Nästa artikel
”Godkänd bilverkstad kan vara en billig försäkring”
Krönika

”Godkänd bilverkstad kan vara en billig försäkring”

Publicerad 6 maj 2021
Även nya och eldrivna bilar kommer behöva service – då är det ingen dum idé att välja en godkänd verkstad.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Alla bilar behöver service. Förutom underhåll som oljebyten och annat, går saker sönder och behöver repareras.

Att dagens bilar elektrifieras och datoriseras verkar inte göra saken bättre. Läs gärna den senaste långtestrapporten om vår elektriska Volkswagen ID.3 som fick tillbringa tre dagar på verkstad häromveckan bara för att få programvaran uppdaterad. Även framtidens bilar kommer säkert att behöva professionell omsorg sinom tid.

En gammal sanning inom bilbranschen är att man inte tjänar särskilt mycket på nybilsförsäljningen. För återförsäljarna är det verkstaden som står för de stora intäkterna.

Att det är lönsamt att laga, underhålla och utrusta bilar visar det faktum att det förutom auktoriserade märkesverkstäder finns en lång rad fristående aktörer på marknaden. Totalt arbetar 22 600 anställda på omkring 4 500 bilverkstäder och serviceanläggningar i Sverige. Vi bilägare betalar stora summor för deras service och att vi inte heller alltid är nöjda med vad vi får för pengarna visar statistiken från Allmänna Reklamationsnämnden.

Tvister när det gäller motorfordon ligger på tredje plats över de vanligaste fallen som ARN tar beslut om. Förra året behandlades 3 560 motorfall (inklusive försäljningsärenden). I knappt hälften av fallen, 44 procent, gav ARN kunden rätt i sin klagan och i 30 procent av de fall där nämnden gav kunden rätt, följde inte det anmälda företaget ARN:s utslag.

"För återförsäljarna är det verkstaden som står för de stora intäkterna."

Att som privatperson veta vilken verkstad man ska välja kan möjligen bli lite enklare nu. Godkänd Bilverkstad (GBV) är bilbranschens eget försök att under ett tydligt varumärke höja kvalitén och minska risken för att kunden blir missnöjd.

Förutom diverse kvalitetskrav förbinder sig företag som ansluter sig till GBV att följa Allmänna Reklamationsnämndens beslut och att låta externa aktörer genomföra stickprovskontroller för att säkerställa att verksamheten går rätt till.

Att innan man lämnar in sin bil kontrollera att verkstaden är ansluten till GBV kan vara en billig försäkring.

Läs också: Så funkar Godkänd Bilverkstad: Ökad kontroll ska stoppa fusk

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.