Bild
Nästa artikel
Biltest: Audi A1 Sportback, Peugeot 208, Suzuki Swift (2012)

Biltest: Audi A1 Sportback, Peugeot 208, Suzuki Swift (2012)

Nybilstest

Nya 208 är bilen som ska sätta tillbaka Peugeot på Europas småbilstron. Det är i alla fall vad den franska tillverkaren tänkt sig. Men i vårt test nådde 208:an inte ända fram. En liten högkvalitativ tysk blev för svår...

Köp hela testet här

Vill du veta allt om de testade bilarna? I det kompletta testet redovisas samtliga testmoment, all fakta och fler bilder. Där kan du läsa mer om bland annat bränsleförbrukning, bilekonomi, rostskydd, ljus, kupébuller, barnsäkerhet, prestanda, kupé- och lastmått, krocksäkerhet och utrustning. Klicka på "Köp" för att köpa testet i digital form.

Det började med 205:an, som debuterade för nästan 30 år sedan (1983). Sedan kom Peugeot 206 och nästa steg i utvecklingen var 207-modellen. Alla tre blev mångmiljonsäljare och har under långa perioder dominerat småbilarnas topplistor, såväl i Sverige som i övriga Europa.

Peugeots ambition är givetvis att nya 208:an ska leva upp till föregångarnas framgångar; och allra helst överträffa dem. Men det är ingen lätt uppgift. Konkurrensen i storleksklassen är tuffare än någonsin. Allt fler fabrikanter, även så kallade premiumtillverkare, vill vara med och slåss om småbilskunderna och utbudet av modeller är numera enormt.

Det krävs med andra ord något alldeles extra av nya Peugeot 208 om den ska en chans att nå lika höga listplaceringar som sina föregångare.

En åtgärd som tillverkaren hoppas ska påverka 208:ans attraktionskraft positivt är den omfattande bantningskur som modellen gått igenom. Den nya bilen är både kortare och lättare än 207-modellen. Längden har kapats med sju centimeter och vikten med drygt 100 kilo. Det ska göra 208:an smidigare att hantera, snålare på bränsle och – enligt tillverkaren – mer intressant för de kvinnliga köparna som i många fall varit kritiska mot 207:ans storlek.

Även de yttre formerna har slipats till och den nya Peugeoten är dessutom tänkt att ge en högre kvalitetskänsla än sin föregångare. Teknikinnehållet har också vässats, även om det finns vissa brister på den punkten. Men det återkommer vi till lite senare i testet.


När det handlar om åkkomforten finns det däremot inte mycket att klaga på. Nya 208:an rullar hur behagligt som helst på de flesta underlag. Peugeot har lyckats få till både fjädring och bullerisolering på ett för bilstorleken alldeles utmärkt sätt.

Varken Audi A1 Sportback eller Suzuki Swift har särskilt mycket att sätta emot den franska bilen på det området. Båda är stummare, stötigare och däcksbullrigare än Peugeoten. I den inbördes kampen mellan Audi och Suzuki plockar  A1 flest poäng och det blir Swift som hamnar på komfortrondens  jumboplats.

Men nya Peugeot 208 är inte bara testets bekvämaste bil att åka i. Den tål att köras också, vilket den bevisar på testslingas elakaste partier. Där vimlar det av tvära kurvor, bucklig asfalt och andra utmaningar som sätter chassit på tuffast tänkbara prov.

Men det vållar inga problem för Peugeoten, som dansar runt kurvorna med full kontroll även när den pressas mot gränsen för vad den tål. Styrreaktionerna är rappa och precisa och bilen tål höga kurvhastigheter utan att mista greppet om asfalten.
  
Dessutom jobbar fjädringen fint mot underlaget och inte ens på riktigt dåliga vägar avslöjas några alarmerande tendenser till hjulsläpp, studsningar eller andra dumheter. De franska chassiteknikerna har gjort ett styvt jobb, den saken är klar.
En anmärkningen är den lite artificiella känslan i styrningen som ger ett litet minus i körkänsloprotokollet.   

Men trots många fina egenskaper får 208:an se sig slagen av testets bästa lilla körmaskin; A1 Sportback. Audin rullar i alla lägen klippstadigt på hjulen, samtidigt som den är underhållande kvick och exakt i styr-reaktionerna.

