Nästa artikel
Nya fel efter sju månader på verkstad
Konsumenträtt

Nya fel efter sju månader på verkstad

Publicerad 13 juli 2011 (uppdaterad 14 juli 2011)
Bilen stod på verkstad i över sju månader innan felet hittades. När Olof Wallo fick tillbaka bilen fungerade inte AC-anläggningen som den skulle. Verkstaden hävdar att felet på AC-anläggningen fanns där före bilen lämnades in. "Verkstaden tar inget ansvar för vad de har åstadkommit", säger Olof Wallo.

Olof Wallo i Södertälje har en Hyundai Sonata från 1999. När bilen skulle besiktas i juli förra året blev den underkänd på grund av för höga avgasvärden. Olof Wallo tog bilen till Hyundai-verkstaden i Södertälje, Bilfirma Lars Pettersson AB. Där blev bilen stående – i mer än sju månader.

– Kundmottagaren ringde tillbaka till mig efter en vecka och sa att det troligen var en sensor som det var fel på. Det skulle kosta 4 500 kronor, säger Olof Wallo. Jag sa att det var okej att de bytte sensorn. Veckan efter ringde de tillbaka och sa att det var kanske fel på ett styrdon istället. Det skulle kosta 15 500 kr. Jag sa ja till det också, eftersom jag ville ha bilen klar till min semesterresa till Norrland.

Men så blev det inte. Olof Wallo ringde flera gånger till verkstaden, men fick hela tiden olika besked om varför hans bil inte var färdig. Styrdonet visade sig inte hjälpa mot felet. I december fick han beskedet att Hyundai hjälpcenter var inkopplat för att försöka hitta orsaken till varför avgasvärdena var för höga.

Olof Wallo:
– Jag har kronisk förmaksflimmer och får inte bli upprörd, då kan det gå illa. Men det är lätt att bli upprörd ändå av det här. Deras attityd mot mig som kund har varit väldigt nonchalant, de har mest frågat hur mycket jag kan betala. Verkstaden påstod att de hade världens bästa tekniker, men de klarade knappt av att reparera min bil.

Det var först i mars 2011 som Olof fick tillbaka sin Hyundai Sonata. Notan var på 11 108 kr.

Varför tog det sju månader att laga den här bilen?
– Jag håller med om att det är alldeles för långt tid, säger Peter Forsberg, VD på Bilfirma Lars Pettersson. Vi har gjort en omfattande felsökning, vi har plockat bort en massa grejer på bilen, men fick ändå inte värdena att stämma. Bilen gick bra. Men avgasvärdena var för höga.

– Vi beställde ett nytt styrdon från Korea, det tog ett tag att få hit det. Sen visade sig att det ändå inte var det som behövde bytas.

– Vi har lagt ner 100–120 timmar på den här bilen, men har inte kunnat ta betalt fullt ut för det. Så det här är en dålig affär för oss också, vi har förlorat massor med pengar på det här

Vad var det för fel på bilen?
– Det var ett konstigt fel, en liten spricka i en slang mellan vänster ventilkåpa och insugsröret efter luftmassemätaren, säger Göran Höijer, verkstadschef på Bilfirma Lars Pettersson AB. Då drar motorn magert och får för mycket luft för att kompensera för luftläckaget.

Lars- Olof Larsson, tidigare servicechef, säger:
– Det är bedrövligt att det skulle ta sju månader att hitta det här felet. Men vi hade inte fått någon tidsgräns av kunden. Vi trodde inte att det var någon större brådska med bilen. Så det har inte varit prioriterat högst av oss. Bilen har gått bra, om den hade gått ryckigt hade det varit lättare att hitta felet.

Men Olof Wallo är ändå inte nöjd med verkstaden, även om bilen till slut blev lagad:
– Jag märkte att varvräknaren inte fungerade och det gjorde inte heller luftkonditioneringen. Jag hade tidigare haft problem med AC:n och det hade samma firma åtgärdat i juni. Luftkonditioneringen fungerade perfekt när jag lämnade in bilen i juli, men det gör den inte nu längre, säger han.

Det skulle kosta 12 500 kr att laga luftkonditioneringen och 5 000 kr att laga varvräknaren. Det innebär reparationer på totalt över 28 500 kr – på en bil som är värd ungefär lika mycket.

– Vi reparerar aldrig en bil över vad den är värd. Men bilen kan ha ett högre värde för kunden än dagsvärdet, säger Peter Forsberg. Bilen är enormt fin, han får inte motsvarande bil för samma pengar som det kostar att få den lagad.

– Att AC:n inte fungerade vet vi ju sen tidigare när han haft problem med den. Den är inställd på 24 grader och går inte att ändra.

– Vad jag har förstått så har kunden avböjt reparation här. Och att varvräknaren inte fungerar har inte med oss att göra, det gjorde den inte när han lämnade in bilen hos oss.

