Nästa artikel
Provkörning: Dacia Duster (2013)
Provkörning

Provkörning: Dacia Duster (2013)

Publicerad 22 januari 2014 (uppdaterad 8 maj 2014)
Lågpris-suven Dacia Duster får ansiktslyftning och sänkt ljudnivå – en oöm, opretentiös personlighet som inte räds lite smuts under naglarna. Vi har provkört bilen som är något av vår tids Volvo 245.

Branten framför mig pekar upp i himlen. Jag har ingen aning om vart det tar vägen på andra sidan, men vi knatar upp hur enkelt som helst på ettans växel och med diffspärr kopplad mellan fram- och bakvagn. Så kommer en lervägg med 30 procents lutning och nu tänker jag att panoramat utanför väl ändå går i spinn? ”Bilen klarar upp till 40 procent, gasa på bara”, säger min medpassagerare instruktören.

Så följer en vansinnigt bulig raksträcka som får hjulen att lyfta en halvmeter från marken, innan det är dags för en svartpist ned i en gyttjebassäng som dränker bilen upp till trösklarna. Tur att jag tog terrängförarkort i lumpen för en evighet sedan!

Dacia Duster med inkopplingsbar fyrhjulsdrift bemästrar hinderbanan hur enkelt som helst, den snarare tigger om mer och imponerar inte så lite på mig. Detta skulle inte många andra av dagens suv-modeller klara, men Duster har terrängkörningsegenskaper på riktigt.

Det är en särling. Superlågt pris, egensinnig design, tändvätska för kilometerlånga debattinlägg på Vi Bilägares hemsida så fort själva namnet dyker upp.

Efter två dagar tillsammans kan jag säga att jag gillar bilen. Att den fått ny grill och nya strålkastare/baklampor samt skriften ”Dacia” på takrelingarna är en sak, men den lägre ljudnivån tack vare mer isolering och förstärkningar i karossen, ESP som standard i alla versioner samt den nya interiören med mer ombonad känsla är nyheter som definitivt behövdes och som kommer att öka modellens attraktion. ”Ljudnivån i 120 km/tim är den samma som i 90 km/tim tidigare”, påstår Dacia. Vi får väl se när vi kört bilen i Sverige.

Jag provade två motoralternativ i framhjulsdrivna versioner på vanliga vägar också, dels en ny 1,2-liters bensinturbo på 125 hk, dels den vanliga 109-hästars turbodieseln. Visserligen gick bensinmotorn tyst men hamnade ändå i skuggan av dieselns dragkraft och bränsleekonomi.

Ekonomi är ju lösenordet för Duster och importören har förnämligt nog inte höjt priserna, trots att den nyputsade versionen är så mycket bättre. Man behöver varken skämmas eller bli lomhörd i Duster, snarare är den ett smart val för alla som saknat en oöm typ à la Volvo 245 i dagens utbud.

Men sittställningen är alltjämt lite konstig, inte minst för att ratten inte kan justeras i längd. Krocksäkerheten är inte heller up to date. Fixa det och Duster är snudd på sin egen fullpoängare.

Diskutera: Vad tycker du om Dacia Duster?

Testinformation

Modeller i det här testet:

Dacia Duster 1,5 dCi Lauréate 4x4

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Dacia Duster 1,5 dCi Lauréate 4x4

PRIS, FRÅN KR: 154 900.
MODELL: Femdörrars suv.
SÄLJSTART: Nu.
MÅTT, CM: L 432/B 182/H 163.
TJÄNSTEVIKT, KG: 1 395.
MOTOR: 4-cyl rak tvärställd turbodiesel, direktinsp., en överliggande kamaxel, två vent./cyl. Max effekt 109 hk (80 kW) vid 4 000 v/min. Max vridmoment 240 Nm vid 1 750 v/min.
KRAFTÖVERFÖRING: Framhjulsdrift med inkopplingsbar fyrhjulsdrift. 6-växlad manuell låda.
PRESTANDA: Toppfart 168 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 12,9 s.
FÖRBRUKNING: 5,2 l/100 km.
CO2-UTSLÄPP: 135 g/km.
KONKURRENTER: Lada Niva, Fiat Sedici, Kia Sportage etc.

VAD NYTT? Instrumentpanel, ljudisolering, grill, strålkastare etc.
FÖR VEM? Hel-suv till halvt pris.

