Bild
Nästa artikel

Biltest: Audi A1, Citroën DS3 (2010)

Nybilstest

De är små, väldesignade och byggda för att locka kunder som vill ha något extra. Audi A1 och Citroën DS3 hör båda hemma i småbilarnas överklass och kostar därefter. Speciellt Audi A1 riskerar att dränera plånboken. Citroën DS3 är bästa valet, såväl praktiskt som ekonomiskt. Den vinner på ekonomisk knockout.

Det kostar att ligga på topp. Det är något som inte minst blivande Audi A1-kunder kommer att bli varse. Vår svarta test-Audi med silverfägade takbågar gick, inklusive en hel del extrautrustning, på hela 272 000 kronor.

Det är en ansenlig hög pengar för en knappt fyra meter lång småbil. Varje centimeter av A1:an kostade 689 kronor och det ger ett meterpris på hisnande 68 900 kronor.


Det är nästan så att man kan tro att bilen vore gjord av guld. Eller åtminstone aluminium, som den numera kultförklarade A2-modellen (1999–2005).  

Men det är den inte. Till skillnad från sin föregångare har Audis nya småbil en kaross som är byggd helt i stålplåt och den tekniska grundstrukturen är hämtad från koncernkusinerna VW Polo, Skoda Fabia och Seat Ibiza. Fast A1 är förstås förfinad och uppgraderad på en rad punkter.

Filosofin bakom nya lill-Audin är att den ska upplevs som en stor bil i litet format och A1 är bland annat tänkt att utmana Mini Cooper i småbilsklassens övre skikt.

Men till skillnad från den moderna hundkojan har Audi valt bort allt vad retro-design heter och istället satsat på en modern coupéliknande formgivning.

Inte retrobil
Trots namnet är inte heller Citroën DS3 någon retrobil. Tvärtom, menar tillverkaren, som till och med kallar den nya bilen för ”anti-retro”.


I det sammanhanget kan man undra varför Citroën valt att återuppliva den gamla DS-beteckningen. Den för ju direkt tankarna till den tekniskt och designmässigt revolutionerande ”Padda”-modellen, som byggdes under åren 1955–75.

Men DS3 är, till skillnad från ”Paddan”, inte särskilt spännande rent tekniskt utan baseras i allt väsentligt på märkets C3-modell. Däremot är designen långtifrån konventionell och den egensinnigt boxformade tvåfärgade karossen med sin breda hajfensliknande B-stolpe sticker effektivt ut från mängden.

DS3 är exakt lika lång, 395 centimeter, som nya Audi A1. Bilarna kostar också i stort sett lika mycket i basutförande, knappt 180 000 kronor, om man väljer mellan de testade modellversionerna A1 1.4 TFSI och DS3 VTi/120 hk.

Avgörande skillnad
Men en, åtminstone för plånboken, avgörande skillnad är att A1 är betydligt snålare komfortutrustad än Cittran. Inte ens luftkonditionering ingår i Audins grundpris och samma sak gäller färddator, farthållare, lättmetallfälgar och en hel del annat som följer med på köpet i DS3.

Graderar man upp A1 till den komfortnivå som DS3 har som standard skenar den tyska bilens pris iväg till nästan 223 000 kronor. Det är drygt 45 000 kronor mer än vad Cittran kostar.

Är de fyra statusringarna i nosen verkligen värda så mycket? Tveksamt, tycker testlaget, även om A1 i flera stycken är en mer välbyggd och tekniskt avancerad bil än DS3.

Audis prisnivå försvaras också, i alla fall lite grand, av att larm och stopp/startsystem med bromskraftåtervinning är standard på samtliga A1-versioner. Det är finesser som överhuvudtaget inte går att få på Cittran.  

På A1:ans utrustningslista finns dessutom – precis som när det gäller större prestigebilar – ett omfattande utbud av exklusiva tillval, betydligt fler än vad DS3 kan erbjuda.

Det går till och med att förse Audis nya småbil med samma infotainmentsystem, MMI-navigation plus (à 32 3200 kr), som sitter i stora lyxvagnen Audi A8.

