Bild
Nästa artikel
Biltest: Mazda3, Peugeot 308, Volkswagen Golf (2013)

Biltest: Mazda3, Peugeot 308, Volkswagen Golf (2013)

Biltest

Volkswagen Golf har hittills besegrat alla uppstickare, men nu kommer två konkurrenter med starka kort: Mazda3 och Peugeot 308. Båda bygger på lättviktsteknik, har gott om utrustning, vassa motorer och moderna linjer. Räcker det mot klassens ljus? Vårt test ger svaret.

Köp hela testet här

Vill du veta allt om de testade bilarna? I det kompletta testet redovisas samtliga testmoment, all fakta och fler bilder. Där kan du läsa mer om bland annat bränsleförbrukning, bilekonomi, rostskydd, ljus, kupébuller, barnsäkerhet, prestanda, kupé- och lastmått, krocksäkerhet och utrustning. Klicka på "Köp" för att köpa testet i digital form.

 

Här nedanför kan du läsa webbversionen av Vi Bilägares test av Mazda3, Peugeot 308 och Volkswagen Golf. Klicka på länken här ovanför för att köpa hela testet (30 kr).

Åtta olika konkurrenter har hittills utmanat senaste generationens Volkswagen Golf om att få titulera sig klassetta i Vi Bilägares nybilstester. Ingen har lyckats.
Mazda och Peugeot har haft längst tid på sig att vässa och med alldeles pinfärska upplagor av Mazda3 och Peugeot 308 på plan är det upplagt för hårdare kamp än någonsin. Vi jämförde tre ungefär lika starka versioner med bensinmotor, som antas återta marknadsandelar efter de senaste årens dieseldominans.

Mazda3 är bitvis snarlik den större Mazda6 och har svepande linjer, låg profil och lång kaross, cirka två decimeter längre än Peugeots och VW:s. Även axelavståndet är större. Utförandet Vision förväntas bli mest sålt och omfattar bland annat autobroms (standard på alla utrustningsnivåer), starthjälp i backe, tvåzons klimatanläggning, p-sensorer bak, döda vinkeln-varning, xenonstrålkastare med LED-teknik för halvljus, samt regnsensor och navigationssystem.

Utgångspriset är mycket konkurrenskraftigt, 183 900 kronor, för en bil med icke turboladdad 2,0-motor på 120 hk och 210 Nm maximalt vridmoment. Mazdas motor har ovanligt hög kompression (14,0 sägs vara världens högsta för en bensinmotor) och är en varvvillig natur med sportig karaktär, utan att för den skull vantrivas på lågvarv.


Peugeots senaste, lite lugnare designstil är vidareutvecklad på 308. Bilen bygger på koncernens nya, lätta så kallade EMP2-arkitektur. Måtten är nästan kalkerade på Golfs, men axelavståndet är kortare och spårvidden större. Peugeot är ensam om halvstel axel bak, Mazda och VW har mer påkostade multilänkar. 1,6-litersmotorn köps från BMW och har i nya 308 försetts med lågtrycksturbo och fått maxeffekten 125 hk. I utförandet Allure kostar bilen från 209 900 kronor och innehåller bland annat ”Förarassistanspaket” med adaptiv farthållare, fartbegränsare och köassistent. Kollisionsvarning finns också, liksom ett autobromssystem som bromsar bilen med 20 km/tim i taget. Sista biten till helt stopp måste föraren – märkligt nog – sköta själv. LED-teknik för strålkastarnas halv- och helljus, nyckellöst startsystem (fast man måste låsa/låsa upp bilen med tryckknapp), p-sensorer fram och bak, komfortstolar och elektrisk p-broms är andra detaljer i paketet. Testbilen hade också trivsamt panoramaglastak för 5 900 kronor extra.

VW Golf säljs nästan uteslutande i så kallat Mastersutförande, grundpris 203 400 kronor. Motorn är på bara 1,4 liter men tack vare turbon är effekten 122 hk och bilen kan även köras på E85 för den som så önskar. Komfortstolar, bluetooth handsfree och multifunktionsratt är standard, men framför allt adaptiv farthållare, köassistent och autobroms som arbetar ända ner till fullt stopp.

En rejäl, 40 mil lång slinga med motorväg, landsväg och småväg genom Roslagen, Uppland och en bit in i Västmanland fanns med bland alla de testmoment vi lät bilarna gå igenom. Ingen i trion gjorde bort sig, men nog sållades kraftigt skilda karaktärsdrag fram trots att så mycket verkar så identiskt på papperet.

Att Mazda3 är avlägset släkt med sportbilen MX-5 Miata märks direkt. Körställningen och förhållandet mellan ratt, växelspak och pedaler ger en speciell känsla. Styrningen är direkt, växelslagen är korta och distinkta, pedalingreppen går mjukt men japanskt exakt. Mazda kräver små förarrörelser, är inspirerande och tydlig att köra. Någon understyrning att tala om finns inte och när anti-sladdsystemet någon gång griper in på ett grusparti sker det elegant och effektivt.

Förarmiljön och kupén är mörk men snygg i det mesta, med tilltalande ”Mazdakänsla” i reglage och synintryck som går igen genom generationerna men som är svår att definiera – precis som vi har svårt att förstå varför Mazda inte har en prylficka på förarstolen, bara på passagerarstolen.

Framför allt uppskattade alla testförare den stora multimediaskärmen mitt på instrumentpanelen. Den har bra grafik och sköts enkelt med hjälp av ett fint arbetat vred och några knappar på mittkonsolen, eller med fingertryck. Mittkonsolen i sig är rationellt utformad och ger plats för allehanda prylar i kombination med armstödet.

Stolarna är smala och har ”tunn” profil. De mer storväxta av oss klagade på att ryggstödet ”svankade” under kroppstyngden. Utrymmena är godkända utan att vara anmärkningsvärda, men den uppåtsvepta fönsterlinjen vid bakdörrarna begränsar utsikten från baksätet.

Fjädringskaraktären är hård men upphängningarna arbetar tillräckligt följsamt för att ge godkänd åkkomfort. Värre är det med ljudnivån, ett klassiskt Mazdaproblem. På fin väg är det inga konstigheter, på den grova asfalt som dominerar svenska vägar, och på grusväg, dånar det alldeles för mycket. Under ljudmätningarna nådde vi tidvis hela 80 decibel, men det räckte långt också med öronens vittnesbörd. Den här bilen är helt enkelt alldeles för ljudlig i kupén. Problemet är att det knappast hjälper med byte av däck, buller börjar redan på ritbordet. Förutom väg- och resonansljud noterade vi – några av oss förtjust – att motorn låter en hel del under acceleration. Någon dämpande turbo som i Peugeot och VW finns ju inte.

I Peugeot är buller knappast ett problem, tvärt om är bilen tystast i testet. Det bidrar till den överlag goda åkkomfort 308 har att erbjuda. Stolarna fram är ganska stora, med långa sittdynor och rejäla ryggstöd/nackskydd. Dessa är till och med så stora att sikten snett åt höger kan bli ett problem för förare under medellängd. Motorn arbetar dämpat och vibrationsfritt, väg- och vindljud är väl avskärmade.

Där Mazda är en smula ettrig och ”på” trivs Peugeot med ett lugnt handlag, en bil man gärna kör ”snyggt”. Helheten blir blandad, med en smula sävlig motorkaraktär, trots turbon, och inte riktigt den segdragningsförmåga man skulle önska. Växellådan går å andra sidan smekande exakt och som kontrast finns den lilla, lågt placerade ratten och en styrning som arbetar nästan opassande snabbt. ”Hallå, jag ska bara hem från jobbet, inte ut på racerbanan”, noterade en av våra testförare i sitt protokoll.

Bakvagnen är alltså enklare än i Mazda och VW men fjädringen får godkänt. Bilen är fast men inte särskilt stötig, utom på rena potthålsvägar. Där är framför allt Golf i sitt esse, med ett rörelseregister som fortfarande ligger långt före konkurrenternas.

Kupén i Peugeot har trevlig finish, med material som är sköna för fingrar och ögon. Förarmiljön är nästan fri från knappar. Alla funktioner är samlade i den stora informationsdisplayen mitt på panelen, på gott och ont. Grafiken är tydlig och reaktionerna på finger-tryckningarna går fort, men det brister i gränssnitten. Så kan man exempelvis inte justera temperatur i bilen och samtidigt ha visning för radion aktiverad.

Systemet återtar heller inte den ljudkälla man hade i gång när bilen lämnades, låt säga lyssning på någon internetradiostation. Den måste man på nytt söka upp när man kommer tillbaka till bilen och det behöver man inte i vare sig Mazda eller VW.

Dessutom slocknar ljudanläggningen när man slår av tändningen – hur ofta ”lyssnar man inte på radiosporten” medan man väntar utanför affären och utan att man vill/får ha motorn i gång?

Mittkonsolen är en annan irritationskälla. Den är stor och snygg med tjock blanklist och allt, men rymmer egentligen ingenting. Det stora facket vid höger armbåge kan inte nås när armstödet är i sin rätta position och drickaburkstället har fel storlek. Framför växelspaken finns möjligen plats för en nyckelknippa, medan man i exempelvis Golf kan trycka in en rejäl pocketbok i ett lockförsett fack på ungefär samma utrymme. Dörrfickorna är stora som kreaturshoar men de grejer man stoppar i dem far runt eftersom det saknas avgränsningar. Till och med strömuttagets lock framför växelspaken är osedvanligt kärvt att öppna. Man undrar stillsamt varför sådana fullkomligt onödiga detaljfel slinker igenom?

Volkswagen Golf är i så måtto Peugeots raka motsats. Bilen ger intryck av att vara konstruerad av en rent manisk ingenjörskår som får långvarig ångest av minsta kritik mot en knapp eller en missad ergonomisk finputs. Så är det också svårt att rikta någon allvarlig kritik mot bilens funktioner i stort och smått, det är ju på sin höga och jämna nivå Golf alltid har klarat sig så väl.

Funkisstilen är måhända inte direkt förförisk när man ser konkurrenternas lustfyllda linjer. Men den raka, upprätta stilen skapar mycket volym på liten plats och det är ingen tvekan om att Golf har störst användbara utrymmen både i fram- och baksäte, eller att sikten runt om är klart bäst i klassen.

Förarmiljön är begriplig direkt, med en blandning av vred och tryckfunktioner som är helt logisk. Bitvis är det rent läckert, som när man för ett finger mot pekskärmen och den ”svarar” med att förstora den ”knapp” man avser att röra, ungefär som i en så kallad smartphone.

Justeringen av instrumentbelysningen är undantaget som bekräftar regeln, den är gömd långt inne i menyerna och så dum att de där ingenjörerna får bakläxa, en rejäl.

Golfmotorn är testets mest allsidiga. Den har enastående segdragningsförmåga (se tabell), är bränslesnålast och arbetar jämnt och tyst. På tomgång hörs den knappt, vid start och med växel ilagd ökar den själv varvtalet en smula så att ivägkörningen sker utan minsta ryck.

Fjädringen rör sig moget och lugnt på alla sorters underlag, med en i grunden välvald sättning. För 9 500 kronor får man testbilens ställbara stötdämpning/mappning av gaspedal-reaktioner etcetera, och kan på så sätt justera karaktären efter eget huvud. Egentligen behövs inte detta, redan med alla poster ställda på ”Normal” har Golf köregenskaper som brädar konkurrenternas. Inte minst bidrar den väl avvägda styrningen till detta.

Testtrion bemästrade undanmanöverproven utmärkt. Maxfarten blev cirka 75 km/tim för alla tre. Mazda3 har ett antisladdsystem som arbetar ”selektivt” för att dämpa farten på respektive kritiskt hjul exakt rätt. Systemet är i själva verket så bra att man som förare nästan styr bilen ”för mycket” för att undvika den plötsliga faran. I Peugeot och VW är systemen kalibrerade för att vara mer abrupta och ta ned farten effektivt och snabbt, utan att för den skull arbeta okänsligt. Som helhet bedömer vi bilarna som likvärdiga i detta moment, med liten spets för Mazda.

Sammanfattningsvis har både Peugeot och Mazda närmat sig Volkswagens klassledare, inget tvivel om saken. Men omkörd, det blir Golf inte förrän någon konkurrent kan presentera en ännu skarpare helhetsbild.

Sammanfattning:

1. Volkswagen Golf
Jo, Volkswagen Golf står fortfarande pall, men konkurrenterna från Mazda och Peugeot har ryckt närmare än andra utmanare hittills klarat. Golf vinner på att den är så genomtänkt i – nästan – allt. Den är bekväm, trivsam att köra, har bra sikt, goda utrymmen, utmärkt finish och många bra vardagssaker, exempelvis adaptiv farthållare och autobroms, som standard i Mastersutförandet. Massor av tillval, också genomtänkta och till rätt pris. Den enkelt utfällbara dragkroken till exempel. Vill man köra lite mer inspirerat är Golf också med på noterna, bilen har utsökt balans och kvicka men aldrig nervösa reaktioner. TSI-motorn i testet är ett annat mycket starkt kort, med ett register utmanarna saknar.

