra året, noterar jag en detalj som i ett steg rätt dramatiskt förbättrar Astras praktiska användbarhet och till och med ger Golf en knock på nosen.

Nu finns som tillval för 2500, 40/20/40-delning på baksätet med armstöd och till och med "one touch"-fällning av ryggstöden.

Detta var ju en stor brist tidigare och just avsaknaden av finesser för bagaget var ju en plump liksom att man saknade armstödet - nu placerar man sig istället i topp bland de bästa när det gäller ryggstödens fällning och genomlastning.
En vanlig 5-d med 40-20-40 vet jag inte om det ens finns någon annan som har - nu?
BMW erbjuder det till vissa sedanmodeller utöver kombi, men det är inte riktigt samma typ av bil, eller skulle detta kanske ses som en av dessa "lyxbilsfinesser" reklamen talar om som Astra ska erbjuda?

(Det var ju "min" Omega som hade 40-20-40 först, dock först i världen kan kanske en Subaru ha varit 1985-86, men jag har aldrig fått det bekräftat.)

Detta var en av de punkter jag var mest missnöjd med, så att detta nu plötsligt blivit en av de bästa "grejorna" på bilen har påtagligt ändrat min tidigare försiktiga, avvaktande inställning.
NU - är detta en mycket bra bil!
(- Trots - några, i jämförelse - mindre - brister.)

#137
2016-04-14 11:10

I senaste topCar tar dom nya Astran på en 100 mils roadtrip och gör kopplingar mellan chassikänslan och BMW 1-serie:

"Absorption of road irregularities is first class, and the planted lithe character of the chassis puts me in mind of the BMW 1 Series. It goes where you put it, this car, and then stays the course, with minimal electronic steering drift. Gratifying indeed"

#138
2016-04-15 14:08

Ny vinst i Teknikens värld före 308 och Golf, men jämt, fritt val beroende på vad man söker.
Framgången är tydlig, T.V. brukar vara de som är mest dräpande kritiska mot Opel av alla, för att vinna där, om än lite, behövs det något sjusärdeles.

Bilden av att Golf är den snusförnuftiga "Volvo 240" transportören mellan A-B för den som inte direkt ser bilen som ett nöje, Peugeot 308 den franskt småtokiga för den som vill ha fantasifull, udda, originalitet och Astra den förnuftiga kompromissen med mer känsla, personlighet och fantasi än Golf men inte fullt så lössläppt som 308 med mer praktisk funktion.
Den är tydlig igen och gör valet relativt enkelt - om man uppmärksammas på detta.

En intressant detalj är att man konstaterar att Golf har aningen större benutrymme i baksätet trots att den är kortare än Astra.
En trolig förklaring är att kupén är mer framflyttad och ligger närmare framhjulen och därmed vinner några cm eftersom hjulhusen inkräktar lite för mycket fram i Golf men nästan inte alls i Astra vars kupé därmed bör vara placerad något längre från framhjulen.
Ett personligt val, men själv tar jag hellre ett par mindre onödiga cm i baksätet (eftersom Astra är rymlig) och slipper irriteras av ett smalt benutrymme, knöl under foten och smutsig golvmatta.

För egen del är det också positivt att 1.4 på 125 hk visar sig leverera 133 hk i verkligheten, bra mellanmotor.

#139
2016-04-15 19:44

Se där, ny vinst.

Angående baksätet, så blir då frågan om det sitter andra stolar i bilarna som testades i TV, än här i ViB när Astran vann det testet och även enligt ViB hade bäst baksäte ?!
Noterbart från ViB test är att Golfen hade klart kortast sittdyna i baksätet, men ändå hade mindre utrymme mellan baksätesdynan och framstolen än i Astran.

#140
2016-04-16 09:28

Märkligt, men Teknikens Värld brukar påstå saker som avviker, de är lite underliga, det är första och enda gången någon påstått att Golfen skulle vara större bak vad jag stött på.
Synd att de också avstod från undanmanöver denna gången, Astran lär vara bland de bästa enligt andra.