Trivs utanför stan
För den som har råd och lust är det ingen större konst att få den lilla Audin att kosta en bra bit över 300 000 kronor. Så vår testbil var, trots den saftiga prislappen, långtifrån fullutrustad.

Även om Audi A1 och Citroën DS3 är utpräglade småbilar trivs båda utmärkt utanför stan. Allra vassast att köra när det går undan på testslingans krokigaste partier är A1, som också presterar bäst i älgtestets brutala manövrar.

Audin rullar klippstadigt på hjulen samtidigt som den är underhållande kvick och exakt i styrreaktionerna. En förklaring till de fina kurvegenskaperna är den nya elektroniska diffbromsen, för övrigt av samma typ som i nya Volvo S60.

Den arbetar ihop med ABS-/antisladdsystemet och känner av om belastningen på det inre framhjulet minskar för mycket.

Om så sker bromsas innerhjulet automatiskt, kort och kontrollerat, och drivmomentet leds istället över till det yttre hjulet som kan skicka ned mer kraft i vägbanan. Resultatet blir att en stor del av understyrningstendenserna försvinner och bilen upplevs som behagligt lättkontrollerad och följsamt balanserad även när vägen kröker elakt.

Påverkar väghållningen
En annan förklaring till test-Audins alerta kurvuppträdande är att bilen var extrautrustad med både sportchassi och låga och breda 17-tumshjul (215/40 R17). Det är faktorer som i högsta grad påverkar väghållningen gynnsamt, speciellt vid forcerad framfart på slingriga vägar.

Även vid normal körning i snabbt landsvägs- och motorvägstempo sköter sig lilla A1 snyggt. Riktningsstabiliteten är utmärkt och den hårt strängade fjädringen fungerar finfint i högre hastigheter. Men ett allvarligt komfortproblem finns och det är däckbullret, som är direkt besvärande på skrovlig asfalt.    

I långsammare farter, exempelvis vid stadskörning, är chassiet inte lika harmoniskt. Då upplevs sportfjädringen istället som obekvämt stum och stötig. Samtidigt gör sig det påträngande däcksdånet påmint även i stan.

Audin väsnas, enligt våra ljudmätningar, nästan lika mycket i 50 km/tim som Cittran gör i 90 km/tim!

Vårt tips: slopa de gjutna 17-tumsfälgarna (à 21 300 kr) och sportchassiet. Det är tillval som kommer till nytta först när det går undan ordentligt, samtidigt som de hämmar åkkomforten betänkligt i lägre hastigheter. Och det är väl ändå som liten, smidig och bekväm tätortsbil som A1 i första hand är tänkt?  

Klart godkänt
Bortsett från komfortbristerna får Audin klart godkänt för sina stadsegenskaper. Relativt nätta A- och B-stolpar bidrar till en bra sikt och yttermåtten gör bilen smidig, både att hantera och parkera.

Det standardmonterade stopp/startsystemet fungerar perfekt ihop med den sjustegade dubbelkopplingslådan, S-tronic (tillval för 17 400 kr på testbilen), och gör det behagligt tyst i kupén vid rödljusen.  

Håll foten på bromsen och motorn stängs av. Släpp bromsen och bilen tuffar igång. Enklare kan det inte vara att spara både miljö och några (men inte så många) dyrbara bränsledroppar.

Systemet har även en funktion som återvinner retardationsenergin vid inbromsningar. Det är en finess som ytterligare sänker förbrukningen, framför allt i stadstrafik.       

Men låt oss lämna tätorten och för en stund återgå till testlingans krokiga småvägar. Där har även Citroën DS3 en hel del att erbjuda för kurvsugna förare. Fast till A1:ans nivåer når den franska bilen inte, utan får finna sig i att bli frånåkt av den högkompetenta Audin genom de vindlade böjarna.

Kantrar mer
Cittran har inte riktigt samma fina styrkänsla, stabilitet och följsamhet som Audin. Den kantrar mer i kurvorna och har en mer understyrd chassibalans. Det i sin tur leder till att DS3 upplevs som något klumpigare och ovigare att hantera än A1 när vägen kröker som värst.     