2. Mazda3
Vore Mazda3 tystare i kupén skulle den utmana Golf på allvar. Den nya generationen har härliga köregenskaper, en mycket tilltalande motorkaraktär och exakt växellåda – en kul typ, helt enkelt. Utrymmena är inte mer än halvdana men priset är lockande.

2. Peugeot 308
Peugeot 308 är en riktig uppryckning jämfört med tidigare. Komfort, motor, växellåda, köregenskaper och utrustning är starka kort. Baksätet är trångt men bagageutrymmet stort, autobromsen konstig och vissa detaljer inte riktigt genomtänkta. Ändå; ett lyft.

Du har läst webbversionen av Vi Bilägares test av Mazda3, Peugeot 308 och Volkswagen Golf. Klicka på den här länken för att köpa hela testet (30 kr).

Testinformation

Modeller i det här testet:

Mazda3 2,0 120 hk Vision
Peugeot 308 1,6T Allure
Volkswagen Golf 1,4 TSI/122 Masters

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt

Kommentarer

#1
2014-01-23 17:17

Innan nån annan sablar ner det här testet som helt felaktigt så säger jag: Ett väntat resultat. ;-)

#2
2014-01-23 17:34

Detta resultat har inget att göra med vilken kvalitet bilen har och hur bra den håller ihop. Vänta tills ägarundersökningarna kommer då blir det ett annat resultat. Tänk själv när du ska köpa bil låt inte en biltidning tänka åt dig, utan sila kamelerna och svälj myggorna. ;o)

Frugan valde mellan nya Golf 4 motion i mastersutförande som vi hade på prov under påskhelgen i fjol och Kia Ceed executive. Golf var hon inte förtjust i alls trots alla lovord i tester. Jag själv satt inte bra i den och de stolarna i mastersversion, finns säkert andra stolar att köpa. I Kian fick jag till en bra körställning tack vare elinställbara stolar som kan vickas upp så man får stöd för låren, det fick jag inte i Golf. Dock tycker jag att stolarna i Ceed är onödigt hårda. Även ett nytt batteri har bilen fått på garantin, tur det är sjuårs garanti, men troligen inte på batteriet........;o)

Jag tippar på att Mazda är den mest problemfria bilen och mitt val inför ett köp mellan dessa konkurrenter ;o)

#3
2014-01-23 17:40

Artikeln vill ge sken av att man inte kan lyssna på radion i Peugeot utan att ha motorn igång, men detta är felaktigt. Man kan visst lyssna på radion utan att ha motorn igång. Man trycker igång den när motorn är av. Jag tycker det är utmärkt att radion stängs av automatiskt när man stannar motorn så slipper man stänga av den själv. Men visst har Peugeot sina egna lösningar, en Volkswagen väljer man för att man vill ha mellanmjölk. En Peugeot väljer man för att man vill ha något annorlunda. Är det en Golf man söker, så är det inte en Peugeot man köper. Peugeot behöver inte göra en Golf eftersom den redan görs av Volkswagen. Peugeot har gjort en annan bil och för andra förare som uppskattar Peugeots stil.

#4
2014-01-23 17:44

Golfen är säkert en utmärkt bil, men......Gäääääsp vad tråkig. Bättre att golfåkare åker kommunalt stället.

#5
2014-01-23 17:46

Helt felaktigt resultat! Hur kan de ha så fel? ;-)

Skämt åsido: man önskar att designers sneglade mer på varandra, ibland blir det alldeles onödigt dumt.

Dummast är den begränsade autobromsen hos 308. Även om den inte testats (vad jag vet) så verkar den inte vettig.

Oavsett, så är detta 3 bra bilar och det finns goda förutsättningar för att de kommer säljas bra.

#6
2014-01-23 18:49

På en Golf så stängs radion av när man har stannat och tar ur nyckeln, skönt att slippa göra det själv ;-)

Och det är sant, Peugeot gör ingen Golf... för att Peugeot inte kan det. ;-)

#7
2014-01-23 19:00

Så nu är Full-LED standard med Matrix på nya bilar snart ... som peggan här, vem var det som sa att LED på halvljus inte finns än, och nu finns det både på hel och halvljus, plötsligt är xenon ljus och hemska halogen ljus passé, halogen hör definitivt inte hemma i dagens bilar, förstör också strålkastare med sin höga värmeutveckling haha... köra dygnet runt med H4 halvljus och byta strålkastare vart annat år som gamla tider det var en dålig idé...men jag har aldrig råd med dessa nya bilar kör äldre bilar med gammal teknik så länge peggan är säkert en miljon ggr bättre än golf och riskokar mazdan.

#8
2014-01-23 19:24

Golf är Golf .. Det tycks inte finnas någon som kan ändra på det.
Angående din fru Shogun .. så tycks hon inte ha någon smak för något ;o)

#9
2014-01-23 19:29

Ett väntat resultat ja. Enligt mig som provkört bägge bilarna för en vecka sedan är Mazda på en helt annan nivå den är rolig att köra golfen är tråkig. Sedan har inte golfen acc som standard och den vanliga ac:n brötar rätt ordentligt.

Sedan kommer Mazda med generösa garantier. De vågar inte vw

#10
2014-01-23 19:35

Det är bara att vänta och se vem som håller sig rostfri golfen eller rostburken och bullerlådan mazda, de kan inte ens driva sina kärnkraft och så ska de bygga bil...

#11
2014-01-23 20:07

Jes, tja hon hade en Golf innan.....bränd av den så blev det inte en Golf till, trots att den också var bra i test, mindre bra i ägarundersökningar ;o)

#12
2014-01-23 20:10

Att PSA köper in denna 1,6 l motorn från BMW? då måste det bli en rejäl rabatt på den isf, inte konstigt den kändes trött, synd BMW kan ju inte bygga hållbara motorer och karaktären som PSA besitter går förlorad :-(

#13
2014-01-23 20:24

Provkörde Mazda 3:an nyligen. Fantastisk bil. Egenskaper, pris, etc.
Helt klart intryck av premium.
Man blir nästan förbannad över att de sabbat allt genom att det låter skitmycket i kupen.
Jag körde ändå på 16" vinterdäck. På sommardäcken som är 18" på det stora paketet lär det vara helt olidligt. Det kommer inte gå att ha den bilen på svenska vägar. Man kommer bli döv.

#14
2014-01-23 21:34

Golfen, i det normala Masters-utförandet, är ju helt klart den säkerhetsmässigt bästa bilen. Man får autobroms som även fungerar i högre farter än 30 km/t - det fixar varken Peggan eller Mazdan. Och man får adaptiv farthållare vilket inte Mazdan har. I Mazdan kan man få bättre autobroms men då får man köpa det dyraste utrustningspaketet och sen lägga på ytterligare ca: 10.000 kr.
Peggan i detta test är i sitt högsta utrustningsalternativ för autobroms erbjuds inte i de lägre alternativen vilket man kan tycka är ett tråkigt val. Om man måste välja så föredrar jag möjligheten att kunna uppgradera från AC till ACC i st f som i 308:an inte kunna uppgradera till nåt bättre autobromssystem överhuvudtaget.
Med det sagt så gillade jag spontant Mazda 3 när jag provkörde den för nån månad sen. Tyckte inte att "oväsendet" var alltför bedövande men det kan vara en kombination av relativt tysta, dubbfria däck och hyfsad asfalt där jag provkörde. Premiumkänsla vill jag kanske inte kalla det men bra känsla utom i bagageutrymmet som är i Dacia-klass tyvärr. Det var 2-liters bensinaren jag testade och jag gillar av nån outgrundlig anledning sugmotorer när de har acceptabel effekt - och denna motor uppfyllde helt klart kraven för mig. Den gick dessutom snålt på min testrunda. Om det vankades bilbyte så skulle Mazda 3 ändå vara en stark kandidat men förnyad provkörning måste nog ske med fokusering på vägljudet med sommardäck.

#15
2014-01-23 22:21

Pi om du kör optimum och extra paketet så har mazda 3 både adapativ farthållare och en likadan autobroms som golfen, där till en massa saker som inte finns till golfen.

Eller det kanske finns men du har då betalat betydligt mycket mer än de 230.000 som en maxad mazda 3 kostar.

En golf GT med med plus paketet och climatronic då fattas väl bara lädersäten och navigation, men du är redan uppe i 250.000 (Vws hemsida).

Dock är de kampanjpriser dinbil har på vw med masters för 169.900 riktigt bra, men då får du ju dock "bara" den lilla bensinaren. Och dessutom är det samma som Mazda 3 core och då har den bilen 120hk motorn och Automatisk luftkonditionering med dubbla temperatur-zoner. Inte så men golfen med den "vanliga" acc:n är inte speciellt trevlig då den är högljudd.

Sedan så har ju mazda fått miljöpriser för den där skyactive teknologin för att den ger lågförbrukning så som folk faktiskt kör och inte i tester (I Usa och England).

Vidare Toyota Auris har sämst ljudkomfort i denna storleksklassen (enligt carbuyer och autoexpress) trots det har den sålt bra i Sverige.

#16
2014-01-23 22:24

borjeboy - om du läste hela mitt (tyvärr långa) inlägg så hade du funnit att jag skrev detta med Optimum + extra tillval för ca: 10.000 kr. Men det drar tyvärr upp priset i en nivå där det finns många andra intressanta alternativ.
Och denna utrustning får du som sagt i den billigaste Golfen bara du köper Masters-paketet - och bilar utan detta torde knappast importeras.
Men som sagt - jag gillar Mazda 3 och får väl ge med mig med kravet på riktigt autobroms, adaptiv farthållare och den backkamera jag har på nuvarande bil om det vore aktuellt att köpa en 3:a och då blev det nog en Vision 2,0 bensin.

#17
2014-01-23 22:28

Tänk att Peugeots nya 308:a inte ens klarar att konkurrera med Mazda. Och förlora mot en simpel Golf? Detta är ju Peugeots nya modeller som skall slå sig in i premiumsegmentet, ja man siktar rakt mot självaste Audi.

Men som oftast saknas det lite för mycket för att man ens skall klara en simpel Mazda - eller Golf för den delen. Hur man nu på fullaste allvar tänker sig att erbjuda ett alternativ till Audi tror jag nog bara att denna sidas frankofil kan svara på. Ingen annan lär nog tro på den fantasin och allra minst kunderna....

MVH AL

#19
2014-01-23 23:07

Fast redan på vision nivån får du döda vinkelvarnare, backsensorer och mörktonade rutor, xenonljus och lite annat mer onödigt lull.

Samt då 120hk motorn. Och det för samma "list pris" som Golfen med masters.

Sedan leifer givetvis kan man inte sänka golfens betyg på att de bara har 2års nybilsgaranti. Golfen måste ju vinna testet och tycker man att bilen är bullrig kan man alltid draigång bilradion/stereon. Det finns sådant i bilar idag

#20
2014-01-23 23:11

Resultatet var väl inte helt oväntat.

F.ö. så har SBP förfinat sin statistik över besiktningarna 2012. Man kan nu utläsa resultatet för varje bilmärke som 3, 5, 8, och 10-åringar. I dessa siffror kan man se att PSA och Renault blir sämre och sämre ju yngre bilarna är. När 2009 års bilmärken besiktigas 2012 avseende modellrelaterade fel, så är Dacia, Renault, Citroen och Peugeot (i nämnd ordning) sämre än alla andra bilmärken i statistiken.

Läs här; http://www.bilprovningen.se/download/18.10811dba142b782f43e1a6/1387777926877/Besiktningsresultat+per+bilm%C3%A4rke+2012.xlsx

DET var intressant!

#21
2014-01-23 23:18

Audi A5 någon brittisk recent nämner det i slutet av testet av peugeot 308 och anser att ska ni som privatpersoner köpa bilen så avvakta och håll koll på lite forum och se åt vilket håll det går kvalitéts mässigt.. (tror det var autoexpress eller wich).

#22
2014-01-23 23:22

borjeboy; tja, på det här forumet går det då inte åt rätt håll;-) Kolla ViB och deras problem med låsta bakhjul på 308. Eller för den delen just i denna tråd.

#23
2014-01-23 23:38

@borjeboy: Men brittisk forum, vad tror du? de har väl aldrig pratat positivt om Frankrike gamla fiender vet du ;-) avundsjuka som vanligt!

#24
2014-01-24 00:46

euroncap fakta kan ju vara intressant med:

Peugeot 308s samlade betyg hos euro ncap var vuxen 92% barn 79% gångtrafikanter 64% och safetyassist 81%
Mazda 3 samlade betyg hos euro ncap var vuxen 93% barn 86% gångtrafikanter 65% safetyassist 81%
Mazda 3 är säkrare än peugeot 308 alltså om än marginelt förutom just på barn..