En förklaring till de vassa kurvegenskaperna är den elektroniska diffbromsen, XDS, som arbetar ihop med ABS-/antisladdsystemet. Den känner av om belastningen på det inre framhjulet minskar för mycket.

Om så sker bromsas innerhjulet automatiskt, kort och kontollerat, och drivmomentet leds istället över till det yttre hjulet som kan skicka ned mer kraft i vägbanan.

Resultatet blir att en stor del av understyrningstendenserna trollas bort. Det gör att bilen upplevs som behagligt lättkontrollerad och följsam även när vägen kröker elakt. Systemet hjälper också Audin igenom  älgtestets tre brutala svängar på ett sätt som ingen av konkurrenterna kan matcha.

Den bil som hamnar mest på efterkälken under de mer avancerade körövningarna är Suzuki Swift och det beror i första hand på att chassit inte riktigt håller måttet.

Suzukins fjädring/dämpning ger inte samma fina följsamhet mot underlaget som Audis och Peugeots. Det gör att den japanska bilen har klara tendenser att studsa på dåligt underlag med ett radikalt försämrat väggrepp som följd.


Inte heller i undanmanöverprovet fungerar Suzukin prickfritt. I farter där de båda andra testbilarna tämligen obekymrat slinker mellan konerna får föraren brottas med en överraskande yvigt sladdande Swift.

En följsammare fjädring och ett bättre kalibrerat antisladdsystem efterlyses! Det skulle göra susen för Suzukins köregenskaper under pressade förhållanden.

Vid normal framfart märker man dock inget av Swifts dolda väghållningsbrister. Då upplevs bilen istället som både trevlig, pålitlig och smidig att hantera. I stadstrafik är den till och med testvinnare, åtminstone när det gäller sikten. A-stolparna är inte alls lika skymmande som i Audi och Peugeot och även bakåtsikten är bäst i den japanska bilen.

208:an lider av dålig sikt även på ett annat sätt. Den ljusa instrumentbrädan ger under nästan alla ljusförhållanden irriterande  reflexer i vindrutan. I praktiken upplevs det som om rutan ständigt är överdragen med en tunn sikthämmande hinna. Klart störande!

Även som helhet vållade Peugeots förarplats irritation, i alla fall hos delar av testlaget. Orsaken är den udda placeringen av instrumentklustret, som sitter ovanför en lilla knubbiga ratten.

Peugeots argument för den annorlunda  lösningen är att instrumenten hamnar mer i förarens blickfång och därmed är lättare att avläsa.

Fast så var det inte för flera av testlagets chaufförer. De tvingades ha ratten obekvämt lågt, mer eller mindre i knäet, men kunde ändå inte se mer än delar av mätartavlorna.

Mer gimmick än vettig framtidslösning, blir betyget för Peugeots nya mätarplacering.

Vi skickar också med ett tips till alla spekulanter på nya 208: kolla noga att instrumenteringen fungerar för dig personligen, annars riskerar du med tiden att bli rejält frustrerad!

Den typen av problem finns inte hos Audi, bakom ratten på A1:an är det tysk ordning som gäller. Kvalitetskänsla och detaljomsorg står också i en klass för sig och håller samma höga standard som i övriga av märkets modeller. Här handlar det om premium (ursäkta floskeln) i det lilla formatet.

Suzuki kontrar med testets luftigaste förarplats och bakom ratten känns bilen betydligt större än vad den är. Det mesta fungerar också smidigt och klanderfritt. Men kvalitetsintryck och interiördesign når inte upp till testkonkurrenternas nivå, utan påminner mer om den asiatiska skolans formulär 1A.

I Swift blandas också gammalt och nytt på ett ganska lustigt sätt. Det känns lite märkligt att behöva trassla in fingrarna bakom ratten för att komma åt färddatorns funktioner, samtidigt som man både kan låsa upp och starta bilen utan att ens behöva ta fram nyckeln (nyckel-fritt system är standard på Exclusive-versionen).

I prestandamätningarna avslöjas inga större skillnader mellan testbilarna. Men ute i trafiken är det tveklöst A1:ans lilla turbosnurra på 1,2 l/86 hk som är favoriten.

