Bild
Nästa artikel
Provkörning: Mercedes C220 CDI Blue Efficiency (2011)

Provkörning: Mercedes C220 CDI Blue Efficiency (2011)

Provkörning

"Vad drar den?", "Under en halvliter", " Åh, tusan!" Fråga, svar och utrop som är rätt vanliga när man anländer i en Mercedes C220 CDI. Vi gav oss ut på en riktig snålkörning.

Ska man köra 125 mil landsväg i ett svep så är det inte särskilt upphetsande att göra det under laglig hastighet. Det går något bättre om man har en hyfsad bil att ratta.

En sådan är onekligen nya Mercedes C-klass. 2,1-liters dieselfyra med dubbla turbo, 170 hästar och – inte minst – ett gediget vrid på 400 Nm är lovande fakta som talar för att det inte behöver bli en trist långtur.

Men nu skulle vi syna en annan faktauppgift från Mercedes. Nämligen att 220 CDI Blue Efficiency med stopp/start-funktion bara ska dra 0,44 liter diesel per mil, blandad körning och släppa ut blott 117 gram koldioxid per kilometer. Miljöbil, alltså.

Stockholm till Altajärvi
Och titta på bilden här intill, minsann visar den en snittförbrukning på just 0,44 liter per mil!

Bilden ljuger absolut inte men det gör däremot färddatorn; inget ovanligt i och för sig för såna manicker. Den verkliga förbrukningen fick jag när jag tankade, 0,48 liter per mil. Det är bra det också för en 1 600 kilo tung bil som mäter drygt 4,5 meter på längden.

Den förbrukning som anges av tillverkaren är framtagen enligt EU-körcykeln och ligger alltid under verklig förbrukning. Den är därför bara användbar vid jämförelser.

Till sin hjälp för att köra snålt med Mercedes C220 CDI har föraren en växelindikator som visar när det är dags att växla upp eller ner. Dessutom lyser en ECO-lampa grönt när tekniken är nöjd med förarens körstil.


Med en tankvolym på 59 liter så blir räckvidden med vår förbrukning 123 mil, vilket innebär att man från starten i Stockholm når Altajärvi, två mil söder om Kiruna. Vill man komma ända fram till gruvstaden på en tank så kan man mot tillägg få sin diesel-Mercedes levererad med en 66-literstank.

Utmärkt körkänsla
Mercedes C-klass går inte bara snålt, den går tyst också. Och stabilt. Det är något med styrningen som inte bara ger utmärkt körkänsla utan också skvallrar om hög kvalitet.

Kvalitetskänsla förmedlar också drivlinan med sugande kraft över hela registret. Det kunde jag konstatera när snålkörningen var avslutad. Och trots betydligt mera aktiv körning höll sig förbrukningen på 0,56 liter per mil. Färddatorn uppgav dock 0,52 l/mil, vilket är ett oskick. En dator ska ju leverera data och inte höfta siffror.

Stolarna är ett adelsmärke för Mercedes-bilar och visst känns dessa också komfortabla – de första tjugo milen. Sen händer det saker. Ju fler timmar bakom ratten, desto mer uppenbart  blir det att svankstödet är för klent trots att man justerar det till hårdaste läget. Här behövs en extrakudde för långkörningar.

Instrumenten är vackra och eleganta men inte särskilt funktionella i visst ljus. Det är exempelvis svårt att ibland läsa av hastighetsmätaren.

Spak till vänster
Kombispaken till vänster om ratten är också en Mercedes-specialitet på gott och ont. För icke rejält tillvanda Merca-förare mest på ont. Framför kombispaken sitter den något tunnare farthållarspaken. Till höger om ratten finns ingenting. Ännu efter 300 mils körning hände det att jag tog fel och slog på farthållaren när jag i själva verket skulle blinka.

Mercedes C-klass är billig när det kommer till bränsledrift men har, som det anstår detta märke, en rejäl prislapp i nybilshallen. 322 900 kronor i basutförande för C220 CDI, Avantgarde, Blue Efficiency.

Fotnot: Detta var i första hand ett test av bränsleförbrukningen. En ”vanlig” provkörning av Mercedes C-klass hittar du här.