Men glöm inte att Audis sportchassi och breda däck ger en orättvis fördel i väghållningsronden. Hur en normalt utrustad A1:a skulle stå sig mot DS3 vet vi tyvärr inte, eftersom någon standard-Audi inte fanns tillgänglig vid testtillfället.  

Inte heller på landsvägen rullar Cittran lika klippstabilt som Audin, men är i gengäld betydligt tystare från däcken och bekvämare i fjädringen.

Största plumpen är att DS3 blir motorsurrig i högt motorvägstempo och som förare trevar man instinktivt efter en välbehövlig sjätte växel. Men förgäves, någon sådan finns inte. En skönhetsfläck, som även den gäller växellådan, är den något sladdriga känslan i spaken.

I stadstrafik är Cittran lika smidig och nätt att hantera som Audin, men på en punkt är den franska bilen sämre. Sikten, både snett framåt och åt sidan, skyms ganska rejält av de breda A- och B-stolparna.  

Totalt sett är ändå Citroën DS3 testlagets klara favorit vid all normal körning, både i stan och på landsväg. Den fjädrar behagligast, rullar tystast och är samtidigt tillräckligt spänstig och alert att köra för att vara underhållande för den som sitter bakom ratten.    

Snålast i testet
Cittran överraskar också med att, tvärtemot bränsledeklarationerna, vara snålast i testet trots femväxlad låda, större motorvolym och avsaknad av stopp/startsystem. I vårt test, där bilarna kördes drygt 150 mil i karavan efter varandra, slutade snittförbrukningen för A1 på 6,7 l/100 km medan DS3 klarade sig på 6,3 l/100 km.   

Audin kontrar med att vara klart piggare, både när det gäller gasrespons och faktiskt uppmätta prestandasiffror. A1 kör ifrån DS3 i alla testade accelerationsmoment, samtidigt som den också har avgjort bättre bromsprestanda.   

När det handlar om små prestigebilar som Audi A1 och Citroën DS betyder utstrålningen extra mycket. Det här är åkdon man köper för att de ska synas och det gör de. Båda är flaschigt eleganta redan från början, såväl på ut- som insida.

Men om inte det skulle räcka kan bilarna dessutom individualiseras på en rad olika sätt. Både interiörerna och karosserna kan beställas i ett otal färgkombinationer och det finns även (framför allt till Audin) en rad olika exteriördetaljer att ytterligare krydda utseendet med.

Tredörrars småbilar är knappast förstavalet för den som är ute efter generösa utrymmen och praktisk användbarhet. Det räcker med att titta på dem för att inse det. Men det kan ändå vara bra att veta att Citroën DS är klart rymligast i testduellen, både i bagagerum och baksäte.

I Cittran kan fullvuxna sitta bak utan att drabbas av gamnacke. Det går inte i A1, där den sluttande taklinjen stjäl många värdefulla centimeter på höjden. Audin är dessutom strikt fyrsitsig och på ”mittplatsen” är ersatt av två mugghållare och ett litet förvarningsfack.          

Att ta sig in på platserna därbak är en ganska krånglig operation i båda bilarna, men även på den punkten är DS3 att föredra. Cittran kan dessutom till nöds husera tre personer därbak, vilket är en klar fördel om man då och då vill kunna bjuda släkt och vänner på kortare skjutsar.    

Bra att veta
Den som vill ha en mer praktisk inriktad A1 får finna sig i att vänta på femdörrars Sportback-versionen. Men när den lanseras avslöjar Audi ännu inte. Vår gissning är att det sker i slutet av nästa år eller i början av 2012. Något liknande karossalternativ finns inte i Citroëns framtidsplaner för DS3-modellen.  

Bra att veta är också att både A1 och DS3 finns i flera miljöklassade versioner. Lägst utsläpp har för närvarande DS3 HDi/99 g, med en 90 hästar stark 1,6-litersdiesel och ett pris på 186 900 konor. Den deklarerade förbrukningen ligger på 3,8 l/100 km och koldioxidutsläppet är, just det, 99 g/km.

Men Citroëns övertag på miljöfronten varar inte så länge till. Redan i början av nästa år kommer Audi A1 med en ny snål diesel som har samma cylindervolym, effekt och koldioxidutsläpp som 99-grammaren i DS3.