#141
2016-04-16 09:43

Märkligt att en så "fantastisk" bil inte säljer bättre än den gör i vårt land... Såg i februari-statistiken i senaste ViB att Astra sålda ca: 300 bilar och Golf ca: 1300 bilar - trots VW-skandalen. Och många klasskonkurrenter sålde också klart bättre än Astra. Sen vill jag inte kalla nya 308 för "småtokig" för den är i allra högsta grad lika "stram" som sina tyska konkurrenter och det är antagligen också grunden till att den blivit hyfsat populär.
Vill man ha ett alldeles utmärkt och rymligt baksäte i en Golf så väljer man Golf SV - och får på köpet en högre sittposition med enklare insteg. Passar utmärkt för oss som är lite bekvämare av oss (eller bara lite äldre) och inte gillar insteg och sittposition a'la sportbilar i vardagsbilen.

#142
2016-04-16 14:18

Tja, ett problem som jag brottats med i 25 år är hur man ska kunna karakterisera olika bilar så att det blir tydligt vilken karaktär och personlighet de erbjuder vilket underlättar ett val.
Jag söker skillnader mellan bilarna, om man omvänt istället söker bara likheter blir intrycket ett annat, men det är knappast något som är till hjälp när man ska välja - om alla påstås vara likadana.

Jag har ofta stött på personer som har en bil som enligt mig är helt olämplig för deras personlighet, behov och önskemål, det är alltid lika nedslående att se och hur skulle det kunna bero annat än på att man inte insåg vad det var för bil man egentligen köpte p.g.a. att informationen sa för lite om bilens karaktär och bara fokuserade på torra fakta och ekonomi.

Det vore olyckligt om någon som är perfekt för en Golf skulle köpa en Astra, då är det tveksamt om man blir nöjd eftersom en sådan person knappast kommer att sätta större värde på det speciella Astra erbjuder eftersom känsla för sådana ting i det fallet saknas.
Så att påstå att bilar är likadana när de inte är det är problematiskt.

Att kalla ex. instrumenten i 308 för "stramt tysk" är verkligen ett fundersamt sett att se på saken.
Designen är också mycket "fransk" (i varje fall i detalj, även om karossens uppbyggnad kopierar lådformen hos Golf) och utrustningen likaså.

Varför bilar säljer beror oftast på slump och tur, trender, nycker hos marknaden och framför allt marknadsföring.
Det är ju bara att se hur ofta argumentet att eftersom en viss bil säljer mycket så måste den ju vara förfärligt bra...

Om människor inte tog den omständigheten som ett köpargument som talar för just den bilen - så skulle de naturligtvis inte föra fram argumentet så otroligt ofta som de gör.

Vilket innebär att en bil säljer för att den säljer och detta upplevs som en god orsak att köpa vilket innebär att den säljer mer och fler tycker att det är en god orsakat att köpa och så fortsätter det.

En bil är för de flesta allt för komplicerad för att man ska kunna läsa in sig och bli expert på själva bilen och alla andra liknande bilar, utan man söker enkla sätt och indikeringar på vad som kan vara klokt att göra och om många andra gjort på ett sätt känns det tryggt att göra samma sak.

Så hög försäljning och fantastisk bil, det behöver inte alls vara samma sak - det kan räcka med att den är "bra", resten fixar ett positivt tänkande.
(Sedan om man plockar ut just Golf är det också så att den är skräddarsydd för att passa den breda massan, vara neutral och inte sticka ut med provocerande känslomässiga egenheter som riskerar att begränsa kundkategorin.)

#143
2016-04-17 11:42

När det ändå skrivits en del nyligen kan jag lika gärna lägga till en udda detalj, råkade få höra om på ett föredrag av den som var huvudansvarig för designen.

På instrumentbrädan löper som bekant en blank-matt silverlist eller man kan kalla den aluminiumlist, i den nedsvängda delen under skärmen har jag lagt märket till en skålformad fördjupning, jag trodde det bara var en dekoration för att göra formen mer sofistikerad, och det är det men den har också en annan uttänkt och medveten funktion kopplad till skärmen.

Meningen är att om man tänker trycka flera gånger på skärmen medan man kör så kan man korta ner tiden då blicken lämnar vägen genom att man placerar tummen i denna "ränna" och låter handen med det stödet glida i sidled medan man trycker på skärmen, då kan man se på vägen mellan tryckningarna utan att handen flyttar sig och ha kvar fingret på rätt plats på skärmen, kontrollen förbättras och tiden man tar blicken från vägen borde minskas betydligt.
Om man nu tycker att det fungerar i praktiken.
En kreativ ide i varje fall.

Fast om det nu är på detta sätt är det dumt att inte tipsa om det, detta har inte nämnts med ett ord någonstans trots att det i sin enkelhet kanske kan förbättra säkerheten vid användningen av skärmen.

