Nästa artikel
”Det har gått för långt – Zebralagen måste ses över”
Krönika

”Det har gått för långt – Zebralagen måste ses över”

Publicerad 2023-02-04 06:45
Fotgängare tycker sig ha rätt att kliva rätt ut i gatan utan att se upp, enligt Fredrik Diits Vikström.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Alla har sina egna regler och hur man än gör blir det fel. Jag pratar om anarkin på våra gång- och cykelbanor.

Sedan 2018 är det lag om att gående ska hålla till vänster, på samma sätt som på bilvägar utan gångbana, och de som cyklar ska göra det på höger sida. Detta var egentligen inget nytt. En rekommendation om att gå till vänster har funnits sedan länge men nu skrevs vänstertrafiken in i lagboken.

Problemet är att alla gör som de behagar. Ungefär hälften slickar vänsterkanten, den andra halvan håller prompt till höger och resultatet är rena kalabaliken. De mest hårdnackade statuerar exempel genom att välla fram på ”sin” sida utan att vika en tum och i förvirringen blir det till att praktisera slalom för att få det hela att flyta.

Själv har jag vuxit upp med att man ska gå till höger, fråga mig inte varför, och det tar litegrann emot att gå på lagens rätta sida men jag försöker. För att passa in och undvika krångel brukar jag dock anpassa mig men oavsett sidval möts jag av mörka blickar som antyder att jag ägnar mig åt en kriminell aktivitet.

Okej, det finns värre problem, men det är ändå ett exempel på att det här med tydlighet är ganska bra i trafiken.

Nyligen dömde Transportstyrelsen ut de nya regler som var på förslag för att få fler att cykla. Det handlade bland annat om att cyklister skulle få trampa mot enkelriktat och svänga höger vid rött ljus. Slutsatsen blev dock att regelförslagen skulle leda till sämre trafiksäkerhet och det var väl ingen överraskning direkt.

En regel som kan behöva översyn framöver är den så kallade ”Zebralagen” som infördes år 2000 och säger att gående har företräde vid obevakade övergångsställen. Lagen har lett till ett allt starkare självförtroende hos många fotgängare som numera ser zebraränder snart sagt överallt och därför alltid tycker sig ha rätt att kliva rätt ut i gatan utan att se upp.

Det har gått för långt!

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (35)

  • 2023-02-08 11:20 Jag kanske borde återuppta…
  • 2023-02-08 10:29 Jag mötte en cyklist som…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.