Nästa artikel
Provkörning: Hyundai ix35 Fuel Cell (2016)
Provkörning

Provkörning: Hyundai ix35 Fuel Cell (2016)

Publicerad 2 april 2016 (uppdaterad 4 april 2016)
Hyundai ix35 kom 2009 och har sedan förra året ersatts av mellanklassuven Tucson. Vätgasversionen har fått behålla konstruktion, namn och utseende från den gamla modellen.
Hyundai mixar modern teknik enligt gammal princip med lätt föråldrat skal. Receptet gör ingen storsäljare i Sverige men visar tydligt att vätgaserans utsläppsfria bilar nu inte är långt borta.
Bränslecellens fader, britten William Robert Grove, upptäckte år 1839 att han kunde producera elektricitet och vatten med hjälp av syre och väte. Bränslecellen är därmed en betydligt äldre uppfinning än den Otto-motor Nicolaus Otto, Gottlieb Daimler och Wilhelm Maybach konstruerade år 1876. Medan den tändstiftstända fyrtaktsmotorn kom att sätta världen på hjul blev bränslecellen hänvisad till att tjäna som experiment i fysiksalar och att ge elkraft till rymdfarkoster.

Hyundai ix35 Fuel Cell startas med en knapp till höger om ratten. Ett lätt tryck, instrumentpanelen tänds upp, det surrar lite svagt under motorhuven och efter bara någon sekund är bilen klar för att köra. Då har bränslecellstacken fyllts med vätgas och luft. Elproduktionen i den kemiska fabriken har nu startat.
 
Hyundais ingenjörer har gjort ett strålande arbete med att förpacka alla nymodigheter. Bränsleceller, elmotor, styr- och reglerteknik, kylare samt  kompressor ryms under huven i det vanliga motorutrymmet. Bränsleceller är dåliga på att momentant producera el och behöver några sekunder på sig för att ”varva upp”. Därför kompletteras stacken med ett högspänningsbatteri från hybridversionen av Hyundai Sonata, placerat under golvet. Batteriet ger extra kraft vid
start och acceleration. 

Den golvmonterade växelföraren antyder en automatisk växellåda men någon sådan finns inte. Kraften från den 100 kW starka elmotorn överförs till framhjulen via en fixerad reduktionsväxel. Jag lägger i D-läget och ger gas. Vridmomentet på 300 Nm från stillastående ger gott om kraft. Vätgaskonverteringen har ökat tjänstevikten med omkring 200 kg men suven glider iväg med lätthet som väl maskerar dess vikt.       
 
Redan våren 2013 lanserade Hyundai sin vätgasdrivna bränslecellbil ix 35 Fuel Cell. Produktionen startade i januari samma år vid Hyundais anläggning i Ulsan, Korea. Hyundai hade dessförinnan många år bakom sig med olika prototyper och rullande testbänkar för vätgasdrift men med ix35 Fuel Cell säger man sig vara den första biltillverkaren med bränslecellbilar i kommersiell serieproduktion.      

Hyundai ix 35 Fuel Cell bygger på sin fossilt drivna modellsyster som lanserades redan 2009. Inredningen känns daterad och plastig. Kvalitetskänslan är vida underlägsen efterträdaren Tucson. Medieanläggningen är enkel, långsam och har liten skärm.

Än viktigare är att den äldre plattformen inte kan hantera de moderna säkerhetssystem inklusive autobroms som den nya generationen mellanklassuv från Hyundai stoltserar med. Koreanerna jobbar på att få in vätgasdrivlinan i den nya bilen men det finns ingen information om när den processen är klar.
 
I stadstrafik fungerar ix35 Fuel Cell ypperligt. Den höga sittpositionen ger god överblick. Bilen känns pigg och styrningen är lättgående. I högre hastigheter avtar kraften snabbt och omkörningar tar lite tid. På motorvägen slås jag av att vägbullret är ovanligt väl dämpat.

Drivlinan i sig är förstås väldigt tyst. Det enda läge då vätgasdriften höjer rösten är när man slår av bilen efter körning och en kraftig fläkt blåser systemet torrt. Bullret och den våta fläcken på garagegolvet kan vara generande men man slipper riskera att bränsleceller fryser sönder i minusgrader. 

Utrymmena är hyfsade även om baksätet blir trångt för tre vuxna. Den bakre vätgastanken inkräktar en smula på bagageutrymmet men 465 liter återstår. Det är drygt 100 liter mer än vad som ryms i Toyotas vätgasbil Mirai.

I Hyundai går dessutom baksätet att fälla och vid behov ökar därmed bagagevolymen till 1 436 liter. Det här är en bränslecellbil man verkligen skulle kunna leva med.       
 