Olof Wallo har anmält bilverkstaden till Allmänna reklamationsnämnden som får ta ställning till om han bör få någon ersättning från verkstaden.

– Är det så att man måste ha svart på vitt exakt vilket skick bilen är i innan man lämnar in den på verkstad? undrar han.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-07-13 10:21
amoC

Luftläckage är ju bland det första man kontrollerar om avgasvärdena är konstiga. Om läckan är liten sätts ingen felkod (man räknar ju med att luftmassmätaren åldras), men det går ju att avläsa bränslekorrigeringen. Från det är inte steget långt till att dra slutsatsen att man har en luftläcka någonstans.

#2 • Uppdaterat: 2011-07-13 13:45
Peter i Sydney

Att det tog sju månader att få bilen lagad går inte att försvara. Företagets serviceanda och bortförklaringar är ren skandal.

#3 • Uppdaterat: 2011-07-13 18:59
Focus

Åtar firman sig att laga bilen anser dom väl sig ha kompetensen, annars bör man avböja. Detta oavsett hur gammal bilen är. Verkar ju vara gissningar som låg till grund. Skandal att kunden skall betala för de delar man gissade skulle behövas. Dessutom är ju bilen från en period innan man plockade in en massa alltför avancerade saker i bilarna.

#4 • Uppdaterat: 2011-07-13 20:13
Oomkullrunkelig

Stackars Olof Wallo, han har verkligen haft otur och varit för snäll mot bilverkstaden. Hemskt att en verkstad kan utnyttja kunderna så.

Jag hade liknande felaktiga avgasvärden på en av mina bilar, en Renault Mégane II, en fransk kvalitetsbil. ;) Det tog verkstaden fem minuter att hitta felet. Slarv på fabriken: läckage i grenröret. Men ändå sa de att det där behövde man inte åtgärda nu, bums, utan bara hålla under uppsikt. Det gav ett seriöst intryck.

Så: bli inte lurad! Rösta med fötterna. Om en verkstad inte sköter jobbet, anlitar du bara en annan.

#5 • Uppdaterat: 2011-07-13 20:49
kjelle_2

Även jag har erfarenheter som Hyundai-ägare men även som Ford-ägare på 80-talet av den här bilverkstaden.
Jag trodde att Hyundai hade ambitioner att växa på den Svenska marknaden men med en sådan bilverkstad i Södertälje kommer man få det tufft.
Jag kommer nog inte att välja Hyundai nästa gång men det beror inte på att jag är missnöjd med bilen, det är nog den bästa bil jag har haft.

Det här är bilverkstädernas motsvarighet till "Fawlty Towers".
Man kan bara spekulera i vem som är Manuel och Basil.

#6 • Uppdaterat: 2011-07-13 23:22
Pender

Kan det vara orsaken att Hyundai håller sej nära botten i Autoindex? Verkstäder med noll kompetens.

#7 • Uppdaterat: 2011-07-14 00:20
KaptenOberkommando

En sak har man lärt sig av detta och annat genom åren: Om bilen måste in på verkstad för reparation av vad det månde vara måste man se till att först ta med kundmottagaren ut på en provkörning och visa att allt annat fungerar och sedan "tvinga" honom/henne att skriva under ett papper på att allt fungerar.

#8 • Uppdaterat: 2011-07-14 09:41
aafaan

varför lägger man ner över 30000 på en bil som inte är värd det? tycker det är delvis hans eget fel att låta sig betala notan.

#9 • Uppdaterat: 2011-07-15 10:03
Raphael

En bra bilverkstad lämnar ett kostnadsförslag på reparation, och man lämnar det kostnadsförslaget när man vet vad felet är. I det här fallet har ju verkstaden haft olika idéer om vad felet är och bytt olika saker som inte hjälpt och så har de låtit kunden betala för det. Skrämmande hanterat!

#a • Uppdaterat: 2011-07-15 20:22
Mistro

En mardröm utan dess like för Olof och givetvis finns det inga ursäkter för det inträffade.
Att Acc och varvräknare skulle lägga av p.g.a att bilen stått på verkstad är dock konstigt....Oavsett vilka kostnader verkstaden har haft p.g.a sin klantighet så kunde man ju tycka att de ändå skulle ha löst även dessa fel för att försöka kompensera. ( säkert ingen dyrare historia än vad det blev nu )
"aafaan": Vad vet du om den här bilens värde? ...En äldre välskött bil kan lätt vara värd dessa pengar för en brukare,..men som sagt framgår inget mer än att det är en Sonata utav årgång -99 i ett oerhört bra skick....
En Sonata kan säkert kosta allt mellan 10 - 50.000kr utav denna årsmodell.
Dessutom har ju Olof tydligt klargjort att han inte accepterar dessa kostnader genom att gå till media.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.