Bild
Nästa artikel
Provkörning: Ford B-Max (2012)

Provkörning: Ford B-Max (2012)

Provkörning

Ford B-Max baseras på Fiesta och siktar på den lilla familjen samt äldre. Den största nyheten är vad som saknas – det finns ingen B-stolpe mellan fram- och bakdörrarna!

Det första som slår en när man tittar närmare på B-Max är de enorma skjutdörrarna som täcker halva bilsidan. När man tar i förardörren och öppnar även den, ser det ut som om hela bilen är en modell av den typ som brukar visas på bilsalonger, med halva karossen bortskuren.

Totalt 1,5 meters öppning underlättar insteget så det nästan blir löjligt enkelt. Det är bara att backa in, sätta sig i stolen och vrida in benen. Funkar lika bra fram som bak. Det här måste vara rena drömbilen för den som börjar bli lite stel eller av någon anledning har svårt med rörligheten.

Bortsett från de försvunna B-stolparna är Ford B-Max en rymlig liten högbyggd kombi, baserad på samma plattform som Ford Fiesta. Chassit har dock anpassats till B-Max större tyngd.

Bakom ratten känner man igen instrumenten men mittkonsolen är egen för B-Max och tyvärr inte helt enkel att umgås med. Stereoanläggningen från Sony har många utspridda knappar och reglagen till klimatanläggningen sitter lågt och är inte heller helt lätta att använda med mindre än förarens hela uppmärksamhet.
 
B-Max erbjuds med en rad motoralternativ av vilka de 3-cylindriga bensindrivna och turboladdade EcoBoost-motorerna är de intressantaste. Cylindervolymen är ringa 999 cm3 men turbon trycker på bra och ger riktigt hyfsat bottendrag. Dessutom låter motorljudet riktigt mulligt!


Stopp/start-system blir standard i Sverige och den deklarerade bränsleförbrukningen låga 4,9 l/100 km. Att köra så snålt i verkligheten är dock väldigt svårt och under provkörningen låg vi stadigt över 6,2 enligt färddatorn.

Vi testar också dieselversionen 1,6 TDCi vilken visar sig vara betydligt mindre underhållande. Trött och törstig blir betyget. Visserligen är dieselpåslaget måttliga 5 000 kronor men vi tror ändå inte att dieselversionen kommer att bli någon storsäljare. De flesta som provar kommer att föredra den 3-cylindriga bensinmotorn.

Man kan tänka sig att många av de tilltänkta kunderna även önskar sig en automatlåda men då blir urvalet begränsat. B-Max ska inledningsvis bara säljas med 1,6-liters bensinmotor i kombination med automat. Förutom högre pris ger den drivlinan väsentligt högre förbrukning, 6,4 l/100 km och ett koldioxidutsläpp om 149 g/km, vilket gör att ägaren går miste om skattebefrielsen som den nuvarande miljöbilsklassningen ger. Här kan dock förändringar vara på gång för Ford-folket antyder att en dubbelkopplingslåda i kombination med den 3-cylindriga bensin-motorn står högt på deras interna önskelista.

På vägen är B-Max överraskande komfortabel. Sittställningen är upprätt, stolarna riktigt bekväma och även i baksätet ryms två fullvuxna utan problem. Fjädringen är behaglig utan att bilen blir sladdrig och ljudnivån är låg, i alla fall med bensinmotorn på de tyska vägar där vi testade. Dieseln surrar betydligt mer. Se där, ytterligare en anledning att hoppa över oljebrännaren den här gången.

Hur blir det då med säkerheten utan B-stolpen? Ford säger att man helt har kompenserat förlusten tack vare bland annat  högre andel höghållfasthetsstål i konstruktionen. Som tillval erbjuds också Active City Stop, ett system som gör att bilen automatiskt bromsar för hinder och därmed undviker kökrockar i upp till 30 km/tim. Systemet kostar bara 2 000 extra men man tycker att Ford ändå kunnat bjuda på det med tanke på hur dyr bilen faktiskt är.

Senare kommer den i en strippad grundversion för 146 700 kronor, men med lite utrustning och med den trevliga 3-cylindriga motorn kostar B-Max nästan 200 000 kronor.