Testinformation

Modeller i det här testet:

Audi A1 1.4 TSFI
Citroën DS3 1.6 VTi

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Modellfakta:

Citroën DS3 1.6 VTi/120 hk

Tillverkningsland: Frankrike.
Modell: Tredörrars, femsitsig halvkombi.
Motor: Fyrcylindrig bensinmotor med multipointinsprutning och turbo. Fyra ventiler/cylinder, två överliggande kamaxlar, variabla kamtider/lyfthöjd, kamkedja. Cylindervolym 1 598 cm3. Borrning/slaglängd 77 x 88,5 mm. Kompression 10,5:1.
Effekt/vridmoment: 120 hk (88 kW) vid 6 000 v/min. Max vridmoment 160 Nm vid 4 250 v/min.
Kraftöverföring: Framhjulsdrivning, femväxlad manuell låda. Fyrstegad automat tillval för 12 000 kr.
Hjulupphängning: Fram MacPherson fjäderben, bak halvstel torsionsaxel.
Hjul: 195/55 R16 på 6,5 tum breda fälgar.  
Styrning: Kuggstång med fartberoende elektromekanisk servo. Vändcirkel 10,2 m.   
Bromsar: Skivor runt om. Låsningsfritt system med elektronisk bromskraftfördelning och nödbromsassistans.
Prestanda: Toppfart 190 km/tim (aut. 190). 0–100 km/tim på 8,9 s (aut. 10.9).
Övriga versioner: VTi/95 hk, TPH/150 hk, HDi/90 hk, HDi/90 hk (99g), HDi/110 hk. Grundpriser från 156 900 till 211 900 kr.

Ekonomi:

Grundpris, kr: 176 900
Testbilens pris, kr: 198 600
Förmånsvärde, kr/år: 33 300
Skatt, kr/år: 900
Försäkring, kr/år 1): 3 757
Servicekostnad t o m 6 000 mil: 11 778
Serviceintervall, mil/år: 2 000/1
Kamremsbyte, kr: Kamkedja
Garantier, år 2): 2/3/12/3
Milkostnad, kr 3): 32:50

1) vid 1 500 mil/år i stad typ Västerås. 2) nybilsgaranti/vagnskada/rostskydd/vägassistans. 3) vid 1 500 mil/år under tre år.

Audi A1 1.4 TFSI

Tillverkningsland: Belgien.
Modell: Tredörrars, fyrsitsig halvkombi.
Motor: Fyrcylindrig direktinsprutad bensinmotor med turbo och stopp/startsystem. Fyra ventiler/cylinder, två överliggande kamaxlar, variabla kamtider, variabelt insugsrör, kamrem. Cylindervolym 1 390 cm3. Borrning/slaglängd 76,5 x 75.6 mm. Kompression 10,0:1.
Effekt/vridmoment: 122 hk (90 kW) vid 5 000 v/min. Max vridmoment 200 Nm vid 1 500–2 000 v/min.
Kraftöverföring: Framhjulsdrivning, sexväxlad manuell låda. Sjustegad dubbelkopplingslåda, S-tronic, tillval för 17 400 kr.
Hjulupphängning: Fram MacPherson fjäderben, bak halvstel torsionsaxel.
Hjul: 205/55 R15 på 6,5 tum breda fälgar.
Styrning: Kuggstång med fartberoende elektrohydraulisk servo. Vändcirkel 10,6 m.
Bromsar: Skivor runt om, fram ventilerade. Låsningsfritt system med elektronisk bromskraftfördelning och nödbromsassistans.   
Prestanda (fabriksuppgifter): Toppfart 199 km/tim (aut. 203). 0–100 km/tim på 9,2 s (aut. 8,9).
Övriga versioner: 1.2 TFSI/86 hk och 1.6 TDI/105 hk. Grundpris 158 000 respektive 185 000 kr. 