Golfen testades året innan och de gör alltid lite förändringar i testerna så skulle golfen testats 2013 hade den ev klarat det sämre, men betygen var Vuxen 94% barn 89% gångtrafikkanter 65% och safetyassist 71%

#25
2014-01-24 02:46

AL - "En simpel Mazda" är väl att förenkla det hela lite?

#26
2014-01-24 06:17

Vad gäller tekniska hjälpmedel som bedöms i Euro Ncap - t ex "Safety Assist" - så kan man lätt ramla i fällan att bara läsa siffrorna utan att se vad som ligger bakom. I fallet Golf så är volym-utförandet i Sverige utrustat med bl a ett fullödigt autobroms-system liksom adaptiv farthållare vilket inte är fallet när man testar bilen i Euro Ncap. Detta är Golf på intet sätt ensam om men man kan som sagt inte bara läsa siffrorna och dra alltför omfattande slutsatser av detta. Euro Ncap bedömer ju det "sämsta" utförandet av bilen som säljs på någon marknad inom Europa om jag inte helt missuppfattat det hela. Sen ändras ju regelverket successivt och om jag likaså uppfattat det hela rätt så kommer just autobroms att föras in som en betydelsefullare parameter på bilar som testas fr o m detta år - men om det kan säkert AL berätta mera.

#27
2014-01-24 07:10

Intressant att somliga ska provocera så mycket bland kommentarerna här. Inte undra på att ViB smiskade somliga på fingrarna.
Är det någon som glömt att ViB tröttnade tidigare och låste kommentarsfälten?

Dags att höja nivån! Låt folk ha sina favoriter, huvudsaken är ju att ägaren är nöjd, om hans granne tycker det är fel spelar mindre roll. Det är ju inte han som bestämmer...

#28
2014-01-24 10:32

Peugeot kommer med nya bensinmotorer, 1.2 THP på 110 och 130 hästar. 3-cylindriga turbomotorer utan BMW-inblandning. De får officiell premiär på Geneve-salongen i samband med 308 SW (kombin). Lanseras i Sverige till sommaren. Men bästa motorn i Peugeot är diesel, särskilt nya blue-HDI dieslarna med NOx-fälla. Jag är något förvånad över att Vi Bilägare inte har valt diesel i sin test-308.

#29
2014-01-24 10:36

Artikeln är märklig, varför är det viktigt att föraren har koll på radioprogrammen när han rattar värmereglagen i en Peugeot? Eller tror journalisterna på Vi Bilägare att de styr kanalbytena och volymen på radion med värmereglagen? Jag får i huvudet en väldigt humoristisk bild...

För övrigt ser jag ingen anledning att ändra värmereglagen med bilen igång, bilen har ju en bra klimatkontroll med fullständig automatik. Knapparna för defroster fram och bak är de enda man kan behöva röra med bilen igång och de ligger på egna knappar utanför skärmen. Jag kör med samma inställning på värmen i min bil med klimatkontroll året om, och det händer inte att jag justerar luftriktningen manuellt - automatiken klarar det så bra så. Det är bara defroster-knapparna som jag använder.

#30
2014-01-24 11:42

Raphael...absolut värmen och radion borde var inställd ifrån fabrik. Varför ödsla plats på dessa ovidkommande reglage...

Om man blir för varm får man helt enkelt ta av jackan under körning...och radio P3 passar säkert de flesta.

#31
2014-01-24 12:44

SiggeN, nu har du dessvärre missförstått mig. Jag har ingenstans påstått att värmereglagen och radion ska vara förinställda från fabrik och inte går att rubba i efterhand. Utan mitt påpekande gällde att jag förstår inte varför man nödvändigtvis måste ha koll på radions stationer samtidigt som man ställer in värmereglagen. Jag menar, radion och värmereglagen har inte med varandra att göra så varför måste radions kanaler synas när man ställer in värmen?

När jag ställer in värmen, så är det temperaturen jag kollar på och inte radions kanaler, såvida man inte tror att värmereglagen styr radion..... Och när jag ställer in radion så har jag ingen som helst nytta av att samtidigt ha koll på värmereglagen, om jag inte tror att radions volymkontroll är kopplad till temperaturen i bilen. Om värmereglagen styrde radion, och om radions kontroller styrde värmen i bilen, ja då kan jag förstå om man vill att värmereglagen och radions kontroller ska finnas samtidigt eftersom de då skulle påverka varandra. Men så länge värmereglagen styr värmen och radions reglage styr radion så ser jag ingen som helst anledning att ha radion syns när man ställer in värmen, och att värmereglagen syns när man ställer in radion.

Enligt min enkla logik är det bättre att värmereglagen syns när man ställer in värmen och att radion syns när man ställer in radion. Varför göra på ett annat sätt, och varför kritiserar artikeln att värmereglagen syns när man ställer in värmen istället för att radion syns? Enligt min mening är artikeln obegriplig, men Vi Biägares bilförare kanske tror att man ställer in radion med värmereglagen.

#32
2014-01-24 12:58

Raphael...håller helt med dig. Förstår inte heller varför man måste se radiostationen när man ändrar värmen.

#33
2014-01-24 17:27

Jo hultarn .. Det är grannen som bestämmer, i varje fall om man bor nära Tjärne i Munkfors ;o)
.
Tänk att en tråd kan spåra så .. trots jag, som är syndaren till den tillfälliga nedstängningen .. inte deltagit.

#34
2014-01-24 17:49

Är det inte så att om man ser/har framme radioinställningen så kan man inte ändra värmen? Man måste gå in i nån meny först?(På 308an)

Fanns nåt liknande på Audi i slutet av 00-talet.
På A4 när man skulle sätta på värmen i sätet så var man tvungen att först trycka på en knapp, sedan ändra värmen med hjälp av display+vridreglage.
Nuförtiden räcker det med en knapp även på Audi.

#35
2014-01-24 19:23

Man behöver inte gå in i en meny först utan man trycker på värmeknappen och då får man fram värmereglagen. Men som jag skrev så är det sällan man har behov av att justera värmen under färd, bilen har en mycket väl fungerade automatisk klimatanläggning. Jag har inte ändrat temperaturen på min bil på fyra år. Det jag använder är defroster-knapparna, och på 308:an så ligger de vid sidan om skärmen så man behöver inte trycka på skärmen för att slå på värme på fram eller bakrutan. Defrostern innebär ett eget program i klimatanläggningen.

#36
2014-01-24 19:32

Tack för klargörandet R.

#37
2014-01-24 20:04

När man ser radiokanalerna kan man även toucha temperaturen lägst uppe på skärmen för att välja temperatur (kom med en uppdatering, det slipas ännu hela tiden), men jag har samma erfarenhet som Raphael, man behöver bara ställa in värmen två gånger per år, till sommaren och till vintern. Har man en bil med manuell klimatanläggning så finns ju det fysiska rattar och knappar (säljs en sådan variant i Sverige?) även i 308:an. Skärmen fungerar faktiskt med handskarna på. Finska Teknikens Värld berömde 308:ans styrning över Golf (känsla i kurvkörning och älgtest), även Mazda var bättre på den biten. 308 var också bättre på fjädringskomforten, Golf vann för att den inte var bra eller riktigt dålig på någonting = jämn. 308 förlorade på att utrymmena där bak var för små för testgruppens krav och för att Golf fick "lite extra" på dom punkterna den ansågs bättre. Golf fick minus för ergonomin på vissa punkter (skärmen och knapparnas konstiga symboler), Mazda var bullrigaste. Summa sumarum, välj den bil du gillar bäst av dom här och njut!

#38
2014-01-24 20:46

Roligt att en bil(Golf) som inte är bra på någonting kan vinna ett test ändå, det säger väl mer om konkurrenterna eller? ;-)
Kan nog vara en felformulering kanske...

Nåväl, jag har väl som den enda som skriver här en någorlunda erfarenhet av en av bilarna i testet.
Har haft min Golf i snart exakt ett år och kört 1500 mil med den.
Nu har jag visserligen en viss förkärlek till VW(det är därför jag äger en) men kan med stor säkerhet säga att om någon annan bil ska *slå* golfen i ett test så får det allt vara en sjusärdeles bra bil ;-)
Nu är smaken som baken, så en bil passar inte alla och det är tur det.
Men Golfen är en mycket genomtänkt modell som det är svårt att hitta några svaga punkter hos. Det skulle vara att bakrutan blir väldigt smutsig då :-)

#39
2014-01-24 20:59

Nya golf har faktiskt bra fjädringskomfort i 1,2 utförandet men när jag stängde bakdörrarna så lät det som att sparka på en tom postlåda, knappast premium...
och då stängde jag inte ens hårt. Den är för optimerad viktmässigt

#40
2014-01-24 21:07

Men, en sak är säker ingen av dessa bilar är billig i drift! och ju äldre de blir desto värre, speciellt asiaten, europeiska bildelar finns överallt här. Renault och citroen är billigare drift än bilar från alla världens hörn! Men bara VAG bilar kommer i närheten speciellt VW. Samt PSA och Renault är smart byggda och lätt mekade! Precis som franska bilar ska vara.

#41
2014-01-24 23:18

Men Mazdan blev ju bara 10 år gammal sa du? Och under de 10 åren har man ju garanti på det mesta och man lär inte behöva byta så himla mycket av det andra. Sen ska den ju ändå skrotas?

#42
2014-01-25 09:35

Den enda slutsats jag kan dra av det här är att Peugeot 308 blir brädad av Mazda - som är dess verkliga konkurrent. Upp till Golf:s. nivå når man inte (och ännu mindre Audi som Peugeot själva säger sig vilja konkurrera med).

Så mitt förslag är att ViB kör Peugeot mot Hyundai istället för VAG nästa gång. Då är det troligt att Peugeot kan hävda sig bättre - trots den sämre kvalitetsnivån och högre drifts/ägandekostnaden kontra koreanen.

MVH AL

#43
2014-01-25 10:24

Min Pegga perfekt. skulle hellre köpa en Dacia än en tysk bil eller från från sydostasien..

#44
2014-01-25 12:30

@Roger Skagerström: Skrotar du bilen efter 10 år? sverige har ju europas äldsta bilpark? MVH AL: det är mycket snack om gamla peugeot 307, 407 hade dålig kvalitet och så men har träffat många i bekantskaps kretsen att de är mycket nöjda stämmer inte ett skvatt av vad folk säger det kan b.la peugo, och Raphael bekräfta ;-)

#45
2014-01-25 12:44

true beliver; det du skriver om Peugeots fina kvalitet visar sig då sannerligen inte i SBP:s statistik från 2012 avseende bilar tillverkade 2009. De publicerade uppgifterna ger vid handen att bara Dacia, Renault och Citroen är sämre an Peugeot avseende märkesrelaterade fel. Alla andra bilmärken är bättre i den redovisningen.

http://www.bilprovningen.se/download/18.10811dba142b782f43e1a6/1387777926877/Besiktningsresultat+per+bilm%C3%A4rke+2012.xlsx

#46
2014-01-25 13:01

@Audi A5 SB: Vilka fel skulle det isf vara? inte är det rost iaf, glappande spindelled , styrled kostar inte många kr att åtgärda, eller rostiga bromsskivor, det är snarare snåla ägare till dessa bilar som är orsaken än bilarnas? om de nu är så dåliga varför säljer de bra ute i Europa ?

#48
2014-01-25 13:43

Audi A5 SB, som vanligt samma inlägg om psa-gruppens bilar, börjar bli lite tjatigt att läsa. Du borde åka till nån återförsäljare och provköra ex. en C5:a. Jag undrar om du inte egentligen är väldigt nyfiken på PSA-gruppens bilar :)). Lycka till.

#49
2014-01-25 14:03

True believer : Såg nu att jag blandade ihop dig med nån spydig individ annan. Sorry.

#50
2014-01-25 15:05

Rune S. Nu kommenterade ju Audi bara ett påstående här i tråden, genom att hänvisa till bilprovningens data. Den visar med all önskvärd tydlighet att det finns stora skillnader mellan olika biltillverkare med avsikt på de (trafiksäkerhets- och miljömässiga) komponenter som SBP undersöker. Och det är ingen trevlig läsning för franska bilkonstruktörer - som faktiskt använder SBP:s data när de utvecklar nya bilmodeller.

Men som jag skrev tidigare: PSA vill själva gärna jämföra sig med Volkswagen, dock inte en simpel Golf utan snarare koncernbrodern Audi. Dock visar även detta test att PSA har långt kvar innan man kan leverera en motsvarande produkt.

Så tyvärr, biltillverkarnas c-lag går en dyster framtid till mötes. Det enda som kommer kunna rädda Peugeot är kineserna - eller en rejäl konjunkturuppgång i Europa - det senare vore mer eller mindre otroligt, de förstnämnda är däremot mer eller mindre redan en realitet.