Diskutera: Vad tycker du om Ford B-Max?

Ford B-Max 1,0 Ecoboost 120 hk

PRIS, FRÅN KR: 192 300.
MODELL: 5-dörrars flexbil.
SÄLJSTART: November.
MÅTT, CM: L 408/B 175/H 160.
TJÄNSTEVIKT, KG: 1 279.
MOTOR: 3-cyl med turbo. 999 cm3. Max effekt 120 hk vid 6 000 v/min. Max vrid 170 Nm vid 1 400 v/min.  
KRAFTÖVERFÖRING: Femväxlad manuell låda, framhjulsdrift.
PRESTANDA: Toppfart 189 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 11,2 s.
FÖRBRUKNING: 4,9 l/100 km.
CO2-UTSLÄPP: 114 g/km.
KONKURRENTER: Opel Meriva, Kia Venga, Fiat 500L, Toyota Verso-S.

Plus: Behagligt insteg, trevlig 3-cylindrig bensinmotor, komfortabel.  
Minus: Högt pris, ej skjutbart baksäte, bökig ljudanläggning.

Vad nytt? Helt ny bil.
För vem? Den som söker en rymlig, liten bil med hög sitthöjd.   

Kommentarer

#1
2012-09-24 09:41

Oj vad mycket denna bil kostar i jämförelse med en C3 Picasso, som är vad jag har... (en Picasso med miljöklassad diesel och sekventiell automat kostar mindre än B-Max 1,0 bensin...) Och jag har skjutbart baksäte, större bagageutrymme (även med baksätet längst bak) och en förarmiljö som både är roligare och inte lika förvirrande som B-Max. Tycker dessutom Picasson är snyggare...

#2
2012-09-24 11:34

Var inne på Citroen och byggde mig en sådan C3 Picasso, Raphael. En väldigt charmig och vad det verkar ytterst praktisk liten bil. Just min konfiguration blev dock lite dyr för att motivera som andrabil.

#3
2012-09-24 13:29

Jo Picasson är kanske en vettigare bil men snyggare tycker jag inte att den är.
Tycker dessutom att Citroen tar lite väl bra betalt för sina bilar ibland och att försöka utrusta dem som man vill förefaller ju rent ut sagt löjligt.
Tyvärr är dem inte ensamma om detta.

Sen kan man ju undra varför Vib tyckte att Dieselmaskinen var törstig? ...Mer än 0.6l/m eller vadå?

"Rustan": kanske ett alternativ till en helt ny bil?
Finns ju billigare också med Bensinmotor.
http://www.blocket.se/goteborg/Citroen_C3_Picasso_1_6_HDi_42829618.htm?ca=23_15&w=3

#4
2012-09-24 15:55

C3 Picasso diesel ligger prismässigt som Kia Venga / Hyundai ix20 diesel, med liknande utrustningsnivå - och då är Picasson både snålare och har ett mer välutvecklat start-stopp system. B-Max är dyrare än sina konkurrenter och i flera fall är den sämre. C3 Picasso e-HDI med EGS 6-växlad sekvensiell låda är billigare (181 400 kr) än listade B-Max diesel här med enklare växellåda (192 300 kr), och då saknar B-Max flera av Picassons finesser.

Sedan en tid tillbaks så har Citroën kampanjpriset 159 900 kr på C3 Picasso disel inklusive utrustningspaket. E-HDI 6 växlad EGS sekvensiell med automat, kostar 166 800 kr inklusive utrustningspaket.

Min Picasso har farthållare, klimatanläggning, 16" lättmetallfälgar, p-sensorer bak, elhissar runtom, fjärrstyrt centrallås och stereo med USB/iPhone-uttag. Hade jag köpt en Opel Meriva istället så hade jag fått betala mycket mer, och en Kia Venga / Hyundai IX20 vill jag inte ha för de har inte lika rolig design även om de kostar samma pengar - de rymmer inte lika mycket som Picasson gör, särskilt inte med fällda säten där Picassons box-form vinner.

#5
2012-09-24 15:57

@Mistro

Jo, jag märkte att det drog iväg rejält när man skulle utrusta den. Enda färgen som inte kostade extra var vit, alla andra färger tog man extra betalt för.