#144
2016-04-17 17:18

Min enkla kommentar är nog att Opel vore väldigt märkliga i sitt tankesätt om inte också dom skapade nya Astra för att tilltala den breda massan eftersom dom helt klart behöver bilmodeller som säljer i stort antal. Och den enda möjligheten är nog att just tilltala den breda massan och inte bara märkesfantaster. I annat fall så är nog Opel snart ett avslutat kapitel vilket i sig vore tråkigt för även jag har tillbringat flera år och många mil i olika Opel-bilar.

#145
2016-04-18 10:03

Nja, det är bara delvis sant, en utomstående som inte känner till det interna resonemanget, sättet att tänka, värderingar, målsättningar, önskemål, visioner osv.
Kan inte veta något om det, men nej, inom Opel är man känslomässigt engagerade och ser inte på biltillverkningen som enbart en fråga om produkt som ska säljas i max volymer för att tillfredsställa aktieägare.

Man gör det inte mer än man måste och tvingas till och kämpar hela tiden för att finna sätt att både kunna tillfredsställa en större grupps önskemål samtidigt som man försöker göra det man själva vill göra, bygga bilar med känsla, passion och fantasi, man försöker vara djärva och nyskapande för att man vill, för att man tror på att det är det som är meningen.

Att sedan andra utomstående människor inte förstår, skrattar åt detta och hånar det som man alltid gör, och vissa extremister t.o.m. anser att det är brott mot mänskligheten att vilja göra något annat än en död plåtlåda.
Ändrar på inget vis faktum.

Nya Astra vänder sig till en större kategori än någon Opel gjort sedan början av 90-talet, med synbart resultat av framgång, men trots det är det ändå fortfarande en Opel och det betyder att den inte vänder sig till alla, inte till de som inte har några känslor för en bil mer än som ett nödvändigt ont i form av ett arbetsredskap.

Och så länge någon av de som nu arbetar inom Opel finns kvar så kommer man heller inte att göra det.
Man talar om att göra tråkiga och oinspirerade bilar närmast med förakt i rösten och den synen delas samstämmigt av alla från nya lärlingar på golvet till VD.
Moralen, sammanhållningen och beslutsamheten inom Opel är nu bättre än den varit på 30 år.

Sedan detta mycket vanliga påstående att om en bil har känsla, personlighet, fantasi och vågar vara lite annorlunda så är det automatiskt något som aldrig kan tilltala något mer än en liten klick märkestrogna?

Ser det verkligen så ut?
Eller är detta en slarvig fördom som vissa agitatorer gjort poppis genom att bre på tjockt pålägg?
Detta Astra är mer kul än Golf uppskattas faktiskt, om man går ut och läser på internet så är det en åsikt som återkommer ofta och är enligt dem ett argument för Astra, alltså tycks man inte ha gått över gränsen utan balanserat rätt - och det är väl det man ska göra eller hur?
Astras alla framgångar talar ett tydligt språk.

#146
2016-04-18 12:02

Fortsättning på ViB och TV:

Det rör sig inte om olika stolar i dom testade bilarna.
Astran och Golfen är nämligen samma bilar i båda tidningarna, samma regnr.

Ändå går åsikterna isär om vilken bil som har störst kupé.
ViB säger Astra. TV säger Golf.

Det lustiga i historien är också att ViB skriver:
"Opel Astra är enda bil i testet där även längre förare får
plats framför en bakåtvänd barnstol."

Bränsleförbrukningen är också en sak som skiljer.
Testförbrukningen är i ViB lägst för Astran, i TV högst.
Iofs noterar TV att förbrukningen i Astran kan bero på att den inte är inkörd.
Men om nu inte TV suttit på testet länge innan det gavs ut så testades bilen
av ViB innan TV, vilket talar emot att skillnaden skulle bero på att den inte
var inkörd då TV hade den.

Hur som helst, även om åsikterna går isär i flera frågor, så vann Astran båda testen.

#147
2016-04-18 13:27

Olika mätmetoder?

Svårt få siffror från tredje part på Astra, men en tysk sida www.angurten.de uppger ett mått på lastlängden med fällt ryggstöd till 157, 5 cm för Astra och 155,8 cm för Golf, så det kan peka på att Golf i varje fall inte är större.
T.V. kan ha fel, man har dragit ner på testfakta något groteskt sedan 1980-talet då informationen var otrolig, numera är det bara ett dåligt skämt.

#148
2016-04-21 15:12

Dagens nyhet är nollresultat första kvartalet.

