Nästa artikel
Transportstyrelsen: Nya regler leder inte till att fler cyklar
Nyheter

Transportstyrelsen: Nya regler leder inte till att fler cyklar

Publicerad 1 november 2022 (uppdaterad 1 november 2022)
De nya trafikreglerna för cyklister som förra regeringen ville införa leder inte till att fler väljer bort bilen, enligt Transportstyrelsen.

För ett drygt år sedan ville den dåvarande regeringen införa nya trafikregler för cyklister. Tanken var att få fler att välja cykeln före bilen för exempelvis jobbpendling.

Bland de nya reglerna fanns möjlighet för cyklister att få svänga höger i korsningar trots att det är rött och att cyklister får grönt i alla riktningar i en korsning samtidigt som alla bilar får rött.

– Vi hoppas att nästa regering vill fortsätta med den här frågan, sa miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) när förslagen presenterades.

”Vi ser att det är svårt att få till ökad cykling genom rena regeländringar”

Nu har Transportstyrelsen gjort en analys som visar att väder, avstånd och välskötta cykelbanor är viktigare för att få fler att cykla än nya trafikregler.

– Vi ser att det är svårt att få till ökad cykling genom rena regeländringar. Det är generellt andra faktorer som påverkar val av färdmedel, säger Christopher Patten, utredare på Transportstyrelsen.

  • Att få cykla mot rött vid högersväng kan visserligen göra cyklingen enklare, men enligt Transportstyrelsen innebär det också ”negativa effekter för trafiksäkerheten för samtliga trafikanter”. 
  • Att cyklister ska få ”allgrönt” medan alla andra fordon har rött ger enligt Transportstyrelsen visserligen bättre trafiksäkerhet för cyklister, men samtidigt längre väntetid för alla trafikanter.

Transportstyrelsen har även tidigare kommit med samma besked om andra regeländringar, till exempel att cyklister ska få cykla mot enkelriktat på vissa gator och att bilister ska hålla ett visst avstånd i sidled när en cyklist körs om.

Vi Bilägare har sökt företrädare för Cykelfrämjandet som inte återkommit med någon kommentar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (32)

  • 4 november 2022 Inga vet vilka regler som…
  • 3 november 2022 Passerade 2 cyklister i…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.