Testinformation

Modeller i det här testet:

Mercedes C220 CDI Blue Efficiency

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Mercedes C220 CDI Blue Efficiency

Pris, kr, från: 322 900.
Säljstart: I våras.
Modell: Femsitsig sedan.
Mått, cm: L 459/B 177/H 144.
Tjänstevikt, kg: 1 600.
Släpvagnsvikt, kg: 1 385.
Motor: 4-cyl diesel med dubbla turbo, 2 143 cm3. Max effekt 170 hk vid 3 000–4 200 v/min.  Max vridmoment 400 Nm vid 1 400–2 800 v/min.
Prestanda: 0–100 km/tim på 8,8 s, toppfart 232 km/tim.
Förbrukning, bl körning: 4,4 l/100 km.
CO2-utsläpp: 117 g/km.
Närmaste konkurrenter: BMW 3-serie, Audi A4, Volvo S60.

Vad nytt? C-klass som miljöbil.
För vem? Tjänstebilsförare, köpstarka mogna kunder.
Bra köp? Ja, för den märkestrogne. Priset lockar inte över privatkunder från andra märken.

Plus: Drivlinan, förbrukningen, ljudnivån.
Minus: Långfärdskomforten, otydliga instrument, priset.

Kommentarer

#1
2011-10-13 10:30

Några synpunkter:

"Stolarna är ett adelsmärke för Mercedes-bilar och visst känns dessa också komfortabla – de första tjugo milen. Sen händer det saker. Ju fler timmar bakom ratten, desto mer uppenbart blir det att svankstödet är för klent trots att man justerar det till hårdaste läget. Här behövs en extrakudde för långkörningar."
Om detta är bara Håkans uppfattning bör man nog påpeka att det kan vara "fel" på Håkans kroppsliga utformning och att övriga 99 förare kanske tycker att detta inte är ett "problem" alls. Lite väl mycket subjektivitet där som tyvärr tenderar att ge sken av något slags vetenskaplig sanning.

"Mercedes C-klass är billig när det kommer till bränsledrift men har, som det anstår detta märke, en rejäl prislapp i nybilshallen. 322 900 kronor i basutförande för C220 CDI, Avantgarde, Blue Efficiency."
Lite dribbligt med priserna/texten. Priset i basutförande ligger på 339 900 och till detta kommer extrautrustningen Avantgarde för 19 500 - bilen blir således dyrare än vad Håkan anger. Dock kan priset på just denna bilen vara nedsatt till just 322 900, men då behöver det tydligt anges. Rätt ska vara rätt.

Sedan måste jag också säga att om man inte efter 300 mils körning kan hålla isär den feta multispaken och den smala farthållarspaken - ja, då ...
För min egen del måste jag kritiskt fråga hur mycket lättare det då skulle vara är att hålla isär två spakar på var sida om ratten, alltså totalt fyra spakar och alla de olika lägen som finns på varje spak? Jag undrar faktiskt om en del ens vill förstå multispaken.

#2
2011-10-13 12:28

Tja, det var ju bara ungefär 30% över deklarerad förbrukning. För det var väl landsväg det handlade om? Då är min Yaris snäppet bättre. Ca 25%.
(Antar att svenska vägar med hög friktion, bränsle med lågt energi-innehåll, och (i Mercans fall), ny bil, står för stor del av överkonsumtionen.
Bra svankstöd skulle inte räcka för mej. Jag får ont i ryggen bara av att tänka på alla helger jag skulle få arbeta extra, och alla äckliga halv-special jag fick trycka i mej (visserligen i gott sällskap med andra som förköpt sej). Men för den som häller på att drunkna i sina pengar, kan nog en 220 CDI vara en räddning.

#4
2011-10-13 16:03

Kapten: vad är det för fel på att ha en torkarspak på höger sida och knappar i ratten för farthållare som alla andra?

Med regnsensor behöver man inte fippla ofta med den spaken, och då är det bara blinkersspaken att pyssla med. Inte fyra spakar som du säger.

Pender: lite festligt att du jämför en Yaris med en C-klass. Inte många skulle göra det.
Men, om man räknar som du gör, så kan jag ju hävda att min gamla Cittra är ännu bättre som går *under* deklarerad förbrukning.
Yes! Min bil är bättre än en ny M-B! ;-)

#5
2011-10-13 17:52

Färddatorns felvisning är för stor för att vara en premiumbil. Tyvärr inte ovanligt. Mitt egna skräckexempel är en Ford Mondeo -02 där verklig förbrukning var i snitt 17% högre än färddatorn med en spridning på +4% till +35%. Färddatorn missade alltså 10 liter på en fulltank. Då blir man bara arg. Har ej haft någon Ford sedan dess.

