Nästa artikel
Spännande framtid
Krönika

Spännande framtid

Publicerad 6 december 2012 (uppdaterad 6 december 2012)

Besiktigad och klar. Än en gång har vår stiliga 745:a klarat sig utan anmärkning. Okej det var två pyttesaker, signalhornet måste tutas oftare för att hålla igång och ett vindrutetorkarblad bytas ut. Det är tredje året i rad efter att jag köpte bilen som den får godkänt utan prut. Inte ens någon liten spindelled som rostar, inga avgaser som överskrider gränsvärdet, ingenting.

Jag blir lika löjligt lycklig varje gång och messar frugan: "VI KLARADE OSS". Hon svarar direkt "HALLELUJA" som om vi med nöd och näppe undkommit en katastrof.

Vi har anledning att bli så här lättade för det har hänt att besiktningsprotokoll raserat vår ekonomi. Den Volvo Duett vi romantiskt envisades att köra under några år fick en elak anmärkning om oljeläckage, och det slutade med en verkstadsnota på 20 000 kronor, lika mycket som bilen kostade.

Tre månader senare sålde vi den för 15 000 kronor till en knickedick från Enköping som skulle bygga om den till EPA-traktor till sin son. Vi sörjde i månader. Både bilens dystra öde samt att semesterkassan var utraderad. Det blev vandrarhem med råris och ett flak krossade tomater den sommaren. (Jag gillar vandrarhem och råris men det var inte riktigt vad vi hade planerat.)

Nu däremot, har vi hittat guld. En bil som älskar oss, och vi älskar den tillbaks som om den vore en familjemedlem av kött och blod. Ingen anmärkning! Tack kära, kära bil.

Jag grips av en impuls att höra av mig till den där Kjell som jag köpte bilen av och berätta hur det går för hans gamle trotjänare, men det är nog att ta det lite för långt.  Jag struntar i att ringa, men sänder honom en tacksamhetens tanke för att bilen fått regelbunden service och fina originaldelar vid varje reparation.

Svensk Bilprovning är en trevlig inrättning, men nu finns det fler olika alternativ. Varför de avreglerat det här med bilbesiktning är för mig fullständigt obegripligt. Det är som att avreglera Polisen och släppa fritt fram för vilken ambitiös entreprenör som helst att hålla ordning på stan. Eller sjukvård och skola… eh, nej visst ja, det har de ju redan gjort.

Jag har inga partipolitiska motiv bakom min motvilja till avreglering av vissa institutioner. Jag är bara en sur konservativ gubbstrutt som inte tycker man ska ändra på sådant som fungerar.

Ett av de nya besiktningsbolagen (naturligtvis med engelsk namn, det känns så "fräscht") lockar med att det ska bli trevligare att besiktiga bilen. Varför ska allt vara så "trevligt" nuförtiden? Jag vill ha trivsel i skolan, restaurangerna, och när jag löser melodikrysset. INTE när jag besiktigar bilen. Det ska vara: "Tjena", "kör fram hit" och "här ha’ru protokollet". Korrekt och kortfattat. Trivsel kan de hålla på med i Allsång på Skansen.

Det nya besiktningsbolaget har på sin hemsida ett foto av en soluppgång i en skogsdunge (vad har det med bilbesiktning att göra?) och avslutar presentationen med: "Framtiden ser spännande ut och vi välkomnar dig in i vår värld".

Du kan sluta garva nu, jag skojar inte, det står så. Vem i hela friden har de anlitat att skriva detta myspekoral? Ernst Kirschsteiger?

Så här kan det komma att låta: "Tjena, tyvärr måste jag ge dig en tvåa på spindelleden men vafan… framtiden ser spännande ut!"

Mysigt.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-12-06 09:27
Leif Larsson (ej verifierad)

Jag bryr mig inte om deras foto på sin hemsida. Bara de gör ett ordentligt jobb. DVS besiktar bilarna korrekt.