Men det var ett väldigt attraktivt begagnatpris i din länk.

Jag har alltid gillat fulsnygga bilar som bara fokuserar på det praktiska, t.ex Citroen Berlingo. Men dom har ju varit riktiga skitbilar. Nu verkar det som att det finns en del praktiska och trevliga bilar som skulle funka riktigt bra som andrabil.

#6
2012-09-24 16:44

Vit är den enda solidfärgen som erbjuds, resten är metallic och metallicfärger kostar extra hos de flesta andra också... Det är inget unikt för Citroën att tillägget för metallicfärg ligger på en 3 000 - 4 500 kr.

Det kostar alltid massa om man ska skräddarsy helt egen kompott av tillval istället för att välja de synnerligen prisvärda utrustningspaketen som innehåller det mesta som folk uppskattar, som Comfort-paketet (som numer heter "Nordic edition")..

Här är Citroëns prislista: http://www.citroen.se/Resources/Content/SE/Brochures/Pricelists/Prislista_C3_Picasso.pdf

(Prislistan är mer aktuell än priserna i "bygg din bil" som inte är lika uppdaterad)...

#7
2012-09-24 16:51

Men redan en basutrustad C3 Picasso innehåller luftkonditionering, farthållare, färddator, tonade rutor, el-hissar fram, fjärrstyrt centrallås, ESP, 6 airbags, skjutbart och fällbart baksäte, höjd och skjutbar ratt, höjdjusterbar förarstol, elektriskt inställbara sidospeglar, MP3-kompatibel stereo med 6 högtalare, med mera...

Gällande detta med "andrabil", en C3 Picasso fungerar utmärkt som förstabil för en familj. Den är tillräckligt rymlig och flexibel för det, till skillnad från B-Max som har för litet bagageutrymme...

#8
2012-09-24 17:45

Sorry Raphael, jag såg inte ditt inlägg 15:55 när jag skrev mitt 2 minuter senare.

De där kampanjpriserna var ju riktigt attraktiva faktiskt.

"Sedan en tid tillbaks så har Citroën kampanjpriset 159 900 kr på C3 Picasso disel inklusive utrustningspaket. E-HDI 6 växlad EGS sekvensiell med automat, kostar 166 800 kr inklusive utrustningspaket."

Riktigt, riktigt bra pris.

Hur är den på långresor och annat, komfortmässigt, bullernivå?

#9
2012-09-24 17:47

Extrautrustning som jag bara måste ha är dragkrok, bluetooth-stereo, regnsensor, parkeringssensor.

Har du det på din Raphael?

#10
2012-09-24 20:16

Har kört den 3-cylindriga bensindrivna (Focus) och tror inte alls på att den vinner 1.6 dieseln om inte dom förstört den helt sen PSA levererat den till Ford1? Blev själv besviken på den lilla motorn och törstig var den 7,2l enligt färddatorn, skulle minnas den gamla 1.6 var ungefär lika törstig?

#11
mcregor
2012-09-24 20:41

Var det C3 Picasso som ViB hade provkört - eller var det möjligen Ford B-Max ?

#12
2012-09-24 23:12

Vet ej varför Picasson har hamnat här, verkar helt fel. Picasson har ex. glömt att man kan ha nå´t som heter skjutdörrar på varje sida...hmm..Har kört Fords EcoBoostmotorer, trevliga maskiner. Jobbat med bilar i 30 år och fortfarande har franska bilar stora kvalitetsproblem gentemot sina kunder, de är vad vi som jobbar i branschen kallar bra "verkstadsbilar", genererar bra inkomster till företaget som lagar dem, ser det varje dag. Ford har under senaste åren kommit med flera modeller som verkar fungera bra och deras kunder verkar nöjda som jag ser det... talar av erfarenhet i bilbranschen som den ser ut idag...jag lagar nämligen skiten...
Inte konstigt att Fransk bilindustri backar...