Den har testets bästa vridmoment och levererar dessutom kraften över ett brett varvtalsregister. Det gör att Audin vid all normal vardagskörning känns vaknare och mer alert än konkurreterna. Peugeot och Suzuki är klart sävligare i gasresponsen på låg- och mellanvarv och det krävs ett flitigare växlande för att det ska bli sprutt på ekipagen.
 
Däremot är A1:an inte snålast på bränsle. På den punkten är det Suzuki som tar hem testsegern. Men jämförelsen är lite orättvis, trots att alla tre bilarna under bränslemätningarna kördes i karavan under identiska förhållanden. Swift gynnades av att den var väl inkörd och hade rullat flera hundra mil längre än A1 och 208, som i princip kom direkt från bandet när testet gjordes.

Peugeot sticker ut negativt genom att vara enda bil i trion som inte klarar den svenska miljöklassningen, det fattas 9 g/km till 120-gränsen. Men snålare bensinare är på gång inom den närmaste framtiden.

Det handlar om två nya trecylindriga motorer; en på 1,0 l/68 hk och en på 1,2 l/82 hk. Koldioxidutsläppen ligger på 99 respektive 104 g/km.

I fråga om utrymmen, såväl för folk som bagage, är det Peugeot 208 som är testvinnare. Trots att den nya bilen är krympt med nästan en decimeter jämfört med 207-modellen är den rymligare inuti. Men det är inget trolleri om ligger bakom den saken.
Förklaringen är att hela kapningen av yttermåtten gjorts på karossöverhängen. 208:ans axelavstånd, som är det avgörande för innerutrymmena, är däremot identiskt föregångarens.

Genom att disponera kupén bättre har Peugeot lyckats skapa ett fem centimeter bättre ben-utymme i baksätet och ytterligare några liter lastvolym under bakluckan.

Men 208:an bräcker inte bara sin företrädare, den slår också testkonkurrenterna ganska rejält på fingrarna (se utrymmestabellerna på sid 39!).

I Euro NCAP:s krockprover får alla tre bilarna högsta stjärnbetyg. Men ingen av dem erbjuder den senaste generationens aktiva säkerhetssystem.

När till och med minibilar som Volkswagen Up har autobroms som standard är det förvånande att speciellt Peugeot, som är nyast i sällskapet, inte har den typen av säkerhets-finesser ens på tillvalslistan. Och visst hade man kunnat begära lite mer även av Audi.

Tittar man enbart till inköpskostnaden är det ingen tvekan om vilken bil som är ekonomivinnare i det här testet. Då är det Swift som gäller.

Men priset är inte hela sanningen om bilägandet och Audin överraskar med en oväntat låg milkostnad. Eftersom A1:an också är mest den mest kompetenta bilen totalt sett blir det den som tar hem spelet, tätt före Peugeot och med Swift på en hedrande tredjeplats.  

Men resultatet gäller bara under en viktig förutsättning; att man som A1-köpare nöjer sig med det helt nödvändiga Proline-paketet. Annars skenar priset i väg till alldeles för höga nivåer, Audis tillvalspriser är inte att leka med.
Man ska heller inte glömma att både Peugeot och Suzuki – men inte Audi – finns i billigare versioner. Vid en sådan jämförelse hade sannolikt resultatet blivit ett helt annat...

1. Audi A1 Sportback - testvinnare
Audi A1 sportback är varken världens rymligaste eller smartast byggda småbil. Men den har en rad andra goda egenskaper som gör att den knäcker motståndarna i det här testet. Kvalitetsintryck, köregenskaper, motorkaraktär och detaljomsorg är på topp. Tyvärr gäller det även priset, som är högst i test. Men tittar man på de de totala ägandekostnaderna så kommer saken i en delvis annan dager. Då hamnar Audin på en betydligt mer anständig nivå och noteras till och med för en lägre milkostnad än tuffaste testkonkurrenten Peugeot 208. Men för att kalkylerna ska hålla gäller det att inte gå bort sig i Audis tillvalslistor, då kan priset hur lätt som helst skena iväg till dramatiska nivåer.