#2 • Uppdaterat: 2012-12-06 12:31
Mistro

Nä det här med teknik och framtid är nog helt obegripligt för dig Johan som säkert har lika svårt att förstå varför Volvo slutade att tillverka 740 serien?
Inget politiskt tjafs? ...nä tjena!

#3 • Uppdaterat: 2012-12-06 17:47
S-E S

Bästa Johan!
Vad besiktningen vill ha sagt är:
Vi har nyss konstaterat att din bil får uppleva en ny dag och att besiktningen av bilen inte gick åt skogen. Det ska bli spännande att se hur det går för den. Vi delar vår ängslan över hur vår framtid kommer att bli med hur länge din bil kommer att hålla och välkomnar dig in i vår ångestfyllda värld.

Det var väl inget svårt att tolka?

#4 • Uppdaterat: 2012-12-06 20:41
Konservator

Har de en ledig tid och gör sitt jobb så får de för min del ha vilket trams som helst på sin hemsida, t.o.m. en "gilla"-hänvisning till det virtuella mentalsjukhus som kallas Facebook - precis en sådan som av obegriplig anledning återfinns under ViB:s artiklar... Om någon bilprovningsfirma skulle börja med "kundmottagning" och inte låta den kund som så önskar följa med i arbetet så är det bara att undvika den firman, precis som jag undviker sådana "verkstäder" (reservdelsutbytare).

Angående ickemonopoliserade bilprovningstjänster så har sådana alltid funkat i normala länder, så med tiden skall det nog funka i Sverige också.

#5 • Uppdaterat: 2012-12-07 16:00
sackese

Jag har svårt att tro dig Johan när du säger att du inte lägger in politisk tjafs. Flertalet av dig skrivna krönikor har andats sosseri, och lik vänstern så är du emot avregleringar.

Jag har inget emot att det avregleras, jag skulle tom vilja att när jag lämnar in bilen för service så tar verkstaden också hand om besiktning när de ändå håller på. Jag tjänar tid - inget ovanligt att man kommer i tid till besiktningen men ändå får vänta i 15-30 minuter på sin tur - plus all den tid man förlorar på resan dit och tillbaka.

Om de vill försköna sin presentation med ett foto av en soluppgång i en skogsdunge eller med Johans ungar så kvittar det för mig, det stör mig inte ett uns, däremot så stör det mig att vissa personer lägger sådan vikt på detta att de måste skriva av sig som du gör...

#6 • Uppdaterat: 2012-12-07 23:34
S-E S

sackese: Politisk tjafs det är "chokladbollar" i stället för det riktiga namnet. Det Johan kommer med är en åsikt.

#7 • Uppdaterat: 2012-12-09 14:04
Sture H (ej verifierad)

Bra skrivet Johan!
Mistro är tydligen sur eftersom hans franska teknik inte får någon "Gilla" av bilprovningen.

#8 • Uppdaterat: 2012-12-10 09:54
saabnisse

Vi kanske ska komma ihåg att vi som nation är medlem av EU och där finns grunden till beslutet om avreglering av Svensk Bilprovning.

Och sackese har en poäng i att det i samband med service borde gå att få bilen besiktigad och godkänd av serviceverkstan.
De har ju redan idag befogenhet att "släcka" tvåor.
Fördelen vore att man sparade en hel del tid, men nackdelen att man inte hade någon personlig kontroll på verkstan,

#9 • Uppdaterat: 2012-12-10 18:14
Sture H (ej verifierad)

Nja, tveksam till det saabnisse. Vissa verkstäder skulle fuska för att få mer jobb alternativt fuska för att bilmodellen skulle få bättre statistik.

Vi hade världens bästa och mest effektiva bilprovning. Det har borgarna förstört. Dyrare avgifter och mer fusk kommer det att bli och kostnaden får vi arbetare stå för.

#a • Uppdaterat: 2012-12-10 18:30
S-E S

Sture H: Är det endast arbetare som har bil och måste besiktiga till ett "högre" pris? Högre än vad förresten?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.