#7
2011-10-13 19:38

Tja, vad ska man säja!
Jag köpte en Japansk kikare och min granne köpte en betydligt dyrare Tysk kikare. Han har många gånger yvlat hans kikares många fördelar, gummeringen är tjock och greppvänlig, linsskydd i gummi, inte plast och mycket mera ... men i tisdags sa han att den var så bra att han kunde se att jag hade sex med min fru på lördagskvällen ...
*suck*, man blir väl bara trött ... hade han haft min kikare, hade han sett att det var hans fru!
:oD

#8
2011-10-13 19:49

Hultarn, det var inte så att jag jämförde Yaris med C-klass. Utan jag noterade bara att min Yaris inte överskrider deklarerad förbrukning fullt så mycket som Mercan gjorde. Dock ingen av dem godkänd, enligt min mening.

#9
2011-10-13 22:04

Har VB tagit efter DN som också testar alla dieselbilar i etthundratjugo mil eller längre för att få en bättre bränsleförbrukningssiffra, och sedan förklarar den allt för höga förbrukningen med att dieselbilar kräver längre inkörning än vanliga bilar. Det skulle vara intressantare med en provkörning med våra vanliga avstånd till jobb affär och förskola med kallstarter, då väldigt få kör 120 mil var dag utan snarare 1-4 mil. Sedan kan man redovisa överträdelsen i bränsleförbrukningen i CO2-utsläpp: g/km så fick vi se hur många av dagens miljöbilar som klarade gränsen på 120 g/km. VB tidningen riktar sig väl inte i första hand till Taxirörelser som har egna tidningar utan mer till vanliga bilister med normal användning av bilen.
Frågan man ställer sig, hur stort CO2-utsläpp har denna Mercedes som skulle förbruka 3,7 l/ 100 km vid landsvägskörning men drog 4,8 l / 100 km vid lugn landsvägskörning?

#10
2011-10-13 22:17

KaptenOberkomm,Tänk att någon är så hemsk och ger ditt favoritmärke kritik! Stackars dig................

#12
2011-10-13 23:46

Jes,den var bra!

Kapten ober Who?

Varför krångla till det som MB? Fungerar ju mycket smidigare med ljus/blinkers till vänster om ratten. Och torkare till höger mycket smidigare funktion och som de flesta världen runt är vana att ha. Detta är ju bara en gimick som MB vill ha för att vara lite "speciell". Fungerar mycket smidigare i en Lexus och de flesta andra bilar. Men visst när du vant dig med multispaken så fungerar den,du har ju inget annat att välja på. Men att den fungerar lika smidigt och lär dig snabbt så att "alla" kan använda den lika snabbt som i en "normal" bil med två spakar som är det "normala" världen runt i bilar är mycket tveksamt. Och gör "multispaken till en gimick grej för MB.

#13
Raymond K
2011-10-13 23:48

Jag tror många köper MB just för den lustiga multispaken.

#14
2011-10-14 00:40

Jag tycker att man inte ska blanda flera funktioner i samma grej, vad det vara månde. När en av alla åttio funktioner slutar fungera får man byta den svindyra applikationen som är svindyr just för att den har åttio olika funktioner. Man ska heller inte ändra på spakars placering när människor har vant sig vid en placering som nära nog kan kallas för standardisering.
Trafiksäkerhetstänk hos bilkonstruktörer borde innebära en strävan efter standardisering så att bilförare vid en hastigt uppkommen trafiksituation kan använda rätt reglage instinktivt.

#15
2011-10-14 08:35

Om Stefan och leifer läser mina inlägg lite bättre och försöker ha lite koll över en längre tidsperiod (men man får nog inte begära för mycket ...) skulle de se att jag har kritiserat flera av redaktionsmedlemmarna under alla möjliga artiklar - de flesta långt från Mercedes. Precis på samma sätt som jag skriver inlägg på en lång rad tidningars hemsidor och ofta kritiserar bristande journalisitik. Detta har man fått erfara inte minst på Aftonbladet och då utan att någon partipolitik spelar in.