2. Peugeot 208
Franska utmanaren Peugeot 208 bjuder på vettiga utrymmen, skön åkkomfort och kompetenta köregenskaper. Men förarplatsen kan skapa irritation, rostskyddet är skralt och milkostnaden högst i test. Det blir bara en andraplats för den nya Peugeoten.

3. Suzuki Swift
Vi har testat Suzuki Swift förr, då mot annat motstånd och med bättre resultat. I matchen mot A1 och 208 räcker Swift inte riktigt till trots vettigt pris, låg förbrukning och sympatisk framtoning. Både chassi och rostskydd har brister och bromsarna är sämst i test. 

Kommentar, Stig Gustafsson:
Audin känns väldigt gedigen när man tar plats bakom ratten. Förarmiljön andas kvalitet, motorn räcker i styrka och växellådan är utmärkt. Den har också bekväma köregenskaper och ett mycket bra chassi. Men jag retar mig på några saker, främst att baksätet är så trångt att det inte får plats två fullvuxna personer. Så vill inte jag ha det. Jag vill kunna skjutsa släkt och vänner därbak även om jag kör en liten bil. För mig är nya Peugeot 208 det bästa valet i det här testet.

Kommentar, Mikael Schultz:
Att dyra Audi A1 skulle läxa upp både gamla småbilsfavoriten Suzuki Swift och Peugeot 208 hade jag aldrig kunnat tro när testet började. Men så blev det och en av förklaringarna är att Audin inte är så dyr att äga som man kan förledas tro om man bara tittar på prislappen. Ett bra andrahandsvärde, låga servicekostnader och – förstås – en anständig bränsleförbrukning är faktorer som är minst lika viktiga för ägarekonomin som nybilskostnaden.

Diskutera: Vad tycker du om de testade bilarna?

Testinformation

Modeller i det här testet:

Audi A1 1,2 TFSI Sportback Proline
Peugeot 208 1.4 VTI Allure 5D
Suzuki Swift 1.2 Exclusive

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt

AUDI A1 SPORTBACK:

TILLVERKNINGSLAND: Belgien.       
MOTOR: Fyrcylindrig direktinsprutad bensinmotor med turbo och stopp/startsystem. Två ventiler/cylinder, variabelt insugningsrör och kamkedja. Cylindervolym 1 197 cm3.   
EFFEKT/VRIDMOMENT: 86 hk
(63 kW) vid 4 800 v/min. Max vridmoment 160 Nm vid 1 500–
3 500 v/min.  
KRAFTÖVERFÖRING: Framhjulsdrivning, femväxlad manuell låda. Automat erbjuds inte.
HJULUPPHÄNGNING: Fram MacPherson fjäderben, bak halvstel torsionsaxel.  
HJUL: 185/60 R15. Testbilen var extrautrustad med 215/45 R16.
STYRNING: Kuggstång med fartberoende elhydraulisk servo. Vändcirkel 10,6 m.
BROMSAR: Skivbromsar runt om, fram ventilerade. Mekanisk handbroms.
PRESTANDA: Toppfart 180 km/tim. 0–100 km/tim på 11,9 s.
ÖVRIGA VERSIONER: Motorer från 90 till 185 hk. Grundpriser från 185 600 till 254 500 kr. A1 finns även i en karossversion med tre dörrar, som är 7 000 kr billigare än motsvarande femdörrarsbil.

Grundpris, kr: 174 900
Testbilens pris, kr: 213 800
Förmånsvärde, kr/år: 31 800
Värdeminskning, kr/% (1): 82 200/47
Skatt, kr/år: 0*
Försäkring, kr/år (2): 3 729
Servicekostnad, kr (3): 4 340**
Serviceintervall, mil/år: 3000/2
Kamremsbyte, kr: Kedja
Bytesintervall, mil/år: -
Garantier, år (4): 2/3/12/mobilitet
Milkostnad, kr (5): 25:50

PEUGEOT 208:

