Bild
Nästa artikel
Så påverkas bilen av dieselåtgärden

Så påverkas bilen av dieselåtgärden

Podcast

Avsnitt 66: Vi har gjort egna mätningar och berättar vad som händer med effekt, förbrukning och utsläpp efter Volkswagens fuskfix. Senaste avsnittet av vår podcast handlar också om Volvos elektrifiering av bilflottan och vi hinner även med lite om hur det var att köra Kia Optima kombi som laddhybrid och Renaults storsuv Koleos.

Tryck på play och lyssna in Vi Bilägares podcast. I det här avsnittet hör du webbredaktören Maria Dahlin som får besök av redaktionsmedlemmarna Nils Svärd och Mikael Schultz.
 
Du kan lyssna i spelaren högst upp på sidan men även ladda ner podden gratis (högerklicka på filen intill artikeln och välj "spara länk som"). Med podden nedladdad kan du lyssna när du vill och var du vill. Du kan även prenumerera på Vi Bilägares podcast via iTunes och valfri podapp!
 
Trevlig lyssning, önskar Vi Bilägares redaktion.
 
Diskutera: Vad tyckte du om veckans avsnitt?

Kommentarer

#1
2017-07-06 12:05

Kan ni inte bara formattera allt snack i lättlästa tabeller med data?

#2
2017-07-06 12:50

Ingen skillnadi stort sett. Tvärtemot tv:s test.

#4
2017-07-06 14:10

Seriös kritik mot VW trots många ursäkter för långbänken.

#5
2017-07-08 15:57

Jag är lite tveksam till premisserna för testet. Mycket begränsat antal modeller och i mitt tycke ett väldigt begränsat testförfarande. TV:s artikelserie i fallet tycker jag är mycket mer omfattande och även mer trovärdig. Varför gjorde ViB egentligen testet? Kände man pressen på att inte framstå som ett propagandeblad för VW-koncernen? Om så var fallet kan jag väl tycka att man helt har missat målet med artikeln.

#6
2017-07-06 20:26

Och samtidigt i en annan svensk biltidning publiceras detta som alla oavsett sympatier borde läsa:

http://teknikensvarld.se/nya-avslojanden-om-volkswagens-fusk-496879/

#7
2017-07-06 21:13

"automatlåda"... Populäraste VW har inte automatlåda, utan DSG, förr gjorde man skillnad på det men nu tycks den skillnaden ha fallit ur mode.
Att kalla alla växellådor som kan växla själv för automat oavsett vilken av de vanligaste 4 olika teknikerna som förekommer det är frågan om är inte bra.
Jag känner någon som blev lurad att köpa fel bil pga. detta slarviga sätt att uttrycka sig.

#8
2017-07-06 23:58

Dumheter N-iklas.
En växellåda som växlar automatiskt ska kallas automatlåda och inget annat. Om någon konsument är ute efter en specifik teknik så vet denna nog vad den ska köpa också.

#9
2017-07-07 00:17

Jo Rålle G det är trist men samtidigt så undviker Tyskland att göra två fel för två fel kan inte bli till ett rätt.
Då menar jag att de band som är i mellan staten och VW / bilindustrin är helt rätt, att de resonerat ihop sig och på så vis undviker att såga i det träd som de själva hänger i då tysk bilindustri med VW är stommen.
Jag hör i podden hur bisarr och skruvad denna historia har växt sig. VW inför en fix trots att deras diesel fordon inte bryter lag här och då är vi inne på storpolitik där vi blir satta under pekpinnar trots att om man tittar på helheten så är vi / EU världsledande vad gäller omtanke om miljön med djurlivet inräknat.

#10
2017-07-07 04:17

"En växellåda som växlar automatiskt ska kallas automatlåda och inget annat. Om någon konsument är ute efter en specifik teknik så vet denna nog vad den ska köpa också."

Nej så ser verkligheten absolut inte ut, tyvärr är de som läser och skriver i biltidningar oförmögna att inse att resten av mänskligheten inte är lika pålästa och intresserade av bilar som just de är.

Jag träffar enbart den typen av människor och 9 av 10 är helt omedvetna om detta som vissa tror är självklarheter...

#11
2017-07-07 14:07

Eller så kan det vara så att merparten av jordens människor äger förmåga till att läsa i mellan raderna, dvs att man är med och förstår mycket bra vad det handlar om.....

#12
2017-07-07 16:36

Håller med 3D till 100 %, automat bör definieras som: Bilen växlar
Manuell: Föraren växlar.
Sedan vilken tekniken är för hur bilen växlar är en annan fråga, som bör och alltid (?) framgår av beteckningar, för respektive märke och teknik har.
Det är ju det som körkortet kräver, om man nu endast får köra med automat.
I och med elbilar/versioner med el, borde manuell låda försvinna från marknaden. Om andra tillverkare följer Volvos spår.

#13
2017-07-07 18:43

Det är faktiskt inte bara lådor med planetväxlar och momentomvandlare som växlar automatiskt.
CVT borde vara det effektivaste, men är inte så jättekul i vissa bilar.
DSG är VW:s namn på en konstruktion som även andra tillverkare har. Även den är ju helt automatiskt, och det verkar som att andra än VW lyckats bättre att få bort den lilla ryckigheten.

Var elbilar kvalar in i sammanhanget vet jag inte riktigt. De behöver ju bara en växel framåt och en bakåt. Det ger i alla fall inga växlingsryck och heller ingen växelspak.

Finns det anledning att tro att okunniga bilspekulanter skulle bättre känna till DSG än andra automatlådor?