Och hur värderas då Peugeot av investerarna? Jo, lägre än någonsin. Det är i princip bara Raphael och Peugo som tror på bolaget. Dock är jag mer tveksam till att någon av de båda vågat köpa in sig i PSA....:-)

En beg C5 eller 407 kan jag själv tänka mig som hundbil. Fast i så fall lockar en Partner eller Berlingo lite mera (trots att den sistnämnda välter vid en undanmanöver). PSA-gruppens bilar är billiga numera.

MVH AL

#51
2014-01-25 16:21

true beliver; jag vet inte vilka fel som drabbar märket och gör att det hamnar i botten av listan. Det enda jag vet är att det inte är ägarrelaterat. Vi bör hålla i minnet att det handlar om 3 år gamla bilar som i genomsnitt gått 4.257 mil. Av märket får då 3,9% nedslag. Om dessa bilar gått som medelbilen, 6.524 mil (2,0% nedslag) hade sannolikt 6% (5,98%) av märkets bilar fått nedslag på SBP för modellrelaterade fel - 3 gånger så många som medelbilen. Ägarrelaterade fel ligger som medelbilen - det finns således ö.h.t. inget som talar för att ägarna skulle vara slarvigare än andra. Att då påstå att märket har en bra kvalitet blir ju helt fel. Att märket är bättre än Dacia, Renault och Citroen är däremot sant.

Rune S; om du påstår något som strider mot fakta eller sunt förnuft, så kommer jag att meddela dig detta. Det är precis just det jag gjort i fallet "true beliver". Har du problem med det, så får du väl sluta att läsa mina inlägg.

Edit; har rättat en felskrivning. Ägarrelaterat till modellrelaterat. Ursäkta.

#53
2014-01-25 18:24

Rune S; kan du inte hålla dig till tråden istället för att syssla med personangrepp?

#54
2014-01-25 18:48

Att begrunda, reflektera över och kommentera påståenden är vad en vuxen debatt syftar till Rune S. Du hade synpunkter på Audis inställning till PSA - som dock mest var avsett som ett svar på ett ogrundat påstående här i tråden om Peugeots kvalitet. När det sedan bemöttes, och utvecklades med både referenser som lite mer djupgående analys, så föredrar Rune åter att i halvt oförskämda ordalag pådyvla andra åsikter som han själv fantiserat ihop - istället för att hålla sig till diskussionen och dess innehåll.

Ja, om det är Rune S definition på en vuxen debatt, då föredrar jag nog att vara något annat än vuxen. Men å andra sidan så är det ingen vuxen individ som håller med Rune S. om att man skall bete sig så i en intellektuell debatt så vi får väl se Runes inlägg som renodlad projektion - eller i bästa fall avsaknad av argument.

MVH AL

#56
2014-01-25 19:10

"diskuterar här kan klara ut sina diskussioner själva"...ord ifrån en som allt som oftast skriker högt om att andras inlägg ska tas bort...

#57
2014-01-25 19:12

Shogun går från klarhet till klarhet. Krigsreferenser och nu fotslickeri. Jag förutsätter att någon moderator tar bort inlägget, då det dels är ämnat som en förolämpning och dels inte hör till tråden ö.h.t..

#58
2014-01-25 23:09

Det börjar balla ur lite i nästan varenda tråd nu, jag kan känna en inläggslåsning på gång.

#59
2014-01-25 23:23

Peter E, Golf har en balanserad kombination av egenskaper - den är inte bäst på något men inte sämst heller utan den har en jämnhet och det är därför den vinner tester. Och därför kallar jag den för "mellanmjölk" i betydelsen den utmärker sig inte på något speciellt. Det behöver inte vara dåligt, men det finns konkurrenter som är vassare i viss avseenden - men när man är vass på något så kan man vara sämre på något annat. Golfen är en mellan-kompromiss. Det är en försiktigt formgiven bil och med försiktiga egenskaper, den sticker inte ut någonstans. För många är detta bra, för mig finns det bättre alternativ.

#60
2014-01-26 00:03

Nu har inte direkt med artikeln att göra, men i vilket test är det klargjort att Berlingo välter?
Källa tack!

Sen förstår jag inte varför var och varannan artikel ska urarta i provokationer och påhopp?
Kan vi inte nöja oss med att vi har olika smak och tycke?

#62
2014-01-26 00:24

Det är konstigt att en del inte kan svara på en enkel fråga, utan istället väljer att tala nedsättande om den som frågar.
Jag kan inte se något som tyder på personförföljelse i frågan: i vilket test är det klargjort att Berlingo välter?

#61
2014-01-26 00:31

Jag skall be att få rätta det: Det var Nemo jag syftade på.

http://www.which.co.uk/news/2010/04/citron-nemo-mpv-rolls-over-in-which-test-212509/

Och hultarn blir tydligen provocerad över att Peugeot 308 kommer sist i ViB:s test - vilket mitt tidigare inlägg handlade om - eftersom den jämförs med fel bilar som den uppenbarligen inte kan matcha. Men det är inte jag som gjort testet utan ViB så hultarn får vända sig med sina klagomål till redaktionen istället för att på sedvanligt maner förfölja mig och anklaga mig för att provocera när jag bara återger ett testresultat. Hultarn förnekar sig alltså inte då han givetvis underbygger sina trakasserier med allehanda missuppfattningar och egna milt uttryckt märkliga polariserade slutsatser. Se som sagt detta senaste som ett konkret exempel.

MVH AL

#63
2014-01-26 00:32

Är du inte nykter hultarn så ber jag dig att återkomma imorgon när du nyktrat till.

MVH AL

#64
2014-01-26 00:35

Jag ledsen om jag gör vissa här besviken, men jag är fullständigt nykter, och ser fram mot länken imorgon. Nu ska jag sova.

#65
2014-01-26 00:37

Om du är nykter så måste du förlagt dina glasögon. För uppenbarligen har du missat det som står i mitt näst sista inlägg och dessutom sensmoralen i det inlägget som du valde att kommentera (att Peugeot 308 hamnar sist eftersom den jämförs med fel bilar som inte är dess verkliga konkurrenter).

Så ta på dig glasögonen och läs om och läs rätt tack.

MVH AL

#66
2014-01-26 00:46

Hultarn jag tror också att du är nykter, att ifrågasätta din nykterhet ser jag som ett personangrepp och personförföljelse som inte har i en saklig och seriös diskussion att göra.

#67
2014-01-26 00:51

Att bli stalkad är verkligen ett personangrepp som dessutom är en brottslig gärning i Sverige. Därför tar jag mig rätten att försvara mig.

Det som Hultarn frågar efter står i mitt svar 2014-01-26 00:31, något han uppenbarligen inte läst (varför jag började ifrågasätta om han var nykter eller inte - eller så skriver han av helt andra skäl än sakfrågan).

MVH AL

#68
2014-01-26 01:02

Jag välkomnar sakliga och seriösa diskussioner utan personangrepp och jag tror att moderatorerna i detta forum också välkomnar det. Jag skulle uppskatta mer vänlighet i diskussionerna, att vi såg varandra som goda vänner och kunde kramas i trafiken istället för dessa återkommande raljeringar av och till i trådarna med beskyllningar hit och dit och personangrepp. Det är dags att släppa fokus på personer och gå på sakfrågor, än en gång.

#69
2014-01-26 02:08

visst är det så golfen är inte usel på något, men jag tycker att det skiljer enormt i körglädje och känsla mellan golfen och mazdan. Jag provkörde de samma dag och på samma sträcka (återförsäljarna ligger nära varandra i kungsbacka). Och Mazdan är bra mycket roligare, känslan är en helt annan responsen från ratten är snabb och direkt och växellådan är enkel och oerhört smidig. Och det är en ren fröjd att köra på krokiga vägar med Mazdan, när ni testat det så förstår ni vad jag menar helt annan upplevelse..

Fast iofs har ju Mazda också sagt "We came to the conclusion that if we make ordinary cars for the mass market, there is no reason for us to exist"

#70
2014-01-26 09:35

En applåd för Raphaels inlägg. Kan bara alla utgå från det skulle mycket vara vunnet. Jag kan försöka börja, genom att exempelvis skriva att jag tycker att resultatet i detta test är korrekt. Golf är en bil som levererar på samtliga punkter. Den håller en hög stabil nivå utan missar. Därför vinner den också testet. Mazda är en spännande utmanare - som dock faller igenom på högt vägljud. Hade Mazda bara gjort den läxan bättre skulle man säkert haft ett bra alternativ till Golfen.

Peugoet 308 har försökt med just det, d.v.s man har byggt en välisolerad bil. Men i gengäld faller man igenom på andra punkter. Ergonomiska missar och dålig säkerhet med en undermålig autobroms som dessutom inte kommer finnas med i volymsäljarna är två sådana saker. Dessutom kvarstår frågetecknen kring kvalitetsnivån och därför hamnar den sist i detta test. Men det vore onekligen intressant att se hur den presterar mot Hyundai, som är dess verkliga konkurrent.

MVH AL

#71
2014-01-26 10:00

Jag kan inte förstå varför sign AL hittar på en massa saker om vad jag tycket, när jag endast ville veta i vilket test det verifierades att Berlingo välter.

Men, det skulle vara intressant att veta vart AL läste att jag blivit provocerad av att 308 kommit sist i ViB's test. Om jag inte minns helt fel så kritiserade jag 308 ans konstiga autobroms i början av artikeln. Detta medan AL istället skrev ett inlägg bl.a. innehållande "frankofil" uppenbarligen i syfte att provocera andra.

Jag vill också veta hur en enkel fråga kan definieras som trakasseri. Snarare är det jag som blir trakasserad av AL när väljer att skriva nedsättande saker istället för att svara på en enkel fråga.
AL säger sig själv vilja hålla en faktabaserad debatt, och jag saknar faktar bakom hans påstående. Tydligen är det bara vi andra som ska hålla oss till fakta.

#72
2014-01-26 10:15

308'an kpm inte sist i ViB'äs test av golf mazda 3 och 308'an utan hamnade på en delad 2'a plats!! ViB verkar dock inte ha koll på det ens själva, men läser man tidningen så var det slutresultatet!

#73
2014-01-26 10:33

Bry er inte om vad nån AL el.dyl skriver, ni ska bry er om vad *ni* tycker! Vissa ser allt utifrån pengar, men pengar är inget som automatiskt ger kvalitet (tai till exemple VW med sämsta kvaliteten i Europa för tillfället pga. dom stora felen TSI/DSG, småfel har ju även Toyota). Det är oftast dom "fattiga" som kommer med dom fiffigaste idérna och ser ut som PSAs strategi att få bukt med överproduktionen i Europa och flytta produktionen till länder var marknaden är livskraftig fungerar, samt att man för bilarna mer in i premium segmentet (det ser man på siffrorna att det fungerar). Skrev annars fel nånstans att det var finska Teknikens Världs test mina skrivelser handlade om, det var Tuulilasi (tack till min kusin). Där ljöd rubriken till slut "Vi är alla bra bilar!". Att säga att 308:an inte bör jämföras med Mazda och VW säger mycket om den som påstår sånt (löjligt!). Kom ihåg att tyskarna inte vill göra bästa bilar, dom vill göra pengar och det syns tyvärr som dålig kvalitet (dom har gått över gränsen). Ha en bra dag!

#74
2014-01-26 10:48

I det här testet så var Golfen bäst på utrymmen, motor och ergonomi för att nämna några saker.

Vad i detta är mellanmjölk?
De andra i testet är väl att mer betrakta som mellanmjölk då de är sämre.

Men det svider väl i vissas hjärtan då deras älsklingsmärken aldrig kommer i topp då de jämförs med en VW.

Därav deras påståenden att Golf skulle vara mellanmjölk.

En Golf kan du få med allt från en 105(85 utomlands) hästarsmotor till en 300 hästarsmotor. 2 eller 4-hjulsdrift. 2 eller 4 dörras, Kombi, cab eller halvkombi.

Vilken/vilka av konkurrenterna kan erbjuda dessa alternativ?
Var snälla och tala om det.

:-)

#75
2014-01-26 10:49

hultarn vännen min.. Du frågade mig om Berling, jag gav dig en länk och korrigerade min tidigare skrivelse. Svaret blev att du åter ställde samma fråga, varvid jag undrade om du var nykter. Uppenbarligen läste du inte, eller så missförstod du mitt svar,. I samma inlägg tar Hultarn sedan upp att jag ägnat mig åt provokationer när jag konstaterade att Peugeot med rätta hamnade sist i testet och att deras ambitioner att jämföra sig med Audi faller på sin egen orimlighet. Peugeot bygger nämligen inte lika bra bilar som Audi, på någon punkt och därför värderar också kunderna Peugeots bilar till ungefär hälften av den genomsnittliga Audin (kallas för betalningsvilja).