TILLVERKNINGSLAND: Frankrike.
MOTOR: Fyrcylindrig bensindriven sugmotor med fyra ventiler/cylinder, två överliggande kamaxlar och variabla ventiltider. Cylindervolym 1 397 cm3.
EFFEKT/VRIDMOMENT: 95 hk (70 kW) vid 4 000 v/min. Max vridmoment 136 Nm vid 4 000 v/min.
KRAFTÖVERFÖRING: Framhjulsdrivning, femväxlad manuell låda. Automat erbjuds inte.
HJULUPPHÄNGNING: Fram MacPherson fjäderben, bak halvstel torsionsaxel.
HJUL: 195/55 R16.
STYRNING: Kuggstång med fartberoende elhydraulisk servo. Vändcirkel 10,4 m.
BROMSAR: Ventilerade skivor fram, trumbromsar bak. Mekanisk handbroms.
PRESTANDA: Toppfart 188 km/tim. 0–100 km/tim på 12,2 s.
ÖVRIGA VERSIONER: Motorer från 68 till 156 hk. Grundpriser från 129 900 till 194 900 kr. Nya 208 finns även med tredörrarskaross som kostar 5 000 kr mindre än motsvarande femdörrarsbil.

Grundpris, kr: 164 900
Testbilens pris, kr: 171 300
Förmånsvärde, kr/år: 30 800
Värdeminskning, kr/% (1): 82 400/50
Skatt, kr/år: 540
Försäkring, kr/år (2): uppg sakn.
Servicekostnad, kr (3): 6 861
Serviceintervall, mil/år: 2000/1
Kamremsbyte, kr: Kedja
Bytesintervall, mil/år: -
Garantier, år (4): 5/3/12/2
Milkostnad, kr (5): 26:90

SUZUKI SWIFT:

TILLVERKNINGSLAND: Ungern.
MOTOR: Fyrcylindrig bensindriven sugmotor med fyra ventiler/cylinder, två överliggande kamaxlar och variabla ventiltider. Cylindervolym 1 242 cm3.  
EFFEKT/VRIDMOMENT: 94 hk (69 kW) vid 6 000 v/min. Max vridmoment 118 Nm vid 4 800 v/min.
KRAFTÖVERFÖRING: Framhjulsdrivning, femväxlad manuell låda. Fyrstegad automat finns som tillval.
HJULUPPHÄNGNING: Fram MacPherson fjärderben, bak halvstel torsionsaxel.
HJUL: 185/55 R16.
STYRNING: Kuggstång med direktverkade elservo. Vändcirkel 10,4 m.    
BROMSAR: Skivbromsar runt om, fram ventilerade. Mekanisk handbroms.
PRESTANDA: Toppfart 165 km/tim. 0–100 km/tim på 12,3 s.
ÖVRIGA VERSIONER: Motorer från 75 till 136 hk. Grundpriser från 125 900 till 166 900 kr. Swift finns även i en karossversion med tre dörrar. Den kostar 6 000 kr mindre än motsvarande femdörrarsbil.

Grundpris, kr: 141 500
Testbilens pris, kr: 145 400
Förmånsvärde, kr/år: 28 400
Värdeminskning, kr/% (1): 70 800/50
Skatt, kr/år: 0*
Försäkring, kr/år (2): 3 606
Servicekostnad, kr (3): 12 750
Serviceintervall, mil/år: 1 500/1
Kamremsbyte, kr: Kedja
Bytesintervall, mil/år: -
Garantier, år (4): 3/3/12/3
Milkostnad, kr (5): 24:70

Kommentar: 1 = efter 3 år/6 000 mil enligt oberoende värderingsinstitutet Inter-Global ETG AB:s prognos. 2 = vid 2 000 mil/år i stad typ Västerås.
3 = t o m 3 år/6 000 mil. 4 = nybil/vagnskada/rostskydd/vägassistans. 5 = vid 2 000 mil/år under tre år. * Miljöbil. ** Med Audis serviceavtal.  

