Bild
Nästa artikel
”Tål min Dacia etanol?”

”Tål min Dacia etanol?”

Konsument

Kjell Dessle i Stjärnhov köpte en miljöbil – trodde han. Efter motorkrångel fick han beskedet av verkstaden och importörens kundtjänst att tanka bensin istället för etanol.
– Etanolbilar är inte tillförlitliga, det fungerar inte lika bra som i reklamen, tycker Kjell Dessle.

I somras köpte Kjell Dessle en Dacia Logan MCV flexfuel-motor, alltså möjlighet att köra på E85-bränsle.

– Då var etanolen billigare än bensinen. Jag tänkte att då blir bränslekostnaderna inte så höga. Det var helt klart avgörande för köpet, berättar Kjell Dessle.
Dessutom var Dacian skattebefriad eftersom den var miljöbilsklassad, vilket var ytterligare ett köpargument för Kjell Dessle.

Redan efter en vecka började en lampa på instrumentpanelen att lysa, som indikerade på elektronikfel i bilens motorstyrsystem. Efter att Kjell Dessle kontaktat verkstaden fick han beskedet att tanka bensin istället för etanol.

Flera verkstadsbesök följde för att försöka lösa problemet varför lampan lyste. Vid något tillfälle lyste även motorvarningslampan. Verkstaden bytte knacksensor, tändspole och insprutare till bränslesystemet. Även ny mjukvara till bilens motorstyrenhet har bytts ut. Det är troligen de två senare åtgärderna som har lett till att bilen nu går bra.

– Jag törs inte tanka etanol längre säger Kjell Dessle. Senast jag tankade det var i augusti eller september.

– Jag fick beskedet från verkstaden att inte tanka etanol om det var lägre temperatur än fem plusgrader, om jag inte hade motorvärmare eller garage.

– Jag hade också fått beskedet att bilens garanti inte skulle gälla vid motorfel om bilen tankats på etanol. De tyckte att jag skulle tanka mest på bensin och rekommenderade att inte köra så mycket på etanol.


Allt krångel med bilen fick Kjell Dessle att tröttna. Han ville få köpet hävt eller en omleverans. Bilia, som sålt Dacian, ville först inte hjälpa honom med det.

Då vände han sig till allmänna reklamationsnämnden och gjorde en anmälan om bilköpet dit. Bilia erbjöd sig först att ersätta Kjell Dessle med 5 000 kr för högre bränslekostnader som följd av deras råd att tanka bensin istället för etanol.

– Lite lurad känner man ju sig. Jag tycker inte etanolbilar är tillförlitliga. Det fungerar inte lika bra som man utger det för i reklamen, säger Kjell Dessle.

– Försäljaren sa att man kunde tanka etanol året om och att det inte skulle vara några problem. Men verkstaden sa ju nåt helt annat efter att jag köpt bilen.

Han var inte nöjd med Bilias erbjudande om ersättning för högre bränslekostnader utan ville även ha ersättning för värdeminskning som skulle bli om han köpte en miljöbil som inte kunde tankas på etanol som han trott vid köpet.

Men beskedet att han inte skulle kunna tanka etanol tillbakavisas av både Renaults kundtjänst och Bilia.

”Vi beklagar att vi lämnat en direkt felaktig information och uppmaning till Kjell Dessle från vår verkstad, avseende vilket bränsle bilen bör tankas med och vad det kan få för konsekvenser i begränsning av de lämnade garantierna på bilen” skriver Bilias försäljningschef i Stockholm Björn Eriksson i ett brev till Kjell Dessle.

Enligt Renaults informationschef Karin Karlsson ska Dacian självklart kunna köras på etanol obehindrat och garantierna ska gälla ändå.

– Kundtjänst har gett kunden rådet att tanka bensin någon gång emellanåt för att testa om det var där problemet låg, säger Karin Karlsson.

– Rekommendationen från verkstaden var felaktig och det beklagar vi.

– Bilen är anpassad för och ska utan reservation kunna tankas med E85.

Kjell Dessle har nu kommit överens med Bilia om leverans av en ny bil – fast en Dacia Sandero istället för en Logan.

