Bild
Nästa artikel
Podcast

Stenmårdar och sommartest med långteststallet

Publicerad 2021-06-18 14:00 (uppdaterad 2021-08-09 14:01)
Avsnitt 232: Nu har bilarnas värsta fiende etablerat sig i Sverige. Vi spånar fram strategier för att bli av med kabelbitarna – allt från lakritsremmar till AdBlue. Dessutom berättar vi om årets somriga prövningar för Honda Jazz, Mercedes GLB, Seat Leon, Toyota Yaris och Volkswagen ID.3.

I veckans avsnitt berättar vi att DNA-analys från Bromölla visar att den kabeltuggande stenmården troligen etablerat sig i södra Sverige. Den har orsakat stor skada på bilar i Tyskland och nu pekar allt på att arten troligen kommer bli en plåga för svenska bilägare också.

– Det är en ganska söt varelse med ett udda beteende att den gillar att gå in under bilars motorhuv och tugga på allt. Och varför den gör så vet ingen, sa redaktionsmedlemmen Carl Hempel i ett tidigare avsnitt av Vi Bilägares podcast.

Calle Carlquist tror att den stundande invasionen av stenmårdar kan innebära affärsmöjligheter för mer eller mindre seriösa företag.
– Jag ser framför mig en riktig bondfångarmarknad med lösningar på stenmårdsproblemet – kommer ni ihåg antistatremmen? Vi kommer att få se en massa grejer som man hoppas kunna dyvla på bilägarna för att bli kvitt problemet, säger han.

När redaktionen själva ska komma på idéer på hur man kan hålla de kabeltuggande skadedjuren borta från bilmotorn föreslås allt från att spela dansbandsmusik i garaget till att stapla uttjänta bilar på hög för att mata mårdarna.

– Strössla med mer lättillgängliga sladdar och snoddar runt bilen för att förvirra den? föreslår Anders.

– Lakritsremmar kanske, säger Maria.

– Eller Adblue, urea finns ju redan där bak på vissa bilar, man kanske kan dra lite till motorutrymmet också, funderar Klas.

Tryck på play och lyssna på Vi Bilägares podcast. I det här avsnittet hör du Klas Skarin, Anders Helgesson, Maria Dahlin och Calle Carlquist. 

Du kan lyssna i spelaren genom att trycka på play-knappen. Du kan prenumerera på Vi Bilägares podcast helt gratis via iTunes eller valfri podapp! Vi finns också på Spotify!

Trevlig lyssning önskar Vi Bilägares redaktion!

Diskutera: Vad tyckte du om detta avsnitt?

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.