Jag har som sagt svårt att se det provokativa i att jag diskuterar testet och dess innehåll. Men tydligen tog Hultarn det personligt och påbörjade sitt vanliga korståg mot mig, i sedvanlig ordning underbyggt med allehanda påhitt och fantasier som jag på intet sätt givit uttryck för. Det är inte att föra en faktabaserad diskussion (som handlar om detta test). Det är att trakassera folk. Men Hultarn är inte ensam om denna infantila taktik. Han har sällskap med signatur Rålle G samt Peugo - som till och med förföljt mig in på andra forum. Så jag uppmanar er samtliga att skärpa till er och ta till er av det Raphael skriver - om era verkliga avsikter verkligen är att hyfsa till debatten vill säga:-)...

MVH AL

#76
2014-01-26 11:11

Peter E, tack för din fråga om vad mellanmjölk innebär och jag ska därför ge dig kärlek genom att besvara din vänliga frågeställning och förtydliga vad jag menar så att du känner att din fråga inte bara har tagits emot utan även blivit seriöst behandlad och besvarad.

"I det här testet så var Golfen bäst på utrymmen"

Golfen har en jämn fördelning av utrymmen och därmed anses den ha bäst utrymmen i testet, men det är mellanmjölk på grund av den jämna fördelningen. Alltså i detta fall är det bäst att vara mellanmjölk.

Om vi jämför med Peugeot 308, så har 308:an ett betydligt större bagageutrymme än Golfen - samtidigt som den har trängre för benen för baksätespassagerarna. Den har alltså en annan fördelning av utrymmena där utrymmet för bagage har gått ut över utrymmet för benen för baksätespassagerarna.

Detta innebär inte att Peugeot 308 har sämre utrymmen i Golf som helhet, utan bara att den har en annan fördelning. Journalisterna för testet anser att för dem personligen så fungerar Golfs fördelning av utrymmena bäst, men det innebär inte att Golfen som helhet har bäst utrymmen. För den som önskar mer plats för bagaget så har inte Golfen bäst utrymmen, exempelvis. Det handlar helt enkelt om tycke och smak.

"motor"

Golfen har en jämn motor och ja den har ett stort motorutbud, vilket också innebär att det är mellanmjölk. Det är motorer för att passa de flesta. Om vi nu tittar på Peugeot i jämförelse så satsar Peugeot av tradition mest på sina dieslar, nu var ingen Peugeot-diesel med i testet. Men Peugeots dieslar är bättre än Volkswagens. Peugeot använder alltså sin spetskompetens och lägger den mer på dieslarna än på bensinmotorerna, medan hos Volkswagen så har dieselmotorerna och bensinmotorer en jämn nivå som är lägre än Peugeots spetskompetens. Peugeots uttalade satsning på dieslarna gör att bensinmotorerna har en lägre nivå. Alltså, Peugeot har en ojämnhet där topparna är högre än Volkswagen, men det innebär också ett större avstånd till det som inte har fått samma omsorg. Nu kommer Peugeot med nya 3-cyl turbomotorer på 110 och 130 hästar, omdömet om dessa får vänta tills de har lanserats.

Mellanmjölk blir då definitionen på det genomsnittliga, en lagom-nivå en mittemellan nivå vilket är Volkswagens traditionella nisch och det är något som Peugeot inte är intresserad av att erbjuda. Peugeot gör speciella bilar för speciella människor, alltså allt annat än lagom.

"ergonomi"

Även här visas det att Golf är mellanmjölk då Golfen har en inredning och ergonomi som passar många utan att vara särskild speciell eller tilltalande, alltså en lagom nivå och därmed mellanmjölk. Peugeots inredning i jämförelse är mer exklusiv, den är mer speciell, innovativ och kommer med nya lösningar - den passar inte alla men för de som den passar för så är detta betydligt bättre än Golf.

"De andra i testet är väl att mer betrakta som mellanmjölk då de är sämre."

Då anser jag att du har missförstått vad begreppet mellanmjölk innebär, och nej de andra är inte sämre utan har en annan fördelning av egenskaper där topparna och spetskompetensen är högre än Golf erbjuder.

"Men det svider väl i vissas hjärtan då deras älsklingsmärken aldrig kommer i topp då de jämförs med en VW."

Nej, det svider inte i hjärtat att journalister tittar på det genomsnittliga som passar genomsnittliga människor - därför vinner mellanmjölksbilar för mellanmjölks människor.

Jag är ingen mellanmjölksmänniska, jag är ingen vanlig Svensson, och därför är inte en mellanmjölksbil som Golf anpassad för mig. En Peugeot 308 uppfattar jag som en klart bättre bil med bättre yttre och inre design, betydligt trevligare att köra och med betydligt bättre dieselmotorer än vad Volkswagen erbjuder.

"En Golf kan du få med allt från en 105(85 utomlands) hästarsmotor till en 300 hästarsmotor. 2 eller 4-hjulsdrift. 2 eller 4 dörras, Kombi, cab eller halvkombi.
Vilken/vilka av konkurrenterna kan erbjuda dessa alternativ?"

Eftersom jag bara är ute efter en bil och inte fler varianter av samma bil i mitt garage så är det där fullständigt ointressant.

Avslutningsvis tackar jag Peter E för hans vänliga fråga och erbjudande till mig som innebar att jag kunde skriva detta vänliga, konkreta och sakliga svar. Tack än en gång Peter E för din vänliga inbjudan in till diskussionen och jag hoppas att du nu känner att du har fått dina frågor besvarade och att du idag kan gå ut i livet med kärlek och glädje för idag är en underbar dag!

#77
2014-01-26 11:16

Nej du Peugo, PSA-gruppens strategi fungerar inte och har aldrig fungerat. Hade den fungerat skulle nämligen privata finansiärer med glädje puttat in det nödvändiga omstruktureringskapitalet i företaget.

Siffror som beskriver vansinnigheterna finns det gott om. Peugeot blöder mer pengar på ett år än vad vi i Sverige lägger på investeringar i nya vägar och på vårt medlemskap i EU. Ja faktum är att förlusterna motsvarar flera Förbifart Stockholm, ja hela Dennispaketet eller ett antal hundra tusen hjärtoperationer. Räknar vi det i människoliv kan det uppeldade kapitalet (förlusten) istället användas till åtgärder som sparar 2093 människoliv varje år eller 13425 allvarligt skadade skulle kunna slippa onödigt lidande.

Som om inte slöseriet vore nog har man dessutom pumpat in ytterligare stödmiljarder. Det gör att vi kan addera ytterligare 3256 människoliv, eller 20883 människor som sluppit sina liv i rullstol. Totalt (på ett år) har alltså upprätthållandet av en bilkoncern som tillverkar undermåliga produkter kostat samhället (förlusten för 2012+subventionerna) sådana enorma summor pengar att om kapitalet istället utnyttjades där det ger en påvisbar effekt så motsvarar det 34307 färre allvarligt skadade, eller 5549 färre dödsfall - per år.....

Så en förhoppning är att Peugo i och med denna nyvunna kunskap och med dessa perspektiv nu upphör med att plädera för upprätthållandet av en bilkoncern som blivit utkonkurrerad av alternativen från öst. Se bara på detta test, där Peugeots nya bil hamnar sist - långt efter de bästa. Det finns uppenbarligen ingen framtid för märket och kapitalet är således uppeldat.

MVH AL

#78
2014-01-26 11:21

Var inne på Peugeots hemsida o kollade, 308 finns med 4 dörrar = mellanmjölk. Har motorer mellan 82 och 156 hk = mellanmjölk.
308 är en bil som befinner sig i mitten vad gäller utrustning och prestanda = mellanmjölk.

308 är en bil för de som inte vill ha något extra utan nöjer sig med en 4-dörrars bil med motorer som inte ger det lilla extra = mellanmjölk.

Golf, är en bil/modell som finns i ett otal varianter så att de flesta kan hitta en modell som passar just de :-)
Man behöver inte hålla till godo med bara en simpel mellanmjölksmodell.

Ha en bra dag alla mellanmjölksdiggare :-)

#79
2014-01-26 11:42

Avsaknad av fyrhjulsdrift=mellanmjölk
Sexstegad automatlåda=mellanmjölk
Undermålig säkerhet=mellanmjölk

Kvalitetsnivån=möjligen förorenat vatten

MVH AL

#80
2014-01-26 11:57

AL väljer tydligen att hänvisa till bilar som inte säljs här. Rätta mig om jag har fel, men visst säljs Berlingo med esp som standard i Sverige? I så fall har den inte benägenhet att välta precis som tested säger.

#82
2014-01-26 12:06

Vidare ser jag att AL fallit tillbaka i sitt gamla beteende att sprida invektiv runt sig, och därför bemöter jag inte hans påståenden om folks kvaliteter. Jag vill inte riskera ett ytterligare stopp i kommentarsfältet.

Han har blivit varnad av redax tidigare men har tydligen inte förstått budskapet.
I hans värld är det ok för honom själv att bete sig illa, medan andra ska hållas kort.

#81
2014-01-26 12:19

MVH AL: 4WD kostar bara en massa pengar, med ökad bränsleförbrukning, skatt, minskad driftsäkerhet, reparation o.s.v, jag skulle aldrig köpa en bil med 4WD om jag inte får den för skrotvärde, då man inte bryr sig om någonting i det komplexa 4WD systemet havererar. Är onödig lyx, och ökad tillverkningskostnad, det är mänskligt lidande
;-)

#83
2014-01-26 13:35

Vissa har bevisat sej vara sanna "kapitalster" och har ingen förmåga att tänka vilka följder sakerna har, dvs. hur många faller som dominobrickor om en stor faller. Det är frågan om jobben i Europa och dom ska man banne mej satsa allt man har för att få dom att hållas här! Dessa "kapitalister" tänker bara på sej själva och därför är deras "sanningar" så barnsliga och otroliga som dom är. Fri marknasekonomi har aldrig fungerat, och kommer aldrig att fungera för vi människor är själviska och till en del onda och negativa.

PSA har enligt siffrorna gått rätt väg och kommer att öka på försäljningssiffrorna i världen tack vara bra nya produkter, Europa kommer dock att falla väldigt mycket neråt ännu -> en marknad som dalar är inget att satsa på. Gillar absolut inte detta, utan EU skulle därför absolut måsta våga göra något.

Vilken bil jag köper näst blir en svår fråga, har ägt bilar av olika märken, men just i dagens läge känns det som bilarna har börjat sakna själ och jakten på "pappers-CO2" har skapat dåliga tekniska lösningar som inte håller (tror på diesel mest). Ogillar Peugeots nya design, gillar mera vågade linjer typ. premium DS-serien av Citroen. Vill inte ha en allt för stor bil (för stor = tråkig), men behöver en med tillräckligt utrymme (da!). Tror jag får vänta en längre tid. Sorry om jag tänkte högt, men det är ju Söndag!

PS. Orkar inte läsa alla inlägg, men det spårar ju ännu också helt totalt ur här på Vi Bilägare, vi svenskar är till en del ett helt tokigt folk!?!? :D

#84
2014-01-26 13:50

Lite kul är det när ett stort utbud av motorer där man kan välja o vraka allt mellan minsta motorn på 105 hk till starkaste på 300 hk är mellanmjölk.

Att ha få motoralternativ är däremot anpassat för speciella människor med speciella behov.

Jag tror nog 99% av befolkningen håller med om att har man mer att välja på så kan även speciella människor med speciella behov hitta något som passar... men det är ju vad jag tror ;-)

Har man bestämt sig för att det begränsade utbudet är bättre så har man ju...och det har ju inget med märket att göra eller....Raphael? :-)

Sedan vore det säkert intressant för många(inklusive mig) att få reda på vad topparna och spetskompetensen är som inte VW har på sin modell Golf men som uppenbarligen Peugeot/Mazda har på sina respektive 308 och 3.

#85
2014-01-26 13:58

Mycket snack om mellanmjölk både avseende bilar (VW Golf) och de personer som väljer en sådan bil. Jag har en VW Golf TDi 4Motion och en BMW M3 Cab. Gillar jag då mellanmjölk eller starkmjölk? Respektive bil har sitt användningsområde och fyller olika behov och preferenser hos mig. Att stoppa folk i fack beroende på vilken bil de har (för tillfället) är synnerligen omoget. Sedan är det sannolikt så att många av ekonomiska skäl inte kan unna sig den bil de egentligen vill ha. En del låter ekonomin styra valet av bil andra praktiska behov och en del låter känslorna styra valet. Jag minns en arbetskamrat som förfasade sig över att Tommy (en kollega) hade en Ford Mustang då han själv tyckte att en VW Bubbla var rätt bil. Jag sade till honom att en Bubbla är rätt för dig och en Mustang är tydligen rätt för Tommy och förresten, snygg tjej Tommy har eller hur?