– Det är klart att man tackar ja till ett sådant erbjudande. Men då blir det nog att tanka bensin, säger han.

Diskutera: Hur tycker du att det går att tanka med etanol?

Kommentarer

#1
2012-03-06 11:37

Det är tydligen så att alla led i konstruktion och utprovning av bränslesystem för etanol ej har fullgjorts hos många tillverkare.

Dessutom förefaller servicekommunikation och utbildning av verkstadspersonalen i en del fall kunna förbättras åtskilligt!

#2
2012-03-06 12:08

Det är klart att köper man en bil som ska klara E 85 så ska man ju inte ha rådet att köra på bensin.
Det är ju helt fel.
men många leverantörer rekommenderar att köra på ren bensin t.ex. var tredje tankning.
Varför?
Då uppfyller de ju inte de premisser som gäller för en miljöbil som ska köras på E85!

#3
2012-03-06 12:24

Härligt med kunder som står på sej. För egen del brukar jag oftast ge upp när snikna bilimportörer vägrar ta ansvar för undermåliga produkter.

#4
mcregor
2012-03-06 12:33

Körde för det mesta på E85 med min förra bil (Focus -07 - 9500 mil) utan problem. Dock är det ju lite kinkigt när man byter bränsle (i alla fall i Focusen) - då skall man köra minst 10-15 minuter utan att stanna motorn. Annars kan den bli väldigt tjurig och måste då in på verkstad för "omprogrammering". Men vet man detta är det ju i sig inget problem med att byta bränsle emellanåt.

#5
2012-03-06 13:28

SAAB!! - Kom tillbaka!!

#6
2012-03-06 14:00

Jag har sett att många har problem med E85. Dock inte Saabägare. Jag har en Saab 9-5 Biopower som jag kör på E85 nästan alltid. Undantaget är när det är riktigt kallt beroende på att E85 har en högre flampunkt och därför inte är optimalt i sträng kyla.
Jag har inte haft några problem alls med bilen, den går som en klocka trots 19000 på mätaren, en kanonbil helt enkelt.
Så sälj din Dacia och köp en begagnad Saab Biopower så har du en trogen kamrat som utan knot går på E85

#7
2012-03-06 14:08

är turbomotor bättre i kombination med e85?

#8
2012-03-06 15:28

Man får vad man betalar för, köper man krapp så blir det inte bättre en sådär ;-)

#9
2012-03-06 15:43

Kan berätta att vår Ford Focus Flexifuel ALDRIG haft ett enda fel trots över 10 000 mil med nästan bara etanol. Vi brukar slå i en flaska insprutningsrengöring ett par gånger per år. Denna flaskan kostar ca 70 kr och finns att köpa på ALLA bensinmackar. Jag är så himla glad att vi har en etanolbil och tankar för drygt 10 kr per liter istället för ca 15,40 kr per liter. Stackar bensinbilägare.....

#10
2012-03-06 15:46

mcregor: Blir bilen "tjurig" när man tankar e85, får man väl säga att det är ett problem? Det verkar som om Focus just har problem med e85, efter alla rapporter om byte av insprutare mm.

#11
2012-03-06 15:54

Swenssons: Hur mycket mer drar Focusen på e85? Saab drar väl 30-40% mer tror jag...

#12
2012-03-06 16:33

FLAC, jag tror inte att det är turbomotorn som gör att Saab klarar E85 bra, det är nog att man lyckats optimera motorstyrningen för det bränslet.
Däremot har man ju hos Saab utnyttjat turbon för att få en ganska avsevärd effekthöjning med E85.

Jag tror att det går att få många bilmärken att fungera bra med E85, men det krävs säkert ett visst intresse från tillverkarna.
Man kan ju som exempel titta på Brasilien där merparten av alla fordon, oavsett fabrikat, går på etanolbränsle.

#13
2012-03-06 16:52

McTAr:
Jag vet inte hur mycket mer Forden tar med etanol jmf med bensin men jag vet att denna bilen drar ca 0,90 liter etanol på vintern med dubbdäck. Jag har regelmässigt på min Calix motorvärmare påslagen ca 1,5 timme innan jag åker till jobbet på morgonen.