#13
2012-09-24 23:22

Rustan, jag har inte dragkrok men jag har regnsensor och parkeringssensor. Det ingår i Comfort-paketet, som idag kallas "Nordic edition" (Nordic edition är komfortpaketet plus lättmetallfälgar). I det ingår också bluetooth stereo. När jag köpte min Picasso så hade den inte bluetooth som standard, min är från 2009, men dagens Picasso har bluetooth stereo. Den har USB-uttag och aux-ingång också. Jag har min iPhone i USB:n, den laddar och jag kör musiken därifrån.

När det gäller frågan om långresor - jag kör över 2 000 mil om året med min. Den har en välavstämd fjädring som går åt det mjuka hållet. Inte lika mjukt som en Cittra med gashydraulik, men mjukare än många tyska bilar. Jag sitter bra i stolarna, väldigt fin körställning. Förarsätet går att höja ovanligt mycket och även sänka nästan ner i golvet. Själv har jag det inställt i mittenhöjd, det passar mig bäst (är 185 lång). Svankstödet är inte justerbart, men det räcker till.. Ljudnivån är väldigt anständig för att vara en liten och rätt billig bil, uppfattar den faktiskt som tyst och skön på långfärd. Motorn har låg ljudnivå och det finns inget vindbrus i den. Däcken kan höras något men ändå rätt lågt jämfört med många andra bilar.

#14
2012-09-24 23:42

Gällande kvaliteten så har jag bara haft franska bilar, och ingen av dem har varit verkstadsbilar. Det enda som har gjorts på dem är vanlig service och byte av slitdelar som bromsar och torkarblad och lampor. Jag har mina bilar tills de har gått omkring 15 000 mil. Min första bil var en Citroën AX GT, sen har jag haft Peugeot 309 XS, Citroën Xsara Break, Renault Laguna Touring Euroline Ph2, Renault Mégane II Sport Tourer och nu C3 Picasso HDI. Utmärkta bilar allihopa. Alltid startat varje vinter, alltid fungerat, aldrig svikit mig, aldrig varit något fel på elektronik etc och annat.

Jag är alltså inne på min 6:e franska bil, och jag har endast upplevt bra kvalitet - mycket bättre än vänner jag har som kör en del tyska bilar och andra skumma saker och de har råkat ut för en hel del verkstadsgrejjer...

C3 Picasso tillverkas i Slovakien i en av europas modernaste fabriker, och kvaliteten är mycket hög.

Skjutdörrar på sidan är en väldigt tung lösning, det drar upp vikten på bilen och innebär att den inte är lika snål eller effektiv i drift som bilar med vanliga dörrar. B-Max har inget att sätta emot Picasson som är rymligare, billigare, effektivare på bränslet, snyggare och helt enkelt ger mer för mindre pengar.

#15
2012-09-25 00:10

Värt att notera, för den som gillar bensinbilar och inte kan tänka sig en diesel, att PSA-gruppens nya trecylindriga motor finns tillgänglig i C3 Picasso efter årsskiftet - det är en direkt konkurrent till Fords "eco-boost"..

#16
mcregor
2012-09-25 06:36

@Raphael: Ge dig nu. Tråden handlar enligt ViB om Ford B-Max och dom nämnde inget alls om C3 Picasso. Vill du framhålla alla möjliga och omöjliga fördelar med den modellen så skapa en tråd i Forumet och spamma inte denna tråd med info om din älsklingsbil. Jag hade hoppats få läsa lite åsikter om just den bil artikeln handlar om men nästan alla inlägg har du skrivit om din älsklingsbil och inte om B-Max.

#17
2012-09-25 10:43

Käre broder Mcgregor, om du har vänligheten att läsa mitt ursprungsinlägg i tråden så kommer du att lägga märke till att jag kommenterar artikeln och gör en jämförelse mellan det ViB skriver om B-Max och min erfarenhet av C3 Picasso. Själva anledningen till att jag har tagit upp C3 Picasso som ett jämförelseobjekt med B-Max, det är för att Picasson är den naturliga och självklara konkurrenten till B-Max. Jag menar nämligen så här - att en bils värde och kvaliteter, kommer fram när man jämför med sina konkurrenter i samma klass. Man kan också se det som att en bilmodell definieras av sina konkurrenter. Om vi bara ser en bilmodell som den är, utifrån sig själv, så blir bilden missvisande.

