Nästa artikel
”4 000 mil med långtestbilarna – detta är biltest på riktigt”
Premium

”4 000 mil med långtestbilarna – detta är biltest på riktigt”

Publicerad 22 september 2022 (uppdaterad 26 september 2023)
Så funkar Vi Bilägares världsunika långteststall.

Det är bråda men glada tider på Vi Bilägares redaktion. Traditionsenligt anländer de nya långtestbilarna strax innan jul och de ska förberedas för tjänstgöring.

Alla vi som jobbar här är ivriga, förväntansfyllda och nyfikna. Kommer allt att bli färdigt i tid till helgerna? Kommer bilarna att motsvara våra förväntningar? Kommer de att hålla? 

Vi är oerhört stolta över vårt långteststall. I nummer 1/1988 var det premiär för avdelningen med namnet ”Vi Bilägares Jorden Runt-test”. Åtta nya bilar stod på startlinjen för ”ett test som kommer att låta tala om sig” som ingressen braskade.

Bilarna skulle köras 40 077 km, distansen motsvarade ett varv runt jorden. De skulle användas till vardags och brukas så som vanliga människor gör, med några avstickare för äventyr förstås.

Det första vintertestet gick till exempel till Murmansk, den stora hamn och flottbasstaden vid Barents hav i dåvarande Sovjetunionen. Det var oerhört kaxigt.

Bli Premiummedlem redan idag – klicka här!

”Efter ett år och 4 000 mil har vi mycket bättre koll på förtjänster och fel”

Att testa bilar är dyrt om man ska göra det på riktigt. Allra dyrast blir det om man gör som vi. Vi Bilägare betalar alla kostnader som våra långtestbilar för med sig, inklusive värdeminskning, service och skatt.

Att äga och bruka bilarna över så lång tid som ett år, ger oss ovärderlig kunskap som kommer våra prenumeranter och Premium-medlemmar till del. Det vissa media kallar ”biltest” har ibland utförts under några timmar på vackra vägar i södra Europa.

Efter ett år och 4 000 mil har vi mycket bättre koll på förtjänster och fel. Och vi lär oss inte bara om själva bilen. Efter ett år har vi också fått en bild av hur bra serviceorganisationen för respektive märke fungerar. Vi möter en rad återförsäljare på samma villkor som vanliga kunder och även dessa delar av långtestandet rapporterar vi förstås om fortlöpande.

Några långtestbilar säljs inte efter första året utan får istället rulla vidare som tjänstebilar på förlaget. De fel som inte hunnit visat sig dyker ofta upp sinom tid. Trevlig läsning! 

Här blir du Premiummedlem redan idag!

5 steg: Så enkelt kommer du igång

1. Börja med gå in på den här sidan och välja ditt erbjudande.

2. Nu får du välja om du vill bli digital Premiummedlem, om du vill köpa ett korttidserbjudande som inte förnyas automatiskt för 29 kronor eller om du vill bli pappersprenumerant.

3. Fyll i dina uppgifter och bekräfta koden du fått till din mobiltelefon. Detta gör vi för din trygghet, för att säkerställa att du är du.

4. När du fyllt i dina betalningsuppgifter är kontot klart att använda och du kan läsa allt vårt Premiummaterial.

Om du redan är tidningsprenumerant ingår allt Premiummaterial. Läs här hur du ska göra för att komma igång och låsa upp de digitala Premiumartiklarna.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.