Hyundai ix35 Fuel Cell är den första vätgasbilen som går att köpa i Sverige men i dagsläget finns bara tre stationer där man kan tanka den; Stockholm/Arlanda, Göteborg samt Malmö. Under den vecka vi körde bilen drabbades Stockholmspumpen av driftsstörningar och vad gör man när tanken är tom och den enda macken inom räckhåll inte funkar? Det kommer helt klart att bli en smula nervöst för de första vätgasbilisterna tills infrastrukturen vuxit ikapp. Hyundai ix35 Fuel Cell demonstrerar att tekniken fungerar och att man som förare inte behöver försaka något för att köra bränslecellbil. Nu måste vi börja bygga vätgasmackar!

Diskutera: Vad tycker du om Hyundai ix35 Fuel Cell?
Hyundai ix35 Fuel Cell

Pris, från kr: 529 000.
Modell: 5-d, 5-sitsig suv.
Säljstart: Nu.
Mått, cm: L 441/B 182/H 167.
Tjänstevikt, kg: 1 830.
Drivlina: Elmotor 136 hk. Max vridmoment 300 Nm från 0 varv/min. Bränslecellstack 100 kW. Högspänningsbatteri av litiumpolymer-typ 0,95 kWh.
Gastankar: Två vätgastankar i kompositmaterial som rymmer 5,64 kg vätgas vid 700 bar.
Prestanda: Toppfart 160 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 12,5 s.
Deklarerad förbrukning: 0,95 kg H2/100 km. Räckvidd 594 km.
CO2-utsläpp: 0 g/km.
Konkurrenter: Toyota Mirai, Tesla Model S.

Plus: Utsläppsfri, lättkörd, praktisk.
Minus: Få tankställen, gammal grundkonstruktion, pris.

Vad nytt? Bränslecellversion av Hyundais utgångna mellansuv.
För vem? Vätgasdrift för folket! 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2016-04-02 12:15
ulfpeterj

http://www.powercell.se/products/powerpac/ Här finns lösningen på problemet med vätgasmackar.

#2 • 2016-04-02 12:35
PREVIA

Powecells bränslecell är bara på 5-10 kW och bilarna som har vätgas som bränsle har en effekt på ca: 90 kW vilket gör att vätgasbilen bara behöver ett mindre batteri.

#3 • 2016-04-02 16:01
Pi

ulfpeterj - att använda dieselolja för att kunna köra en i grunden eldriven bil känns ju inte som nån hållbar lösning.

#4 • 2016-04-02 18:13
ulfpeterj

Powercell har en bränslecell på 100 kW. Diesel är ju en utmärkt lösning tills H2 finns tillgängligt på mack.

#5 • 2016-04-02 19:12
ulfpeterj

Pi- Det finns många faktorer att tänka på när det gäller vätgas. Eller eldrift överhuvud taget. Hur kommer vätgasen att produceras, hur transporteras den. Är det bättre att producera vätgasen i en separat anläggning än att den produceras i fordonet?
Liknande problem med batterier. Hur miljövänlig är batteriproduktionen och elen som de ska laddas med?

#6 • 2016-04-02 22:58
John2008

Vad blir bränslekostnaden per mil med vätgasdrift om bilen tankas här i Sverige?

#7 • Uppdaterat: 2016-04-03 09:03
Pi

Jag är överhuvudtaget inte så imponerad över idén med vätgas i bilar eftersom den till stor del har sitt ursprung i den fossila världen alternativt är relativt ineffektivt framställd via elektricitet. Dessutom finns det av allt att döma ytterligare problem relaterade till bl a transport och lagring av detta bränsle.

#8 • 2016-04-03 09:22
saabnisse

Nu var ju frågan vad man tycker om Huyndai ix 35 Fuel Cell.
Ok jag tycker det är trevligt att Huyndai lyckats ta fram en vätgasdriven bil som inte ser ut som något katten släpat in.

#9 • 2016-04-03 16:27
ulfpeterj

Allt är ju frid och fröjd den dag vätgasen produceras på ett miljövänligt sätt och transporteras till befintliga vätgasmackar. Fram till dess ser jag det som en utmärkt idé att kunna tanka ett befintligt bränsle som i sin tur reformeras till H2. Jag tänker mig att det är en bra övergångslösning för att få ut bränsleceller på marknaden och därigenom få ner priserna på dem.
Jag ser flera andra fördelar med bränsleceller som mindre buller, obefintliga avgasutsläpp och mindre servicebehov. Jämfört med batterier verkar bränsleceller vara en väsentligt bättre lösning.

#a • 2016-04-04 10:13
hans.antnas

Någon måste ju börja ,grattis Hyundai, som ju för övrigt producerar bra bilar till rimliga priser

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.