Med hänvisning till dessa argument så innebär det att jag inte har spammat denna tråd på något sätt, så din anklagelse är därför inte bara grovt felaktig utan även missvisande. Jag håller absolut inte med din personliga uppfattning om att man inte ska jämföra bilar, så jag yttrar därför vänligt men bestämt min åsikt att det är min självklara rättighet att jämföra B-Max med vilken bilmodell som jag vill, och här valde jag Picasso av flera skäl. Återigen, läs gärna mitt inledningsanförande i denna diskussion för vidare information i detta ärende.

jag ber även vänligt att få påpeka det faktum att olika människor har olika uppfattningar, och dessa kan man inte styra över. Jag menar alltså att det inte är mitt fel att du inte har förmågan att acceptera och tolerera att man kan jämföra B-Max med andra konkurrenter, och jag hävdar med bestämdhet min personliga uppfattning att man inte bara kan jämföra B-Max utan man bör även göra det.

Som svar på mitt inledande inlägg i den här tråden så kom det frågeställningar om de faktorer som jag tog upp. Jag anser att det hade varit oartigt av mig om jag inte hade besvarat dessa frågeställningar på det bästa och mest kunniga sätt jag kan efter min bästa förmåga, så jag tänker absolut inte be om ursäkt för att jag har besvarat de frågor som dök upp.

Jag hoppas McGregor som att du uppfattar denna kommentar som ett vederhäftigt och vänligt bemötande på din kritik av mig.

Tillåt mig att avsluta min kommentar genom att önska dig en härlig och trevlig dag.

Med vänlig hälsning
Raphael

#18
2012-09-25 11:28

Låt oss då titta på argumentationen igen, McGregor.
Både B-Max och C3 Picasso är i samma storlek, de är samma typ av bilmodell - en minibuss i minsta klassen. Andra konkurrenter är Opel Meriva, Renault Grand Modus, Kia Venga / Hyundai iX20 och kommande Fiat 500 L.

Jämför vi med Picasson, så ser vi att B-Max har ett mindre bagageutrymme med uppfällda säten. B-Max saknar dessutom den skjutbara baksäteslösning som Picasson har där 2/3 och 1/3 delen kan individuellt justeras i längd, Picasson har dessutom även ställbara ryggstöd i flera led. Picasson har ett dubbelt lastgolv, om man har golvhyllan på plats så finns det ett utrymme under den. När man skjuter fram baksätet längst fram med golvhyllan på plats så uppstår ett gap mellan ryggstödet och golvhyllan, som täcks smidigt och finurligt genom utfällbara flärpar på ryggstädet som sitter fast med magneter. Talar vi flexibilitet, så vinner Picasson klart över B-Max.

Om vi ser till motorer och utsläpp så har Picasson snålare dieslar e-HDI med ett mer utvecklat micro-hybrid system (samma som används i C4 och Peugeot 308), det är särskilt EGS 6-växlad sekvensiell låda med automatläge som dieseln är ytterst snål (men den klarar även dagens miljöbilsregel med manuell 5 växlad låda och då med marginal...). Vinst till Picasson här.

Ford har en nyutvecklat Ecoboost-motor med få cylindrar och liten volym, en motor som i Focus inte riktigt lever upp till påståendena om låg bränsleåtgång och mycket kraft... Från årsskiftet så kommer C3 Picasso med PSA-gruppens 3 cylindriga konkurrent till Fords motor, en variant av denna motor finns redan i nya Peugeot 208 och i test i Teknikens Värld blev den hyllad för sitt sköna ljud och låga förbrukning. Motorn kommer med flera olika effektuttag, och även om det är för tidigt att säga något om hur den presterar i Picasson med annat effektuttag än i Peugeot 208:a så har ändå omdömena om PSA-guppens 3-pip varit mer positiva i pressen än omdömena om Fords motor, särskilt när det gäller bränsleåtgång där PSA tycks leverera i verkligheten också och inte bara på papperet som Ford.

