Bild
Nästa artikel

Begtest: Alfa Romeo 147

Begbil

Alfa Romeo 147 är en av de roligaste bilarna att köra i Golfklassen. Lågt andrahandsvärde kan göra bilen till ett klipp. Vi granskar Årets Bil 2001 som begagnad.

Alfa Romeo är ett bortglömt bilmärke i Sverige, som haft krångel med importörer och återförsäljarnät under lång tid. Olle Olsson-bolagen, som varit generalagent de senaste åren, upphör att vara det nu i september. I skrivande stund är det oklart om märket kommer att fortsätta importeras till Sverige och vilka som i så fall står för det.

Alfa Romeo 147 kom hösten 2001 som efterträdare till tidigare 145 och 146. Alfa 147 blev faktiskt utnämnd till Årets Bil 2001.

147 finns som tre- eller femdörrars halvkombi.Basmotorn är på 1,6 liter och ger 105 eller 120 hk. Men vanligare är tvålitersmotorn på 150 hk. Till den finns också den halvautomatiska växellådan Selespeed med automatkoppling och elhydraulisk växling. Fast den växellådan är rätt ryckig i gången, den manuella är bättre. Motorerna är pigga i responsen. Snabbast är givetvis 147 GTA med treliters V6-motor på 250 hk.

Ingen familjebil
Alfa Romeo 147 är en mycket trevlig bil att köra. Väghållningen är utmärkt, bilen är välbalanserad både i hög fart på motorvägar eller på slingriga småvägar. Tillsammans med pigga motorer gör det att Alfa 147 blir en ovanligt körglad bil i klassen. Antisladdsystem är standard.

Förarplatsen är snyggt utformad, men instrumenten kan vara lite svåravlästa i dagsljus. Reglageplaceringen är enklare att förstå än på gamla Alfa-bilar. Framsäteskomforten är helt godkänd. Sikten är dock inget vidare, speciellt inte snett bakåt vid fickparkering. Backspeglarna är små. Baksätet är trångt, liksom bagageutrymmet. Det här är definitivt inte någon familjebil.


Säkerhetsmässigt är Alfa Romeo 147 en medelmåtta, bilen fick tre stjärnor i krockbetyg av Euro NCAP under 2001. På tidiga exemplar fanns det bara midjebälte på mittplatsen i baksätet.

Alfa 147 klarar besiktningen ungefär som medelbilen. Ett undantag gäller strålkastarna som får underkänt på 14 procent av årsmodell 2001. Det är sämre än genomsnittet. Strålkastarglasen är gjorda i plast och får ofta sprickor.

Kvaliteten på Alfa Romeo har varit svajig genom åren. Men 147:an håller ihop lika bra som de flesta bilar. Några problem att se upp med finns dock. Ett sådant är glapp i bakvagnsbussningarna, som kostar cirka 1 500 kr att åtgärda. Slitna spindelleder är också ganska vanligt. Det kostar mellan 4 000-6 000 kr, beroende på vad som behövs bytas.

Dåligt rostskydd
Ett annat fel som drabbat vissa exemplar är läckande styrservo. Det beror på en slang som kommit i kläm och är inte särskilt dyrt att laga. Oljeförbrukningen är högre än för många andra bilar, ofta ett par-tre liter mellan servicetillfällena. Så kolla oljan noga. Se också upp med täta byten av kamrem, för att undvika motorskador. Kamremsbyte ska ske var 6 000:e mil.

Litet återförsäljarnät kan skapa problem, se efter så att det finns en verkstad nära dig om du är Alfa-spekulant.

Rostskyddet är en svaghet på Alfa Romeo, trots galvanisering. Såväl baklucka som motorhuv är helt obehandlade mot rost. Rostskydd saknas också i dörrar och balkar. Bakre skärmkanterna kan också bli en rostfälla på sikt. Plus dock för plasttank. 147:an fick en svag tvåa i rostbetyg.

Uddamärken som Alfa Romeo får sällan bra andrahandsvärde. Det gäller även 147, som är en lite bortglömd bil för många bilköpare. Totalt såldes mindre än 1 000 bilar i Sverige som nya. Begagnade Alfa 147 står ofta länge i bilhallarna, vilket kan ge god prutmån. Det låga andrahandsvärdet kan göra bilen till ett vettigt köp.

Begtest: Alfa Romeo 147

Kommentarer

#1
monseur
2009-09-25 21:49

den ser ful ut fram ifrån iaf. annars lär den kanske vara bra om inte elen strular som brukligt på italienska bilar.

#1
Q
2009-09-26 11:36

Fin design men Herre Gud när skall de komma till rätta med rosten. Alfa fullkomlig rasade ihop av rost rean på 80-talet.