Ekonomi:

Grundpris, kr: 178 600
Testbilens pris, kr: 272 000
Förmånsvärde, kr/år: 33 800
Skatt, kr/år:    750
Försäkring, kr/år 1): Uppgift saknas.
Servicekostnad t o m 6 000 mil: 7 711
Serviceintervall, mil/år: 3 000/2
Kamremsbyte, kr: Kamkedja
Garantier, år 2): 2/3/12/mobilitet
Milkostnad, kr3): 31:50

1) vid 1 500 mil/år i stad typ Västerås. 2) nybilsgaranti/vagnskada/rostskydd/vägassistans. 3) vid 1 500 mil/år under tre år.

Vi tycker:

När det handlar om prestige, teknik och gedigen kvalitetskänsla har Citroën DS3 inte så mycket att sätta emot nya Audi A1. Ändå vinner Cittran vår testduell och den gör det på ekonomisk knockout.

Prislappen på A1 är överdrivet hög och den kostar mer än den ger. DS3 är både bekvämare, tystare, rymligare och mer praktisk än Audin. Samtidigt är den mer än 45 000 kronor billigare med jämförbar komfortutrustning.

Kommentarer

#2
SiggeN
2010-10-22 16:00

Leifer...varför tror du biltillverkarna har testanläggningar i norra Sverige? Naturligtvis finns det ingen risk för "överhettningar" eller att automatlådor pajar. Kanske på 70-talet men idag övervakas allt av bilens elektroniska kontrollsystem.

#3
Raphael
2010-10-22 17:14

Så kallad "elektronisk diffbroms" har funnits länge hos flera tillverkare, bl a Alfa Romeo / Fiat-gruppen. Det är en integrerad del av ESP-systemet och utveckling av funktionen antispinn. Jag har aldrig hört talas om bilar som blivit överhettade på grund av ESP-systemet exempelvis, som ju faktiskt använder bilens bromsar... och eftersom den elektroniska diffbromsen är en tilläggsfunktion i programmeringen för ESP så tror jag nog det är rätt osannolikt med överhettade bromsar och automatlådor som rasar.

#5
SiggeN
2010-10-23 10:46

Det underliga på alla sådana här sidor är att folk har "en bekant","känner en", "kollega" som råkar ut för de flesta mest häpnadsväckande dyra fel men man själv skriver aldrig någon av dessa någon kommentar? Folk hittar på alla möjliga fantasier för att skönmåla egna bilvalet och klanka ner på alla andra. "Jag har minsann äget 70 bilar så jag vet vad som är bäst!"-Att det sedan är under en 30 års period och driftssäkerheten och kvaliteten utvecklats glömmer man gärna. Som nybliven körkortstagare kör man inte samma bil som när man är femtio. Så kom med fakta och inte rena fantasier och lögner! DÅ kan kommentarerna bli intressanta men nu översvämmas de bara av massa dravel.

#7
Micke Gbg
2010-10-23 11:17

Jag skulle vilja se en jämförelse mellan A1 och Ibiza (kanske även Polo och Fabia), då sessa delar plattform. Vad får man för pengarna?

#8
jarl s
2010-10-23 16:52

Audi är 50 papp dyrare men ändå billigare att äga. Cittror står sig helt sämst.

#9
2010-10-23 18:45

Jag tycker att jämförelsen är lite orimlig.
Audin är, och ska vara lite dyrare än Cittran.
Den som väljer Audin med sitt högre pris skulle nog inte fundera på Cittran som ett alternativ ... enda alternativet är, om det är pengarna som styr .. en begagnad Audi ..

#10
Johan Kjellén
2010-10-24 10:57

Audi har väldigt trist design, A1 ser ut som en förvuxen Citroen Pluriel, om nu någon minns den...
Invändigt är det ännu tråkigare, svart och murrigt och massivt dystert.

Citroenen är klart fräckare. Fast bland kategorin "premiumsmåbilar" sticker BMW:s Mini ut positivt, både design och körkänsla är på topp!

#11
jarl s
2010-10-24 14:31

Citroen har väldigt trist design, DS3 ser ut som en förvuxen Citroen Pluriel, om nu någon minns den...

Invändigt är det ännu tråkigare, svart och murrigt och massivt dystert.
Audin är klart fräckare. Fast bland kategorin "premiumsmåbilar" sticker BMW:s Mini ut positivt, både design och körkänsla är på topp!

