Bild
Nästa artikel

Biltest: Kia Sportage, Mitsubishi ASX (2010)

Nybilstest

Nya Kia Sportage blev, bokstavligt talat, herre på täppan i duellen med Mitsubishi ASX. Kian är inte bäst på allt, men klättrar högst och vinner de viktigaste ronderna. Ett extra trumfkort är nybilsgaratin på hela sju år. Den ger en ägartrygghet utöver det vanliga.

Platsen är en parkeringsplats i centrala Ludvika en vacker höstdag i början av oktober. De båda testbilarna står och pustar ut efter förmiddagens körpass, medan förarna kopplar av en stund i det sköna vädret.

Det dröjer bara några minuter innan de första nyfikna dyker upp, ett par i 40-årsåldern.  

De tar direkt sikte på Kia Sportage som granskas och kommenteras, både ivrigt och uppskattande. Stackars Mitsubishi ASX, som står alldeles intill, ägnas däremot knappt ett ögonkast.

Liknande scener mötte oss på en rad andra platser under testveckorna och slutsatsen av de spontana publikreaktionerna kan bara bli en: Kias formgivningsteam, med förre Audi-designern Peter Schreyer i spetsen, tycks ha träffat mitt i prick med nya Sportage.

Även på insidan är Kian trevligast att titta på, särskilt när den som testbilen är extrakryddad med glada färger (tillval à 4 000 kronor) på panel och dörrsidor. Mitsubishis interiör är inte sämre i fråga om materialval och kvalitetskänsla, men layoten är tristare och ansluter tätare till den asiatiska skolans formulär 1A för bilinredningar.

Skral runt om-sikt
En annan, mer negativ, följd av Kians utstuderat svepande karosslinjer är att runt-om-sikten är direkt skral. Den låga bakrutan i kombination med de breda takstolparna fram- och bak (A och C-stolpar på fackspråk) stör synfältet rejält, både ute i trafiken och vid parkeringsmanövrar.


Utseendet har helt uppenbart fått gå före utsikten när nya Sportage mejslades fram.

Mitsubishis formgivare har tagit det lite lugnare med ritstiften och ett resultat av det är att sikten i ASX är avgjort bättre än i Sportage, oavsett åt vilket håll föraren tittar. Det gör Mitsubishin till det vettigaste valet för den som i första hand använder sin bil i stökig stadstrafik.

Men det är inte bara sikten som är bättre i ASX, som förresten utläses Active Smart Crossover. En smidigare växellåda och nättare karossmått är andra egenskaper som gör Mitsubishin till testets bästa stadsjeep, med betoning på stad.

Ombytta roller
Byter man tätorten mot dess raka motsats och ger sig ut i terrängen blir däremot rollerna ombytta. Då tar Kian revansch, knappt men klart och blir herre på täppan.

Den krafsar sig nästan ända upp till krönet på framkomlighetstestets utmanande grusbacke, medan Mitsubishin blir stående med diagonalspinn några meter längre ned.  

Bilarnas fyrhjulsdrivning är uppbyggd på lite olika sätt och hur systemen fungerar rent tekniskt framgår av Vi Bilägares röntgenteckningar på sidorna 50–51. Du hittar även en lite utförligare specialartikel om äventyren i grusbacken på sidan 46.

Men trots att de driver på alla fyra och har en suv-inspirerad framtoning är varken Sportage eller ASX gjorda för gröve terräng. Det som sätter gränserna är framför allt markfrigången, som bara är 17 cm, och att lågväxel saknas. Dessutom är frigångsvinklarna för dåliga för branta stigningar.

Samtidigt klarar båda bilarna betydligt tuffare utmaningar än en vanlig personbil. Man ska heller inte glömma att fyrhjulsdrivningen har klara fördelar även vid normal användning. Stabiliteten i vinterföre förbättras väsentligt, liksom framkomlighet och dragförmåga under besvärliga förhållanden.

Effektivast att köra på testslingans mest utmanande partier var Kia Sportage. Trots sämre motorprestanda svischade den koreanska bilen klart snabbast genom de svindlande svängarna, både på grus- och asfaltspartierna.  

Stabilare i böjarna
Förklaringen är att Kian reagerar kvickast och mest precist på rattutslagen. Den är också stabilare i böjarna och har i grunden en mer neutral chassibalans än Mitsubishin. Det som möjligen kan störa körupplevelsen är den märkligt hala läderratten och att vägkänslan är lite amerikanskt bortfiltrerad. Här finns lite att fila vidare på.      

