Bild
Nästa artikel

Strålande, BMW!

Autoindex 2008

Klarast av alla på stjärnhimlen lyser - BMW! Svenska folket har sagt sitt. Landets mest nöjda bilägare kör BMW. Det tyska premiummärket återtar därmed positionen som nummer ett, efter en tillfällig (?) svacka ifjol då det "bara" blev en andraplats.

AutoIndex är Sveriges bredaste bilkonsumentundersökning. I år har över 11 000 svenskar under perioden januari-mars tyckt till om sitt bilägande i stort och smått. Efter en radda av frågor om bilkvalitet, egenskaper, ekonomi, återförsäljare, verkstäder och lojalitet visar det sig att BMW på nytt uppnått det som på affärsspråk kallas högst kundnöjdhetsindex.

För BMW handlar det om att ordningen är återställd. Under de senaste fem åren har det tyska premiummärket haft landets mest nöjda kunder vid fyra av fem presentationer. Enda avbräcket inträffade ifjol då Subaru som nykomling överträffade alla förväntningar genom att sätta alla övriga etablerade märken på plats.

Subaru gör ett nytt bra år och hamnar på tredje plats men tvingas nu släppa både BMW och Toyota förbi sig. Subarus tapp är egentligen inte överraskande. Förra året tog Subaru vara på AutoIndex-
resultatet i sin marknadsföring och det resulterade i oerhört förväntansfulla kunder, på gott och ont.

I sådana här lägen är det högst normalt med ett visst mått av återhållsamhet i betygsättningen, allra helst när nyfikna och kanske kräsna kunder strömmar till, exempelvis från premiummärken som Saab eller Audi. Sett till de förutsättningarna har Su-baru också i år gjort riktigt bra ifrån sig.

Jämfört med resultaten från ifjol är det minst sagt imponerande att
både BMW och Toyota lyckats höja sina kundnöjdhetsindex ytterligare några snäpp. Det krävs arbete utöver det vanliga för att gå från redan mycket höga resultat till ännu högre. Toyotas japanska utvecklingsfilosofi med nyckelordet "Kaizen" (ständig för-bättring) finns uppenbarligen inpräntat hos alla anställda inom organisationen.


Kia, Volkswagen och Ford är annars de märken som stått för de största förbättringarna, sett till fjolårets betygsättning. I ranking betyder det att Kia hoppat från 21:a upp till 15:e plats, Volkswagen från 17:e till tionde och Ford från 20:e till 16:e plats. Procentuellt är det naturligtvis lättare att redovisa till synes stora förbättringar från medelbra resultat än från riktigt höga positioner.

Totalt sett har landets bil-ägare blivit något mer nöjda jämfört med ifjol, betygsnittet har ökat med 0,7 procent. Bland 22 märken undersökta märken noteras dock tio för sämre resultat.

De ägare som mest dragit ned på betygen hör hemma hos Saab, Skoda och Citroën i nämnd ordning, men placeringsmässigt återfinns ändå dessa märken i listans mittfält, där bland annat Saab med liten marginal når ett resultat strax över medel.

Fotnot: Underlaget består av privata bilägare som äger bilar från årsmodell 2001 till 2007. Resultat och analyser från de enskilda enkäterna om bilkvalitet, återförsäljare, verkstäder och lojalitet presenteras i kommande nummer under våren och sommaren.
Taggar: Reportage

Kommentarer

#1
Tomas
2008-04-30 10:38

Saab premiummärke? Men nu får ni väl ge er... ;)

#1
Jag
2008-04-30 15:21

Jag har visserligen ännu inte läst undersökningen/förutsättningarna mm, men vad jag har läst är tyska ADAC "pannenstatistik" (presenterad i senaste ADAC motorwelt. Där ligger inte BMW på 1:a plats, det gör Toyota, följt av MB och som 3:a BMW. Finns det möjligen någon som försöker sammanställa slik statistik?

Jag

#1
Mentor
2008-05-02 18:02

Jag äger själv en BMW av nyare modell och kan bara hålla med om att det är helt fantastisk bil. Men seriöst, deras verkstad är juh kass. Vilket jävla bemötande och dålig service. Börjar snart bli lika illa som verkstaden på Mercedes.
Om jag fick ge betyg så:
Bilen = 10/10
Verkstad = 2/10
Ska man på verkstad med sin bil så är det Audi's verkstad som gäller. Mer proffsiga än så kan man inte bli.
Till slut kan jag bara hålla med om Tomas kommentar....."Saab - premiummärke" - hahhaha =) jaaa...låter mer som ett aprilskämt

#1
Tobbe
2008-05-02 23:58

haha... ja jag håller också med Tomas... Saab som premium? haha... bästa skämtet i år =D Angående enketen så undrar jag hurvida det stämmer överens med verkligheten? Det är ju egentligen bara folks åsikter om bilar, inte hur bilarna egentligen är. En del är ju så jäkla stolta över sina bilar och säger att "det är den bästa bilen" även om dom har den inlämnad titt som tätt, och en del tycker att det är "den sämsta j*vla bilen" om dom bara har nåt litet skitfel. Men det är bara vad jag tror. Kul läsning i alla fall! :)

#1
För alltid italienskt!
2008-05-05 01:17

BMW, de får i alla fall inte min röst... efter att ha kört både Alfa Romeo och det sista nu FIAT, köpte för en tid sedan en BMW 320i Touring med konstant verkstadsbesök från början till slut. Tändspolar, Kamgivare, Oljegivare, märkligt ryckig gång som ingen kan förklara - rykande motor/coupefläkt. dessutom maken till otrevliga Service personer och kaxig attityd från BMW handlarn??? Nä det var första och sista gången. Och folk har mage att snacka skit om FIAT haha men ärligt jag lockades av glamoren att få köra BMW.

#1
Gerhard
2008-05-06 19:37

Hur troligt är det att en BMW-ägare medger att han/hon har köpt en skitbil? Eller blir behandlad som en hund på verkstan? Man måste ju vårda imagen....

#1
lelle
2008-05-08 13:15

är det här det senaste ni har från, 2008-04-29 Har ni lagt ner tidningen eller har ni somnat?

#1
Fredrik
2008-05-11 23:36

Jag kan inte förstå att ni kallar Saab för ett premium märke...ni måste lära er och skilja på äpplen och päron annars kan vi lika gärna ta in Opel, Toyota, Volvo, Nissan, Kia...ogud vetef--n om inte citroen skulle platsa...tack för mig

#1
Roger
2008-05-13 01:32

Saab premiummärke??!!! haha kör själv saab,,,,inte fan e det ett premium märke...o för att inte tala om volvo...
Premium för mig är, Lexus, Infinity, Range rover, Porsche, Bentley, RR, ....bmw saab volvo audi...e ju bara vanliga dussinbilar....vad fan än de tillverkarna fösöker få oss att tro...

#1
Namn
2008-09-05 04:33

http://www.automotorsport.se/bigpix/2008/ADAC_automarxx_big.jpg

Litar nog mer på den här listan. BMW på 4e plats

#1
Bruno
2008-09-07 01:57

BMW följer inte utvecklingen...

BMW leder den...
Tänk på det era snålissar som kör SAAB!!!

#1
Namn
2008-09-07 05:37

BRUNO, kolla ADAC. BMW kommer enligt bilägarna själva på typ 18e plats.. All statistik kan man vända och vrida på. Dessutom SUGER alla bilar utan TURBO =)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.