En annan faktor, det är ju pris och utrustningsnivå. Picasson är billigare om vi jämför listpriser och bortser från det faktum att det pågår en höstkampanj just nu (som gör Picasson ännu billigare). För samma pris som B-Max med ecoboost bensinmotor med manuell låda, så får du en Picasso med e-HDI diesel och EGS 6 växlad sekvensiell automat med högsta utrustningspaketet om standard. En basutrustad Picasso (inkl AC, farthållare, el-hissar med mera) med samma motor och växellåda är 10 000 kr billigare.

För mig är det rätt solklart - Picasson har lägre förbrukning, lägre pris, mer utrustning och bättre utrymmen plus högre flexibilitet. Dessutom en förarmiljö som inte alls är lika rörig och komplicerad som Fords. Och ändå har Picasson bluetooth, USB och finns med navigationssystem med mera.

Jag är förvånad att B-Max är en så blek konkurrent, med tanke på att den är en ny bil och Picasson lanserades i början av 2009... Det tycks mig som att allt designkrut gick till dörrarna, som visserligen kan anses praktiska men samtidigt är de tunga vilket drar upp vikten på bilen och sänker den i fråga om prestanda och bränsleeffektivitet. PSA-gruppen har faktiskt haft skjutdörrar på småbilar, ta Peugeot 1007 som exempel, men den högre vikten som denna dörrkonstruktion för med sig är mindre lämpligt i en liten bil. Jag tror faktiskt köparna kommer att inse detta också och därför tror jag inte på någon framgång för B-Max. Jag säger så här "too little, too late". Den känns gammal redan som ny.

#19
2012-09-25 11:32

Tycker att B-max verkar trevlig och har ett unikt koncept.
Det är inte fel att jämföra bilar då många utav oss lär oss mycket här men gränsen för vad som "blir för mycket" kan vara tunn.
Det gäller ju att vara konsekvent i sin jämförelse också och inte bara framhäva sin egna favorit.

Nu har jag snart läst så mycket om Picasson att jag börjar att omvärdera mina egna intryck då jag först tittade på bilen...den gången blev jag besviken men kanske väntade jag mig för mycket?

Tror faktiskt inte att så många jämför mellan t.e.x Picasso,Merriva och denna B-max eftersom att de har sin egna stil.
Med det menat att gillar man B-max p.g.a avsaknaden utav B-stolpen så köper man ju inte någon annan modell och vise versa.

Det har ju visat sig i hög grad att folk långt ifrån köper bil efter hur praktiska de är jämfört med andra bilar.
Återförsäljare,inbytespris och en rad andra faktorer avgör också,...inte minst en och annan fru. ( fel färg och det är kört )

Tycker att Ford har gjort ett jätteryck under dem senaste åren och jag har också flera gånger tänkt att köpa en.
Då det gäller B-Max så gillar jag den på många sätt men den blir som "andrabil" för mig allt för dyr, sen vore det ju inte fel med lite bättre garantier också.

#20
2012-09-25 12:10

Grejjen Mistro, som jag ser det, det är att denna kategori av bilar handlar just om praktiskhet och funktionalism. Annars kan man lika gärna köpa en vanlig småbile eller en Golf eller liknande. De som köper en minibuss i minsta klassen, gör det därför att de har behov av utrymmen och lastbarhet. Även om det kanske finns de som köper en för att de tycker en minibuss är snygg, så tror jag ändå att majoriteten gör det för att de söker rymligaste och mest funktionella bil för minsta möjliga peng eller storlek. Man kan se dem som stora barnvagnar med motor. :)

B-Max har skjutdörrar men i andra avseenden är den mindre praktisk än sina konkurrenter, just detta med det oflexibla baksätet och de mindre utrymmena än flera konkurrenter tillsammans med ett högre pris, är inget som jag personligen tror på som framgångsrecept. Frågan är om ens en barnvagn går in i det lilla bagageutrymmet som B-Max har...

En annan ny och i mitt tycke mer intressant spelare i detta segment, det är Fiat 500 L. Jag tycker den är helt klart snyggare än B-Max, och den är även den mer praktisk - med skjutbara baksäten, individuellt justerbart och golvhylla i flera plan. Denna kommer dessutom med motor för biogas och den kommer även som Trekking-version med förhöjd markfrigång och elektrohydraulisk diffbroms för framhjulen. Den kreativa och roliga exteriören och interiören, utan att hemfalla åt Fords obegripliga knapphysteri och form-förvirring, gör den till ett starkt kort i klassen.