#1
Jan
2009-09-26 18:57

Man blir så trött på att folk fortfarande förknippar Alfa med rost. Verkar som folk lever kvar i någon slags 70/80-tals bubbla.
Jag har ägt 3 alfa i mitt liv, kör för närvarande en 11 år gammal 156a
Har Aldrig haft rostproblem.

#1
Q
2009-09-26 19:43

JAN.
Denna artike påskiner ju att den bekräftar just det du e trött på.
Kanske e det så att de större modellerna av alfa som e en grymt snyg o körglad bil har bättre rostskydd. Kul att du inte har några problem.

#1
Jan
2009-09-26 23:34

Vi Bilägare verkar vara synnerligen insnöade att påpeka rostproblem på en del bilfabrikat där andra media inte finner något ovanligt att anmärka på.
Att trumma ut i rubriken Alfa=rostproblem känns patetiskt.
Dom tappar i trovärdighet med sådana fördomar.
Gissar att Vi Bilägares journalister är tillsatta av socialstyrelsen.
- Köp en "rostfri" Saab och ät 6-8 brödskivor om dagen...

#1
Jonas Pettersson
2009-09-28 00:04

FY ... vad patetiska VI BILÄGARE ännu en gång visar sig vara ... snacka om att ni har problem har haft en -01 och en -04 samt Alfa 156 inte en enda rostfläck VISA MIG 1 alfa 147 som rostat!!!

#1
Raphael
2009-09-28 12:26

Vi Bilägare påstår att rosten är ett problem på Alfa 147 och motiveringen är att bakluckan är obehandlad med rostskyddsmedel och att galvanisering inte räcker. Jag noterar att Vi Bilägare ej har någon statistik på den påstådda rosten för Alfa 147.
Eftersom det saknas statistik som visar att galvaniseringen på Alfa 147 skulle vara undermålig och inte räcker, så för Vi Bilägare sina läsare bakom ljuset när de påstår att rosten är ett problem på Alfa 147.
Vad Vi Bilägare skriver är ett teoretiskt antagande. Vi Bilägare menar alltså att rosten KAN vara ett problem, fast de skriver att rosten ÄR ett problem.
Om Alfa Romeo vore en person vore det enkelt att stämma Vi Bilägare för förtal.

#1
svana
2009-09-29 09:30

Jag äger nu min fjärde Alfa i rad ( 2 st 164, 1 st 166 och nu en 159 )och har inte haft rostproblem på en enda av dem. Dessa av Vi Bilägare gjorda påståendena om rostproblem i dessa bilar gör mig därför oerhört irriterad. Däremot sägs det mycket litet om de enorma rostproblemen som Mercedes i sina vissa modeller haft, trots att deras rostbehandlingsmetoder troligen ur Vi Bilägares synpunkt varit klanderfri. Skärp er och öppna ögonen för verkligheten.

#1
Jonas Pettersson
2009-09-29 23:12

Kommiskt det du sa om Mercedez - där kan vi snacka om rostbekymmer eller ta BMW typ 3 serien som kom -01 snacka rostbekymmer INTE ETT ORD OM DETTA SKRIVER AMS TEKNIKENS VARLD VI BILAGARE mfl... Men återigen Alfa & FIAT är syndabockar ut i fingerspetsen... ALLTID NGT NI skribenter klagar på. Nä upp till bevis DU/NI som skrev artikeln börja diskutera!!!

#1
Christian
2009-09-30 16:02

Det var jag som skrev artikeln om Alfa Romeo 147. Som jag skrev lämnar rostskyddet på Alfa en del övrigt att önska. Mer om det kan man läsa under rubriken rostskydd här på hemsidan.
Vad det gäller Mercedes bristande rostskydd finns det väl knappast någon bil som vi skrivit mer om de senaste åren. Förrförra E-klass får exempelvis rostskyddsbetyget ett, alltså lägsta tänkbara.
Jonas Pettersson, om du är ägare till en rostdrabbad BMW 3-serie från 2001, så är du välkommen att kontakta redaktionen.