#12
Emme S70
2010-10-24 16:22

Varning- datorn kan skadas om du besöker den här webbplatsen!

#14
2010-10-25 07:52

Vi undersöker just nu problemet. Det ska inte vara någon som helst fara att besöka Vi Bilägare.
--
Fredrik Diits Vikström, webbredaktör Vi Bilägare.

#15
jarl s
2010-10-25 17:46

förmodligen "789" fel att virusvarningen kommer.

#16
Steff
2010-10-25 20:11

Ingen tvekan
Visst kör jag Audi idag (A5) men i denna små bil klass för den som letar efter en bil som sticker ut från mändgen är i mitt tycke DS3 bästa valet, med 110HK Diesel motorn, som vi har beställt för min sambo efter noggrann utvärdering och provkörning av de flesta bilar i denna marknad segment. Utseende mässigt tycker vi att den är grym snygg både utvändigt och invändigt. Riktig väl utrustad från början, med Sportpacket och komfortpacket får du allt du kan önska dig. Lite märkligt är den förkärlek som Svenskar har för tyska bilar, för mig är A1 överreklamerat och definitiv inte värd priset.
Min bedömning verkar delas i viss mån av ViB testförare:

Totalt sett är ändå Citroën DS3 testlagets klara favorit vid all normal körning, både i stan och på landsväg. Den fjädrar behagligast, rullar tystast och är samtidigt tillräckligt spänstig och alert att köra för att vara underhållande för den som sitter bakom ratten.
Snålast i testet. Cittran överraskar också med att, tvärtemot bränsledeklarationerna, vara snålast i testet trots femväxlad låda, större motorvolym och avsaknad av stopp/startsystem. Men det kan ändå vara bra att veta att Citroën DS är klart rymligast i testduellen, både i bagagerum och baksäte.
I Cittran kan fullvuxna sitta bak utan att drabbas av gamnacke
Totalt sett är ändå Citroën DS3 testlagets klara favorit vid all normal körning, både i stan och på landsväg. Den fjädrar behagligast, rullar tystast och är samtidigt tillräckligt spänstig och alert att köra för att vara underhållande för den som sitter bakom ratten.
Snålast i testet. Cittran överraskar också med att, tvärtemot bränsledeklarationerna, vara snålast i testet trots femväxlad låda, större motorvolym och avsaknad av stopp/startsystem. Men det kan ändå vara bra att veta att Citroën DS är klart rymligast i testduellen, både i bagagerum och baksäte.
I Cittran kan fullvuxna sitta bak utan att drabbas av gamnacke.

Läs inte bara testerna, om du letar efter en bil i denna storlek, provkör och skaffa dig egen uppfattning. Du lär vara positiv överraskad

Det går framåt för Citroen, inte enbart med Loeb på Rally VM ...

#17
DeN
2010-10-26 10:01

Håller fulltsändigt med Steff...
Jag har kollat på båda bilarna, A1 senast i fredags, och jag måste säga att den är faktiskt ganska tråkig, samt på tok för dyr.
Känns som man blir lite lurad om man köper den, då det är mycket "standard VW" över den...bätter att skaffa en Fabia eller så samma sak för en rimlig peng.
Verkar precis som Audi försökt sig på att göra en Mini, men tyvärr är det svårt att förknippa Audi-brandet med en liten rolig bil liksom, Audi är "stramt och lite grått tyskt".
Cittran å anda sidan är i mångt och mycket en fullträff enligt mig, visst är den också rätt dyr, men den är samtidigt lite unik och intressant...

#18
truebeliver
2010-10-28 06:46

tyska och om det nu finns svenska bilar är bara skräp!!

#19
Mr B
2010-11-23 14:07

Valet är ju enkelt i denna klassen. Alfa Romeo MiTo QV.
Grundpris 212 000. Och då har den det mästa, även om man lägger till lite saker så kommer man inte upp i Audins pengar.

#20
Jens Andersson
2011-01-25 14:10

Miton är tråkig att köra och jag har ägt Citroen och Peugeot med massor av elproblem och dåliga växellådor så även om DS3:an är snygg så är kvaliten ett stort frågetecken. Nej, jag väljer tyskt kassaskåp som man kan lita på, dvs A1.