Kommentarer

#1
2012-09-13 15:25

I Teknikens Världs aktuella nummer där Peugeot 208 testas mot nya Kia Rio och Toyota Yaris, så vinner Peugeoten. Komfort, vägegenskaper, underhållning, pris och ekonomi är bättre med Peugeot. Noteras bör att TV testade 208:an med nya tre-cylindriga motorn och inte den äldre motor som ViB har testat. Dessutom är 208:an med trecylindring motor inte bara snålare och roligare utan faktiskt även billigare (!) än den version ViB testade. Och med den nya trecylindaren så kliver 208:an klart under 120 gränsen. Dessutom är den snål i praktiken också. TV stördes inte lika mycket av instrumenten som ViB. Men störs man är lösningen enkel - höj upp sätet och sedan justera ratten efter det. De flesta människor sitter för lågt i bilar, särskilt korta som inte justerar upp sätena fast det finns höjdjusterbara framstolar sedan länge. Många gånger har jag sett bilar där föraren knappt syns bakom ratten, det handlar inte bara om äldre herrar och damer utan om alla åldrar. Sätet går att höja för att man ska göra det! När man höjer sätet bör man även skjuta in ratten mot panelen och även flytta fram sätet ett par hack. Då får man ihop detta med komfort, körkänsla och sikt. Att envisas med lägsta läget på stolen när man är kotvuxen fungerar inte bra i någon bil..

#2
2012-09-13 15:41

Vad är det som säger att TV har rätt? Andra tidningar kan göra andra bedömningar vem som anses som vinnare. Sedan vad säger ägarna senare i Autoindex hur nöjda de är med bilarna/märket? Det återstår att se.Och det anser jag som mer intressant än vad en biltidning ger för bedömning av en ny bil. Bäst är nog att läsa tester och jämföra dom och sedan dra dina egna slutsatser och bedömningar hur de stämmer om bilen jämfört med testerna.

Jag upplever/gillar ändå att AMS hur de delar upp olika delar/grenar i sina tester och ger betyg efter det som väldigt tilltalande som flera borde göra,även VIB. TV gör ju även något liknande som AMS.

#3
2012-09-13 16:07

Oj, Audi på topp igen?

När Top Gear testade nya A3 skrev de
"Audi knows how to make cars feel nicely put together. Prod and push this cabin – you won’t be disappointed. Prod it again after 100,000 miles – ditto."

"The definitive example of rock-solid, sensible, impeccable German engineering. Lovely chassis and a good breadth of ability."

Men detta betyder ju inte att de har rätt. Eller att AMS har rätt, som tycker samma som Top Gear.

#4
2012-09-13 16:19

A_q.

Men Pegan är ju bra mycket snyggare! A1 ser ut som en tvålkopp utan karaktär därmed inte sagt att det är en dålig bil,men den ser lite tråkig ut. Även Suzukin har ju mer karaktär.

#5
2012-09-13 16:30

Det vore intressant att veta vad den faktiska, och inte den uppgivna, bränsleförbrukningen är. Och nu menar jag i verklig trafik, inte i nån påhittad körcykel i lab.
Det påverkar ju självklart milkostnaden.

Något som allt för ofta missas i tester.

#6
2012-09-13 18:39

Kör ju Peugeot för tillföllet och 208:an känndes nästan för mjuk för mej som är mera van att Peugeot = sport med en just passlig gnutta komfort. 3008 är kanske den som började trenden (mjukare bilar), efter den som kom 508:an och nu 208:an. Kanske det är GTi -modellerna jag måste kolla efter eller byta märke (Citroen DS -serien till räddning?)? :)
Ett knep är ju att välja lågprofildäck för att få lite stramare gång (vet att många ryser då dom läser det här).

#7
2012-09-13 18:57

Så länge ekonomi är en av faktorerna när man köper bil så måste väl Audins 213 800 göra att den blir direkt bortsållad vid en jämförelse med Suzukins 145 400? Det är en skillnad på 68 400 det, eller om man vill i stort sett lika mycket som jag gav för en sprillans ny Daewoo matiz för några år sedan. Så jämförelsen dessa bilar emellan känns inte något vidare relevant tyvärr.

#8
2012-09-13 19:19

Angående A1 så vet belgarna verkligen hur man bygger bilar med solid kvalitetskänsla, titta bara på Volvo :)

Men för det priset hade jag hellre tittat på en Polo eller nya Golfen, känns som mer bil för pengarna.

#9
2012-09-13 20:48

Polo klarar sej inte mot dessa bilar. Gamla Golfen var inte heller någon bil att hänga i julgranen, den nya har jag inte testa ännu men vågar inte tro på under då man ser på hur Audi A3 blev.