Än så länge har tyvärr inga priser eller utrustningsnivåer presenterats för den svenska marknaden, vilket försvårar jämförelsen med konkurrenterna. Men sett till bilens egenskaper och design, så är den onekligen intressant och erbjuder något eget i klassen.

Kia Venga / Hyundai iX20 säljer bra och de säljer mycket på sitt pris och att många uppskattar designen (formgiven av en italienare, jag minns inte om det var Giugiaro eller Pininfarina), men om man utrustar dem till samma nivå som Picasson så kostar de lika mycket som Picasson. Picasson är alltså inte alls dyrare, det är bara när man jämför lägsta utrustningsnivån som Picasson är dyrare (och även en basutrustad Piacsso har mer utrustning som standard än en basutrustad Kia Venga / Hyundai IX20). Med likvärdig utrustningsnivå är priserna samma, om vi jämför dieselmodellerna.

På grund av sin lägre takhöjd och mjukare formgivning så rymmer inte Kia Venga / Hyundai IX20 lika mycket som Picasson. Dock har de, precis som andra konkurrenter utom just B-Max, ett skjutbart och flexibelt baksäte. B-Max är ett unikum på marknaden genom att den saknar en flexibel baksäteslösning, så här sticker den ut på fel sätt anser jag... Sedan tycker jag inte att Kia Venga / Hyundai IX20 tillhör de bästa när det gäller chassi, vägegenskaper och komfort. Jag föredrar Picasson här som är synnerligen trivsam och fin på långfärd.

En något förvånande sak, det är att denna bilklass - minsta minibuss-klassen - har så liten försäljning i Sverige. Konkurrenterna har en liten kaka att dela på. Jag förstår inte riktigt varför. Dessa bilar är rymligare än en Golf, man sitter högre och mer bekvämt, och de ger mycket för pengarna (inte så mycket B-Max då, men B-Max konkurrenter ger mycket för pengarna). Mesta möjliga utrymme i minsta möjliga bil, bilarna ligger på 400 - 410 i snitt, medan en bil i Golf-klassen ligger på 420 - 440 i storlek.

#21
2012-09-25 21:47

Ja ett krux är ju som sagt just om bilen blir för dyr.
Då faller många utav småbilens/flexibilens fördelar tycker jag.
Behöver man plats och vill/kan betala 200.000kr eller mer så finns det ju vettigare bilar i storlek med t.e.x Scenic.

#22
2012-09-27 18:20

Prydlig bil där det enda egentligt speciella är skjutdörrarna och avsaknad av mittstolpe. Inget nytt men sannolikt med avsevärt bättre krocksäkerhet.
Men jag blev nyfiken på C3 efter andras skriverier här och får nog medge att det verkar vara ett riktigt förnuftigt alternativ, även i detaljerna. De har till och med lyckats skapa en mittplacerad instrumentpanel utan några egentliga nackdelar.

Den eleganta bilen funkar säkert till och från jobbet och att visa upp för jobbarpolarna, men att handla på stormarknaden utan släp plus alla de där praktiska detaljerna som C3:an har, saknar man kanske inte förrän man ser hur lättvindigt grannen har det med sin Picasso.
Så man kan fråga sig vad som är lyx - en flashig yta eller smarta konstruktioner.

#23
2012-09-28 08:23

Tycker ju att B-Max är både snygg och ser cool ut men man kan ju fråga sig hur "flashigt" det är med skjutdörrar?
Visst är det praktiskt men jag tror att Ford vill att den här bilen skall vara mer än praktisk och tilltala fler än äldre som har svårt att röra sig,...den vill absolut vara modern,sticka ut och tilltala många.

Samtidigt så vill många andra undvika skjutdörrar på större modeller för att undvika busskänslan.
Minns att t.e.x Spacewagon fick mycket beröm för att den var mindre busslik p.g.a sina bakdörrar.
1007 blev ju inte direkt någon framgång med sina skjutdörrar men det kanske fanns fler anledningar till det?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.