I det här aktuella fallet skriver Håkan en högst subjektiv åsikt men presenterar den som om den vore resultatet av ett stort biltest utfört av fem personer. Håkan skriver att det i första hand är ett bränsleförbrukningstest och mot bakgrund av detta kan man med rätta ställa den kritiska frågan varför texten i praktiken ser ut som en presentation av ett biltest! Och när texten då ser ut som ett biltest i stort passar en högst subjektiv åsikt inte in särskilt bra.
Noterbart är också att jag riktade kritik mot Håkans sätt att ange priset - det vill säga jag påpekar att Håkan har angett ett för LÅGT pris! Inte kan jag väl anklagas för att försvara Mercedes färger i vått och torrt i ett sådant läge. Eller? Jag konstaterar alltså att bilen är ännu dyrare än vad texten anger. Detta är knappast inte att ta "sitt" märke i försvar. Kanske att man kan kräva av andra användare att de åtminstone läser det man skriver och faktiskt tänker efter vad det egentligen stod.

Stene, när det gäller just multispaken i Mercedes kostade en sådan runt 895 kronor för typ tre år sedan när jag bytte den i min 210:a. Men då skedde bytet INTE på en klassisk Mercedes-verkstad. Jag tvivlar starkt på att en "vanlig vänsterspak" kostar särskilt mycket mindre. I stort går all utveckling mot att man integrerar så mycket som möjligt i en och samma enhet. Bra eller dåligt? Jag vet inte, men vem vill ha en snygg platt-tv på väggen och en digitalbox stå på golvet med sladd till? Klart snyggare med integrerad digitalbox. Men visst, krånglar digitalboxen blir du tillfälligt av med hela tv:n.

#16
2011-10-14 09:09

@Kapten: Att kritisera lill-Pravda för bristande journalistik känns ju lite som att kritisera havet för att det är vått. Snacka om att fäktas med väderkvarnar! Den "tidningen" lever ju på sin skitjournalistik. Jag vågar inte ens surfa in på deras sajt, jag är rädd om blodtrycket ;)

#17
2011-10-16 18:24

Kapten Oberkomm,sluta tramsa! Du klarar inte att en journalist gör sitt jobb och skriver om sin uppfattning av Mercedes c 220 cdi.En biljournalist kan inte skriva om bilar utan att vara subjektiv-det skulle vara trist att läsa om bilar där bara en massa objektiv fakta presenteras,jag litar på deras erfarenhet när det gäller utmärkande detaljer på olika bilmodeller,i detta fall bl a multispaken och säteskomforten i förhållande till andra bilar i samma segment.

#18
2011-10-16 18:50

Lugna ner dej Stefan! :o)
Kaptenen är välkänd .. om inte ökänd för sin subjektivitet. :oD
.
Alltså, tydligen passar MB-sätet inte Håkan och då är det väl bara att konstatera att det inte passar alla ..
Just Mercedes har lite annorlunda sitsar än andra Tyskar, de andra är mera fasta .. Själv gillar jag dock att sätta mej i en Merca .. men kan hålla med Håkan om att det inte är den rätta späntsen för långfärd ... men det är väl bara att ha en rökare med i bilen, då ska man ju ändå ha en ryggsträckare én gång i timman .. :o)

#19
2011-10-16 20:45

Stefan, artikeln var tänkt att handla om faktisk bränsleförbrukning kontra den som presenteras av färddatorn. Allt annat i artikeln hade därför kunnat skippas. Jes har rätt i att Håkans kritik mot förarsätet talar om att sätet inte passar alla (men för att veta det behövs inte ens Håkans åsikt). Men återigen så kritiserar jag Håkan för på vilket sätt han presenterar säteskomforten. Om det hade varit ett biltest och typ nio av tio testare hade haft samma klagomål hade saken varit biff. Men jag anser fortfarande att Håkan får texten att lyda som om den hörde hemma i biltest gjort av tio testare när det inte är det.
Om du vill dra ner debatten i träsket med formuleringar som "sluta tramsa" i ett läge när jag anser mig vara ytterst allvarlig och seriös kommer du snart att få din önskan uppfylld. Jag skjuter direkt. Så använd inte de formuleringarna en gång till om du vill slippa ett hårt debattklimat.