Mistubishin har lyckats bättre med känslan i sin eldrivna servostyrning. Den berättar mer om vad som händer under hjulen, men är samtidigt överraskande vevig. Kurvegenskaperna hämmas också av att ASX är mer understyrd och kantrar mer i böjarna än Sportage.   

Indikationerna från körningen på krokvägarna bekräftas senare i de tre hårda svängarna i undanmanöverprovet, älgtestet. Det är Kian som är snabbast, stadigast och mest lättkontrollerad mellan konerna.  

En annan chassi-miss hos Mitsubishi är katapultfjädringen bak. Vi kände av den första gången under hård inbromsning i en tvär kurva där det dessutom fanns ett gupp. Utan förvarning studsade plötsligt bakvagnen upp och var nära att förlora fästet. En otäck situation som kunde ha slutat riktigt illa.  

Känns underligt
Men även vid lugnare körning på guppiga vägar ger sig katapulteffekten då och då tillkänna. Bilen fjädrar liksom upp omotiverat med bakpartiet.

Inte så att det blir farligt eller otäckt, men det känns lite underligt. Kanske något att se över för Mitsubishis chassitekniker?

Totalt sett trivdes testlagets förare, trots den bedrövliga sikten, bäst i Kia Sportage. Den är behagligare att köra och har en snäppet bättre åkkomfort än Mitsubishi ASX, såväl när det handlar om fjädring som kupébuller.

Båda bilarna dånar dock ganska besvärande på grov asfalt och alstrar även en hel del vindljud i högre farter. Motorerna är hyfsat diskreta, men dieselbrummet finns hela tiden som en dov ljudkuliss i bakgrunden.

Starkare och alertare
Piggast i test är Mitsubishis 1,8-litersdiesel, som trots mindre cylindervolym upplevs som både starkare och alertare än Kias lite större motor. Men ventilslamret på höga varvtal känns inte helt modernt.

ASX-motorn har också, som standard, ett stopp/startsystem som ska hjälpa till att hålla den deklarerade förbrukningen nere. Men i verklig körning har systemet inte så stor betydelse, åtminstone inte av testresultatet att döma.

I vår jämförelse är Kian snålast på dieseldropparna, men skillnaden är minimal och i princip slutar ronden oavgjord.  

Kia Sportage är ett antal centimeter större än Mitsubishi ASX på alla ledder och det märks även på insidan. Kupérymden, både bak och fram, är klart bättre i den koreanska bilen och samma sak gäller bagageutrymmet.

Men Mitsubishis lastrum är smartare utformat. Här finns både kasskrokar och skidlucka. Dessutom blir lastgolvet i stort sett helt plant när de bakre ryggstöden fälls och så är inte fallet i Kia Sportage, där en mindre slakmota bildas.

Vinner städronden
ASX vinner också städronden. Mitsubishi har valt en något bättre kvalitet på golv- och bagagerumsmattor än Kia, som är i stort sett omöjlig att göra ren efter ett besök i svampskogen. Gnuggar man med dammsugaren så tovas mattorna upp. Knappast vad man förväntar sig i en bil med terrängstuk.

När det handlar om komfort- och säkerhetsutrustning är bilarna i stort sett likvärdiga. Gemensamt är också att ingen av dem kan erbjuda den senaste säkerhetstekniken, typ Volvos antikrocksystem.

Båda väntar dessutom på att köras i barriären av Euro NCAP och innan det finns ett betyg från den smällen ska man kanske avvakta med ett köp. (Efter testet publicerats har Euro NCAP testat Kia Sportage och resultatet blev toppbetyget fem stjärnor.)

Men snackar man ägarekonomi, speciellt på lite längre sikt, är det enklare att utse en testsegrare. Sportage, med hela sju års nybilsgaranti, vinner klart. Kia tar inte heller som tidigare tillbaka garantikostnaderna via servicenotan, vilket bevisas av att Sportage är betydligt billigare att serva än ASX under de första 6 000 milen.

Billigare och snålare
Vill man slippa undan med ännu lägre kostnader är det bra att veta att både Sportage och ASX finns i framhjulsdrivna versioner, som enligt importörerna på sikt kommer att bli de mest sålda i både Sverige och resten av Europa.

Orsaken är förstås att de är både billigare och snålare än de fyrhjulsdrivna versionerna. Samtidigt har de samma fördelar i form av högbyggda karosser som ger bra utsikt, smidigt insteg och ett tuffare utseende än vanliga personbilar.  