#86
2014-01-26 14:49

Peter E, med "mellanmjölk" menar jag en bils egenskaper och det har inte med antalet dörrar att göra, oavsett om en bil har fyra eller två dörrar så är grundegenskaperna desamma.

308 presenteras som kombi på Geneve-salongen och en cab är på gång, även fler motorer är på gång. Antalet motorer handlar inte om mellanmjölk vs inte mellanmjölk utan det handlar om vad motorerna gör.

Jag konstaterar att du helt har missat det jag skriver.

"308 är en bil som befinner sig i mitten vad gäller utrustning och prestanda = mellanmjölk."

Nej det stämmer inte. Jämför Peugeots dieselmotorer med Volkswagen och du lägger märke till att Volkswagens dieslar inte alls är lika bra - de har inte samma upplevelse i dragkraft, de går inte lika fint och de är inte lika bränsleeffektiva. Peugeot har spetskompetens på dieslar och tillhör eliten inom det området, och därför är dessa dieslar även populära hos andra tillverkare.

Så att motorerna inte skulle ge det lilla extra, ja då har du uppenbarligen inte kört en Peugeot med dieselmotor.

Sedan att Peugeot inte skulle erbjuda något extra, titta på designen. Den inre designen är något nytt, annorlunda och extra. Körupplevelsen är speciell och väldigt fin just på den mindre ratten som ger en helt annan och väldigt bra kommunikation och känsla mellan förare och bil. Inredningen i Peugeot 308 är typisk Peugeot i sin nya stil och verkligen något helt annat än Golf, inredningen i Golf ser konservativ och traditionell ut, inte progressiv eller nyskapande.

Golf innebär trygghet för många och det är många som vill ha mellanmjölk som vill ha en bil som är lagom, som inte sticker ut på något sätt - en modest bil med modest inre och yttre design och modesta egenskaper för modesta människor som vill köra en bil som ser ut den tidigare modellen.

De som köper en Peugeot är andra människor, det är köpare som vill att en ny bil ser ut som en ny bil, och som har en inredning som är ren och stilenlig och funktionell, smak och funktion i ett, med en särskild vikt på körkänsla och komfort. Peugeot-känslan kan inte förmedlas på bild eller i ord utan är en upplevelse, en tight helhet som med de fina dieselmotorerna ger en mycket fin upplevelse och utmärkt effektivitet.

PSA gör inte bilar som är lagom, utan PSA gör bilar som väcker känslor - både kärlek och hat. PSA provocerar människor med sina bilar, och bilar som provocerar fram känslor och reaktioner, positiva såväl som väldigt negativt är verkligen inte lagombilar. En Golf ger känslan "jaha". En PSA skapar uttryck som att den är fantastisk eller "jag väljer hellre och cyklar än kör en Peugeot", det är motsatsen till lagom och medelsvensson. Utan vi pratar nu om ett excentriskt bilmärke för speciella människor som söker en bil med speciella egenskaper, och då finns det också de som avskyr Peugeot. Just för att Peugeot är allt annat än lagom.

Det räcker att titta på mig - jag är inte en lagom person och jag kör inte en Golf. Jag har en stil som provocerar vissa och älskas av andra, och jag har en bil som också provocerar vissa och älskas av andra. Det innebär att jag är kongruent, jag har en bil som speglar min speciella personlighet av att inte vara lagom inte vara en medelsvensson.

#87
2014-01-26 15:03

Peter E skriver "Sedan vore det säkert intressant för många(inklusive mig) att få reda på vad topparna och spetskompetensen är som inte VW har på sin modell Golf men som uppenbarligen Peugeot/Mazda har på sina respektive 308 och 3."

Utmärkt svar Peter E, för nu ger du mig tillfälle att återupprepa det jag tidigare skrivit eftersom jag just pekade ut topparna och spetskompetensen är. Kom ihåg, det var du som bad om en repetition och när du är så vänlig och ber om en repetition så kommer jag som den vänliga själ jag är självfallet att hörsamma din önskan om att återupprepa det jag har skrivit tidigare.

Jag skrev alltså:
"Om vi jämför med Peugeot 308, så har 308:an ett betydligt större bagageutrymme än Golfen "

Ja, det är ju en topp eftersom det är bättre än Golfen.

Jag har tagit upp dieslarna där Peugeots dieslar är bättre än Golf och jag tidigare förklarat varför, se detta längre ner för mer info.

Jag tog även upp inredningen som en spetskompetens för Peugeot där Golf ligger efter, jag skrev så här: "Peugeots inredning i jämförelse är mer exklusiv, den är mer speciell, innovativ och kommer med nya lösningar - den passar inte alla men för de som den passar för så är detta betydligt bättre än Golf."

Och som Peter E även kan se så har jag beskrivit fjädringens mjukhet, följsamhet och bilens väghållning samt upplevelse av styrningen och kommunikation med föraren - som en spetskompetens hos Peugeot som Golfen inte har.

Sedan så finns det ju komfort med också - om vi räknar in den mjukare och mer följsamma fjädringen hos Peugeot jämfört med Golf, Peugeots lägre ljudnivå och bättre kompetens på ljudisolering och kultiverade motorer (inklusive kultiverade dieselmotorer) samt de utmärkta stolarna, så har Peugeot en spetskompetens gällande att inte bara göra komfortabla bilar utan även göra dem trevliga att köra med en kommunikativ elektrisk servostyrning och direkt körkänsla.

Sedan tycker jag att Peter E är orättvis när han helt bortser från att 308:an är ny på marknaden och Golfen har funnits ett tag, Peugeot har helt enkelt inte hunnit få ut fler motorer och versioner men det kommer. SW (kombi) och cab är på väg och fler motorer blir det, och det kommer en GTI version och arbetas även på en version över GTI. Mer om detta på Geneve-salongen.

Jag förväntar mig även nyheter om 308 hybrid på Genevesalongen.

Peugeot köps av de som inte vill ha en Golf, utan som söker något annorlunda - en annan design, en annan känsla och som faktiskt tycker att Peugeot tillfredsställer vissa kvaliteter mer än Golf - för annars vore ju Golf den enda bil som såldes i hela världen om det var en bil för alla människor men det är den inte, däremot är den en bil för många för den är lagom. När man gör en bil för många, en lagom bil som inte sticker ut något särskilt, ja då möter den inte några speciella behov heller utan det blir en minsta-gemensamma-nämnare. Det är en trygghet för många. Och Peugeot har givetvis ingen anledning att göra en sådan bil, för det finns redan en sådan. Varför ska Peugeot göra samma bil som Volkswagen?

Nej, Peugeot gör Peugeot, något annat vore märkligt, och Peugeot innebär vissa kvaliteter och erbjudanden som Golf inte har och därför finns det de som väljer en Peugeot istället för Golf.

Detta accepterar inte Peter E eftersom han tror att en Golf uppfyller allt, men det gör inte en Golf. Den uppfyller inte mina behov, finns ingen Golf-modell som uppfyller det jag behöver av en bil.

Men Peugeot har modeller som uppfyller det jag söker, dock är inte en 308 optimal för mig utan 5008:an är mer jag för det är en minibuss och nästa 5008 bygger på 308:an precis som dagens 5008 bygger på den tidigare generationen av 308, så en 5008 är en minibuss av 308.

Jag tackar än en gång för Peter E:s frågor som gav mig tillfälle att breda ut mig här än en gång och jag hoppas att han har fler frågor så jag kan bre ut mig ännu mer, jag tackar och tar emot för hans kärleksfulla intresse för det jag har att säga och skriva. Det gör mig varm i hjärtat.

Önskar er en underbar dag!

#88
2014-01-26 15:06

"4WD kostar bara en massa pengar, med ökad bränsleförbrukning, skatt, minskad driftsäkerhet, reparation o.s.v,"

Just därför har PSA-gruppen en Hybrid 4-lösning med dieselmotor kombinerad med elmotor och detta ger 4-hjulsdrift. En effektiv lösning för låg förbrukning och låg skatt. Elmotorer har hög driftsäkerhet.

#89
2014-01-26 15:19

Njae, vad du anser och vad de flesta anser är inte helt med varann överensstämmande Raphael, men det behöver vi inte gå in på mer.
Vi vet att du anser att Peugeot gör bilar med exklusiva inredningar, men jag håller endast med dig i den form att de är och förblir mer sällsynta, därav en viss exklusivitet. ;-)
Då har Golf en spetskompentens i fråga om utrymme i baksätet då eller? Eller har den inte det pga det är en Golf och därmed inte kan ha det?

Om du läser lite mer i testet som denna artikel handlar om så har Golfen spetskompetensen vad gäller fjädringskomforten, eller kan den inte ha det pga att det är en Golf?

Sedan nämner du helt riktigt att 308 kommer i fler versioner, blir den mellanmjölk då eftersom den blir en bil för allt fler, eller gäller det endast Golf?

Vi vet också att en Golf inte uppfyller dina krav på en bil, men så är det ju ingen mellanmjölksbil heller, som passar alla :-)

#90
2014-01-26 15:23

Det säljs ca 700.000 Golf om året så VW kan ju inte vara helt fel ute.

#91
2014-01-26 15:40

Tja, det är uppenbart att Raphael är en enögd fanatiker.

Du skriver "Och som Peter E även kan se så har jag beskrivit fjädringens mjukhet, följsamhet och bilens väghållning samt upplevelse av styrningen och kommunikation med föraren - som en spetskompetens hos Peugeot som Golfen inte har."

Så här skriver ViB i den aktuella testen:
Om Peugot
Bakvagnen är alltså enklare än i Mazda och VW men fjädringen får godkänt. Bilen är fast men inte särskilt stötig, utom på rena potthålsvägar. Där är framför allt Golf i sitt esse, med ett rörelseregister som fortfarande ligger långt före konkurrenternas.
Om Golf
Fjädringen rör sig moget och lugnt på alla sorters underlag, med en i grunden välvald sättning. För 9 500 kronor får man testbilens ställbara stötdämpning/mappning av gaspedal-reaktioner etcetera, och kan på så sätt justera karaktären efter eget huvud. Egentligen behövs inte detta, redan med alla poster ställda på ”Normal” har Golf köregenskaper som brädar konkurrenternas. Inte minst bidrar den väl avvägda styrningen till detta.

Du skriver också:
"4WD kostar bara en massa pengar, med ökad bränsleförbrukning, skatt, minskad driftsäkerhet, reparation o.s.v,"

Påslaget för 4Motion är 6.900 Kr skatten är synnerligen blygsam 1323 om året för bilen, påslaget vet jag inte men kan inte vara många kr. Bränsleförbrukningen ökar från 0,41 till 0,47 mest pga viktökningen och det lär drabba även Peugot med extra elmotorer.

Som sagt försök vara litet objektiv det vinner du på.

Ha en bra dag du med

PS
Min tvättmaskin gick sönder för två dagar sedan med meddelandet "Motorfel"
Den har inte dieselmotor.
DS

#92
2014-01-26 16:10

Falsk känsla av säkerhet: Det är lätt att lockas av en biltillverkares reklam och tror att ha AWD innebär att du kan köra i snö eller regn så lätt som du skulle i torra förhållanden. Men sanningen är att AWD och 4WD hjälper endast med acceleration och grepp. Bromssträckor och hantering kommer att vara samma som med 2WD fordon.

Fokus på bra däck
I slutändan kan bilens däck vara viktigare än antalet hjul som drivs. Till exempel 2013 Audi S5 är en AWD bil, men det är inte en bra idé att ta det för en skidresa direkt från återförsäljarens lott. Det beror på att S5 levereras som standard med sommardäck som inte skulle klara sig bra i kylan/snön.

En framhjulsdriven bil med vinterdäck eller en AWD bil med all-season däck? Michelin testade detta scenario i en studie för några år sedan. Den FWD bil med vinterdäck var bättre än AWD bil i nästan varje test. AWD-fordon hade snabbheten i acceleration, men när det var dags att slå till bromsarna, dess bromssträcka var betydligt längre än FWD bil. Självklart, om AWD bilen hade en hel uppsättning vinterdäck, skulle det vara en total skillnad och en vinnare, men det går att visa hur viktigt det är med bra däck.

#93
2014-01-26 16:46

Många är emot mej, men jag tycker man borde testa bilar i samma prisklass mot varandra för bilklasserna har för länge sedan "förstörts" då bilarna växt i alla klasser. Mot dessa tokdyra bilar borde man också sätta billigare bilar, men här i samma storleksklass. Vore intressant att se om andra också var av samma åsikt som jag, att man inte tycks få något extra med dessa tokdyra bilar, speciellt inte om man väljer den billigaste varianten av bilen. Ta tex. BMW 5-serien, den känns ju väldigt billig och är inte heller kul att köra fastän den är bakhjulsdriven för styrningen är rent av ursel. Köper man allt extra så förändras ju bilen enormt och då kan man börja prata om bil igen. Finns massor av exempel på detta fenomen så jag ber att BMW fanatikerna inte tar åt sej.