#149
2016-04-29 13:30

Kommer just in från en tur i Golf kombi och baksätet är mindre rymligt än Astra, benutrymmet är inget märkvärdigt alls och en enorm och mycket hög kardantunnel tar upp utrymmet i mitten, tunneln är mer skrymmande och tar upp mer plats än i Omega, vilket är anmärkningsvärt.
Astra är klart rymligare och luftigare än Golf i baksätet.

#150
2016-04-30 13:51

Har inte sett det än men enligt uppgift vann Astra också den senaste testen mot nya Megane och 308.

#151
2016-05-05 18:05

Efter att nu ha läst de senaste testerna av Astra där Astra vann både biltestet mot Megane och 308 och ljudtestet för bästa ljudanläggning (och Audi A4 kom sist trotts 8 högtalare - vilket var förvånade.)

Så är jag smått häpen över hur mycket Astra är bäst på.
(Man tror sig förflyttad tillbaka till 1980 -talet.)

Men som vanligt lyckas vi bilägare göra bort sig på en makalöst irriterande punkt liksom man gjorde när man provkörde Astra första gången.
Den gången påpekade man det dumma i att facket framför växelspaken inte går att öppna - när detta fack visst går att öppna - om man bara orkar läsa i instruktionsboken, vilket det ser ut som vi bilägare aldrig gör - varför inte det om man får fråga?

Detta fack döljer nu säkringar och reläer och orsaken är att man inte skall få problem med säkringarnas placering i högerstyrda bilar.

På många bilar blir det svårare att placera sökringar bra när bilen är högerstyrd, i Peugeot 308 t.ex. hamnar de i en box i handskfacket som tar upp hela facket, endast med nöd kan man klämma in instruktionsboken, i England är man mycket irriterade på Peugeot pga. detta.

Astras placering innebär att man kan gör bilen höger eller vänster utan att funktionen påverkas.
Inte bara bättre för bilägaren i länder med högerstyrda bilar utan det förenklar också tillverkningen.

Vi bilägare känner inte till detta.

Nu lyckas man göra bort sig när det gäller bakljusen, man påstår att Astras bakljus inte brinner med DRL och för att ta reda på det har man troligen startat bilen och gått ett varv runt för att se vad som händer och därefter trott sig veta hur det ligger till.

Nu är det ju så att Astras bakljus visst brinner med DRL - det är bara det att bilen levereras från fabrik med bakljusen avstängda, man går in på bildskärmen (eller i "radio multi instrumentet" på den enklaste modellen) under "personliga inställningar" och väljer bakljus PÅ - sedan brinner de.

Det här är en synnerligen viktig upplysning för trafiksäkerheten och att vi bilägare sprider osanningar och får människor att tro att Astras bakljus ska vara släckta och inte kan brinna är verkligen ett högst klandervärt agerande.

Läs för tusan instruktionsboken någon gång!!!

#152
2016-05-05 18:11

Bra rutet N-iklas!

#153
2016-07-18 12:23

Astra har just vunnit ett tyskt specialtest av semesterbilars undanmanöverförmåga och bromssträcka bestående av 14 bilar.
Ett exempel är BMW 2-serie Gran Tourer som hade 14 meter längre bromssträcka från 130 km/t än Astra Sport Tourer med maxlast 549 kg som stannade på 62 meter.
Astra klarade högst hastighet i undanmanöver och hade kortast bromssträcka.
Noteras att Nya Renault Megane igen presterade ett medelmåttigt resultat, märkligt.

#154
2016-07-20 23:12

Vinst i senaste numret av TopCar, där man testar 3-cylindrigt.
Astran vinner mot Mini One, Ford Focus och Peugeot 308.

#155
2016-07-31 13:23

Under ytan en rätt betydelsefull händelse.

"FRANKFURT, July 31 (Reuters) - Germany's Federal Office for Motor Vehicles has approved diesel engines of General Motors' Opel unit, after initial doubts about whether the engine control software was permissible, weekly Bild am Sonntag reported.
Engines of the 2.0 CDTI type which are built into Insignia, Cascada or Zafira branded cars have been cleared, the paper reported.
Opel had no comment while the Federal Office for Motor Vehicles was not immediately available for comment."

#156
2016-08-04 20:18

Autobild i ett "sport test" mot Megane GT och Kia Ceed GT, ny vinst, snabbast iväg och snabbast till stopp, kan det sammanfattas, slår Megane GT med 0.5 sekunder 0-100 trots att Megane är 5 hk starkare och har dubbelkopplingslåda.