Så här i slutet av testet kan vi avslöja att vår ursprungliga tanke var att jämföra Sportage och ASX i tvåhjulsdrivet skick. Tyvärr lyckade vi inte med den saken, eftersom Kian bara fanns med fyrhjulsdrivning när testet genomfördes.

Testinformation

Modeller i det här testet:

Kia Sportage 2.0 CRDi AWD EX
Mitsubishi ASX 1,8D 4WD Komfort

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Modellfakta:

Mitsubishi ASX 1.8D 4WD

Tillverkningsland: Japan.
Modell: Femdörrars, fyrhjulsdriven kompakt suv.
Motor: Fyrcylindrig turbodiesel med common rail-insprutning. Fyra ventiler/cylinder, två överliggande kamaxlar, variabla ventiltider, stopp/startsystem, kamkedja. Cylindervolym 1 798 cm3. Borrning/slaglängd 83 x 83,1 mm. Kompression 14,9:1.
Effekt/vridmoment: 150 hk (110 kW) vid 4 000 v/min. Max vridmoment 300 Nm vid 2 000-3 000 v/min.  
Kraftöverföring: Inkopplingsbar fyrhjulsdrivning med ställbar mellandifferential, sexväxlad manuell låda. Automat finns inte.   
Hjulupphängning: Fram MacPherson fjäderben, bakvagn av multilänktyp.
Hjul: 215/65 R16 på 6,5 tum breda fälgar.
Styrning: Kuggstång med elektromekanisk servo. Vändcirkel 10,6 m.
Bromsar: Skivor runt om, fram ventilerade. Låsningsfritt med system med elektronisk bromskraftfördelning, nödbromsassistans och backstarthjälp.    
Prestanda: Toppfart 198 km/tim. 0-100 km/tim på 10,0 s.
Övriga versioner: 1,6 2WD/117 hk. 1,8D 2WD/150 hk. Grundpriser från 184 900 till 272 900 kr.

Ekonomi:

Grundpris, kr: 247 900
Testbilens pris, kr: 307 600
Förmånsvärde, kr/år: 41 600
Skatt, kr/år: 3 449
Försäkring, kr/år 1): 4 658
Servicekostnad t o m 6 000 mil, kr: 8 718
Serviceintervall, mil/år: 3 000/2
Kamremsbyte, kr: Kamkedja
Bytesintervall, mil/år: -
Garantier, år 2): 7/3/12/3
Milkostnad, kr3): 39:50

1) vid 1 500/år i stad typ Västerås. 2) nybilsgaranti/vagnskada/rostskydd/vägassistans. 3) vid 1 500 mil/år under tre år.

Kia Sportage 2.0 CRDi AWD

Tillverkningsland: Slovakien.
Modell: Femdörrars, fyrhjulsdriven kompakt suv.
Motor: Fyrcylindrig turbodiesel med common rail-insprutning. Fyra ventiler/cylinder, två överliggande kamaxlar, kamkedja. Cylindervolym 1 995 cm3. Borrning/slaglängd 84 x 90 mm. Kompression 16,5:1.
Effekt/vridmoment: 136 hk (100 kW) vid 4 000 v/min. Max vridmoment 319 Nm vid 1 800-2 500 v/min.
Kraftöverföring: Automatisk fyrhjulsdrivning med låsbar mellandifferential, sexväxlad manuell låda. Sexstegad automat tillval för 15 000 kr.
Hjulupphängning: Fram MacPherson fjäderben, bakvagn av multilänktyp.
Hjul: 215/70 R16 på 6,5 tum breda fälgar.
Styrning: Kuggstång med elektromekanisk servo. Vändcirkel 10,6 m.
Bromsar: Skivor runt om, fram ventilerade. Låsningsfritt system med elektronisk bromskraftfördelning, nödbromsassistans, backstarthjälp och automatisk bromskontroll i nedförslut.  
Prestanda: Toppfart 181 km/tim (aut.180). 0-100 km/tim på 11,3 s (aut.12,1).
Övriga versioner: 1,6 GDi 2WD/140 hk. 1,7 CRDi 2WD/115 hk. 2,0 AWD/163 hk. Grundpriser från 180 900 till 272 800 kr.