#21
2011-06-05 13:16

Läste denna intressanta artikel om dessa två bilar och såg att man kunde lämna kommentarer. Bra, tänkte jag. Kan vara intressant att se vad andra tycker om dessa två bilar. Men glädjen varade ju givetvis inte länge. Snart insåg man att även denna sajts kommentarer var översvämmad med allehanda barnsligheter och fåntratterier, precis som alla de andra miljontals sajterna där ute.

Ansvariga för sajten, kan ni inte bara ta bort möjligheterna att kommentera? Man blir ju så oändligt trött av att läsa skiten. Eller så kanske någon kunde ta bort alla kommentarer som inte strikt håller sig till ämnet.

#22
2011-09-21 21:56

Citroën har full koll på kvaliteten. Jag är inne på min tredje Citroën (C3 Picasso) och den har gått över 5 000 mil och fungerar utmärkt. Inga el-problem. Det närmaste jag har kommit till el-problem i någon av mina Citroën var att ena lyset fram lyste svagt i min AX GT -90, en dusch med kontaktspray så var det fixat och inget mer problem. Nästa Citroën vart en Xsara Break 1,8 och det var en fantastisk bil som jag hade i flera år, den bara gick och gick.
Jag ser ingen anledning att tvivla på att min Picasso ska fungera sämre.

#23
2014-01-18 09:07

Språkligt sett var det här riktigt illa!

"Vår svarta test-Audi med silverfärgade takbåkar gick, inklusive en hel del extrautrustning, på hela 272 000 kronor."
Inkorrekt användning av bisats. Du avbryter inte en bisats för att slänga in en till bisats!

Hur är Meterpris aktuellt för en bil? En väldigt kort men hög bil kommer ju framstå som svindyr.
Kilopris är lite vettigare om man nu absolut måste jämföra bilar på ett så otillräckligt sätt.

Ny rad för varje mening? Är det bara barn under 10 som läser Vi Bilägare?
Eller är artikeln en listan?
Tänk på att målgruppen är i vuxen ålder och således klarar av att läsa stycken längre än 2 rader.

"Retsodesign" är ett ord, ej bindestreck.

Återigen inkorrekt användning av bisats: "Men en, åtminstone för plånboken, avgörande skillnad är att A1 är betydligt snålare komfortutrustad än Cittran."

"Audin väsnas, enligt våra ljudmätningar, nästan lika mycket i 50 km/tim som Cittran gör i 90 km/tim!"
Ja, det blir så med breda lågprofildäck, det är knappast bilens fel i stort!

"Den kantrar mer i kurvorna och har en mer understyrd chassibalans."
Kantrar? Verkligen? Du menar att bilen lutar 90 grader eller mer i kurvorna?
Det känns ju inte vidare säkert!
Det framstår knappast som proffsigt när en journalist inte ens förstår innebörden av orden han använder.
Underminerar resten av artikeln kraftigt!

"Men glöm inte att Audis sportchassi och breda däck ger en orättvis fördel i väghållningsronden."
Trots detta glömde artikelförfattaren själv av denna detalj när han nämnde ljudnivån i kupén tidigare i artikeln.

"Cittran överraskar också med att, tvärtemot bränsledeklarationerna, vara snålast i testet trots femväxlad låda, större motorvolym och avsaknad av stopp/startsystem:"
Ja, det var ju det där med bisatser.

"Båda är flaschigt eleganta redan från början, såväl på ut- som insida."
Svengelska framstår som oproffsigt i sådana här sammanhang. Och klarar du dessutom inte av att stava till det är det bättre att låta bli.

Citroënen kallas "Cittran" konsekvent genom artikeln. Om detta beror på att författaren av artikeln inte har klarat av att skriva Citroën i bestämd form,
eller om han bara anser att talspråk är på sin plats i proffesionella sammanhang är svårt att säga.

Är inte bra svenskakunskaper ett krav för att skriva för Vi Bilägare? Det känns även som att någon form av talang för att skapa en tilltalande text borde ses som meriterande.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.