#14
2012-03-06 17:31

Swenssons: Om vi antar att den drar 30% mer så skulle alltså ett bensinpris idag vara 13,50kr/liter och gå jämnt upp med etanolen. Nu är den ju över 15kr, så det är väl bara att gratulera.
OKQ8 Biogas 100% kostar 12,99kr vilket motsvarar ca 1liter bensin. Det är alltså billigare att åka på gas om man tankar på OKQ8 iaf.

#16
2012-03-06 18:57

Vi har kört vår Dacia Sandero-10 nu 2600mil utan några problem.
Tankat enbart E85 (på vintern är det E75) på OKQ8.
En miljöbilsklassad bil ska självklart fungera på E85!
Det är på E85 man skall köra annars blir det ingen miljönytta.

#17
2012-03-06 19:38

Alldeles oavsett allting annat: bilden är helt idiotisk. ViB - ser ni inte det också?

#18
2012-03-06 20:00

Kan väl säga som så... Man får vad man betalar för!

#19
2012-03-06 20:28

Chefens Outlander går inte heller att köra på etanol. Eller gick inte - vet inte om det fixats nu. Vi har tydligen en annan typ av bränsle här än vad som finns.. längre bort i världen. Bilarna är inte optimerade för det. Just Mitsubishin sotade igen likt en gammal GDI.

#20
mcregor
2012-03-06 20:53

Mc Tar: Har jag sagt att Focusen blir tjurig på E85 ? Nej - du får nog läsa det jag skrev lite bättre. Såvitt jag försått så kan det uppstå problem på många E85-bilar när man byter bränsle - alltså skiftar mellan E85 och bensin. Man måste då låta motorn gå ca: 10--15 min innan man slår av den för att motorstyrningen skall anpassa sig till det nya bränslet. Gör man detta så är det inga problem med att byta bränsle.Vi har andra E85-bilar på jobbet som drabbats av samma problem. Focusen behövde ett (kostnadsfritt) besök hos "Ford-doktorn" för att göra någon form av återställning av systemet när jag råkade ut för detta. Det man kan anföra mot detta är väl främst att man inte blev informerad vid köpet - vet man bara om det så är det inget större problem. Beträffande E85-förbrukningen så visar för det första Focusens färddator avsevärt för mycket när man kör E85 - tydligen ett känt problem när man läser i diverse forum. I min blandade "stadskörning" så drog den nog runt 1,1 l/mil E85 men det varierade ju en hel del beroende på vilket typ av körning. Men skulle jag gissa på ett årssnitt för mitt körmönster och E85 så är det nog runt 1,05--1,1 l/mil (uppmätt) om inte minnet sviker mig. Motsvarande körning med min nya "snåldiesel" och vintertid har resulterat i snitt hittills på ca: 0,57 l/mil - men då har bilen bara gått ca: 600 mil hittills.
Slutligen - mycket av kritiken mot E85-motorer kommer nog från människor utan egen erfarenhet. Förstår inte varför det INTE är bra att en motor kan köras på olika bränslen - detta är för mig väldigt besynnerligt. Och kom nu inte dragandes med att dessa motorer kräver en mellanservice med oljebyte - DET har diskuterats åtskilliga gånger redan.

#21
2012-03-06 22:59

Man kan undra hur många flexifuelbilar som enbart körs på bensin för man har hört rykten och synpunkter om E85 ?
Miljövinsten är då helt borta.

#22
2012-03-07 07:25

mcregor: ok, inte tjurig men kinkig... Sak samma, det skall väl inte vara så?
Drar bilen så pass mycket mer med etanol så blir det ju faktiskt dyrare (fast bensinpriset just nu är högt) med etanol.

#23
2012-03-07 09:09

Det blir billigare med etanol, med de priser som gäller idag. Det blir renare avgaser, man får mera hästkrafter. Bilen går bra, förutsett att man valt rätt bil förstås.