Ekonomi:

Grundpris, kr: 242 800
Testbilens pris, kr: 278 200
Förmånsvärde, kr/år: 41 100
Skatt, kr/år: 3 496
Försäkring, kr/år 1): 4 861
Servicekostnad t o m 6 000 mil, kr: 14 272
Serviceintervall, mil/år: 1 500/1
Kamremsbyte, kr: Kamkedja
Bytesintervall, mil/år: -
Garantier, år 2): 3/3/12/3
Milkostnad, kr 3): 41:00

1) vid 1 500/år i stad typ Västerås. 2) nybilsgaranti/vagnskada/rostskydd/vägassistans. 3) vid 1 500 mil/år under tre år.

Vi tycker:

Kia Sportage har inte bara utseendet för sig. Den är också testets rymligaste och trevligaste bil att köra. Med sju års nybilsgaranti och lägre milkostnad än Mitsubishi ASX vinner Kia även ekonomironden.

I testlagets ögon är det inget snack om saken. Kia Sportage är bästa köpet!

Kia Vassast i sandbacken:

Några terrängegenskaper att tala om har varken Kia Sportage eller Mitsubishi ASX. En brist är att det är alldeles för lätt att bli hängande på underredet i djupa hjulspår, eftersom markfrigången inte är särskilt mycket bättre än på en vanlig personbil.

Sportage och ASX bör istället ses som fyrhjulsdrivna personbilar, kanske som ett billigare alternativ för den som tycker att Volvo XC70 eller XC60 är för dyra.

I vårt framkomlighetsprov i sandbacken på Terrängcamp Ekeby kom Kia Sportage längre än sin testkonkurrent. Men skillnaden var inte dramatisk, det handlade om ungefär en billängd.

På Mitsubishin orkade inte alltid bakhjulen att driva, trots att mittdifferentialen går att reglera inifrån bilen. Med vredet i läge "Lock" ska systemet, i teorin, skicka mer kraft till bakhjulen.

Vårt test visade dock att systemet har sina brister och när bilen började spinna i den lösa sanden var det oftast med framhjulen. Bilen känns mest framhjulsdriven och bakhjulen driver bara ett i taget.

Följden blir att så kallad diagonalspinn lätt uppstår, det vill säga att höger bakhjul och vänster framhjul driver eller vice versa. På kärvare underlag är ASX som bäst trehjulsdriven, aldrig fyrhjulsdriven.

I Kia Sportage går fyrhjulsdriften att låsa i ett 50/50-läge mellan hjulaxlarna i lägre farter, upp till 40 km/tim. Kanske är det förklaringen till att Kian orkar ett antal meter längre i lös sand. Men helt uppför den branta sandbacken kommer den ändå inte.

Till det hade lågväxel krävts, något som ingen av bilarna har. Kian spinner ibland loss på alla fyra hjulen, vilket visar att den i vissa situationer verkligen är fyrhjulsdriven. Fast lika ofta spinner bara två eller tre hjul, vanligen diagonalt.

Som referens provade vi även sandbacken med vår fotobil, en Nissan Navara med lågväxel, som klarade utmaningen med en gäspning. Men så är det också en bil som är anpassad för terrängkörning, till skillnad från de båda testbilarna.

Med en vanlig manuell växellåda är det lätt att bränna kopplingen vid en sådan här övning. Speciellt Mitsubishin osade bränt en god stund efter körningen i grustaget.

Avsaknaden av lågväxel är ännu ett tecken på att ingen av testbilarna är anpassade för svåra förhållanden.

Kommentarer

#1
Patrik M
2010-12-10 13:37

Kia sportage har testat av euro ncap och fick 5 klara stjärnor. En av dom säkraste bilarna i klassen.
Jag föredrar dessutom besinmodellen eftersom motorljudet är så tyst jämfört med dieseln som brummar monotont högt i alla farter.
Har provkört både bensin & diesel.

#2
2010-12-10 17:51

Kia sportage är nog 1000 gånger bättre än plastisk bilen ASX aldrig mer Mitsubishi bilar.

#3
Patrik M
2010-12-10 21:03

Ni skriver citat
"Sportage är betydligt billigare att serva än ASX under de första 6 000 milen."

Men när man läser spalten till höger så är ASX mycket billigare? Vilket har att göra med tätare intervaller på Sportage.