#157
2016-08-28 21:07

"Den var röd och turboladdad och den hade funkat utmärkt för alla som behöver fyra hjul och någonstans att sitta när de förflyttar sig. Och nu har jag inget utrymme kvar, och det är nog bra, för jag har inget mer att säga om den."

Betyg: 2 stjärnor.

Jeremy Clarkson

#158
2016-08-28 21:18

E30 har du provkört Astra eller litar du enbart på en pajas åsikter?
Det blev ju faktiskt årets bil.

#159
2016-09-03 17:12

Auto motor und sport.
Samma igen, vinst mot Megane GT och Peugeot 308 GT, "Astra kör cirklar runt fransoserna".

Astra är väldigt bra, enligt de flesta bättre och tydligen effektivare än konkurrenterna.
Men om man som Cklarkosn söker det stora stormande äventyret, så är det inte så märkligt att denna Astra inte får så höga poäng för det, den gamla modellen var mer äventyrlig och udda, men majoriteten söker tydligen inte det stora äventyret utan ser mer till "prestanda" eftersom den nya Astran blivit en så stormande succé, 250 000 ex. är passerat i augusti.

Clarkson utnämner samtidigt Zafira till en av de 10 bästa bilarna som slår Rolls Royce Phantom i komfort - Och därmed är den mest komfortabla bilen i världen.
Det smäller väl lika högt det och är nog svårsmält för vissa som försöker förolämpa Opel med div. kreativa metoder.

OCH Vi kan krydda med att tävlingsversionen Astra TCR vunnit sina tre första tävlingar i överlägsen stil genom att leda samtliga loppen från start till mål...
På Belgiska Zolder.

"The Opel Astra TCR claimed its first victory today at Zolder in the Qualifying Race
Pierre-Yves Corthals started from pole position in the DG Sport Compétition Astra and led throughout the first part of the race, before handing the car to his teammate Frédéric Caprasse who finished the job and crossed the line first with a comfortable margin ahead of the WRT Volkswagen Golf driven by Ronnie Latinne and Maxime Potty."

"The Opel Astra TCR has taken its first sprint race victory in competition in any TCR series in the third meeting of the TCR Benelux series at Zolder. Belgian driver Pierre-Yves Corthals led the race from lights-to-flag in the car run by DG Sport Compétition."

Astra vann kvalificeringsloppet och tävling 3 och 4 och kom 2 i ett annat lopp efter att ha knuffats av banan och hamnat sist, en upphämtning av sällan skådat slag som utan minsta överdrift placerar Astra som helt överlägsen, på Zolder i varje fall.
Tredje loppet var vinstmarginalen nästan 6 sekunder vilket är stort i dessa sammanhang.

Top 10 Scorecard
01 Pierre-Yves Corthals 12 Laps
02 Denis Dupont +5.802
03 Alexis van de Poele +7.490
04 Stéphane Lémeret +9.221
05 Amaury Richard +10.602
06 Francisco Mora +14.510
07 Ronnie Latinne +16.293
08 David Dermont +17.023
09 Olivier Cartelle +20.419
10 Guillaume Mondron +25.525

Detta gör att man kan ha vissa förväntningar... på OPC när man äntligen får tid att släppa den.

#160
2016-10-04 18:55

Ny vinst för Astra. Denna gång i Auto Test, där man ställer fyra 3-cyl kombibilar mot varandra.
Opel Astra vinner mot Peugeot 308, Kia Ceed och Seat Leon.

#161
2016-10-10 13:01

Anslutning till nedan - Astra har nu vunnit Europeiska TCR-mästerskapet 2016 och dubbelt förarmästerskapet.
Och dessutom tog man precis innan också EM seger i Rally ERC Junior 2016 med Adam vilket var andra året på raken, Adam vann EM titeln också 2015, då med Svensk förare.

#162
2016-10-18 20:55

Ännu en vinst. Denna gång i Auto Bild.
3 dieselkombi testas.
Astra vinner mot Peugeot 308 och nya Megane.

"Platz für die Familie, starker, sparsamer
Motor, modern ausgestattet - ein klarer Sieger."

"Utrymme för familjen, stark, ekonomiskt
Motor, modern utrustning - en klar vinnare."

#163
2016-10-19 12:15

Börjar bli smått lustigt detta med eviga vinster över 308 och Megane, undrar hur det går i nästa vi bilägare?
Då är det dags för kombitest mot Megane.