#24
2012-03-07 09:24

Med Saaben blir det just nu ca 2:50/mil billigare med E85 än med bensin och då får man dessutom högre effekt.
Och den går lika bra på båda dessa bränslen, men med E85 är man ju klart miljövänligare än med bensin.

Och då är vi tillbaka till det artikeln handlar om.
Han köpte ju en miljöbil och när han fick problem får han beskedet att bilen ska köras på bensin!
Det är ju helt klart att det är något fel på just den här bilen eftersom det finns andra bilar av samma typ som inte har dessa problem.

Varför är inte verkstan informerad eller har utbildning om den här bilen?

"Enligt Renaults informationschef Karin Karlsson ska Dacian självklart kunna köras på etanol obehindrat och garantierna ska gälla ändå."
"– Bilen är anpassad för och ska utan reservation kunna tankas med E85."

Något mer behöver knappast sägas!

#25
2012-03-07 10:27

@Saabnisse och McRegor:
Jag håller verkligen med er att "tomma burkar skramlar mest" dvs det är bara de som inte kör etanolbil som är negativa - avundsjuka - på de som är lyckligt lottade att äga en etanolbil. Vår Ford Focus fungerar perfekt på etanol. Vi har kört över 10 000 mil med i stort sett bara etanol. Vi brukar slå i nån burk insprutningsrengöring som finns att köpa på ALLA bensinmackar. Även innan vi hade etanolbilen slog vi i nån burk rengöring i bensinen eftersom vi har "smutsigare" dvs mer "krackad" bensin nu är förr om åren. Etanolbilarna blir och är framtidens vinnare!

#26
2012-03-07 13:00

Swenssons: Om du syftar på mig så har du helt fel. Jag anser att biogasen lirar i en egen division.

#27
2012-03-07 13:18

En av mina bilar, en Passat med Audi´s 1,8T motor kör jag med etanolinblandning i bensinen vare sig jag får eller inte - det är alltså en vanlig bensinbil som jag blandar 55% bensin och 45% etanol i. Fungerar hur bra som helst! Dock är det så att om jag tankar i större andel etanol än ovan redovisat så inträffar samma sak för mig som för mannen i artikeln; Varningslampan för problem med avgasrening/motortemp etc. börjar lysa. Annars inga konstigheter.

#28
2012-03-07 14:02

Det har ju varit en del problem med etanol när det varit runt 30 minus men det kan det ju vara vilket bränsle man kör på det är kanske problem med etanolens kvalite som gör att bilarna krånglar.

#30
mcregor
2012-03-07 17:15

Mc Tar: Tyckte jag förklarat detta 2 gånger men gör ett nytt försök. Det är då man skall BYTA bränsle som man måste följa en viss procedur - kör du bara på t ex E85 så finns inga sådana problem. Och försök att byta bränsle på en vanlig bensin- eller dieselbil - där kan man nog tala om att det är problem/struligt/tjurigt/kinkigt/omöjligt. Varför måste möjligheten att köra på 2 olika bränslen vändas emot dessa bilar ? Att följa en viss procedur för att göra detta utan att det blir problem med motorstyrningen är ju inget direkt problem jämfört med att inte kunna byta alls - det gäller bara att man blir informerad om detta i samband med köpet. Vill man undvika att lära sig proceduren (10 - 15 min körning utan att stänga av motorn) så kan man lätt som en plätt göra som ägare av bensin och dieselbilar - tanka bara ett enda bränsle.

#32
2012-03-07 19:32

@leifer:
Jag tror att ett bättre alternativ är att tömma i en flaska STP "Insprutningsrengöring" i tanken nån gång per år för att rengöra insprutningenssystemet. Jag brukar köpa 5 - 7 flaskor per år eller om man så vill en knapp flaska per månad. Denna flaskan finns ju att köpa på ALLA bensinmackar och kostar inte alltför många 20 lappar. Vi har ALDRIG haft några som helst problem med vår Ford Focus Flexifuel under de drygt 10 000 mil den gått och då på nästan bara etanol.