PS. Månne inte Peugeot 2008 har bättre utrymmen där bak än nya 308:an fastän den är "en klass mindre"?

#94
2014-01-26 16:51

Apropå fjädring och potthål så borde det kanske framhållas i testet av ViB att 308'an kördes på 17" däck och de andra 2 på 16". 16" är standard på 308'an. Antar att den hade svalt potthålen bättre med 16" + att ytterliggare ngn decibel försvunnit .

#95
2014-01-26 17:11

Peugo@ brist på benutrymme är vanligt på franska bilar, är de mer kortväxta än t.ex nordbor? inte ens de småväxta japanerna har trånga benutrymmen?

#96
2014-01-26 17:13

Apropå fjädring komplement
I testet påstår man att:

"Peugeot är ensam om halvstel axel bak, Mazda och VW har mer påkostade multilänkar."

Modeller i det här testet:

Mazda3 2,0 120 hk Vision
Peugeot 308 1,6T Allure
Volkswagen Golf 1,4 TSI/122 Master

--------------------------------------------

Enligt Volkswagen:

Har endast modellerna med 140 hk och uppåt Multilänkaxel.

Övriga bl.a. den testade har Torsionsbakaxel med krängningshämmare.

Har ViB koll på hur bilarna de testar är bestyckade undrar man.

#97
2014-01-26 18:20

True believer, håller inte med att franska ser ut som du påstår, men kanske nu när dom siktar på premium så där har ju nästan alla bilar, hur stora eller små dom är, väldigt knappt med utrymme för tårna? ;) PS. En kompis till mej anser att detta är kännetecknet för "premium" bilar. :D
Snälla, kom ihåg att man inte kan/får gruppera alla franska biltillverkare som dom skulle göra samma slags bilar, för det har dom inte gjort, och kommer dom aldrig att göra.

Vi har massor av fotutrymme i vår 308 SW. Som tur är dom 3 skilda baksätena på skenor för vi behöver absolut inte detta enorma tomrum där bak för det är tonåringar som sitter där. Även vår deíesel 207:a har massor av fotutrymme där bak, flera steg större än 206:an (känns som en mycket större bil). Tex. Skoda Superb är ju för vissa "idiotisk" med sitt överflödiga tomrum där bak men behöver man utrymmet dagligen så är det ju världens bästa.

En "påkostad" bakaxel gör inte att bilarna känns bättre, eller är bättre än andra, det är frågan om tycke och smak och vad man lyckas åstadkomma med konstruktionen. Tex. jag ogillar Peugeot 508:an (har inte kört SW) för att den har multilänk där bak och känns "dålig" på samma sätt som en Golf med multilänk, dvs. den ger efter på yttre sidan när man kör i kurvorna = känns otryggt för just *mej*. Seat Leon kändes, och var, mycket bättre att köra än nya Golf med multilänk och det tyckte även finska Tekniikan Maailma i sitt vintertest 2013 där Leon slog Golf ganska rejält.

#99
2014-01-26 18:33

Peter E skriver:

"Om du läser lite mer i testet som denna artikel handlar om så har Golfen spetskompetensen vad gäller fjädringskomforten, eller kan den inte ha det pga att det är en Golf?"

Om du läser mer i testet så ser du att Peugeot i testet har 225/45-17 fast 205/55-16 är standard och Golfen körs med 16" däck. Med profilen 45 så blir däcket hårdare och har sämre elasticitet än 55, vilket innebär i praktiken att den sköna fjädringen i 308:an maskeras. Om Peugeot hade körts med 16" däck i testet så hade dess mjukhet och balans plus kombinationen med styrningen varit mer framträdande jämfört med Golfen som kördes med 16". Och en Golf med 17" är hårdare än en Peugeot med 17".

"Sedan nämner du helt riktigt att 308 kommer i fler versioner, blir den mellanmjölk då eftersom den blir en bil för allt fler, eller gäller det endast Golf?"

Jag förvånas över den kommentaren Peter E då jag redan har kommenterat att antalet versioner är inte betydelsefullt om bilen är mellanmjölk eller inte. Jag bryr mig alltså inte om huruvida en bil har modellvarianter med 2 eller 4 dörrar för det är i grunden samma bil. Jag ber ursäkt för att du gjorde misstaget att bortse från denna kommentar från mig. Det var dumt av mig att du missförstod mig och missade det som jag skrev.

#100
2014-01-26 18:36

"Peugo@ brist på benutrymme är vanligt på franska bilar"

Nej, det är inte vanligt på franska bilar. Det är hur mycket benutrymme som helst i min C3 Picasso exempelvis.

"är de mer kortväxta än t.ex nordbor?"

I regel inte nej.

"inte ens de småväxta japanerna har trånga benutrymmen?"

Men snälla du, nu pratar vi om nya 308 och även om det stämmer att den har kortare benutryrmme än den utgående modellen och även kortare än 307:an så innebär det inte specifikt att det är jättekort heller. Anledningen till att Peugeot har kort på senaste 308:an är för att de återanvänder sitt koncept från 306:an och trimmar storleken. Vill man ha större benutrymme bak så väljer man kombin, som har mer plats för benen bak. Peugeot har kört denna taktik förr att kombiversionen har mer benutrymme, det är den bilen som räknas som familjebil. Halvkombin har en annan profil.

Jag är medveten om att Peugeot tänker på ett annat sätt än Volkswagen, och det behöver faktiskt inte vara automatiskt fel att de vänder sig till olika målgrupper.

#101
2014-01-26 18:43

Pensionären, det är uppenbart att du är en enögd fanatiker eftersom du kommer med personangrepp och kallar mig för enögd fanatiker.

Om du inte hade varit sådan enögd fanatiker som du är, så hade du givetvis noterat den objektiva faktan att Peugeot i testet körs med tunnare och hårdare däck än standard dvs den har 17" istället för de mer behagligt rullande 16" - och Golfen i testet har 16". När det gäller fjädringskomfort så utgår jag faktiskt inte från vad testet skriver utan jag utgår från egna upplevelser och det råkar nu vara så att en 308 med 16" är en mjukt rullande, tyst och väldigt bekväm bil.

Tråkigt att du som enögd fanatiker inte kan uppmärksamma det.

"Du skriver också:
"4WD kostar bara en massa pengar, med ökad bränsleförbrukning, skatt, minskad driftsäkerhet, reparation o.s.v,""

Nej, det var inte vad jag skrev utan det var vad True Believers skrev. Jag citerade honom - och under citatet skrev jag om Hybrid 4. Kanske du inte lade märke till det för att du var enögd?

Som sagt Pensionär, försök vara lite mer objektiv det vinner du på.

För övrigt skrev jag inte att elmotorer aldrig går sönder, jag skrev bara att de är driftsäkrare än en bensinmotor. Återigen, om du var mer objektiv skulle dina inlägg vinna på det - ett råd i all vänlighet och omtanke för en fortsatt trevlig diskussion.

#102
2014-01-26 18:58

Raphael: Har du kört 308 med 17 tum och Golf med samma dimension?
Har du ens kört en Golf 7?
Eller skulle du må dåligt av instrumentplaceringen då?
Eller vill du inte synas i denna *mellanmjölksbil*

Om du inte har så kanske du skulle prova innan du kommer med dina tvärsäkra uttalanden.

#104
2014-01-26 19:07

Och när det gäller detta prat om bakaxlar i tråden, jag är av den bestämda uppfattningen att man inte kan läsa sig till hur en bil beter sig på vägen genom att kolla på de tekniska specifikationerna, det verkar som jag är tämligen ensam om detta med tanke på fleras plötsliga omhuldande av bakaxlar.

Vad man gör med grejerna man använder är mer viktigt än den exakta specifikationen av grejerna.

#103
2014-01-26 19:09

Peter E, angående tvärsäkra uttalanden så säger jag till dig att du kanske skulle prova först innan du uttalar dig så tvärsäkert om instrumentpanelen i 308:an och andra saker som du regelbundet uttalar dig om. Har du ens suttit i en 308?

Som svar på din fråga - jag har kört Peugeot 308 med 16" och jag har kört Golf med 16". Jag har inte kört någon av dem med 17", men eftersom 308:an vinner på 16" så anser jag det vara fullständigt logiskt att detta förhållande även bibehålls när både körs på 17".

Och nej, det var ingen behaglig upplevelse att köra Golf. Jag gillar inte bilar med instrument mellan ratten. Och varför en Golf? Jo, det vart en lånebil för flera månader sedan när min bil var på service för servicestället på min bil är även en hyrbilsfirma och Golfen var den jag fick tilldelad den dagen. Det var inget jag valde själv. De brukar mest tilldela mig en Mitsubishi, men den här gången vart det en Golf. Som sagt, inget som jag hade valt själv. Lyckligtvis handlade det bara om en kort tid.

Kan även nämna det att en släkting till en vän till mig jobbar med Volkswagen-Audi-produkter och servar dem, speciellt då företagsbilar och bilar för landsting och kommuner etc. Jag har hört tillräckligt av honom för att aldrig vilja ha en Volkswagen-produkt, jag kör ca 2 500 mil om året och för mig är det viktigt med bilar som fungerar och som innebär låga kostnader för mig som förare och ägare.

Nu väntar jag mig givetvis att du nu redovisar direkt dina personliga erfarenheter av din provkörning av senaste 308:an, eller kan det vara så att du är en sådan som uttalar dig om bilar bara genom att läsa Vi Biägare?

#105
2014-01-26 19:12

Ett par svar kan du få: Nej, jag har inte kört någon 308...Peugeothandlarna som fanns i närheten förr har antingen kursat eller så har de bytt märke. Så tillgången i närheten här är dålig.

Vad gäller panelen i 308 så har jag väl sagt att jag tycker den är ful och inte är något jag vill ha. Panelen i den gamla 308.an var snygg däremot.

Så nu har de en snygg bil och en ful panel, förr var det tvärtom. (tycker jag)

Vad gäller bakaxlar så håller jag med dig ;-)

#106
2014-01-26 19:15

Peter E, men du kan inte säga något om exklusiviteten i inredningen för den ser man inte på bild utan det är en taktil upplevelse - och ändå har du yttrat dig om inredningen i 308 fast du inte ens har suttit i bilen på riktigt!

För övrigt ser jag löjlig ut en Golf, jag kände mig löjlig dessutom. Den matchar inte mina glasögon (Armani). Sticker man ut som person som jag gör i min personliga stil så är det självklart viktigt för mig med ett fordon som har sin egen stil. :P :)

#107
2014-01-26 19:23

När jag skrev exklusiv..då menade jag att den kommer vara mer ovanlig. Pga försäljningssiffrorna. ;-)

Inte att den skulle känns mer eller mindre exklusiv(för fingrarna)

#108
2014-01-26 19:26

Enligt expressens motorjournalist så interiören lyckad på 308 så här skrev de:
Peugeot har hämtat över konceptet med en liten ratt och högt placerade varv- och hastighetsmätare från lilla 208. Det funkar bra och smälter harmoniskt in i 308:ans kupé. Vidare skrev det så här : Även på vägen upplevs Peugeot 308 som en harmonisk och väl genomtänkt bil. Komforten är fin, man reser bra i den här bilen och en lång motorvägstransport kan bli en behaglig upplevelse.

#110
2014-01-26 19:30

Peter E, så du menar att inredningen kommer att vara ovanlig på grund av försäljningssiffrorna? Det var intressant, inte ens jag kände till att Peugeot sålde inredningar. Jag undrar vad man gör med en inredning utan en bil. Hm.... Tänk, Internet är fascinerande när det gäller allt man lär sig. :)

#111
Krister_L
2014-01-26 19:32

Men snälla Raphael. larva nu ned dig 2 hekto. Komma här och tycka att din bil skall passa ihop med ett par Armani glasögon och så fjuttar du själv omkring i en sittoträngs buss. Ärligt talat: tänk om, tänk om tänk rätt.

// Krister

#112
2014-01-26 19:32

Raphael...jag tror nog du förstod ;-)

#109
2014-01-26 19:34

Raphael, när du citerar någon för att styrka ditt påstående om något då anser jag att du har samma uppfattning.
Själv citerade jag det aktuella testet och de resultat som kommit fram där och vilka var helt emot dina påståenden om fjädringskomfort. Jag har 18 tums hjul på min Golf och den är mycket komfortabel och dessutom utrustad med möjligheten att ställa in fjädringsbeteendet. Jag tycker du drar för stora växlar på hjuldimensionerna vilket tydligen inte ViB gjorde. Du har utan tvekan en fanatisk framtoning vad gäller Peugeot men kontrar med att jag också är fanatisk vilket du också upprepar flera gånger. Jag har haft MG och flera Saabar och har idag BMW och VW Golf och var nyligen i köptankarna på en Jaguar. För 7 år sedan var det nära att jag köpte en Peugeot 207 Diesel som var helt ok att köra f.ö.
Vilket bilmärke tycker du att jag är fanatiskt vurmande för?
Jag tycker du är det vad gäller Peugeot.