#14
2017-07-07 21:04

Som sagt bilintresserade har som synes ingen förståelse för hur det är för den som inte alls är hemma på bilteknik...

#15
2017-07-07 21:20

Jag har haft bilar med vanlig manuell växellåda (en radda), robotväxellåda (Corsa 2002), CVT (Audi), DSG (Audi och VW), momentomvandlare (Audi och MB). Alla har varit automatiska - utom de manuella. Jag har missat Saabs udda variant, men nog är det väl så att en växellåda där man inte måste engagera en spak eller en knapp för att lådan ska växla - är automatisk. Möjligen är det annorlunda på en annan Opel än Corsa;-)

#16
2017-07-07 22:10

N-iklas, det är du som krånglar till det. För dem som inte alls är hemma på bilteknik är det självklart att kalla en växellåda för manuell
eller automatisk utan att gå in på vilken teknik den automatiska växellådan använder.

#17
2017-07-07 22:13

Jodå det har dem visst! Men i allt så finns en sållning, dem som söker skola finna.
Lite får man allt själv lägga i skålen.

#18
2017-07-08 02:53

"N-iklas, det är du som krånglar till det. För dem som inte alls är hemma på bilteknik är det självklart att kalla en växellåda för manuell
eller automatisk utan att gå in på vilken teknik den automatiska växellådan använder."

Om man går till en bil handlare och ber att få en bil med automatlåda och får en bil med "elektrisk robotlåda" som man absolut inte vill ha och köper den och ett halvår senare inser att det inte är en automatlåda man köpte, då känner man sig lurad - men det spelar ju ingen roll eftersom man då bara får skylla sig själv tydligen.

Och uppenbarligen så existerar inte de personer jag känner som gjort just en sådan affär, de är tydligen bara inbillning alltså.

Och alltsammans för att människor av någon orsak är oförmögna att säga exakt vad det är för teknik växellådan använder.

Varför är det farligt att säga DSG? eller CVT eller dubbelkoppling eller vad helst annan teknik det är?
Om man gjorde det skulle alla problem vara ur världen men man tvärvägrar att uttrycka sig korrekt.
Slarv, nonchalans och slapphet med en "vem fan bryr sig" attityd är det enda rätta tydligen.

#19
2017-07-08 03:18

Det är som med flickan...spelar roll vad saker heter bara att det funkar.
Kamasutra o sådant det är för rena teoretiker. principen är en o samma typ, ja vem fan bryr sig för är det gött då är det bra.

#20
2017-07-08 10:45

Niklas
Ologiskt. Om man går in till bilhandlaren för att köpa en bil med automatlåda och inte vill ha "elektrisk robotlåda" får man väl säga det till säljaren. Och om man nu vill ha automatlåda kan det ju vara en ide att ta reda på skillnader, annars får man skylla sig själv tycker jag.
Men, en växellåda som sköter sig själv är automatisk, punkt!

#21
2017-07-10 06:32

Det kan man inte säga till om, om man är helt okunnig om sådana saker som personerna i dessa fall var.
Det är först i efterhand när man upplever att växellådan fungerar dåligt och börjar ställa frågor som man får veta vad det är frågan om.

Man utgår självfallet ifrån att man ska få korrekt information, att man ska stöta på korkade människor som anser att fel information är korrekt information är inget man på ett naturligt sätt förväntar sig.

Automatlåda har varit en enda teknik under mycket lång historisk tid och därmed har en uppfattning om vad en automatlåda är etablerat sig, att den tekniken helt plötsligt ändrat sig de senaste 10-20 åren är inget som blivit etablerat på samma sätt och blir det inte heller när människor vägrar att tala om att det finns olika tekniker och rentav förnekar att så är fallet och därmed är risken att bli lurad alltid överhängande.

Vilket bilintresserade fanatiskt vägrar erkänna.

#22
2017-07-10 08:06

@N-iklas: Provkörde person ifråga inte bilen?

#23
2017-07-10 14:10

NIklas
Om personerna ifråga har körkort är det ju krav på att veta skillnaden mellan manuell och automatlåda.
Men sätter man sig i en bil med manuell och frikopplat tokgasar samtidigt som man tycker att det är jävla skit med automatlåda, då ska man inte ha körkort.
Vad gäller de olika typerna av automatlåda så är det snarast tekniken bakom som skiljer men handhavandet är i princip samma.

Och som Wheeler undrar, varför i helvete provkör inte vederbörandes bilen innan?

#24
2017-07-13 14:12

VAG ska man akta sig för.

#25
2017-07-17 13:44

Bra och intressant podcast. Synd dock att Tommy tar till onödiga kommentarer som "bilister är också människor", det sänker trovärdigheten och ger en känsla av att han vill hetsa mot regeringen. Han glömmer också att det finns en blocköverskridande majoritet för tuffare tag mot bilars utsläpp. Alliansen med centerpartiet i spetsen vill ha ännu tuffare fordonsskatter.
Sd är väl det enda parti i riksdagen som likt Donald Trump vill ställa sig på sidan och titta på när andra länder försöker rädda vår planet.

Lite mer saklighet och mindre floskler tack!

#26
2017-08-07 16:46

En låda som växlar automatiskt är per definition en automatisk växellåda, vilket förkortas automatlåda. Sen finns det olika teknik - enkelkopplingslåda (kan även kallas för "robotiserad manuell" vilket låter som en motsättning), dubbelkopplingslåda, momentomvandlare och CVT/steglös. Dessa tekniker innebär olika fördelar och nackdelar, det är en säljares uppgift att informera om dessa. Men alla dessa varianter är automatlåda.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.