#1
Boo Wennerberg
2009-09-30 20:01

Några klarlägganden bara om Vi Bilägares rostskyddstester. Vi har genom åren granskat över 400 nya bilar och gjort uppföljningar på tusentals bilar. När bilarna är nya ställer vi alltså prognoser, vi bedömer hur bilarna på sikt kommer att klara sig, hur stor rostrisken är. Sättet att sköta sin bil kan naturligtvis fördröja förloppet, men rosten kommer ändå att ta över med tiden. I fallet Alfa - som uppenbarligen berör Alfa-ägarna väldigt illa - kan vi bara konstatera att grundförutsättningarna för att klara sig undan rost inom garantitiden är något sämre än medel. Renault, Opel, Volvo och Volkswagen-gruppen för att ta några bra exempel har jobbat med rostskyddsförebyggande åtgärder på ett helt annat sätt. Vad som är viktigt i sammanhanget att påpeka är att vissa bilar till det yttre kan se fräscha och rostfria ut ganska länge, men att brister mycket väl kan finnas i dolda hålrum, och att det först kan upptäckas med hjälp av optiska instrument.

#1
Jonas Pettersson
2009-09-30 23:46

TILL CHRISTIAN, tänker inte hänga ut regnummret på den BMW som vi ägde under en tid innan vår nuvarande. Mer än att det var en svart 320i Touring med början på reg SPA... Höger bakre skärm mot stötfångaren HÅL, baklucka ROST, samt A stolpen förarsida. Bilen ifråga diskuterades med BMW som bara beklagade sig. Snackade häromdagen med BMW i Kalmar som mycket väl kände till problemet med rostiga 3 serie och rekommenderade NYA serien istället. Äger inte bilen idag så jag vill inte hänga ut den.
Det jag vill säga är att Fiat & Alfa får lida mkt i vårt avlånga land många gånger helt i onödan men sådana här rubriker får väl VOLVO förarna att jubla =)
Sen kan vi väl diskutera den röda 156:an som ni hittade rost på som sedan skickades till ITALIEN... tror att den ägs av en ALFIST på club alfa romeo idag... PINSAM HISTORIA VI BILÄGARE - slipspån från dragkroksmontering skämtas det om =) HAR JAG FEL?

#1
Boo Wennerberg
2009-10-01 11:53

Ett klarläggande om vår f d testbil, en Alfa 156 -98, som skickades till Italien för analys. Alfa påvisade korroderade slipspån från dragkroksmontering, vi påvisade rost i huvudbalken. En bit sågades loss och undersöktes av oberoende svenska Korrosionsinstitutet, numera Sverera KIMASB. Analysen löd: "Sammanfattningsvis kan konstateras att den undersökta detaljen på ett område uppvisar blåsbildning i ED-lacken vilket tyder på försvagad vidhäftning mellan färg och zinkskikt. Vidare varierar zinkskiftets tjocklek på detaljen från som mest ca 10 my till partier helt utan zink där grundmaterialet börjat att rosta"
Tilläggas ska att bilen vid detta testtillfälle var drygt två år gammal.

#1
Rob
2009-10-02 13:04

Rost och rost...
Kör bilen! Både 147 och 156 är bilar för personer som uppskattar att köra bil. Bilen filterar inte bort så mycket som andra biler. Test en med V6:a. Ljudet mellan 4500 och 5000 rpm på 3:an är magiskt.

#1
Hasse
2009-11-27 11:41

Jag kör själv Alfa 156 och kan hålla med om att det traditionella rostskyddet är dåligt om man bara tittar på undersidan i sig. Ändå rostar den inte! Min är 9 år gammal och har gått 12000 mil. Den har inte en enda rostfläck. Varken under eller i lacken.
Förutom årlig service har jag endast bytt vevaxelgivare och länkarmar fram. Har aldrig haft en snyggare eller roligare bil som dessutom får mycket uppmärksamhet vid macken och på parkeringen. Att den dessutom skulle vara extremt pålitlig och billig i drift är en glad överraskning. Alfa har utvecklats mycket sedan problemåren som alla tydligen inte glömmer. Det är det som gör att vissa märken lever vidare och andra läggs ned.
Synd bara att inte ens vissa biltidningar kan fatta den förändringen.
Jag fick en billig provprenumeration på Vi Bilägare för några år sedan. På 10 nummer nämndes inte Alfa en enda gång. Däremot innehöll varje tidning flera annonser för Viagra. Jag kände inte att jag passade i deras målgrupp och fortsatte inte prenumerationen...

#2
Henrik bolander
2011-01-02 12:35

Någon nämnde renault som bra exempel på bättre rostskydd ,skratt retande ,jag köpte en twingo års mod 99 den såg helt fräsch ut jag såg att det hade börjat fransa lite längst ner på tröskeln vid domkraftsfästet jag tog tag i fliken och drog bort 40cm plast massa och upptäckte ett 30 cm rost hål jag knackade på mitten av tröskeln och hammaren försvan även bakaxelfästet var helt kass . Då brast det ,nu hällde jag vatten i motorn och rusade den i en kvart och tvingade växelspaken mot läge utan koppling ,död åt snigelbilen

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.