PLUS: Pris, oöm, fyrhjulsdrift, markfrigång, dieselmotor, ESP standard.
MINUS: Darrigt säkerhetsbetyg, rattjustering.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-01-22 10:00
Mistro

Att kalla en icke rymlig bil som Duster för vår tids 245:a är tyvärr inte särskilt sanningsenligt men Dacia säljer även en modell som heter Lodgy och den är rymlig nog att ersätta en gammal Volvo med råge...För övrigt verkar Duster vara en stabil och pålitlig bil men om den kan jämföras med vår klenod i pålitlighet återstår att se.

#2 • Uppdaterat: 2014-01-22 10:05
Leif Kavander

Tycker den har en kaxig attityd.

#3 • Uppdaterat: 2014-01-22 10:45
Paddan 21

Priset och ägarkostnaderna kan göra den till en vinnare hos dom som behöver en suv, för att komma fram till torpet, sommarstugan och fiskestället. Kan vara det enda ekonomiska alternativet för en pensionär och säkert många andra. Tror att försäljningen kommer att öka på bekostnad av andra suv modeller.

#4 • Uppdaterat: 2014-01-22 11:05
Swemba

Man får vad man betalar för, brukar man säga. Det gäller nog Dacia Duster också. Ofta skriver tidningar att om bara Dacia fixar det här och det här så blir det jättebra. Kanske det, men då blir bilen också dyrare och man tappar en del av sitt absolut främsta konkurrensmedel - priset!

#5 • Uppdaterat: 2014-01-22 11:18
Bortom

"...men om den kan jämföras med vår klenod i pålitlighet återstår att se."(Mistro).
245-an var inte pålitlig... men väl enkel att reparera och med regelbunden service lagom långlivad.
Dock går det inte att jämföra en järnspis med en modern värmepump... så 245-an kan inte jämföras med en sönderdatoriserad bil av idag.

#6 • Uppdaterat: 2014-01-22 11:39
Pi

Där håller jag med dig Swemba. Och om ni går in på www.dacia.se och konfigurerar en Duster enligt hyfsat modern standard för en nybil (ACC finns t ex inte såvitt jag sett) så hamnar man runt 175.000 kr för en 4-hjulsdriven diesel. I o f s inte så dyrt för en sån SUV men långt ifrån 99.900 kr som Dacia går ut med i annonser...

#7 • Uppdaterat: 2014-01-22 12:37
Mistro

Allt är ju relativt men man får nog anse att en 240 är mer än "lagom långlivad" då få bilar kan mäta sig med denna traktor i det ämnet.
Har också vart inne och tittat på Dacias hemsida idag och man inser då hur bekväm/kräsen man har blevit.
Vill man ha en enklare och billigare bil så måste man också acceptera att den är just enklare.
Men det är inte lätt när en ny bil känns äldre än det som man körde för 15 år sen.
Det är lätt att anse att man då lika gärna kan köpa en äldre bil även om det förstås också har sina nackdelar.

Överväger själv detta fabrikat med tiden.

#8 • Uppdaterat: 2014-01-22 13:25
Peter i Sydney

Mycket trevlig på utsidan i alla fall. I övrigt är Dacia en totalt okänd storhet för mig. Om någon säger Dacia så tänker jag på en licenstillverkad Renault 12.

#9 • Uppdaterat: 2014-01-22 13:26
Pi

Tog en sväng under lunchen till vår lokala Dacia-handlare och till min stora förvåning så hade dom hela Dacia-sortimentet på plats (personbilar alltså).
Frågan är ändå om inte nya Logan var den mest positiva överraskningen. Mycket rymlig, inte minst i bagaget. Nöjer man sig med bensinaren så kan man kryssa för en hel del i tillvalslistan (utgående ifrån det mest utrustade alternativet) och man landar ändå "bara" på drygt 120.000 kr för en kombi i Golfklassen.... Visst är den basic men ändå klarar den faktiskt transportbehovet för väldigt många - om man skall vara ärlig... Men sen är det detta att man vant sig med en massa finesser som inte ens finns som tillval...

#a • Uppdaterat: 2014-01-22 15:12
vv.13

Bra idé att skippa alla finesser som med tiden kommer krångla och bli dyra att åtgärda alt så skiter man i att fixa dem......lika bra att ha en enklebil fr början. I detta fall så är väl en ACC det enda som jag skulle sakna. Testade den "gamla" versionen å den var ngt bullrig för oss men nu kanske det är åtgärdat....

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.