Nästa artikel
Provkörning: Hyundai i30 (2012)
Provkörning

Provkörning: Hyundai i30 (2012)

Publicerad 19 mars 2012 (uppdaterad 8 maj 2014)
Hyundai har vässat klorna rejält på nya i30. Kvalitetsupplevelsen i kupén är flera pinnhål upp jämfört med tidigare och samma sak gäller den yttre designen. En intressant teknisk nyhet är den miljöstämplade bensinmotorn på 135 hk.

Hyundais utvecklingsavdelning gör ingen större hemlighet av vilken bil man siktat mot när det gäller den nya i30-modellens väghållning och övriga chassiegenskaper. Det är Ford Focus som stått i fokus för kalibreringen av fjädringskomfort och körkänsla. Och sämre förebild kan man ha – Forden är Golfklassens kanske mest kompetenta vägbil just nu.

Trist nog fanns ingen möjlighet att på allvar kolla hur de koreanska chassiteknikerna lyckats med sitt uppsåt. Provkörningen var förlagd till ytterst snälla spanska vägar i trakterna runt den gamla tjurfäktarstaden Sevilla i södra Spanien, så några mer avancerade körövningar medgavs inte.

Hur nya i30 klarar sig vid tuffare manövrar får vi därför vänta med att ha några synpunkter på tills vi utsätter bilen för ett riktigt test på svensk mark. Men vid normal körning finns inte mycket att anmärka på. Bilen rullar både stadigt och bekvämt och är dessutom väluppfostrat smidig att hantera.

En intressant teknisk nyhet är den direktinsprutade bensinmotorn på 1,6 liter. Den levererar, utan turbo, 135 hk och har en deklarerad förbrukning på måttliga 5,0 l/100 km. Koldioxidutsläppet är 118 g/km och det gör Hyundai i30 1.6 GDI, som modellversionen heter, till den första renodlade bensinbilen i Golfklassen som klarar de svenska miljöbilskraven.

Motorn får även tummen upp för sin smidiga och viskande lena gångkultur. Men den har en skönhetsfläck och det är den tröga gasresponsen som gör att accelerationer på låg- och mellanvarv känns gummisnoddssega. Fast det kan man kanske ta, med tanke på förbrukning och miljöegenskaper.

Även sett till ägarens plånbok har GDI-versionen potiential att bli den nya modellseriens vinnare. Den är klart billigare i inköp än motsvarande dieseldrivna i30 och dessutom är literpriset på bensin i dagsläget lägre än för dieselolja. Det tål att räknas på!

Men se upp för automatversionen med samma 135 hk-motor. Den är inte alls lika ekonomitrimmad. Förbrukningen anges till 6,7 l/100 km och koldioxidutsläppet till 157 g/km – en märkligt stor skillnad.

Allra snålast på bränsle är motorpalettens tre dieslar på 90, 110 respektive 128 hk. Samtliga har en deklarerad förbrukning på 4,1 l/100 km och ett koldioxidutsläpp under 110 g/km med manuell växellåda. Det femte motoralternativet är en icke miljöklassad bensinare på 1,4 l/90 hk. Den sitter i modellseriens så kallade inropare, som har en prislapp på
159 900 kronor.

Motsatsen är i30 Sport, som är dyrast av de nya Hyundai-bilarna och kostar 234 900 kronor. Prisspannet är med andra ord 75 000 kronor. Under huven på den maxutrustade Sport-versionen, som endast tas hem på specialbeställning, återfinns en nyutvecklad 1,6-litersdiesel på 128 hk/260 Nm.          

Grundnivån för komfortutrustningen heter Select och innehåller det nödvändigaste och lite till. Men för den som vill ha en bra utrustad i30 är Business-paketet det rätta valet. Paketet kostar 15 000 kronor extra vilket innebär att slutpriset med GDI-motorn landar på 184 900 kronor. Det är klart konkurrenskraftigt i jämförelse med de flesta rivalerna i storleksklassen.

Den som vill maxutrusta sin i30 kan satsa ytterligare 10 000 kronor på Premium-paketet. Där ingår bland mycket annat halvläderklädsel, eljusterbar förarstol, backningskamera och ett nyckelfritt lås-/startsystem.  

Däremot saknas den senaste säkerhetstekniken – typ autobroms – helt på den nya Hyundaiens  utrustningslistor. Avancerade komfortfinesser som radarbaserad aktiv farthållare går heller inte att få.

En lite enklare, men nog så viktig utrustningsdetalj finns dock som standard. Bilen har stänklappar runt om och det är något som lär glädja vår rostskyddsexpert när vi så småningom testar bilen.

Men trots många goda egenskaper lär det dröja till i höst innan nya i30 börjar sälja på allvar bland svenska kunder. Det är först då som kombiversionen finns ute i bilhallarna.

Hyundai får också intern konkurrens inom kort. Några månader efter i30 kommer koncernkusinen Kia Cee´d – som bygger på samma teknik – i ny skepnad. Vem vinner den matchen?

Diskutera: Vad tycker du om Hyundai i30?