Mitsubishi ASX 1.8D 4WD
Servicekostnad t o m 6 000 mil, kr: 8 718

Kia Sportage 2.0 CRDi AWD
Servicekostnad t o m 6 000 mil, kr: 14 272

#4
Eg On
2010-12-11 08:44

Har provat bägge bilarna och svaret på vilken som passar mej bäst är Hyundai ix35, Visst, i princip samma bil som Sportage men tycker nog att den vinner i längdet. Kvalitetsmässigt ingen skillnad, bilen är ju tillverkad av Kia Motors men känns trevligare inne

#5
jb
2010-12-11 11:33

Hittade lite info. ang serviceintervaller...

http://www.kia.se/content/att_aga/serviceintervaller/~/media/Files/Upload/SE/SE_V2/garanti_service_sammanstallning101020.ashx

• Serviceintervall bensin: 1.500 mil / 12 månader*
• Serviceintervall diesel: 3.000 mil / 24 månader*
• Nybilsgaranti: 7 år / 15.000 mil* alternativt
med obegränsad körsträcka i 3 år
• Lackgaranti: 5 år / 15.000 mil*
• Rostskyddsgaranti: 12 år
* Det som först inträffar.

#6
Peter!
2010-12-11 15:42

Jag har provkört bägge bilarna, komforten är mycket bättre i ASX än Sportage för att i KIAn kan du inte höja förarstolen i framkant vilket leder till att du måste sitta väldigt långt ned med stolen för att slippa sitta framåtlutad. Stolen har väldigt få inställningsmöjligheter överhuvudtaget. Fram/bak, ryggstöd, och höj/sänk men bara i bakkant. ASX har betydligt fler inställningsmöjligheter, KIAn känns dessutom fruktansvärt slö i motorkaraktären, det ska bara skilja 13 hk mellan båda bilarnas starkaste dieslar men det känns som minst 40 till fördel ASX. Visst KIAn kanske är trevligare att titta på men ASX är ett bättre köp av denna biltyp.

#7
Danne E
2010-12-11 16:48

Kia Sportage vinner för den har automatlåda vilket krävs i dagens jobbiga stop and go trafik. Mitsubishin kan med andra ord inte vara en bekväm bil att köra eftersom man måste sitta och växla den hela tiden =)

#8
Bertil Jönsson
2010-12-12 11:05

I rutan till höger Modellfakta har Vi Bilägare blandat ihop Ekonomi för de båda bilarna.
Sevicekostnad för Kia är 8718 under de första 6 åren.
Servicintervallen för dieseln är 2 år eller 3000 mil.
Nybilsgarantin är 7 år för Kian
Bertil

#9
Peter!
2010-12-12 16:42

Glömde faktiskt tillägga en ganska väsentlig sak, Kian har ett väldigt högt och irriterande motorljud i kupèn från dieselmotorn - dåligt isolerat? Nej jag skulle välja ASX om jag skulle köpa någon av dessa två bilar trots Kia långa garanti.

#10
kameo
2010-12-12 18:44

Bensinaren är i all fall väldigt tyst, en av dom tystaste bilar jag har kört.

#11
mr mosse
2010-12-13 10:08

Korkat av Mitsubishi att inte erbjuda en automatlåda men det lär komma. Någon som vet när?
Skulle nog välja en Sportage med 6 växlad automatare om jag fick välja mellan dessa bilar i dag. Men mitsubishin är snäppet snyggare.

#12
bozidar
2011-01-03 00:24

ni skrev
citat "ASX-motorn har också, som standard, ett stopp/startsystem som ska hjälpa till att hålla den deklarerade förbrukningen nere. Men i verklig körning har systemet inte så stor betydelse, åtminstone inte av testresultatet att döma."

MEN nä ni testade senaste passat så skrev ni att passats stop and go sparar bränsle. SÅ när jag läser dom två olika tester det enda jag kan tycka är att tidningen Vi bilägare är nr.1 partiska
nr.2 amatörer som sitter dagarna hela bakom ratten, äter dålig mat och inte orkar skriva rätt. Jag kanske har fel vem vet...

#13
bozidar
2011-01-03 00:42

ASX har inte mellandifferential. FAKTA
asx är en framhjulsdriven bil som skickar kraften bak med sk. vinkelväxel!!! ett datorstyrd elektromagnetisk lamellpaket som sitter på bakre differentialen kopplar in kraften till bakre hjulen.
så med andra ord. Bilen är 100% framhjulsdriven med inkopplingsbar bakhjulsdrift. som tex. en volvo awd med haldex. gamla modellen av outlander har mellan diff, lancer evo, subaru impreza, audi quattro osv. har riktig mellandiff som kan fördela kraften fram-bak beroende på systemet................................

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.