#10
2012-09-13 20:59

Provsatt 208:an i veckan och jag hade inga problem att se instrumenten över ratten. Nu är jag 187 cm vilket är ganska långt, men mellan långa och korta människor är det mest benlängden som skiljer; överkroppen är ungefär lika. Min uppfattning är också att alltför många förare sitter lågt och för mycket bakåtlutade.

#11
2012-09-13 21:26

Lars, du har rätt. Man borde ha sätet upprätt och i Peugeot är det meningen att man ska sitta på soffan och inte på golvet. När man förstår detta så blir det lättare att hitta en bra sittställning. Det som fattas är att sätet ofta inte går att skuffa tillräckligt bakåt om man har långa ben.

#12
2012-09-13 22:06

T.Tuffing.

Du nämnde något nu. Priset! Det tänkte jag inte på faktiskt! Då är ju saken solklar,Audi är diskad redan innan start i jämförelsen. Egentligen,hur kan man jämföra bilar som skiljer så mycket i pris? Speciellt i denna klass,så mycket bättre är inte Audin ens om den hade mjukplast som är mjuk som foppatofflor att klämma på i inredningen. Jag har hört att det är det Audi använder nedsmälta beg foppatofflor.

#13
2012-09-13 22:28

Audi A1 SB 1.2 TFSI kostar 165 000 i basutförande.
Sedan går det naturligtvis att plocka på den nästan hur mycket som helst.
Nu har jag inte koll på vad Swift har som standardutrustning etc. Kanske någon annan har?

Man kan väl dock ifrågasätta Swift lite när de i testet påtalar att den studsar på dåliga underlag och sladdar yvigt i undanmanöverprovet?
Ganska viktiga moment, tycker jag.

#14
2012-09-14 14:49

Den testade A1an kostar alltså 213 800 kr? Med 86 hästar?

Hur de vanligtvis sansade reportrarna på ViB kan komma fram till att den skulle vara det bästa köpet är ju helt orimligt. Nån med tid och lust kunde gärna ta fram prisskillnaden mellan likvärdigt utrustade A1, Swift och 208.

Lägre milkostnad än Peggan, nja...

#15
2012-09-14 16:52

Har "byggt" en A1:a 86hk med så liknande utrustning som en Swift 5d exclusive, och den blev 50 000 dyrare. Kanske det finns köpare som tittar på både dessa bilar samtidigt men det känns ändå lite som att jämföra äpplen med päron - inte samma klass och har svårt att tro att A1 inte har större värdeminskning - man kan ha fel.

Jag har kört Swiften och känner inte igen det studsande beteendet, tyckte den snarare var mycket väldämpad. Kanske antisladden inte ingriper lika tidigt så att man kan köra den lite för snabbt, själv tycker jag det är bra att få ratta själv lite lägre men det kan förstås ses som en nackdel också på en konsumentbil...

#16
2012-09-14 17:46

Vi har en Swift Exklusive, förbrukningen mätt över 3500 mil ligger på 0,52.

#17
2012-09-14 20:23

208:an är ett otroligt vettigt köp av dessa, varit och provkört den några gånger och tycker verkligen om modellen, speciellt med diesel motorn.

#18
Uno Lööw
2012-09-14 20:30

2-miljonersmerca mot Miata. A1 mot Swift. O s v
Vi bilägare gör allt för att klanka ner på japanska bilar men trots det lyckas de sämre än de troligtvis hoppats på :)

#19
2012-09-14 21:52

Uno du är en mycket lustig liten man!

#20
2012-09-14 22:31

Borde vi byta 207:an (1.6 diesel) fast den är bara körd 70tkm och inte har haft ett enda så kallat extra fel? :P
Äh, kanske måste hålla mej till det vad jag är van med, köpa begagnat!

#21
2012-09-15 09:24

Jag skulle köpa 208:an med 1,4 HDi motorn och byta in, bra erbjudanden nu på Peggor.

#22
2012-09-16 12:59

Att skryta över att en liten Suzuki drar 0,52 l/mil är ju inget att skryta över. Min Picasso, som alltså är en minibuss, drar också 0,52 l/mil i genomsnitt...

#23
2012-09-16 17:38

Raphael.