#164
2016-11-02 13:00

Ja, Megane slog den iaf.

Och ny vinst i kombitest mot just Megane och Peugeot 308 i Auto Zeitung.
Opel Astra var snabbast, snålast, hade bäst bromsar, lägst ljudnivå, bäst utrymme i fram/bak-säte (slagen av 308 i bagage), bäst komfort, lägst pris och blev klar vinnare.

Noterbart att Astra och 308 hade samma deklarerade bränsleförbrukning, men vad gäller testförbrukningen så låg 308 nästan en dl högre per mil än Astra.

#165
2016-11-04 21:20

Astra vinner testet överlägset.

Och testets stora förlorare är vi bilägare som begår tjänstefel gnom att strunta i vem som är bäst och istället fälla avgörandet utifrån vad man råkar tycka och känna för rent personligen.

"Astra är bäst men vi känner inte för att bry oss, eftersom Golf är tillräckligt bra så vinner den."
Det är vad man säger.

Den enda faktiska testpunkt där Golf vinner är ljudnivå.

I övrigt är det spontana upplevelser, personliga tyckanden och åsikter som inte är ett dugg mer värda än någon annans, vem som helst - faktiskt, nog kunde man förvänta sig lite mer klass än så.

Astra vinner:

Vägegenskaper och undanmanöver i förkrossande överlägsen stil, en vanlig standard kombi som klarar 80 km/t i undanmanöver, har det någonsin hänt tidigare?
Och gör det på ett oklanderligt perfekt sett.

Bäst bromsar, anmärkningsvärt är att vi bilägare nu uppmäter ett helt annat resultat än på sin egen långtestbil, nu får man samma siffror som ute i Europa.

"Trevligast" bästa motorn, vilket backas upp av testresultaten.

Klart bästa prestandan och mycket verkningsfullt sportläge som nära på förvandlar bilen till en sportbil enligt vad man säger.

Störst lastvolym och 40/20/40 delning av ryggstödet.

Bästa strålkastarna.

”Bäst förarkultur”.

Bäst stolar.

Bäst sitthöjd och bäst takhöjd fram och bak.

Samma benutrymme bak som Golf men möjlighet att få 3 cm bättre utrymme fram - inte enligt vad man säger men enligt vad siffrorna visar.

(Dessutom inkräktar Astras hjulhus fram inte alls så mycket som de gör i Golf - det har dock vi bilägare aldrig velat erkänna.)

Mot detta vinner Golf lägre ljudnivå och tar genom det hem segern i testet.

Man lägger helt klart större vikt vid sina personliga åsikter än vid hårda testfakta, det är inte utan att man får känslan att man ville ge segern åt Golf och hittade på ett sätt att genom "luddigt resonemang" kunna nonchalera och bekvämt ogiltigförklara Astras alla vinster på punkt efter punkt.

Man klagar på detaljer i Astra men väljer att helt blunda för alla bristande detaljer i Golf, listan på de detaljerna är lång, men - hej, vem bryr sig om det?
Inte vi bilägare i alla fall.

Man klagar till exempel över säkringarna bakom luckan vid växelspaken och kallar det "urdumt" men bryr sig inte ett dugg om att ta hänsyn till den bekväma positionen, inget krypande på golvet ner bakom ratten här inte - men nej det är "urdumt".
(Man kan mena att det är för svårt att öppna luckan, men då tänker man inte tillräckligt långt, en nackdel med placeringen där är att alla är vana vid att det är ett fack där, om det var enkelt att öppna skulle det därmed bli oerhört många som öppnade och tafsade på säkringarna... och vem vet vad ex. barn skulle kunna hitta på? trycka på en vanlig öppningsknapp och börja pilla ut säkringarna.. så lagom lustigt...
Så att det krävs extra handgrepp är en fråga om säkerhet.)

Men hävdar man att Golf är bättre så får man faktiskt titta på vad Golf erbjuder på den punkten och då ser man att säkringarna i Golf sitter bakom facket bakom ratten och facket måste tas ut först för att man ska komma åt dem eller att man på högerstyrda bilar måste ta ut hela handskfacket - det är inte "urdumt" nej det är föredömligt enkelt och bekvämt enligt vi bilägare - jojo...

Och listan på sådant i Golf är som sagt lång...
Det är ingen konst att göra narr av vi bilägare när man bär sig åt på detta löjliga vis.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.