#21
2011-10-16 23:24

Jaha, nu klär tredjepersonen leifer i sig pappa- respektive beskyddarrollen också. Jag tror att Stefan Eriksson är stor nog att klara sig själv - om han nu får det, vill säga. Undrar förresten om han den där leifer har något att säga om artikeln.

#22
2011-10-17 01:28

Det fanns någon som kallade sig Who? på TV för något år sedan. Och även här när han började skriva. Sedan bytte han till jägaren och nu har vi fått en Kapten obersturmbahnfuhrer. Varför gå till personangrepp om man inte har samma uppfattning,är det moget? Who? skriverier på TV stoppades. Gemensamt var att Mercedes försvarades in absurdum tex att de rostade bort. Men det var ägarnas fel enligt denne Who? Och att jag skrev till VIB och Boo Wennerberg om detta blev jag beskylld för att rasera MBs andrahandsvärde.....häpp man tar sig för pannan! Det tyckte jag skötte bra själv att rasera sitt andrahandsvärde med bemötandet alla ägare fick och icke kundrelationer som man använder sig av. Jag menar att man måste få ha en åsikt som ägare och testare av bilar utan att bli hängd och bli bespottad på en sait som denna. Argumentera går bra,men använd baserat på fakta. Inte person påhopp etc som här. MB är inte så felfria som du försöker påstå. Enligt MIG har de mycket att lära av Lexus,inte minst vad gäller kundrelationer. Men visst har man en bra produkt som Lexus så är det ju lättare att vara tillmötesgående mot kunden och kan satsa mycket krut där. Istället för att mer eller mindre skälla ut kunden när han kommer och har problem som MB mer eller mindre gör,enligt min erfarenhet. Men det är klart jag är väl dum i huvudet som inte begriper att en MB bara SKA vara bättre än en Lexus pga massa diffusa argument.

#23
2011-10-17 08:37

Shogun, jag vet inte vem du är eller hur du funkar, men jag har för länge sedan sagt till dig att jag INTE är denne "Who?" från TV. Ser du spöken överallt?

#24
2011-10-17 13:17

Who?,Jägaren,Kapten oberkommando.

Spöken....men retoriken,avsaknaden att kunna ta saklig kritik mot MB,samt personpåhoppen,attackerna på Vi bilägares medarbetare allt stämmer på punkt och pricka in på dig! Exakt så var det på TV med. Så upp till bevis och bli lite mer mogen i dina kommentarer. Så mig lurar du inte.

MB är inte så överlägsna idag som de var längre tillbaka i historien,och det är på dessa meriter de lever på än idag,enligt MIG. Andra har bevisligen blivit bättre,medan MB blivit sämre. Därmed inte sagt att denna bil ovan är usel. Säkert en mycket fin bil om än att den inte ger "mest" för pengarna i jämförelse med andra tex de andra två tyskarna. Skulle själv kunna tänka mig att köpa en C-klass från 2000- 2001 till min son som jag tittat på men va,fan inte en enda är rostfri tyvärr. Vi pratar om en bil mellan 50000-60000 till min son,max! Börjat att snegla lite på Lexus is200 men de är också dyra men rostfria. Sedan ligger de på en förbrukning på ca 0,92 med stillsam högerfot något högt enligt mig. Köpte under senvintern i år en Volvo S-70 till honom med automatlåda. Men den var så törstig så den har vi sålt då förbrukningen låg på över litern/milen. Kom gärna med förslag på bilar på blocket som verkar fina,helst utan rost.

#26
2011-10-17 16:22

diffbroms passar bra i sandlådan...

#28
2011-10-17 19:58

Leifer, det förvånar nog ingen att DU återigen tjatar om diffbroms...

#31
2011-10-17 20:36

1.nej jag har inte haft någon RWD med diffbroms, bara 2 utan.
2. jag har inte påstått att jag har något emot diffbroms.
men det är säkert som amen i kyrkan att om bara Leifer får träta tillräckligt länge med någon annan kommer det tills lut att handla om just diffbroms. vad blir nästa steg i ert "förhållande"? duell i gryningen?

#34
2011-10-18 10:12

Leider och FLAC:
Visst är det bra med diffbroms, jag håller med om det, men tyvärr väljer tillverkarna att låta antispinnsystemet istället sköta samma sak genom att använda bromsarna.
Vilket inte alls ger samma resultat, tyvärr.
Förmodligen är det billigare för tillverkarna...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.