Du "glömde" att berätta att du antagligen har en diesel? Äpplen och päron......
Vad drar en Picasso bensin i verklig förbrukning?

#24
2012-09-17 08:32

Har ju oerhört svårt för att se den bilköpare som FAKTISKT väljer mellan dessa bilar!
Tar man inte hänsyn till priset så vore det en skam om Audin INTE vann!

Min syster köpte en A3 Tdi för en tid sedan och då provkördes även A1:an med både Diesel och Bensin.
Då bilarna var ungefär lika dyra så valdes A3:an som är så betydligt mycket mer bil.
Fast med facit i hand blev det Audi enbart p.g.a en övertro på märket.
Dem flesta andra fabrikat i storleken vore troligtvis ett bättre val,...inte minst vad det gäller den praktiska biten.

#26
2012-09-17 21:36

Nu är det ju inte utrustningen som gav Audin segern, utan att den var bättre på det mesta. Något du får även i grundpriset 165 000 kr.

Sedan kan man ju försöka trösta sig med att Suzukin har mer "plåster på såren" utrustning, men det ger ju inte bilen bättre köregenskaper och bättre kvalitetskänsla etc.

#30
2012-09-17 22:08

A_q

Vi har förstått vad du vill säga. Men är kvalitetskänsla det samma som kvalitet? Jag är inte helt övertygad om det. Och är det värt merpriset? Knappast!

#31
2012-09-17 22:58

145 000 på en bil vars enda säljargument är att den är billig och sympatisk? Eller 213 000 på en bil som får beröm för det mesta?
Lätt val.

#32
2012-09-17 23:09

A_q.

Jag tror inte att det är ett sådant lätt val för de flesta som du tror ,men du är ju partisk! ;o)

#33
2012-09-17 23:31

Partisk? Huh?
Tyvärr så får priset ofta styra. Kallart dumsnålt.
Bättre isf att köpa en beggad bil av bättre modell.

#34
2013-01-09 21:12

Shogun, min Picasso är en dubbelt så stor bil som Suzuki och har en 110 hästars diesel. Nog kan man tycka att en liten och lätt Suzuki borde kunna hamna lägre även fast den har bensinmotor... Min Citroën AX GT från 1990 körde jag på 0,55 blandad körning och den hade en bensinmotor på 80 hästar och lågväxlad sportlåda (varvade 4000 varv i 110 km/h). Detta var nu över 20 år sedan... Nej jag imponeras inte av Suzukin.

#35
2013-01-09 21:20

Men din bil är ju fransk! Med allt vad det innebär.......och vi vet fortfarande inte vad en Picasso bensin har för förbrukning, fortfarande äpplen och päron.......;o)

#36
2013-04-03 00:22

Inkompetent så det ryker om det att jämföra 3 småbilar som kostar från 145.500 till 213.800. Dessutom tycker jag hela sjoket var bland det sämsta jag läst i ViB. Varför lägga så mycken energi på kapitlet väghållning? Jag gissar att för Svensson, så har alla dessa 3 väghållning så det både räcker och blir över. (Förutom för de 0,3 promille, som ska ha sina standardbilar till rally.) Agressiv kurvkörning. Är det leksaker eller transportmedel som avhandlas? Men till mina åsikter: A1:an lockar mej inte till prov. Tokdyr. Och den A3:a jag provade för ett par år sedan gav ifrån sej vägbuller av billig Hyundai/Kia-klass. Swift tyckte jag var helt ok. Motorn lite trött. Och bagaget väldigt litet. Men acceptabel bullernivå. 208:an förvånade mej. 95hk kändes väl så pigg som den 207:a, 120 hk jag haft. Och stor skillnad mot nya Clios 90 hk. Jag har ej provat 208 med 82 hk. Nya Clio var den småbil, av de jag provat, som hade bäst ljudkomfort. Men 208:an var snäppet tystare. (OBS, båda jämförda med 15" friktionsdäck, och medelgrov asfalt.) Tror jag köper en 208:a. Trots att jag avskyr importörens snåla garantipolicy. Du får komma med buntvis av bevis, annars blir det avslag med motiveringen: handhavandefel. (Vill då slippa tjafs, så köp Toyota.)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.