#114
2014-01-26 19:39

Nu missförstod tydligen Peugo resonemanget i alla fall. Det jag kritiserar handlar nämligen inte om kapitalism specifik utan snarare om hur man använder resurser så effektivt som möjligt. Att då underhålla undermåliga bilfabriker, som köparna redan dömt ut, är att slösa med resurser - och det bortslösade kapitalet motsvarar tiotusentals allvarligt skadade inom andra sektorer istället - såsom vägtrafikskadade exempelvis.

Jobben är vidare ett totalt meningslöst argument. Kapitalet som driver bilfabrikerna kommer ju istället att investeras i en alternativ sektor och däri skapa nya arbetstillfällen. Skillnaden blir att avkastningen på investeringen är högre i denna sektor och därmed blir vi alla rikare och den lånsiktiga arbetslöshetsnivån sjunker, inte tvärtom som i fallet subventioner av Peugeot 308.

Så det är viktigt att man förstår skillnaden mellan en investering och en kostnad. En investering syftar till att öka värdet på något medan en kostnad är samma sak som resursförbrukning. Att pumpa in 70 miljarder i en bilfabrik som bara genererar 55 miljarder tillbaka innebär således en kostnad och förlust. Att däremot pumpa in samma kapital i en sektor där kapitalet ger nyttor som motsvarar 5000 människoliv, det är att agera rationellt (d.v.s en utopi i vår korrumperade ekonomi).

Bara som en liten rättelse, Peugo verkar nämligen inte riktigt förstått poängen med resonemanget.

Och som sagt: 308:an hamnade sist i detta test - trots att man subventionerar PSA med alla dessa stödmiljarder. Det bekräftar precis det som alltid gällt och det är att statsstöd ofrånkomligen påverkar produktiviteten och den industriella outputen negativt (se Cobb Douglas-funktionen).

MVH AL

#115
2014-01-26 19:41

Krister, jag talar om stil och det som är fantastiskt med min minibuss är att den blandar mjuka och hårda former, precis som mina glasögon passar till mitt ansikte så det är en perfect mach. Mina Armani är halvrunda och mjuka i formerna, och mitt ansikte är ja något fyrkantigt faktiskt eller snarare mer avlång. Min bil är i grunden en box med organiska och mjuka former. Följaktligen tänker man på min bil när man ser mig och man tänker på mig när man ser min bil. Vi är som skapta för varandra.

Löjligt? Det tycker jag inte alls. Tvärtom, jag pratar om stil och om bilar som en förlängning av ens personlighet.

#113
2014-01-26 19:43

Pensionären -

"Raphael, när du citerar någon för att styrka ditt påstående om något då anser jag att du har samma uppfattning."

Och vad menar du att jag styrker när jag nu citerar dig? Jag citerar andra för att kommentera dem, och jag citerade true believers för att säga emot hans påstående inte för att styrka det.

"Själv citerade jag det aktuella testet och de resultat som kommit fram där och vilka var helt emot dina påståenden om fjädringskomfort."

Tänka sig, det lade jag aldrig märke till att du gjorde.... ^^ :)
Och jag håller inte med Vi Biägare och det kan bero på att jag jämför 16" med 16".

"Jag har 18 tums hjul på min Golf och den är mycket komfortabel och dessutom utrustad med möjligheten att ställa in fjädringsbeteendet."

Den kan mycket väl vara komfortabel, men jag har mina betänkligheter om det är lika komfortabelt som med Peugeot. Gällande Golf vs 308 på 16" så är iaf Peugeot den mer komfortabla bilen. Huruvida stödämparna var ställbara i Golfen jag lånade har jag ingen aning om, kan inte svara på det.

"Jag tycker du drar för stora växlar på hjuldimensionerna vilket tydligen inte ViB gjorde."

Det var intressant, är det manuella eller automatiska växlar på hjuldimensionerna på en Golf? Jag tror inte ens 308:an har växlar på hjuldimensionerna. Vilken nytta gör de hos Golf? Kan man växla hjuldimension i fart menar du?

"Du har utan tvekan en fanatisk framtoning vad gäller Peugeot men kontrar med att jag också är fanatisk vilket du också upprepar flera gånger."

Du har utan tvekan en fanatisk framtoning eftersom du kallar mig för fanatiskt, för det är utan tvekan väldigt fanatiskt att påstå att jag är fanatisk - jag vill t o m påstå att höjden av fanatism är att kalla andra för fanatiker. Och jag kallar dig för det för jag vänder din egen medicin och retorik mot dig själv. Jag hade inte kallat dig för fanatisk om du inte hade kallat mig det.

Jag föredrar seriösa och sakliga diskussioner där man undviker epitet till varandra, tydligen är du annorlunda här.

"Vilket bilmärke tycker du att jag är fanatiskt vurmande för?"

Det har jag ingen åsikt om för jag kallar bara människor för fanatiker när de kallar mig för fanatiker.

Och när det gäller bilmärken. Jag försvarar de bilmärken som andra angriper, när jag kom in i detta forum så såg jag mängder med trams och flams och kritik mot franska och italienska bilar - och därför försvarar jag dem för att balansera upp diskussionen. Så nej, jag försvarar inte enbart Peugeot. Jag försvarar Citroën, Renault, Dacia, Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge - och andra märken som är utsatta i detta forum.

Jag har alltid ställt mig på samma sida som underdogs.

#116
Krister_L
2014-01-26 19:50

Höll på att skriva något dumt om stil kontra status, men insåg att jag höll på att gå i fällan. Kära Raphael, sätt du på dig dina glasögon och ta en sväng i Picasson det är dig väl unt.

// Krister

#117
2014-01-26 19:52

I fallet BMW håller jag vidare med Peugo om att den går att få väldigt raffinerad om man öppnar plånboken. I mitt eget fall exempelvis har jag valt till komfortstolar, aktiv fjädring, en riktig autobroms (!) och en hel del annat godis.

Dock fick jag som standard både ett mycket trevligt fyrhjulsdriftsystem, en åttastegad automatlåda, en underbar dieselmotor samt förmodligen klassens mest välisolerade bil. Tillvalen adderades alltså till en i grunden redan mycket aptitlig vagn - som få biltillverkare kan matcha enligt mitt sätt att se på saken. Det skulle möjligen vara Lexus i så fall, men där finns ingen kombi som passar mig.

Hur Peugeot eller Citroen ens drömmer eller fantiserar om att kunna konkurrera med en 5-serie Touring övergår mitt förstånd. Jag kan inte se en enda detalj där de ens kommer i närheten (fjädringskomforten inkluderad), sanningen är alltså att man valt fel strategi - om än förståeligt eftersom Hyundai slagit ut dem från segmentet enkla bruksbilar.

MVH AL

#118
2014-01-26 19:54

Ja jag kan ju säga som sådant att om jag inte har mina glasögon på mig när jag kör då kan det bli en speciell upplevelse. :)

#119
2014-01-26 19:59

Jag behöver inte glasögon för jag är så klar- och vidsynt ändå(ironi) ;-)

#120
2014-01-26 20:39

Citroen C5 III klarar sej galant när man jämför fjädringskomforten mot en BMW med aktiv fjädring och blir inte långt efter i frågan om isoleringen. Dock får du inte allt lull här i Sverige som i tex. Frankrike eller Tyskland (tex. läderstolar av världsklass). Det som talar emot BMW är förarmiljön som dom inte riktigt vågar ändra på, kunde vara betydligt luftigare och med en mycket mindre mittkonsol som tar för mycket utrymme samt utrymmena där bak, speciellt utrymmet för tårna. Du har rätt att den 8-stegade automaten hör till den absolut bästa automatlåda man hittar på marknaden, men styrkänslan klarar den sej inte med, tex. dom mindre BMW-varianterna är mycket bättre på den biten. En Citroen DS5 känns lätt mera påkostad än en BMW 5-serie men till skillnad från 5-serien så är det sport som gäller för DS5 (alla i DS-serien = sport). Kanske dom ännu kommer med en "mjukare" serie, vem vet?

#121
2014-01-26 21:43

Det var intressant för C5 III har inte släppts än och det verkar inte bli någon heller, den senaste C5 är C5 II. :) Ersättaren till C5 II blir DS6 (eventuellt kan den komma att kallas för DS9, det spekuleras iaf i det) och den får gasfjädring för chefen lovade för ett par år sedan att de större DS-modellerna skulle få det. Marknadssituationen för en C5 ser inte bra ut, så Citroën siktar uppåt istället.

DS5 kommer med mjukare chassisättning från årsmodell 2015.

C5 har 100 procent nöjdhet för komforten på Autopedia.

Men detta är ju D-segmentet av bilar, inte C-segmentet som Vi Bilägare har testat tre bilar ur.

#122
2014-01-26 22:58

Citroen C5 II finns både med och utan gashydraulisk fjädring, och båda två är lika bekväma vad är då vitsen med gashydraulik? kanske möjligheten för nivåreglering?

#123
2014-01-26 23:14

Att båda är bekväma är sant, men lika bekväma det tycker jag inte. Gasfjädringen ger en känsla av att flyga på madrass eller moln, det är en fluffigare känsla - men i dess natur ligger också viss distans. Stålfjädringen innebär en mer direkt känsla, mer involverande och uppskattas mer av de som vill ha en sportighet.

#125
2014-01-27 00:04

Det var så länge sedan jag körde en BX, var över 10 år sedan - jag kan inte jämföra med en ny C5 om fjädringskomfort för min upplevelse av BX är inte tillräckligt färsk. Elektroniken på C5 II är bra, det fanns några barnsjukdomar på C5 I första generationen men inte på C5 II, den är bra. C5 I ph2 är bra men jag gillar inte omgörningarna av front och interiör på den. C5 I ph1 och C5 II tycker jag är snygga. :)

#127
2014-01-27 10:39

Men C5 II och C5 I Ph2 är bättre än C5 I Ph1 på många sätt. En C5 I var billigare än en Audi A6 som ny så viss prisskillnad borde finnas kvar som begagnad. Ska man ha en C5 I så välj Ph2, den finns från 2005. Inte lika snygg (tycker jag) men bättre.

#128
2014-01-28 08:15

AL hoppas du valde att utrusta din BMW med elstolar för maken till usel inställningmekanism är svårt att hitta, speciellt höjdinställningen är primitiv, ryck i spaken och om man som jag väger lite över 90kg så hamnar man direkt i lägsta läget och får häva sig upp med hjälp av ena handen på ratten. Ryggjusteringen är inte mkt bättre, också den med hjälp av en spak som lämnar ryggstödet i ett fjädrande läge. Inte vart jag imponerad av 320d heller låter klart illa på tomgång och vid körning i lägre hastigheter. De 6 cylindriga dieslarna är bättre men inte heller de speciellt trevliga på låga varv, däremot kraft som kompenserar en hel del (hara dock bara kört förra 3 serien med den motorn, kan ju ha förbättrats på senare årgångar). Bara för att nämna några punkter där en 308'a är bättre.

#129
2014-01-28 12:45

Jag har provkört Mazda3 nu och reflekterar lite över det buller som rapporteras i artikeln. Ja, den låter på grov asfalt och vid höga farter men om jag jämför med V40 Cross Country som jag kör ofta och Golf så kan jag inte urskilja någon skillnad...

Det sägs att Mazda generellt har dåligt rykte när det gäller kupebuller, men här skulle jag verkligen uppskatta ett mer vetenskapligt test. Det finns ju ett antal olika testkonfigurationer (och som inte bara handlar om decibelmätning) som skulle kunna ge oss konsumenter mer värdefull information än enskilda journalisters synpunkter.

#130
2014-01-28 13:21

scientist - jag tenderar att hålla med dig. Körde också Mazda 3 när den började säljas i Sverige och visserligen var den såvitt jag kommer ihåg försedd med dubbfria vinterdäck men nån katastrof var ju inte ljudnivån i normala svenska hastigheter - och givetvis på just den väg jag provkörde bilen på. Men det kan ju bero på många saker att ViBs testbil upplevdes som väldigt bullrig.

#132
2014-01-30 12:03

Vad kör du själv för bil "true believer" ?

#134
2014-02-19 08:15

Hej scientist Jag har testat åt dig! Jag var helt inne på den nya Mazda3 innan den kom. Men sedan jag provkört i två omgångar så tyvärr, den är både bullrig och stötig. Så jag köpte en VW Golt GT 2014 i stället. Den är sänkt och har hårdare fjädring än standard Golfen, men ändå mjukare än Mazdan och bullret då förstås tystare. Annars tror jag på Mazdas kvalitet.

#135
2014-03-18 10:07

Ha, VW Polo! Har du testat åt mig? Grattis till ditt val, men jag sätter mig aldrig i en Golf...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.