#34
2012-03-07 22:48

McTar, det är ju helt riktigt att biogasen är det enda riktiga miljöbränslet och det vore ju helt perfekt om alla kunde köra på det.
Tyvärr är ju inte alla bilar försedda med den möjligheten och även om de vore det skulle inte gasen räcka länge med nuvarande produktion och, ännu värre, distribution.
Men det har ju egentligen ingenting med den här tråden att göra!

#35
2012-03-08 08:38

@leifer:
Tack för tipset, vet du var man kan köpa denna etanol STP produkten?

#36
2012-03-08 15:37

Det är inget fel på Etanolbilar de funkar lika bra som en vanlig bensinbil. Problemet heter Dacia. Man får vad man betalar för. Om man köper ett lågprismärke så har man inte samma konstruktions och design krav som en premiumbil. Utprovning är dyrt och ska man sälja billiga bilar så får man gå ner i kravsättningen och provcykler. De här nya billiga bilmärkena som har kommit på marknaden har inte samma erfarenhet av biltillverkning som de gammla ringrävarna på marknaden. Dessutom så har Västvärlden höga lagkrav på bilarna som måste uppfyllas vilket indiska och kinesiska biltillverkare precis har börjat förska att matcha. Kolla på Hyndai som var en av de farligaste bilarna på marknaden när de kom. 20 år senare har de växt till sig i skorna och både kvalité och säkerhet har blivit riktigt bra..

#37
2012-03-08 16:14

DiN, säljer man en miljöbil som kan gå på E85 då ska den också göra det.
Och det framgår ju tydligt av svaret från Renaults informationschef att det också ska gå.

#39
2012-03-08 19:01

Det finns ingen anledning att köra på E85 om det inte lönar sig ekonomiskt. Det är egalt för naturen om koldioxidutsläppen kommer från fossila bränslen eller från sockerrör i Brasilien. Det enda vettiga är minska förbränningen och därmed koldioxidutsläppen.

#40
2012-03-08 20:03

Olov: Googla ekologiskt kretslopp angående koldioxid.

#41
2012-03-08 20:38

Trasten: Det finns två metoder att minska koldioxidhalten i atmosfären. Ett sätt är att minska produktion av koldioxid genom att förbränna mindre. Koldioxid alstras t ex när vi andas, när vi eldar i en kamin och när en bilmotor går, oberoende av om motorn drivs med bensin eller etanol eller gengas. Ett annat sätt är att binda den koldioxid som finns i atmosfären genom att växter vid fotosyntesen tar upp koldioxid och lagrar som cellulosa. Alltså: förbränn mindre och odla mera! Man gör ingen miljövinst bara för att man kör på etanol!

#42
2012-03-09 06:37

Då är det bra för miljön att inte klippa gräsmattan den tar upp koldioxid och gräsklipparen ger ingen.
Beskatta de som klipper gräsmattan med koldioxid skatt.

#43
2012-03-09 11:16

Olov: Om man odlar grödan och gör etanol av den som sedan förbränns blir summan ökad koldioxid noll. Det tycker jag är en miljövinst med tanke på alternativen. Sen får man minska de fossila utsläppen för att kunna minska koldioxiden i atmosfären.

#44
2012-03-11 08:15

pope, det går utmärkt att köra klipparen på etanol, då behöver man inte ha dåligt samvete för att man släpper ut CO2.

#45
2015-11-20 15:29

DiN:s inlägg var nog snudd på det dummaste som har sagts i detta forum. Dacia består av Renault och Nissandelar och är inte några "nybörjarbilar" Oberoende europeiska tester har visat att Daciabilarna är långt tillförlitligare än genomsnittsbilen. Har själv en Duster med etanolmotor men detta bränsle är ett problem för många bilägare oberoende av märke och därför kör jag inte med annat än bensin ca 0.65l/mil. Med en förbrukning av ca 1 lit. etanol finns inga pengar att spara. Beträffande biogas har jag många mils erfarenhet vid busskörning och kan bara säga att det var stora driftsproblem de första åren i alla fall och dessutom blev accelerationen mkt sämre och motorns livslängd i stort sätt halverad. Skånetrafiken planerar nu för att lämna biogaseländet och satsa på annat miljöbränsle troligen någon form av hybrid.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.