Testinformation

Modeller i det här testet:

Hyundai i30 1.6 GDI

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Hyundai i30 1.6 GDI:

Pris, från kr: 169 900.
Modell: 5-dörrars halvkombi.
Säljstart: Mars.
Mått, cm: L 430/B 178/H 147.
Tjänstevikt, kg: 1 270.
Motor: 4-cylindrig bensindriven sugmotor med stopp/startsystem. Maxeffekt 135 hk vid 6 300 v/min. Max vridmoment 154 Nm vid 4 200 v/min.
Kraftöverföring: Framhjulsdrivning, sexväxlad manuell låda.
Prestanda: 0–100 km/tim på 11,0 s. Toppfart 192 km/tim.
Förbrukning: 5,0 l/100 km, blandad körning.
CO2-utsläpp: 118 g/km.
Konkurrenter: VW Golf, Ford Focus, Kia Cee´d, Toyota Auris, Opel Astra med flera.

Vad nytt? Hela bilen, även om vissa detaljer flyttats över från föregångaren.
För vem? Den som vill ha en snitsigt formgiven och miljöklassad bensinbil i Golf-storlek.  

Plus: Förbrukningen, priset, kvalitetskänslan, baksätet, designen.
Minus: Seg gasrespons, senaste säkerhetstekniken saknas.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-03-19 09:56
Thommys

Det är bra att backkameran skyddas när den inte används.

Det jag inte förstår är varför oskyddade backkameror inte har ett spolarmunstycke. Vatten finns ju vid bakrutespolaren alldeles intill. När bakrutan spolas kunde kameran fått en dusch den med. En T-koppling, en liten bit slang och ett spolarmunstycke så var saken klar.

#2 • Uppdaterat: 2012-03-19 11:21
saabnisse

Det jag inte förstår är varför man har en karossform som kräver backkamera?
Det borde väl räcka med backvarnare.
Men bilen är ju ändå ganska snygg, det verkar som om koreanerna har bättre formgivare än japanerna.
Synd bara på den dystra mörksvarta inredningen.

#3 • Uppdaterat: 2012-03-19 13:03
mcregor (ej verifierad)

Den lösningen på backkameran har ju också den vanliga Golfen haft ett tag. Personligen föredrar jag ett fast montage (vilket min Golf Variant har) eftersom det blir lite mindre mekanik och känns säkrare inte minst vintertid.
Nersmutsning är inget avgörande problem tycker jag - och det är väl främst vid slaskigt vinterföre som det ev kan störa men det är ju lätt åtgärdat den gång när man går ur bilen.
F ö har jag provsuttit denna nya i30 och jag var kanske inte lika imponerad av den "inre kvalitetskänslan". Men det var nog en mera standardbetonad i30 som jag provsatt - skulle tro att den ViB kollade var en betydligt mycket mera välutrustad variant vilket säkert spelade in.

#4 • Uppdaterat: 2012-03-19 13:03
Morton

Denna nya i30 hade en annan grill i början:
http://www.teknikensvarld.se/bildgalleri/hyundai-i30/

Undrar vart den tog vägen?

#5 • Uppdaterat: 2012-03-19 13:05
Simon no1

Backkameran är en oerhört bra finess säger jag efter att för första gången ha det i en bil, så gott att slippa vrida huvudet halvt ur led när tekniken finns......

Hadde backvarnare innan men det går inte att jämföra, här ser man till och med var trottoarkanten är om man är rädd om fälgarna.... Troligtvis så kostar denna finess inte många kronor i sammanhanget men kan rädda många..:)

#6 • Uppdaterat: 2012-03-19 14:45
WinGuider.se

Ser bra ut & låter bra!

När de jämförde med Ford Focus, är frågan bara om Hyundai har en liknande diffbroms eller bättre än fords "Bromsa slirande drivhjuls"-kontroll?

Det är ju en fördel på ishala vintergator! :0)

#7 • Uppdaterat: 2012-03-19 16:04
saabnisse

Simon, jag har sidobackspeglar och behöver ingen backkamera, den högra spegeln ställer också om sig vid backning så att jag ser kantstenen på trottoaren.
Man behöver aldrig vida på huvudet när man backar om man har backspeglar och tillräckligt stor bakruta.

#8 • Uppdaterat: 2012-03-19 16:19
kameo

Morton: Jodå, den grillen finns fortfarande men endast om du tar den allra dyraste modellen i30 Sport för 235 000 kr, alltså den sportutrustade dieselvarianten som nämns i texten ovanför!

#9 • Uppdaterat: 2012-03-20 11:01
Peter i Sydney

Som i30 ägare kan jag konstatera att det negativa med den nuvarande modellen är den 4-växlade automatlådan och inredningen som slits otroligt snabbt. Har man fixat dessa punkter med en 6-växlade låda och en mera stryktålig inredning som rent av tål hund så köper jag mycket gärna en till så småningom. Backkamera är lätt fixat. Trådlös variant med monitor på nätet fån Kina kostar 24 dollar och fungerar jättebra och superlätt att montera.

#a • Uppdaterat: 2012-03-20 11:20
saabnisse

Jag har inte skrivit att det inte är bra med backkamera, jag skrev att jag inte behöver någon eftersom jag ser bra ändå i backspeglarna.
Men med den idiotdesign som allt fler bilar får, med sönderdesignade backspeglar och minimal bakruta, förstår jag att det blir nödvändigt med backkamera.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.